A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák kontra macskák: ki az okosabb?

2018. február 01., 16:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Mind ismerjük azt a sztereotípiát, hogy az okos, de gőgös macskák felsőbbrendűség-tudatukkal gúnyosan figyelik, ahogy a kutya bolondot csinál magából egy kis simogatásért, netán valami jutalomfalatért. A macskák lennének tehát az okosabbak?



 

Persze a vélemények annak függvényében változnak, kinek melyik házi kedvenchez húz inkább a szíve, na és az egyedek között is lehetnek különbségek mindkét félnél. Nemrég azonban a kutatók is megvizsgálták a kérdést. Négy ország (Dánia, Egyesült Államok, Brazília és Dél-Afrika) hat egyetemének következtetései szerint a kutyák nyerik a versenyt: a kognitív képességeik magasabbak a macskákéhoz képest.

 

A kutya vagy a macska az okosabb?

 

A kutatók megvizsgálták a kutyák és a macskák agyát, és úgy találták, hogy míg a macskák átlagosan 250 millió neuronnal rendelkeznek, addig a kutyák átlagosan 429 millióval. A vizsgált kutyák mind 6-7 kilogrammos keverék ebek voltak. A különbség még nagyobb volt a fajtatiszta golden retrievereknél: náluk 627 millió neuront állapítottak meg.

 

“A kutyák kognitív képességei tehát jobbak, mint a macskákéi, hiszen közel kétszer annyi neuronnal rendelkeznek, mint a cicák.” - mondta Suzana Herculano-Houzel, az amerikai Vanderbilt Egyetem professzora.

 

 

Forrás: dogstodaymagazine.co.uk
Indexkép forrás: pinterest.com

Témába vág

Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket
A kutyák tanulási sikerére jó hatással van, ha nemcsak étellel jutalmazzuk őket, hanem dicséretet és simogatást is kapnak a jó teljesítményért - derül ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak Scientific Reportsban megjelent legújabb kutatásából. Az etológusok az érzelmek, a tanulás és az alvás összefüggéseit vizsgálták. Eredményeik rávilágítanak, hogy a tanítási stílus és az alvás hogyan hat a kutyák viselkedésére és tanulási sikerére.

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Állatkínzó szaporítót fogtak rendőreink Hírek - Címlapon
Állatkínzó szaporítót fogtak rendőreink
Spanyolországban is tehetetlenek az állatvédők Hírek - Címlapon
Spanyolországban is tehetetlenek az állatvédők