A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre

2023. december 25., 10:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Fényfüzér, girlandok, hógömbök és mézes-mázas díszek... Lássuk, mi mindenre kell odafigyelni, hogy kutyáink és macskáink számára is biztonságban teljenek az ünnepek!



 

December, az ünnepek hónapja. Lassacskán mindenkit magával ragad a karácsony, a meglepetések és ajándékok varázsa; talán már a karácsonyfát is beszereztük, és elkezdtük szebbnél-szebb díszekkel csinosítani. Különleges hangulatot áraszt, egyszerűen jó érzés ránézni, ugyanakkor beszélnünk kell a lehetséges veszélyekről is, melyek a kutyákra és macskákra leselkednek otthonunkban.

 

Örökös kíváncsiságuk miatt könnyen bajba sodorhatják magukat kedvenceink: a világító fényfüzérek, flitterek és mézes-mázas díszeknek olykor ők sem tudnak ellenállni, nem beszélve a zörgős papírba csomagolt, masnis dobozokról... Gazdiként a mi felelősségünk, hogy az ünnep biztonságban teljen számukra is.

 

 

Figyeljünk kedvenceinkre a karácsonyfa körül
Figyeljünk kedvenceinkre a karácsonyfa körül
Fotó: people.com

 

 

A karácsonyfa körül fél szemünk mindig legyen kedvencünkön: megpróbálhatja leszedni egyik-másik díszt, elcsenni a szépen elrendezgetett ajándékokat, de még a karácsonyfa vízébe is belekortyolhat. A gyárilag készített víz mérgező vegyszereket tartalmazhat (tartósítószerek, permetszerek és egyéb kemikáliák, például aszpirin), melyek célja, hogy a fa minél tovább friss maradhasson. Ne igyon bele a kutya, macska – és persze a karácsonyfát se csócsálja meg.

 

A fenyőfa tüskéi olyanok, mint a tű; ha lenyelik, hegye átszúrhatja a nyelőcsövet és a gyomor és a belek falát. Toxikusak is lehetnek, tünetei: hányinger, hányás, hasmenés. Ne feledjük, hogy a műanyag fenyőfa mesterséges tüskéi is gondot okozhatnak.

 

 

Fotón aranyos a kutyára tekert lampion, de ha magára hagyjuk a karácsonyfával, könnyen baj lehet belőle
Fotón aranyos a kutyára tekert lampion, de ha magára hagyjuk a karácsonyfával, könnyen baj lehet belőle
Fotó: lovetoknowpets.com

 

 

Ha kedvencünk túlságosan érdeklődik a karácsonyfa iránt, tegyünk róla, hogy ne férkőzhessen a közelébe. Elkeríthetjük gyerekráccsal, amíg otthon vagyunk, ha pedig nem vagyunk jelen, hogy odafigyeljünk rá, inkább zárjuk ki a szobából. Így nem rághatja meg a fát, a díszeket, a elektromos vezetékeket, nem tekeredhet bele a világító lámpácskákba, és nem is boríthatja magára a fát, amitől a sérülések és ijedtség mellett más problémák is adódhatnak (például lakástűz). Az elkerítés segíthet akkor is, ha a frissen illatozó fenyőfát kutyánk, cicánk szeretné „megjelölni”.

 

A macskákat néha még így is nehézkes távol tartani a karácsonyfától, tépkedhetik leveleit, karmaikkal beleakadhatnak a füzérbe és a díszekbe, meg persze felmászhatnak és felugorhatnak a fára.

 

 

A macska is szívesen játszana a karácsonyfa díszeivel
A macska is szívesen játszana a karácsonyfa díszeivel
Fotó: metro.co.uk

 

 

Ha semmi nem működik, végső megoldásként kipróbálhatunk valamilyen illatosítót, aminek a szaga taszítja a cicát (pl. citrus, almaecet). A narancshéjak közé tehetünk citromhéjat is, csak meg ne egye a kutya.

 

A karácsonyfa mellett ünnepi növényeinktől is tartsuk távol kedvenceinket. Sajnos a mikulásvirág, a magyal, a fagyöngy és az amarillisz is mérgezést okozhat, ha megrágják vagy lenyelik a növény részeit. Gyanú esetén mielőbb vigyük állatorvoshoz!

 

Ha ez még nem lenne elég, van itt még két dísz, ami szintén a veszélyes kategóriába sorolható: a girland és a hógömb. Előbbit a cicák szívesen pofozgatják, a kutyák pedig cibálhatják, és persze megrágcsálni is nagyon izgalmas... Lenyelés esetén felhalmozódhatnak a pocakjában (a röntgen is nehezen mutatja ki), amelyet gyakran műtéti úton lehet csak eltávolítani. Előzzük meg!

 

 

A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre
A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre
Fotó: be.chewy.com

 

 

A hógömbök iránt akkor mutatnak érdeklődést, ha leesik, és eltörik – a belőle kifolyó víz azonban fagyállót tartalmazhat, melyből egyetlen kóstoló is halálos lehet a kiskedvencek számára! Édes illata és íze viszont nagyon is vonzza őket, ezért a hógömböket mindig pakoljuk el előlük!

 

A megfelelő óvintézkedést szem előtt tartva biztonságban és örömteli hangulatban telhet az ünnep.

 

Boldog Karácsonyt Kívánunk!

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: be.chewy.com
Cikk első megjelenése: 2022. december 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére
Tiszta otthon, rendes ház. Gazdiként ezt bizony olykor kihívásként élhetjük meg, és gyakrabban kerül elő a takarító-szett. Milyen problémát okozhatnak a kutya számára, és hogyan előzzük meg a bajt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Rehabportál JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Beletrollkodott a családi fotókba a kutya – így lett tökéletes a karácsonyi képeslap Hírek - Címlapon
Beletrollkodott a családi fotókba a kutya – így lett tökéletes a karácsonyi képeslap
Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál: kis mennyiségben is halálos lehet! Hírek - Címlapon
Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál: kis mennyiségben is halálos lehet!