A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ehet a kutya diót?

2023. október 28., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Miért is ne? Hiszen egyik legegészségesebb ropogtatnivalónk, egyenesen a természet patikájából. De vigyázni kell vele, mert komoly baj is származhat belőle!



 

Tápanyagainak köszönhetően méltán szerepel az ajánlott finomságok között – nem véletlen, hogy kedvenceinknek is felcsillan a szeme, amikor diót szimatolnak. Fogyasztása azonban nem várt veszélyekkel járhat számukra, a gyomorrontástól kezdve a hasnyálmirigy-gyulladásig. Nem beszélve arról, ha héjastul ropogtatja el "zsákmányát", mely bélelzáródásthoz is vezethet!

 

 

Diót a kutyának, vagy mégsem?

 

Az egészséges dióbél igazi csemege a kutyának is, néhány szemet biztonsággal elfogyaszthat. A kerti diófáról lepottyanó héjas termések és a séták során, a földön talált dió viszont szennyezett lehet. A dió magas nedvességtartalma miatt bármikor megtelepedhetnek rajta a gombák, már azelőtt is, hogy feltörnénk héját. Növekedés közben, és szüretelés után is, a boltok polcaira kerülve is előfordulhatnak penészes példányok.

 

 

Az egészséges dióbél igazi csemege - A kutya is ehet belőle?
Az egészséges dióbél igazi csemege - A kutya is ehet belőle?
Fotó: servingjoy.com

 

 

A gombák mikotoxinokat bocsátanak ki, melyek veszélyesek a kutya egészségére: egyes mikotoxinok karcinogén tulajdonságokkal rendelkeznek, vagyis rákkeltők, míg mások az idegrendszerre gyakorolnak káros hatást. Néhány darabka dió elfogyasztása után is súlyos rohamok, egyéb neurológiai komplikációk léphetnek fel a kutyánál.

 

A diófélék között is létezik egy olyan, mely kifejezetten mérgező a kutyák (és lovak) számára. A fekete dió belső része kisebb a közönséges dió termésénél, a héja pedig jóval keményebb. Főként a fa anyaga miatt termesztik.

 

 

Penészes dió - Mérgező a kutya számára
Penészes dió - Mérgező a kutya számára
Fotó: wcngg.com

 

 

Mi történik, ha a kutya „nem jó” diót eszik?

 

Ha véletlenül mégis hozzájutott a penészes dióhoz, netán fekete diót rágcsált el, a következő tünetek utalhatnak mérgezésre: hányás, izomgyengeség, tremor, egész testre kiterjedő remegés, hőemelkedés/láz, rohamok. Azonnali állatorvosi ellátás szükséges! Kezelés hiányában végzetes lehet az állapot!

 

 

Mi a helyzet a hántolt dióval?

 

A boltok polcain található dióbél vásárlása esetén csekélye az esélye annak, hogy szennyezett terméket kapjunk. Kis mennyiségben adhatunk belőle kedvencünknek.

 

Amire figyeljünk: az előrecsomagolt, hántolt dió különféle adalékanyagokat tartalmazhat (só, fűszerek, stb.), melyek károsak lehetnek a kutya egészségére. A nagyobb dióbél darabok behabzsolása gyomorrontást, ritkán bélelzáródást is okozhat kistestű és kölyök, illetve idős ebeknél. Ha a kutya nehezen rág, a legjobb, ha a neki szánt dióbelet apróra törjük vagy finomra daráljuk, és rátesszük eledelére.

 

 

Fekete dió - Mérgező a kutya számára
Fekete dió - Mérgező a kutya számára
Fotó: lovejourdog.com

 

 

Egyen a kutya diót vagy inkább ne?

 

A diófélék és olajos magvak telis-tele vannak egészséges zsírokkal, fehérjékkel, rostokkal, antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásuk vitathatatlan, ugyanakkor szakértők szerint mindez nem igazán érvényes a kutyákra. 30 gramm dióbélben kb. 20 gramm zsír található, ami nem kevés. Egy 15 kilós kutyának kb. napi 14 gramm zsírra van szüksége, tehát néhány egészséges, szép szem dióbél is jelentősen megemelheti a bevitt zsírmennyiséget.

 

A dió magas kalória -és zsírtartalma miatt gondot okozhat az érzékeny gyomrú kutyák számára. Nehezen emésztik meg, megfájdulhat tőle a pocakjuk, illetve hányás, hasmenés léphet fel náluk. Fokozott a hasnyálmirigy-gyulladás kockázata azoknál, akiknél egyéb hajlamosító tényezők is fennállnak. Súlyos esetben gyomor- és bélhurut (gasztroenteritisz) alakulhat ki, mely az emésztőrendszerben lévő gyulladásra utal.

 

Ha szeretnénk neki egészséges rágcsálnivalót adni, válasszunk kutyák számára előállított, természetes összetevőket tartalmazó finomságokat!

 

 

Dió, mandula, mogyoró… Ehet a kutya dióféléket és olajos magvakat? - Kutyabarát helyek

Ízletes rágcsálnivaló, pont a megfelelő méretben. Jutalomfalatnak is kiváló, gondolhatnánk, de vajon tudjuk-e, hogy a diófélék és magvak közül melyeket fogyaszthat biztonsággal a kutya?

 

Forrás: petmd.com, thesprucepets.com
Indexkép forrás: medicalnewstoday.com/countryliving.com
Cikk első megjelenése: 2022. október 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál
Elég egyetlen pillanat, ha nem figyelünk oda, és már meg is történt a baj. Mit kell tudnunk az áramütésról, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben! A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben!
Toklász. Egyetlen apróság, mely borzasztó fájdalmat és súlyos szövődményeket okozhat a kutyának, ha utat talál testébe. Mit tehetünk a megelőzés érdekében, és hogyan segíthetünk, ha már megtörtént a baj?

Ehetnek a kutyák cseresznyét? Ehetnek a kutyák cseresznyét?
Ahogy a cseresznyefa mennyei illatot árasztó virágai a tavasz közeledtét jelzik, úgy piros termése a nyár idilli képét vetítik elénk május végén. Édes, roppanós gyümölcsét szinte mindenki szereti. De vajon kedvencünknek is adhatunk belőle?

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Hírek - Címlapon
Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Átkelt a szivárványhídon Landon, a hős mentőkutya Hírek - Címlapon
Átkelt a szivárványhídon Landon, a hős mentőkutya