A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ehet a kutya diót?

2023. október 28., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Miért is ne? Hiszen egyik legegészségesebb ropogtatnivalónk, egyenesen a természet patikájából. De vigyázni kell vele, mert komoly baj is származhat belőle!



 

Tápanyagainak köszönhetően méltán szerepel az ajánlott finomságok között – nem véletlen, hogy kedvenceinknek is felcsillan a szeme, amikor diót szimatolnak. Fogyasztása azonban nem várt veszélyekkel járhat számukra, a gyomorrontástól kezdve a hasnyálmirigy-gyulladásig. Nem beszélve arról, ha héjastul ropogtatja el "zsákmányát", mely bélelzáródásthoz is vezethet!

 

 

Diót a kutyának, vagy mégsem?

 

Az egészséges dióbél igazi csemege a kutyának is, néhány szemet biztonsággal elfogyaszthat. A kerti diófáról lepottyanó héjas termések és a séták során, a földön talált dió viszont szennyezett lehet. A dió magas nedvességtartalma miatt bármikor megtelepedhetnek rajta a gombák, már azelőtt is, hogy feltörnénk héját. Növekedés közben, és szüretelés után is, a boltok polcaira kerülve is előfordulhatnak penészes példányok.

 

 

Az egészséges dióbél igazi csemege - A kutya is ehet belőle?
Az egészséges dióbél igazi csemege - A kutya is ehet belőle?
Fotó: servingjoy.com

 

 

A gombák mikotoxinokat bocsátanak ki, melyek veszélyesek a kutya egészségére: egyes mikotoxinok karcinogén tulajdonságokkal rendelkeznek, vagyis rákkeltők, míg mások az idegrendszerre gyakorolnak káros hatást. Néhány darabka dió elfogyasztása után is súlyos rohamok, egyéb neurológiai komplikációk léphetnek fel a kutyánál.

 

A diófélék között is létezik egy olyan, mely kifejezetten mérgező a kutyák (és lovak) számára. A fekete dió belső része kisebb a közönséges dió termésénél, a héja pedig jóval keményebb. Főként a fa anyaga miatt termesztik.

 

 

Penészes dió - Mérgező a kutya számára
Penészes dió - Mérgező a kutya számára
Fotó: wcngg.com

 

 

Mi történik, ha a kutya „nem jó” diót eszik?

 

Ha véletlenül mégis hozzájutott a penészes dióhoz, netán fekete diót rágcsált el, a következő tünetek utalhatnak mérgezésre: hányás, izomgyengeség, tremor, egész testre kiterjedő remegés, hőemelkedés/láz, rohamok. Azonnali állatorvosi ellátás szükséges! Kezelés hiányában végzetes lehet az állapot!

 

 

Mi a helyzet a hántolt dióval?

 

A boltok polcain található dióbél vásárlása esetén csekélye az esélye annak, hogy szennyezett terméket kapjunk. Kis mennyiségben adhatunk belőle kedvencünknek.

 

Amire figyeljünk: az előrecsomagolt, hántolt dió különféle adalékanyagokat tartalmazhat (só, fűszerek, stb.), melyek károsak lehetnek a kutya egészségére. A nagyobb dióbél darabok behabzsolása gyomorrontást, ritkán bélelzáródást is okozhat kistestű és kölyök, illetve idős ebeknél. Ha a kutya nehezen rág, a legjobb, ha a neki szánt dióbelet apróra törjük vagy finomra daráljuk, és rátesszük eledelére.

 

 

Fekete dió - Mérgező a kutya számára
Fekete dió - Mérgező a kutya számára
Fotó: lovejourdog.com

 

 

Egyen a kutya diót vagy inkább ne?

 

A diófélék és olajos magvak telis-tele vannak egészséges zsírokkal, fehérjékkel, rostokkal, antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásuk vitathatatlan, ugyanakkor szakértők szerint mindez nem igazán érvényes a kutyákra. 30 gramm dióbélben kb. 20 gramm zsír található, ami nem kevés. Egy 15 kilós kutyának kb. napi 14 gramm zsírra van szüksége, tehát néhány egészséges, szép szem dióbél is jelentősen megemelheti a bevitt zsírmennyiséget.

 

A dió magas kalória -és zsírtartalma miatt gondot okozhat az érzékeny gyomrú kutyák számára. Nehezen emésztik meg, megfájdulhat tőle a pocakjuk, illetve hányás, hasmenés léphet fel náluk. Fokozott a hasnyálmirigy-gyulladás kockázata azoknál, akiknél egyéb hajlamosító tényezők is fennállnak. Súlyos esetben gyomor- és bélhurut (gasztroenteritisz) alakulhat ki, mely az emésztőrendszerben lévő gyulladásra utal.

 

Ha szeretnénk neki egészséges rágcsálnivalót adni, válasszunk kutyák számára előállított, természetes összetevőket tartalmazó finomságokat!

 

 

Dió, mandula, mogyoró… Ehet a kutya dióféléket és olajos magvakat? - Kutyabarát helyek

Ízletes rágcsálnivaló, pont a megfelelő méretben. Jutalomfalatnak is kiváló, gondolhatnánk, de vajon tudjuk-e, hogy a diófélék és magvak közül melyeket fogyaszthat biztonsággal a kutya?

 

Forrás: petmd.com, thesprucepets.com
Indexkép forrás: medicalnewstoday.com/countryliving.com
Cikk első megjelenése: 2022. október 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére
Tiszta otthon, rendes ház. Gazdiként ezt bizony olykor kihívásként élhetjük meg, és gyakrabban kerül elő a takarító-szett. Milyen problémát okozhatnak a kutya számára, és hogyan előzzük meg a bajt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Hírstart Ebugatta Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál Hírek - Címlapon
5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Átkelt a szivárványhídon Landon, a hős mentőkutya Hírek - Címlapon
Átkelt a szivárványhídon Landon, a hős mentőkutya