A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Felismeri a kutyám a hangomat a telefonban?

2022. március 06., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Hegyezi a fülét, ahogy meghallja a gazdit a telefonban? Izgatottá válik, és elkezdi keresni, honnan jön a hang? Nyüszög, dünnyög, ugat vagy vonyít, mintha beszélni szeretne? Tényleg felismerné a kutya a jól ismert hangot a vonal másik végén?



Ha előfordult már, hogy hosszabb-rövidebb időre távol kellett lenned kedvencedtől, bizonyára megfordult a fejedben, hogyan is tudathatnád vele: "minden rendben, jól van a gazdi". Nyaralás, hétvégi kiruccanás, félév az egyetemen vagy kórházi tartózkodás; legyen bár kellemes vagy kellemetlen, de szükséges az élmény, egy biztos: kutyád hiányol Téged. Ahogy Te is őt.

 

Mi sem egyszerűbb, mint tárcsázni az otthoni számot, és belekiabálni, hogy "Szeretlek, Kiskutyááám!" Legalábbis nekünk. Ha családtagunk vagy barátunk viseli gondját kedvencünknek, magától értetődő, hogy időről-időre érdeklődünk hogylétük felől. Amint meghallja a szeretett gazdi hangját, a kutya is hegyezi a fülét? Izgatottá válik, és elkezdi keresni? Felismeri egyáltalán a hangunkat az éteren át?

 

Milyen jelek utalnak arra, hogy igen?

 

Habár a kölykök süketen jönnek a világra, és még hetekbe telik, mire hallásuk kifejlődik, már kicsi korukban is jóval élesebb a hallásuk a miénknél – nagyjából a duplája. Míg az emberi hallás frekvenciatartománya 20 és 20.000 Hz közé esik, ahogy öregszünk, ez a sáv egyre szűkül. Az, hogy milyen ütemben, természetesen befolyásolja az életvitel is, így a hangos zene rendszeres hallgatása, és a fülvédő nélkül végzett zajos tevékenységek (fúrás, kopácsolás, fűrészelés, lövés, stb.) is jelentősen károsítják a hallást. Mindenesetre a 20-nál alacsonyabb és 20.000-nél magasabb Hz-en már nem érzékeljük a hangokat.

 

Ha a kutya meghallja a gazdi hangját a telefonban, megpróbálhatja megérinteni a hang forrását
Ha a kutya meghallja a gazdi hangját a telefonban, megpróbálhatja megérinteni a hang forrását
Fotó: wagwalking.com

 

Velünk ellentétben a kutyák hallása 40 és 40.000 Hz között mozog, tehát a mélyebb és magasabb hangokat is érzékelik.  Emellett 18 olyan izom található csak a füleikben, mely segíti, hogy abba az irányba mozgathassák, ahol a hang forrása ered. Ami a távolságot illeti, hallásuk négyszer messzebbre ér a miénknél (25 méter vs. 6 méter).

 

Ha kedvencünk hallása még a toppon van, nagyon is elképzelhető, hogy meghallja hangunkat a telefonban. Az erre utaló jelek ugyan eltérhetnek, hiszen hat rá az is, milyen hanglejtést használunk, milyen mélyen vagy magasan beszélünk, tiszta-e a vétel vagy akadozik. Jellemzően felkapják fejüket a jól ismert hangra, viselkedésük pedig mosolyt csal az arcokra. Fülelnek, szimatolnak, keresik-kutatják a hang forrását, forgatják a fejüket, netán nyüszögnek vagy vakkantanak is párat. Nem igazán áll össze a kép: „hallom a hangját, de a gazdi sehol. Hát ez meg hogy lehet?”

 

Testbeszéd és egyéb jelek

  • éberen figyel
  • nyüszög, vonyít, dünnyög, dörmög, ugat
  • csóválja a farkát, ugrándozik
  • fel-alá járkál, keresi a gazdit, a hang forrását
  • szimatol (beleszimatol a levegőbe, megszimatolja a telefont, stb.)
  • hegyezi a fülét; ide-oda mozgatja, miközben megpróbálja betájolni a hang forrását
  • meglepett, csodálkozó arckifejezés (pl. kikerekednek a szemei)
  • forgatja a fejét (különösen a magas hangoknál)
  • bámulja a telefont
  • játékos meghajlás ("bedobbant a hangnak")
  • orrával vagy mancsával megbökdösi a telefont (miután rájött, hogy onnan jön a hang)
  • remegés, reszketés, ha túlzottan izgatottá válik, szorong vagy stresszeli a helyzet
Angol szetter kölyök - forgatja a fejét a kutya
Forgathatja a kutya a fejét, ha meghallja a gazdi hangját
Fotó: akc.org

 

Ősi örökség

 

A kutya fantasztikus hallása hosszú-hosszú időre nyúlik vissza, egészen a szürkefarkas ősökig. Nemcsak szaglásukra és látásukra, de hallásukra is nagymértékben támaszkodtak a túlélésben, ahogy a vadonban ma is teszik. Az egyik legélesebb érzék lévén, a hallás a kutya esetében is szorosan a szaglás mögött foglal helyet. Füleik úgy fejlődtek ki, hogy speciális izmok segítségével képesek azokat mozgatni, szinte minden irányba: előre, hátra, oldalra, lefelé, így pontosan be tudják tájolni azt, honnan is ered egy bizonyos hang. A préda megtalálása és sikeres zsákmányszerzés mellett ez azt is elősegítette, hogy elkerülhessék a rájuk leselkedő ragadozókat.

 

Ez az ősi képesség a kölykökkel együtt születik, de 3-4 hétbe telik, mire kifejlődik. Onnantól kezdve már ők is meghallhatják a telefonon át érkező hangokat, zajokat. Egy mobiltelefon frekvenciatartománya 6.000 és 20.000 Hz közé esik, ám önmagában kisebb zavart kelthet a kutya számára. Hallja az ismerős hangot, de hiába szimatol, nem érzi a gazdi szagát, és nem látja tekintetével sem. Honnan tudja, hogy az tényleg ő? Hiszen nem tudja összekötni a hangot mindazzal, amit egyéb érzékszerveivel észlel, vagy éppen nem észlel.

 

Mindez izgatottságot kelthet benne, egyúttal elbizonytalanodhat, összezavarodhat. A fej forgatása, a feszült figyelem, a tágra nyílt szemek, csóválás, ugrándozás és hangadás jelezheti érzelmi állapotát. Egy ponton túl elvesztheti érdeklődését is, hiszen hiába várja, nem jelenik meg imádata tárgya (kivéve, ha éppen úton hazafelé tart, és láss csodát, pillanatokon belül belép az ajtón).

 

Éberen figyel a kutya, amikor meghallja a gazdi hangját a telefonban
Éberen figyel a kutya, amikor meghallja a gazdi hangját a telefonban?
Fotó: thesprucepets.com

 

A hang hallattán ott terem?

 

Ahogy fentebb említettük, a kutya hallástartománya 40 és 40.000 Hz között mozog, ez pedig a 18 speciális izmocskával együtt rendkívül erőteljessé teszi hallását. Mivel hallása messzebbre terjed a miénknél, nem csoda, hogy a másik szobából hanyatt-homlok szalad oda, ha a telefonon át meghallja valakinek a hangját, aki közel áll a szívéhez. A 6.000 és 20.000 Hz sávjában érkező „gazdihangok” könnyedén elérnek hozzá. Hogyan hat rá a hang? Megnyugtatja vagy idegessé teszi?

 

Figyeljük meg a reakcióját, hogy a jövőben bátoríthassuk vagy elkerülhessük a viselkedést. Ha úgy látjuk, túlzottan izgatottá válik, szorong vagy zaklatott, semmiképp se erőltessük a telefonálást!

 

Tanítható, fejleszthető e képesség?

 

Érdemes több szempontot is figyelembe venni: kifejlődött-e teljesen a kutya hallása? Ha idősebb, elkezdett-e már romlani? És persze az is fontos, mennyire tiszta a vétel. Egy búgó, recsegő vonal az érzékenyebbeket még meg is ijesztheti, hiába van a szeretett személy a másik végén. Tehát, ha a hallása egészséges és a vétel is megfelelő, kipróbálhatjuk, mit szól hozzá. Ki is hangosíthatjuk a telefont, hátha jobban felkelti figyelmét.

 

Megnyugtathatja a kutyát, ha hallja a gazdi hangját a telefonban
Megnyugtathatja a kutyát, ha hallja a gazdi hangját a telefonban
Fotó: wellandgood.com

 

Mit tegyünk, ha a kutya felismerte a hangot a telefonban?

 

  • Odajön, kíváncsian érdeklődik? Dicsérjük meg, jutalmazzuk. Osszuk meg vele örömünket, hozzuk tudtára, mennyire ügyes és milyen büszkék vagyunk rá. Mivel távol vagyunk, fizikailag nem tudjuk jutalmazni, ezt megteheti az a személy, aki a telefont tartja. Míg mi hangunkkal, addig ő simogatással, finom falatokkal, akár egy kis játékkal is megjutalmazhatja kedvencünket.
  • Szólítsuk a nevén, becenevén. Használjunk magas hangokat, ez felkeltheti a kutya kíváncsiságát, figyelmét.
  • Ha a kutya nyugtalanná válik, összezavarodik vagy szomorú lesz a gazdi hiánya miatt, kérjük meg a telefont tartó személyt (családtag, barát), hogy nyugtassa meg kedvencünket.
  • Kiemelnénk ismét: ha a kutya túlzottan izgatottá válik, vagy félelem, szorongás, stressz jeleit mutatja, ne erőltessük a telefonálást!

Összegzés

 

Az okostelefonok korában pillanatok alatt kapcsolatot létesíthetünk szeretteinkkel, akár a világ másik pontján is. Ha kutyánk is szívesen kapcsolódik be a beszélgetésbe, vegyük magunk mellé. Azért ne feledjük, hogy kedvencünket szomorúvá teheti, ha folyton a telefonunkat bújjuk. Tegyünk szabaddá kettőnk számára annyi időt, amennyit csak lehet. Sétáljunk, játszunk, tanuljunk, bolondozzunk egy jót! Kutyánk hálás lesz érte, és nekünk is jól fog esni egy kis kikapcsolódás! 

 


 

Végezetül pedig hoztunk egy aranyos összeállítást arról, mennyiféleképpen reagálhatnak a kutyák a telefonon hallott, jól ismert hangra:

 

 

Forrás: wagwalking.com
Indexkép forrás: wagwalking.com
Cikk első megjelenése: 2021. május 25.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet? Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet?
Ahogy öregszik kedvencünk, gyengülhet a látása. Mintha homály fedné szemeit, vagy valami másról van szó?

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben? Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Dünnyög, dörmög, jólesően nyög és talán még horkant is egyet-egyet… Mi pedig odáig vagyunk érte! De mit szeretne kifejezni általa?

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ha helyreáll a rend - így készítsd fel kutyádat a korlátozások utáni időszakra Hírek - Címlapon
Ha helyreáll a rend - így készítsd fel kutyádat a korlátozások utáni időszakra
A Jófogás kitiltotta oldaláról az állatszaporítókat Hírek - Címlapon
A Jófogás kitiltotta oldaláról az állatszaporítókat