A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért fordítják oldalra a fejüket a kutyák?

Kutatások és lehetséges magyarázatok


2016. március 04., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




Majdnem minden kutya döntögeti a fejét, ha magyarázunk neki, kedvesen beszélünk hozzá, nem érti, hogy mit akarunk, vagy nem akarja érteni. De miért csinálja, és mit jelent pontosan?



Minek a jele lehet ez? Kíváncsiság? Zavartság? Netán csak tudja magáról, hogy aranyos, és leplezetlenül követeli a jutalomfalatot? Ez mind valószínűsíthető.

A Mental Floss szerint a kutyák a lehető legszembetűnőbb módon akarják nekünk megmutatni, hogy őket érdekli, amit mondunk, vagy teszünk. Ha egy kutya elfordítja a fejét, együttérzését fejezi ki, empátiát mutat irántunk, és igyekszik kimutatni érdeklődését. Ez nem meglepő, hiszen mindannyian tudjuk, hogy mekkora mértékben befolyásolja kedvencünket saját érzelmi állapotunk.

 

Aranyos, de vajon mi a tényleges oka?
Aranyos, de vajon mi a tényleges oka?
Fotó: zeedaily.com

 

Tényleg úgy tűnik, mintha a kutyáknak lenne bizonyos érzelemfelismerő tehetsége. Itt gondolhatunk például azokra az alkalmakra, amikor szomorúak voltunk. Kedvencünk mindig ott termett mellettünk. Ha vidámak vagyunk ő is lelkesebb, boldogabban szalad a sétákon. Számos olyan esetről is beszélhetünk, melyekben kutyák mentették meg gazdájuk életét a veszélytől, vagy testi épségét egy esetleges rohamtól. Tehát tényleg létezhet az a bizonyos hatodik érzék.

 

Egy másik tanulmány igazolta, amit az utca embere, egy átlagos gazdi gondol. Egyesek szerint néhány kutya azért billenti oldalra a fejét, hogy jobban halljon minket. Ez a fül mérete, és alakja miatt lehet. Legtöbbjük képes rá, hogy közvetlenül, tisztán hallásra használja a fülét, mások – a lelógó, vagy visszahajló fülűek – azonban erre nem képesek. Szükségük van rá, hogy a fejük oldalra billentésével egy kis rés keletkezzen, a jobb hallás biztosítása érdekében.

 

Felmerült egy olyan gondolat is, hogy az orruk zavarja őket a látásban, ha fölfele néznek. Ez egy új, kezdetleges kutatás eredménye, mely logikusan belegondolva nem teljesen helytálló. Hiszen a nyomott orrú fajták is forgatják a fejüket, valamint abba is bele kell gondolni, hogy a farkasoknak vadászat közben nincs idejük, és lehetőségük az orruk távoltartásával felmérni a zsákmány méretét és hollétét.

 

Nyomott orrú fajtáknál is jellemző
Nyomott orrú fajtáknál is jellemző
Fotó: cdn.playbuzz.com

 

Mindezek a tények egy régi megállapításon alapulnak, mely szerint a négylábúak tudják magukról, hogy aranyosak. Valószínűsíthetően megvan a képességük rá, hogy megállapítsák a cselekedeteikről, mi mit gondolunk róla, hogyan reagálunk rá. Lehet az vicces, vagy édes, az eb tisztában van vele, és néha alkalmazza is a trükköt plusz jutalom, vagy simogatás fejében. Ez egy tanulási folyamat eredménye is lehet, melyet az emberrel való együttélés tett lehetővé. A kutya idővel megtanulja, mire, hogyan reagál a gazdája, és ezeket figyelembe véve igyekszik a kedvében járni.

 

A fajták kategorizálhatók az alapján, hogy milyen gyakran, és mekkora mértékben döntik oldalra a fejüket. Az érvek alapján például a nyomott orrú fajtáknál a legnagyobb a cukisági faktor, a német juhásznál, vagy a spánielnél azonban az élethez nélkülözhetetlen funkciónak tekinthető. 

Forrás: lifewithdogs.tv
Indexkép forrás: prettyfluffy.com
Cikk első megjelenése: 2015. november 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így segít a gyereknek olvasni a kutya Hírek - Címlapon
Így segít a gyereknek olvasni a kutya
Kutyák segítenek a gyerekeknek tanúskodni a bíróságon Hírek - Címlapon
Kutyák segítenek a gyerekeknek tanúskodni a bíróságon