A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért fordítják oldalra a fejüket a kutyák?

Kutatások és lehetséges magyarázatok


2016. március 04., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




Majdnem minden kutya döntögeti a fejét, ha magyarázunk neki, kedvesen beszélünk hozzá, nem érti, hogy mit akarunk, vagy nem akarja érteni. De miért csinálja, és mit jelent pontosan?



Minek a jele lehet ez? Kíváncsiság? Zavartság? Netán csak tudja magáról, hogy aranyos, és leplezetlenül követeli a jutalomfalatot? Ez mind valószínűsíthető.

A Mental Floss szerint a kutyák a lehető legszembetűnőbb módon akarják nekünk megmutatni, hogy őket érdekli, amit mondunk, vagy teszünk. Ha egy kutya elfordítja a fejét, együttérzését fejezi ki, empátiát mutat irántunk, és igyekszik kimutatni érdeklődését. Ez nem meglepő, hiszen mindannyian tudjuk, hogy mekkora mértékben befolyásolja kedvencünket saját érzelmi állapotunk.

 

Aranyos, de vajon mi a tényleges oka?
Aranyos, de vajon mi a tényleges oka?
Fotó: zeedaily.com

 

Tényleg úgy tűnik, mintha a kutyáknak lenne bizonyos érzelemfelismerő tehetsége. Itt gondolhatunk például azokra az alkalmakra, amikor szomorúak voltunk. Kedvencünk mindig ott termett mellettünk. Ha vidámak vagyunk ő is lelkesebb, boldogabban szalad a sétákon. Számos olyan esetről is beszélhetünk, melyekben kutyák mentették meg gazdájuk életét a veszélytől, vagy testi épségét egy esetleges rohamtól. Tehát tényleg létezhet az a bizonyos hatodik érzék.

 

Egy másik tanulmány igazolta, amit az utca embere, egy átlagos gazdi gondol. Egyesek szerint néhány kutya azért billenti oldalra a fejét, hogy jobban halljon minket. Ez a fül mérete, és alakja miatt lehet. Legtöbbjük képes rá, hogy közvetlenül, tisztán hallásra használja a fülét, mások – a lelógó, vagy visszahajló fülűek – azonban erre nem képesek. Szükségük van rá, hogy a fejük oldalra billentésével egy kis rés keletkezzen, a jobb hallás biztosítása érdekében.

 

Felmerült egy olyan gondolat is, hogy az orruk zavarja őket a látásban, ha fölfele néznek. Ez egy új, kezdetleges kutatás eredménye, mely logikusan belegondolva nem teljesen helytálló. Hiszen a nyomott orrú fajták is forgatják a fejüket, valamint abba is bele kell gondolni, hogy a farkasoknak vadászat közben nincs idejük, és lehetőségük az orruk távoltartásával felmérni a zsákmány méretét és hollétét.

 

Nyomott orrú fajtáknál is jellemző
Nyomott orrú fajtáknál is jellemző
Fotó: cdn.playbuzz.com

 

Mindezek a tények egy régi megállapításon alapulnak, mely szerint a négylábúak tudják magukról, hogy aranyosak. Valószínűsíthetően megvan a képességük rá, hogy megállapítsák a cselekedeteikről, mi mit gondolunk róla, hogyan reagálunk rá. Lehet az vicces, vagy édes, az eb tisztában van vele, és néha alkalmazza is a trükköt plusz jutalom, vagy simogatás fejében. Ez egy tanulási folyamat eredménye is lehet, melyet az emberrel való együttélés tett lehetővé. A kutya idővel megtanulja, mire, hogyan reagál a gazdája, és ezeket figyelembe véve igyekszik a kedvében járni.

 

A fajták kategorizálhatók az alapján, hogy milyen gyakran, és mekkora mértékben döntik oldalra a fejüket. Az érvek alapján például a nyomott orrú fajtáknál a legnagyobb a cukisági faktor, a német juhásznál, vagy a spánielnél azonban az élethez nélkülözhetetlen funkciónak tekinthető. 

Forrás: lifewithdogs.tv
Indexkép forrás: prettyfluffy.com
Cikk első megjelenése: 2015. november 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák? Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák?
Nem túl szívderítő látvány, amikor kedvencünk öklendezni kezd, és a padló vagy a parketta helyett valami igazán kényelmes helyre teszi le „csomagját”. Hogy is van ez?

A kutya arckifejezései - Szájtartás és mimika A kutya arckifejezései - Szájtartás és mimika
Finom, mégis tiszta, jól észrevehető jelek közvetítik a kutya hangulatát és szándékait felénk és fajtársai felé is. Mi mindent olvashatunk le ajkainak állásából, arcjátéknak változásaiból?

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Fáradt, kimerült, unatkozik vagy szorong? Mi minden rejlik a kutya ásítása mögött?

Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke
Tisztában vagyunk azzal, milyen súlyos betegségről van szó - következményei egy életen át elkísérhetik az embert. Gazdiként azonban fontos tudnunk, hogy sajnos kedvenceinknél is előfordulhat. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk stroke esetén?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online Hírstart Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így segít a gyereknek olvasni a kutya Hírek - Címlapon
Így segít a gyereknek olvasni a kutya
Kutyák segítenek a gyerekeknek tanúskodni a bíróságon Hírek - Címlapon
Kutyák segítenek a gyerekeknek tanúskodni a bíróságon