A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így segít a gyereknek olvasni a kutya

2016. március 05., 13:00


Szerző: sklara


Kategória: Jó tudni!




A kutyák nagyon empatikusak, könnyen ráhangolódnak az emberre, ez pedig segítheti az olvasási nehézségekkel küzdő gyerekeket.



 

"Tetszik ez a cikk!" 
Fotó:: ujsag.allatvilag.net

 

Nehezen megy gyermekének az olvasás? - Biztassa, hogy olvasson fel a kutyának! Ez ugyanis növelheti az olvasási nehézségekkel küzdő, az olvasásban bizonytalan, a felolvasástól stresszelő gyerekek önbizalmát - ez derült ki egy kutatásból, amelyről a BBC számolt be.

A The Bark and Read Programme ('ugatás és olvasás program') elnevezésű akciót egy kutyatartással foglalkozó brit szervezet indította. Szerintük a gyerekek olvasástudását az fejleszti, és az olvasottságukat az teszi lehetővé, ha képesek legyőzni a félelmeiket, és megtalálják az örömöt az olvasásban. A kutyák ebben a folyamatban kulcsszerepet játszhatnak: ők ugyanis nem ítélik el az emberek által esetleg gyengének mondott felolvasást, ugyanakkor nagyon figyelmesek és csodálatosan tudnak hallgatni.

 

Tony Nevett, a program elindítója szerint a kutyás felolvasás nagyon működik a gyerekek esetében. "A kutya nem ítél el, nem kritizál, ez pedig magabiztosságot, önbizalmat ad a gyereknek, ami javítja a teljesítményét" - mondja. "A gyerekek először csak leülnek, és simogatják a kutyát. Ez megnyugtatja őket, nem érzik kényelmetlenül magukat." A programot kifejezetten olyan gyerekeknek alakították ki, akik olvasási problémákkal küzdenek - derül ki az ötletgazda beszámolójából.

 

Kutyával nagyobb öröm a tanulás
Fotó: www.drotvizsla.wordpress.com


Tony több száz angliai iskolába ellátogatott már speciálisan képzett kutyájával, Dannyvel. Arról számol be, hogy mindig lát pozitív eredményeket. A siker annak köszönhető, hogy a kutyák nagyon könnyen rá tudnak hangolódni az emberek érzelmeire. "Vannak vizsgálatok, amelyek kimutatták, hogy a kutyák empatikus lények. Például ha valaki szomorú, a kutya gyakran oda fog hozzá menni, még akkor is, ha nem ismeri az illetőt" - magyarázza Fiona Firth, a programot szponzoráló állateledelt gyártó cég munkatársa, aki maga is kutyaszakértő.

A kutyákat rendszeresen használják terápiás célokra olyan gyerekek esetében, akiknek viselkedési vagy érzelmi zavaraik vannak. Egy tanárnő arról számol be, hogy kifejezetten jó hatással van az olvasásterápia azokra a gyerekekre, akik nehezen olvasnak, mert nincs önbizalmuk. "Az olvasási probléma a gyerekek körülbelül 70 százalékát érinti a mi iskolánkban. Ők egyszerűen bevonulnak Dannyvel a könyvtárba és hangosan felolvasnak neki. Ez megerősíti az önbizalmukat, ami nagyon jó hatással van az olvasásukra. Minden iskolában kellene egy kutya!" - mondja Lynda Morgan.

 

"Nézzük csak, mi a mai lecke!"
Fotó: sikerado.hu
 
Egy biztató, szeretetteljes tekintet, érintés. - A magyar neveléstudományi kutatók egy része is úgy véli, a kutya feltétlen elfogadása olyan bátorítás a gyerekeknek, amelyet sem a másik ember, sem pedig egy más állat nem tud helyettesíteni. Érvényes ez még azoknál a gyerekeknél is, akiknél otthon tartanak ugyan kutyát, ám ez udvari, esetleg őrző-védő funkciót ellátó, vagyis nem "pajtinak szánt" eb. Amikor a kutya odaül elé, állítólag úgy érzi a gyermek, hogy "figyeli, amit mondanak neki." Ez a felolvasásra is érvényes. Az elfogadás és a visszajelzés pedig kellő motivációt jelent.
 

Forrás: allatportal.hu
Indexkép forrás: youtube.com
Cikk első megjelenése: 2014. szeptember 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

Új kutyatartó mesterkurzus indul az Állatorvostudományi Egyetemen Új kutyatartó mesterkurzus indul az Állatorvostudományi Egyetemen
Új kutyatartó mesterkurzus indul az Állatorvostudományi Egyetemen októberben; a programra, amelynek célja a professzionális kutyatartással kapcsolatos legmagasabb szintű tudás átadása, szeptember 18-ig lehet jelentkezni.

6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet 6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet
A szűkölés különböző okainak megismerése segíthet jobban megérteni a kutyát és erősítheti a kötődést. Segíthet továbbá a kiképzésben is, mert ha rosszul értelmezzük a kutya nyüszítő jelzéseit, előfordulhat, hogy nem megfelelően reagálunk rá. Az alábbiakban felsoroljuk a hat legfontosabb okot, amiért a kutyák ehhez a hangjelzési formához fordulnak.

10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk 10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk
Vannak azonban a szeretetnek olyan kifejezési módjai, ami emberek között rendben van, a kutyák viszont nem szeretik, de a gazdájuk iránti odaadásból mégis eltűrik. Aztán olykor, ha túlmegyünk egy ponton, akkor bizony odakapnak. Sok ember pedig ilyenkor meglepődik és nem is érti, hogy miért történt a baleset. Rosszabb esetben pedig a kutyát hibáztatják. Nézzünk meg néhány ilyet.

Több mint 120 ezer gyerek vesz részt a hétfőn induló Állatvédelmi témahéten Több mint 120 ezer gyerek vesz részt a hétfőn induló Állatvédelmi témahéten
Rendkívül nagy érdeklődés mellett, több mint 120 ezer gyerek részvételével indul hétfőn az Állatvédelmi témahét, amelynek fővédnöke Varga Judit igazságügyi miniszter - közölte a tárca az MTI-vel vasárnap.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Praktikák - így tartsd tisztán a kutyás lakást! Hírek - Címlapon
Praktikák - így tartsd tisztán a kutyás lakást!
Miért fordítják oldalra a fejüket a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért fordítják oldalra a fejüket a kutyák?