A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák segítenek a gyerekeknek tanúskodni a bíróságon

2016. március 04., 05:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




A kutyák segítőkészsége, és kiemelkedő képességei hatékonynak bizonyultak rendőrségi és keresőmunkák során, valamint a sérült embereknek nyújtott támaszban. Az örökös szeretet-adásuk, és segítségre kész hozzáállásuk miatt váltak ők az első jelöltekké a tárgyalásokon való részvételben.



Az első kutya egy labrador retriver, Camber volt, aki segített egy 10 éves kislánynak a szexuális zaklatás miatti tárgyalása során – számolt be a Washington Post. A tárgyalás alatt Camber végig a kislány lábánál feküdt, megnyugtatva őt ezzel, miközben válaszolt a kérdésekre. A kutyus gazdája beszámolt róla, hogy a kislány a hosszú tanúságtétel során szorosan tartotta Camber pórázát, és gyakran lehajolt hozzá, hogy megcirógassa. Az egyik kérdés után rövid időre leült a kutya mellé, hogy játsszon vele egy kicsit.

 

Törvényszéki eb segítségnyújtás közben
Törvényszéki eb segítségnyújtás közben
Fotó: courthousedogs.com

 

Camber egy Kanada hat elfogadott áldozatsegítő kutyája közül, és egy pilótaprogram kapcsán lett bevezetve a bírósági életbe. Igaz, hogy a British Columbiának ez az első esete, hogy kutyákat alkalmaz a segítségnyújtásban, de korábban számos hasonló esemény fordult már elő. A New York Times például egy golden retriverről, Rosie-ról számolt be, aki egy 15 éves kislánynak segített bújásával, dörgölődzésével, hogy az apja ellen tudjon tanúskodni szexuális zaklatás témájában.

 

Az American Bar Association egy olyan esetet jegyzett fel, melyben egy 11 hónapos labrador-újfunlandi keverék, Buddy gyerekbántalmazás kapcsán támogatott egy 4 éves gyereket a bíróság előtt.

Jelenleg 78 áldozatsegítő kutya segédkezik a bíróságokon 28 államban, és a számuk folyamatosan növekszik.

 

Így sokkal barátságosabbá válik a tárgyalás
Így sokkal barátságosabbá válik a tárgyalás
Fotó: images.elephantjournal.com

 

De mit csinál pontosan egy törvényszéki eb? Hogyan képzik őket, és mi a feladatuk?

 

A törvényszéki kutyák segítőkutyaként vizsgáznak egy olyan szervezetnél, akik kifejezetten az áldozatok segítésére specializálódtak. Az ebek bűncselekmények áldozatainak, és tanúinak nyújtanak támaszt a nyomozás, és a tárgyalások során. Ezek a kutyák nem szolgálati kutyák, tehát nem segítenek korlátozott képességű, vagy beteg személyeknek, ellenben szakemberek társai, és növelik munkájuk hatékonyságát. A kutyák gazdái általában bűnügyi vonalon dolgoznak.

 

Reméljük hamarosan nálunk is megjelennek az efféle pozitív változások, hogy minél több gyermeknek és felnőttnek teljen stressz mentesen a rossz élményeket felidéző tárgyalás.

Forrás: barkpost.com
Indexkép forrás: columbian.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák
Az első világháborúban a brit Vöröskereszt csapatait speciálisan képzett kutyák egészítették ki, hogy a csatamezőn bajbajutott katonák segítségére legyenek. Ez az ő történetük.

107 macskát és egy kutyát tartott a lakásában: állatkínzás bűntettéért kell felelnie a budapesti nőnek 107 macskát és egy kutyát tartott a lakásában: állatkínzás bűntettéért kell felelnie a budapesti nőnek
Az állatkínzás bűntettével vádolt nő az előkészítő ülésen nem ismerte el bűnösségét.

Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit
A Tapolcai Járásbíróság – nem jogerősen – egy év hat hónapra próbára bocsátotta azt a 63 éves férfit, akivel szemben állatkínzás vétsége miatt folyik büntetőeljárás. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki Pesterzsébeten megkéselt egy kutyát Letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki Pesterzsébeten megkéselt egy kutyát
A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság 2023. október 4-én 6 hónap fogházbüntetésre ítélt egy férfit, akit állatkínzás vétségével vádolt az ügyészség.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta JULIUS-K9 MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért fordítják oldalra a fejüket a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért fordítják oldalra a fejüket a kutyák?
Pitbullok lesznek az új rendőrségi munkakutyák Hírek - Címlapon
Pitbullok lesznek az új rendőrségi munkakutyák