A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fegyverrel fenyegetett egy telkére tévedő vizslát egy nyaraló a Balatonon

2019. július 24., 15:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Megőrült a világ. Újabb döbbenetes történet látott napvilágot, ismét a Balaton mellől: szerencsére ezúttal nem történt tragédia, de nem sokon múlt.Még észhez sem tértünk a Siófokon történtek után, újabb konfliktus beszámolójára bukkantunk. Helyszín ismét a déli part. Az itt élő magyar vizsla mestertenyésztő, Mármarosi Anna szokásos Balaton-parti sétáját tette vizsláival. Helyiként ismerik a környék zegzugos részeit is, így olyan helyet is, ahol nincs ugyan kijelölt kutyafürdető hely, de nem is tilos a kutyák úsztatása.

Annával aznap hat vizslája tartott, a helyszínre mindig kocsival érkeznek, így ezúttal is. A parton és a vízben is szorosan mellette haladnak a kutyák, így ha szembe is találkoznának valakivel, biztosan nem zavarnak senkit.  

 

“Egy olyan szakaszra szoktunk járni  kutyáinkkal, ahol nincs kijelölt strand - se embereknek se kutyáknak. - meséli Anna. - Található itt egy széles befolyó árok is. Ez ráadásul külterület. Az árok egyik oldalán szoktunk a vízbe menni, mivel a másik oldalon nyaralóházak épültek, ezek kertje pedig teljesen lefut a vízig.”

 

 

A vízben is gazdájuk mellett úszkáltak a vizslák
A vízben is gazdájuk mellett úszkáltak a vizslák
Fotó: Mármarosi Anna

 

 

Az egyik ilyen magán nyaralónál keveredett veszélyes helyzetbe Gyömbér, a kistermetű szuka vizsla. Káosszal ők ketten voltak a legfiatalabbak a hat kutya között, az úszkálás közben kicsit el is kalandoztak a többiektől. A vízből kifele jövet ők ketten a befolyó árok túlsó oldalán másztak ki a partra, így az egyik nyaraló kertjében kötöttek ki. A víztől felfrissülve boldogan rohantak, játszottak a parton, több teleknyi távolságban fel-alá.

“Természetesen azonnal hívtam őket vissza, amint láttam, hogy rossz helyen mentek ki a vízből. Eddig még soha nem fordult elő ilyen, mindig a szokásos útvonalon mentek ki-be  - folytatja Anna. - Káosz rövid úton vissza is jött hozzám, ám a 2 éves kis Gyömbérke érdeklődését elvitték a hattyúk, sirályok. Amikor végre visszafordult volna, megrettent a kibetonozott és köves parttól, nem mert lemenni rajta, ezért a füvön futott fel-le, hogy találjon utat magának a vízbe, és vissza hozzánk.”

 

A nyaraló családfő is szemtanúja volt a jelenetnek, mire dühösen kijött a házból, és válogatott szitkokat szórva kiabált a kutyával és Annával, azzal is fenyegetőzve, hogy ha nem megy el a kutya, egyszerűen lelövi. “Próbáltam békülő hangnemben válaszolni, hogy látja, próbálom hívni, véletlenül tévedt oda, jönne ő, csak nem tud leugrani. Ezután a férfi bement a házba és egy pisztollyal jött vissza, amit ráfogott a kutyára. Gyömbér csak csóválta a farkát, nem ugrált, nem ugatott, kereste az utat lefele.”

 

A férfi akkor engedett egy keveset a fenyegetésen, mikor Anna saját testi épségével sem törődve begázolt a vízbe abba a sávba, amerre lövés esetén a golyó haladt volna. “Gondoltam így csak nem mer majd lőni, hogy akár engem is eltalálhat.” - emlékszik vissza. “Közben felváltva hívtam Gyömbért, és vitatkoztam a férfival: hogy látja, hogy hívom a kutyát, és számon is kértem, mi jogon fenyeget minket fegyverrel. Mondtam neki, ha nem teszi el, ott helyben rendőrt hívok. Ez hatott, egyel nyugodtabb hangon, de még mindig szitkozódva közölte, neki is van kutyája, szereti őket, nem fogja lelőni Gyömbért. De máskor meg ne lásson minket ott. És egyébként is, szerinte tilosban jártunk, mert itt nem mehetne be kutya a vízbe...”  

Anna elmondta, hogy a parttól 800 méternyi távolságban úszkáltak a kutyákkal - ezen a szakaszon egyébként sem fürdőzik senki, mivel nem kijelölt strand, de ha még találkoztak volna is strandolóval, ilyen távolságból őket sem zavarták volna. 

 

 

Gyömbér, a fiatal vizsla
Gyömbér, a fiatal vizsla
Fotó: Mármarosi Anna

 

 

Ezalatt szerencsére sikerült Gyömbért a vízbe rángatnia, így el tudtak indulni a biztonságos szakasz felé.  A férfitól azonban nem szabadultak ilyen könnyen, ugyanis kijött, hogy újfent számon kérje Annát. “Lefotózott és azzal fenyegetőzött, hogy ha még egyszer meglát minket erre, rendőrt fog hívni. De nem ijedünk meg tőle: feljelentést fogok tenni a fegyverrel való fenyegetés miatt.” 

 

Anna azt is elmesélte, hogy a környéken élők voltak már hasonló eset szemtanúi: ugyanezen a környéken akkor egy férfi a telke végében, a köveken pihenő madarakat próbálta légpuskával lőni, talán elriasztás céljából. Azt nem tudni, ugyanarról a személyről van-e szó, mindenesetre aki a Balaton közvetlen partjára költözik, vagy ide épít nyaralót, számítania kellene azokra a vendégekre, akik bizony jóval mi előttünk is ott éltek már…

 

 

 

Szerencsére a megdöbbentő agresszió egy ártatlan félreértés miatt ezúttal nem torkollt tragédiába, ám ettől még ugyanolyan érthetetlen, miért így akarnak az emberek megoldani problémákat. Sajnos egyre gyakoribb az ilyen és hasonló konfliktuskezelés hazánkban is - de honnan ez a rengeteg düh, gyűlölet és harag…?

 

 

 

 

 

Forrás: Kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

„Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás, Budapest, 2021 „Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás, Budapest, 2021
„A természet védelme önmagunk védelme.” Magyarország 1971-ben az utóbbi mottóval rendezett határokon átívelő, monumentális vadászati világkiállítást, amelyet a Kiállítások Nemzetközi Irodája, a BIE is támogatott. Az 1971-es világkiállítás 50. évfordulója 2021-ben egy lehetőséget kínál, hogy beszéljünk arról, amit napjainkban egyre többen és egyre egyértelműbben látnak: legális, de szabályozott és szigorú szakmai alapokon működő természethasználat – például vadászat, erdészet, horgászat stb. – nélkül ma a világon nem lehetséges fenntartható vad-, erdő-, hal-, de természetgazdálkodás sem!

Frakk, a macskák réme bélyegre kerül Frakk, a macskák réme bélyegre kerül
Közel 50 éve indult hódító útjára a Frakk, a macskák réme című rajzfilmsorozat. A Magyar Posta „Mesehősök” bélyegsorozatának idei darabján a rajzfilm közkedvelt szereplői láthatók.

Megválasztották az év kilátóját: a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó megér egy kirándulást! Megválasztották az év kilátóját: a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó megér egy kirándulást!
Első ízben került megrendezésre az Év Kilátója pályázat az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ szervezésében. A szavazás a nagyközönség bevonásával zajlott, több ezer szavazat érkezett a pályázaton résztvevő kilátókra.

Kutyás barangolások: Balatoni kutyás nyaralás Kutyás barangolások: Balatoni kutyás nyaralás
Első 1 hetes kutyás nyaralásunk célpontja a Fonyódi Kutyás Fürdetőhely. A városba utazó előtt hamar világossá válik, hogy Szinyei Merse Pál 1916-ban és 1917-ben miért festett kilenc képet a Balatonról és Fonyódról.

Utazás kutyával – minden, amit tudnod kell, ha együtt indultok útra! Utazás kutyával – minden, amit tudnod kell, ha együtt indultok útra!
A kutya nem csak háziállatunk, hanem családtagunk! Következésképpen visszük magunkkal mindenhová, ahová csak lehet. Indulás előtt jó azonban utána nézni a különféle utazási módok szabályaival. Íme, egy kis segítség, hogyan utazz kedvenceddel autóval, tömegközlekedési eszközön, vagy akár repülőn!

Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet
Ha a futás a lételemed, és a rendszeres kocogás mellett szívesen teljesítenél hosszabb távokat - vagy már tapasztalatod is van e téren -, az alábbi fajták ideálisak lehetnek számodra. Találd meg négylábú futótársad!

Az álmos vizsla és az ébresztőóra esete Az álmos vizsla és az ébresztőóra esete
Ismeritek azt az érzést, amikor az igazak álmát alusszátok, és egyszer csak valami éles, sípoló hang zavarja meg a csöndet. Kellemetlen igaz? Ez a vizsla is pont így gondolta…

Az őshonos magyar kutyafajtákról készült ismeretterjesztő film Az őshonos magyar kutyafajtákról készült ismeretterjesztő film
Oktató- és természetfilm készült a kilenc őshonos magyar kutyafajtáról; a mintegy félórás kisfilmet szerdán mutatták be a Nemzeti Kutyafajtáink Génmegőrzési Program egyik alprogramjának projektzáró rendezvényén Egerben.

Autópályáról mentettek egy vizslát a rendőrök Autópályáról mentettek egy vizslát a rendőrök
Az otthonról megszökött vizsla az M3-as autópályára tévedt, sajnos el is ütötték, ám a rendőrök segítségének hála fel fog épülni!

A Jézuska mellett talált menedéket a szilveszter óta kóborló vizsla A Jézuska mellett talált menedéket a szilveszter óta kóborló vizsla
Szilveszter óta kóborolt a vizsla Heves megyében, aki végül egy betlehemben lelt menedékre. Az aggódó állatbarátok gyors intézkedésének hála már otthon lehet gazdájánál.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Vizslatúra AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Szívszorító videón a menhelyre leadott pitbull - ma már gazdis! Hírek - Címlapon
Szívszorító videón a menhelyre leadott pitbull - ma már gazdis!
A kutya és gazdája, akik legyőzik a gravitációt Hírek - Címlapon
A kutya és gazdája, akik legyőzik a gravitációt
fb-text