A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gazdi és a szeretet-roham – nem esel túlzásba?

2019. október 31., 06:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Jó tudni!




Biztosan mindenki látott már az emberi szeretet-rohamok elől pislogva, lapulósan elsomfordáló kutyust. Jót nevetünk savanyú ábrázatán, miközben szőrmók barátunk nagyon is komolyan gondolja, hogy terhes számára az ember fizikai közelsége.



 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita diplomás kutyatréner segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Az emberek (fajuk pszichológiájának megfelelően) hajlamosak túlzott testi közelségbe kerülni kedvencükkel - szeretetük kifejezéseképp. Vannak kutyusok, akik ezt határozottan kedvelik, sőt igénylik, ők bújósak, puszilkodósak. Számos kollégájuk viszont csak jófejségből, az emberrel szembeni nagyvonalúságuk megcsillantásaképp hagyja kibontakozni kétlábú társát. A kutya persze magában a szabadulás pillanatát várja. Kisvártatva tolatni kezd, jól megrázza magát, majd kereket old. Testének megrázásával tulajdonképpen lerázza magáról a rárakódott feszültséget.

 

Biztosan szereti a kutyánk is az ölelgetést?
Biztosan szereti a kutyánk is az ölelgetést?
Fotó: almosfelho.hu

 

No de miért kelt ölelésünk feszültséget imádott kutyánkban? Mert számukra nem természetes viselkedési elem az ölelkezés. És mint ilyen, nincs indíttatásuk részt venni benne. Ők saját maguktól nem pattannak két lábra, hogy egymás nyakába boruljanak. Ha bizonyos internetes videókban mégis ilyet látunk, biztosak lehetünk benne, az tanult viselkedési elem, amit valószínűleg egy pozitív megerősítéses technikával alakított ki bennük az ember. Ők tehát ilyenkor az esetek többségében egy trükköt mutatnak be. A kutyák ölelés helyett alkalmazzák például a szoros odabújást, odadőlést a gazdihoz. Ők így fejezik ki szeretetüket. Ismerős, ugye? Filmezéshez készülődve szőrös kis csomagunk befészkeli magát lábunkhoz vagy betornássza magát a takaró alá esténként, hogy meleget fújtatva, elégedetten szuszogva préselődjön derekunkhoz kiflit formálva elalváskor.

 

A kutya magától nem akar minket, vagy társait ölelni. Ha mégis ilyesmit látunk tőle, az tanult viselkedés, trükk.
A kutya magától nem akar minket, vagy társait ölelni. Ha mégis ilyesmit látunk tőle, az tanult viselkedés, trükk. Rendszeres foglalkozással ilyenre is megtaníthatóak. A háttér: kölcsönös bizalom, kiegyensúlyozottság és egy kutyusa testbeszédét olvasni képes gazdi. ;) 
Fotó: almosfelho.hu

 

A kutyák számára ugyanolyan elemi testbeszéd-jel a 1. távolság szabályozása, 2. a terület birtokbavétele, 3. a pozicionálás, mint egy mezei farok-tartás vagy fültartás. Nézzünk egy példát. A távolság szabályozása: a kutyák találkozásánál megfigyelhető, nem minden kutya megy oda minden fajtársához. Vannak, akik szabályozzák a távolságot, kezdeményeznek fajtársuk személyes terébe belépve és vannak, akik elviselik a velük szemben kezdeményezett távolság-csökkentést. A kutyák napi szinten szabályozzák távolságukat az emberrel szemben is. Hol szívesen veszik annak közeledését, hol nem. Jelesül nem szaladnak oda idegenekhez az utcán, bármennyire kedvesen invitálják őket. Ugyanilyen távolság-szabályozás, ha a gazdi lelkes hívására a füle botját sem mozdítja a kutya egy simiért, mi több, kifejezetten elhúzódik. Ekkor érdemes (lenne) tiszteletben tartani állati társunk kívánságát: ő most magányra vágyik vagy legalábbis nem szeretne személyes terébe engedni senkit sem, kerüli a fizikai érintkezést. Amennyiben a gazdi erőszakos és csak saját örömét tartja szem előtt (milyen jó odabújni NEKEM a kutyámhoz, így ÉN nem érzem magam egyedül), ne csodálkozzon, ha kutyája inkább kitér előle. Mi sem vesszük szívesen, ha ránk erőltetik az érintést, amire nem vágyunk! Valahol itt kezdődik a másik lény tisztelete… A kutya nem arra hivatott, hogy érzelmeivel, irántunk érzett szeretetével „kiszolgáljon” minket. A kutya nem robot.

 

A kutyáknak is megvan a maguk személyes tere, amibe nem mindig szeretik, ha betolakszunk akár mi, akár más kutyák. Tartsuk tiszteletben!
A kutyáknak is megvan a maguk személyes tere, amibe nem mindig szeretik, ha betolakszunk akár mi, akár más kutyák. Tartsuk tiszteletben!
Fotó: almosfelho.hu

 

 

Sokszor látni tréningeken gazdikat, akik akkor éreznek teljesítettnek egy-egy feladatot, ha dicséretképp megsimogatják kutyájuk fejét. Mindenáron… Szegény pára hiába igyekszik kétségbeesetten szabotálni e tervüket… Egyes gazdik sajnos megfeledkeznek róla, a kutyus érzéseiben, társaság utáni vagy épp egyedüllét iránti igényében hozzánk hasonlóan szuverén lény. Aki lehet front-érzékeny, lehet rossz napja, lehet kedvetlen, idősödhet, betegség ütheti fel a fejét szervezetében, ezek függvényében pedig változhatnak szociális viselkedési mintái is. Nem beszélve arról, köztünk is vannak ölelkezős típusok és vannak az érzéseiket zsigerből rejtő személyek. Miért lenne ez másképp a kutyáknál?

 

Ám ha kutyánk a hátsóját rezegtetve alig várja, hogy birtokba vehesse területünk, felhuppanjon mellénk az ágyra vagy centiről centire közelebb kúszva a kanapéhoz buzgón csóvál, biztosra vehetjük, nem lesz ellenére egy kis vakargatás, esetleg ölelés.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: panyizita.hu
Cikk első megjelenése: 2018. szeptember 14.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Alig bírja levenni a szemét elhunyt gazdija fényképéről a gyászoló kutya Alig bírja levenni a szemét elhunyt gazdija fényképéről a gyászoló kutya
Még a labdáját is odaviszi neki. „Nagyon különleges kapcsolat volt közöttük.”

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Jó érzés szeretni, és annak is nagyon tudunk örülni, ha viszontszeretnek minket. De miből tudhatjuk, hogy kutyánk is így érez irántunk?

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Mondial Assistance GesmbH MTI Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Magával vitte a boltba a nagypapa a kutyáját, hogy együtt válasszanak új fotelt Hírek - Címlapon
Magával vitte a boltba a nagypapa a kutyáját, hogy együtt válasszanak új fotelt
A múlt szelleme: egy kutya, aki áldozatával megváltoztatta az állatkísérletek megítélését Hírek - Címlapon
A múlt szelleme: egy kutya, aki áldozatával megváltoztatta az állatkísérletek megítélését