A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kisgyerekek vs. kutyák 1.

Életközösség otthon


2015. február 24., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Nevelés
A kisgyerekeket és a kutyákat is meg kell tanítani arra, hogyan élhetnek harmonikus közösségben a családban. A mi felelősségünk, hogy mennyire és mikor engedjük közel egymáshoz kutyát és gyereket.A kutyáink élete ugyanúgy megbolydul egy kis emberi lény érkezésére, mint a nagyobb testvéreké. Nem igazán értik, hogy mit keres itt ez a pici ember, és meddig marad. Miért kap több figyelmet, mint ők? Miért nem lehet a kanapén ugyanúgy elterpeszkedni, mint eddig? 

A kutyánknak minél többször meg kell mutatni az új családtagot. Had szagolgassa, ismerkedjen vele. Az első időben még úgyis csak a kiságyban, pihenőszékben, vagy a karunkban láthatja a kutya a gyermeket. 

 

babydog4
Babák szívesen felfeledezik a kutyákat. Fotó: twitrcovers.com

 

Nálunk ez úgy alakult, hogy a legelsőnek érkezett nevelt gyermekünket már a

kórházból hozhattuk haza. A kutyák csak azt érzékelték, hogy meg van zizzenve a család már pár napja, felforgatjuk az egész házat valami miatt. Aztán megjelenünk egy pici babával. A kapuban Démon és Marci fogadott minket, és meg is engedtük, hogy megszagolják a jövevényt. A vak Pötyinkkel is ugyanezt tettük, csak már bent a lakásban. A tanácstalanságot azért érzékeltük a kutyákon. Valószínűleg azért, mert én nem voltam várandós, így ezt a szent állapotot nem érezték rajtam. 

Szerencsére gyorsan megszokták az új felállást, sőt, kifejezetten óvták a babát. Marci volt nagy szám, amikor veszettül ugatott a kiságy mellett. Ugyanis, kedvenc pulink utálja a bezártságot, mindenhonnan meglép. A kisbabánkat kiszagolta az ágyban és máris jelzett, hogy itt bizony bezártság ténye forog fenn, ami ellen tenni kell valamit! Minimum kiszabadítani szegény áldozatot. Próbáltuk megértetni vele, hogy a pici jól érzi magát benn, ne aggódjon. Nem hitt nekünk...

 

Ha udvaros házban élünk, a kutya-gyerek kapcsolat a babakocsival kezdődik. Bármennyire is megbízunk a kutyánkban, felügyelet nélkül akkor se hagyjuk kettesben őket. 

Az ismerkedés ívének következő mérföldköve a földön mászós időszak, melyben új játékszabályokat tanul kutya is, gyerek is. Mi is. 

 

Kutya szájában matatás
Ne lepődjünk meg, ha belenyúl a kutya szájába Fotó: tailster.com

 

 

Egyrészt muszáj megszabni a határokat. A gyereknek nagyon korán meg kell taníttatni, hogy mikor és milyen helyzetekben nyúlhat a kutyához. Nyugodt, elpihent, lazulós négylábúnk szívesebben veszi a gyereknyúzást. De játék közben, étkezéskor, vagy felpörgetett állapotban ne engedjük a kutya közelébe gyerekünket! 

 

A kutyával is meg kell értetni, hogy mikor nincs ismerkedés: etetéskor, vagy ha nyűgös a pici, illetve, ha a családnak programja van.

 

Másrészt folyamatos felügylet mellett szabad teret adni a kutya-gyerek viszony alakulásának. Sosem hagyhatjuk magukra őket, hiszen elég egy rossz mozdulat, és elmérgesedik a helyzet. 

A szülőknek kell minden esetben figyelemmel kísérniük az ismerkedési és játékfázist. A babák természetesen megnyalogatják a kutyát, puszit adnak nekik, meghúzzák a fülüket, szőrüket, és turkálnak a szájukban, közösen fogyasztják el a kiflit, vagy a kakaós csigát. Ezt semmi esetre ne hagyjuk olyan közönség előtt csinálni, akik rossz szemmel nézik a túl közeli ismeretséget. A gyerekünk értésére kell adni, hogy nem túl guszta a közösen elfogyasztott vacsi, nem épp finom a kutya farka. Egy idő után leszoknak róla. 

 

babydog2
A jó kapcsolat egy életre szól Fotó: cl.jroo.me

 

A jól kialakított viszony egy hosszú távú biztos és biztonságos gyerek-kutya kapcsolatot ad, de ezt kialakítani minden esetben a szülő felelőssége. 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mikor a vadászkutyák "szabadságra" mennek Hírek - Címlapon
Mikor a vadászkutyák "szabadságra" mennek
Brutálisan kegyetlenséggel megöltek egy terápiás kutyát Zalaegerszegen Hírek - Címlapon
Brutálisan kegyetlenséggel megöltek egy terápiás kutyát Zalaegerszegen