A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kisgyerekek vs. kutyák 1.

Életközösség otthon


2015. február 24., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Nevelés




A kisgyerekeket és a kutyákat is meg kell tanítani arra, hogyan élhetnek harmonikus közösségben a családban. A mi felelősségünk, hogy mennyire és mikor engedjük közel egymáshoz kutyát és gyereket.



A kutyáink élete ugyanúgy megbolydul egy kis emberi lény érkezésére, mint a nagyobb testvéreké. Nem igazán értik, hogy mit keres itt ez a pici ember, és meddig marad. Miért kap több figyelmet, mint ők? Miért nem lehet a kanapén ugyanúgy elterpeszkedni, mint eddig? 

A kutyánknak minél többször meg kell mutatni az új családtagot. Had szagolgassa, ismerkedjen vele. Az első időben még úgyis csak a kiságyban, pihenőszékben, vagy a karunkban láthatja a kutya a gyermeket. 

 

babydog4
Babák szívesen felfeledezik a kutyákat. Fotó: twitrcovers.com

 

Nálunk ez úgy alakult, hogy a legelsőnek érkezett nevelt gyermekünket már a

kórházból hozhattuk haza. A kutyák csak azt érzékelték, hogy meg van zizzenve a család már pár napja, felforgatjuk az egész házat valami miatt. Aztán megjelenünk egy pici babával. A kapuban Démon és Marci fogadott minket, és meg is engedtük, hogy megszagolják a jövevényt. A vak Pötyinkkel is ugyanezt tettük, csak már bent a lakásban. A tanácstalanságot azért érzékeltük a kutyákon. Valószínűleg azért, mert én nem voltam várandós, így ezt a szent állapotot nem érezték rajtam. 

Szerencsére gyorsan megszokták az új felállást, sőt, kifejezetten óvták a babát. Marci volt nagy szám, amikor veszettül ugatott a kiságy mellett. Ugyanis, kedvenc pulink utálja a bezártságot, mindenhonnan meglép. A kisbabánkat kiszagolta az ágyban és máris jelzett, hogy itt bizony bezártság ténye forog fenn, ami ellen tenni kell valamit! Minimum kiszabadítani szegény áldozatot. Próbáltuk megértetni vele, hogy a pici jól érzi magát benn, ne aggódjon. Nem hitt nekünk...

 

Ha udvaros házban élünk, a kutya-gyerek kapcsolat a babakocsival kezdődik. Bármennyire is megbízunk a kutyánkban, felügyelet nélkül akkor se hagyjuk kettesben őket. 

Az ismerkedés ívének következő mérföldköve a földön mászós időszak, melyben új játékszabályokat tanul kutya is, gyerek is. Mi is. 

 

Kutya szájában matatás
Ne lepődjünk meg, ha belenyúl a kutya szájába Fotó: tailster.com

 

 

Egyrészt muszáj megszabni a határokat. A gyereknek nagyon korán meg kell taníttatni, hogy mikor és milyen helyzetekben nyúlhat a kutyához. Nyugodt, elpihent, lazulós négylábúnk szívesebben veszi a gyereknyúzást. De játék közben, étkezéskor, vagy felpörgetett állapotban ne engedjük a kutya közelébe gyerekünket! 

 

A kutyával is meg kell értetni, hogy mikor nincs ismerkedés: etetéskor, vagy ha nyűgös a pici, illetve, ha a családnak programja van.

 

Másrészt folyamatos felügylet mellett szabad teret adni a kutya-gyerek viszony alakulásának. Sosem hagyhatjuk magukra őket, hiszen elég egy rossz mozdulat, és elmérgesedik a helyzet. 

A szülőknek kell minden esetben figyelemmel kísérniük az ismerkedési és játékfázist. A babák természetesen megnyalogatják a kutyát, puszit adnak nekik, meghúzzák a fülüket, szőrüket, és turkálnak a szájukban, közösen fogyasztják el a kiflit, vagy a kakaós csigát. Ezt semmi esetre ne hagyjuk olyan közönség előtt csinálni, akik rossz szemmel nézik a túl közeli ismeretséget. A gyerekünk értésére kell adni, hogy nem túl guszta a közösen elfogyasztott vacsi, nem épp finom a kutya farka. Egy idő után leszoknak róla. 

 

babydog2
A jó kapcsolat egy életre szól Fotó: cl.jroo.me

 

A jól kialakított viszony egy hosszú távú biztos és biztonságos gyerek-kutya kapcsolatot ad, de ezt kialakítani minden esetben a szülő felelőssége. 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI MOL Nyrt. Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mikor a vadászkutyák "szabadságra" mennek Hírek - Címlapon
Mikor a vadászkutyák "szabadságra" mennek
Brutálisan kegyetlenséggel megöltek egy terápiás kutyát Zalaegerszegen Hírek - Címlapon
Brutálisan kegyetlenséggel megöltek egy terápiás kutyát Zalaegerszegen