A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kisgyerekek vs. kutyák 1.

Életközösség otthon


2015. február 24., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Nevelés
A kisgyerekeket és a kutyákat is meg kell tanítani arra, hogyan élhetnek harmonikus közösségben a családban. A mi felelősségünk, hogy mennyire és mikor engedjük közel egymáshoz kutyát és gyereket.A kutyáink élete ugyanúgy megbolydul egy kis emberi lény érkezésére, mint a nagyobb testvéreké. Nem igazán értik, hogy mit keres itt ez a pici ember, és meddig marad. Miért kap több figyelmet, mint ők? Miért nem lehet a kanapén ugyanúgy elterpeszkedni, mint eddig? 

A kutyánknak minél többször meg kell mutatni az új családtagot. Had szagolgassa, ismerkedjen vele. Az első időben még úgyis csak a kiságyban, pihenőszékben, vagy a karunkban láthatja a kutya a gyermeket. 

 

babydog4
Babák szívesen felfeledezik a kutyákat. Fotó: twitrcovers.com

 

Nálunk ez úgy alakult, hogy a legelsőnek érkezett nevelt gyermekünket már a

kórházból hozhattuk haza. A kutyák csak azt érzékelték, hogy meg van zizzenve a család már pár napja, felforgatjuk az egész házat valami miatt. Aztán megjelenünk egy pici babával. A kapuban Démon és Marci fogadott minket, és meg is engedtük, hogy megszagolják a jövevényt. A vak Pötyinkkel is ugyanezt tettük, csak már bent a lakásban. A tanácstalanságot azért érzékeltük a kutyákon. Valószínűleg azért, mert én nem voltam várandós, így ezt a szent állapotot nem érezték rajtam. 

Szerencsére gyorsan megszokták az új felállást, sőt, kifejezetten óvták a babát. Marci volt nagy szám, amikor veszettül ugatott a kiságy mellett. Ugyanis, kedvenc pulink utálja a bezártságot, mindenhonnan meglép. A kisbabánkat kiszagolta az ágyban és máris jelzett, hogy itt bizony bezártság ténye forog fenn, ami ellen tenni kell valamit! Minimum kiszabadítani szegény áldozatot. Próbáltuk megértetni vele, hogy a pici jól érzi magát benn, ne aggódjon. Nem hitt nekünk...

 

Ha udvaros házban élünk, a kutya-gyerek kapcsolat a babakocsival kezdődik. Bármennyire is megbízunk a kutyánkban, felügyelet nélkül akkor se hagyjuk kettesben őket. 

Az ismerkedés ívének következő mérföldköve a földön mászós időszak, melyben új játékszabályokat tanul kutya is, gyerek is. Mi is. 

 

Kutya szájában matatás
Ne lepődjünk meg, ha belenyúl a kutya szájába Fotó: tailster.com

 

 

Egyrészt muszáj megszabni a határokat. A gyereknek nagyon korán meg kell taníttatni, hogy mikor és milyen helyzetekben nyúlhat a kutyához. Nyugodt, elpihent, lazulós négylábúnk szívesebben veszi a gyereknyúzást. De játék közben, étkezéskor, vagy felpörgetett állapotban ne engedjük a kutya közelébe gyerekünket! 

 

A kutyával is meg kell értetni, hogy mikor nincs ismerkedés: etetéskor, vagy ha nyűgös a pici, illetve, ha a családnak programja van.

 

Másrészt folyamatos felügylet mellett szabad teret adni a kutya-gyerek viszony alakulásának. Sosem hagyhatjuk magukra őket, hiszen elég egy rossz mozdulat, és elmérgesedik a helyzet. 

A szülőknek kell minden esetben figyelemmel kísérniük az ismerkedési és játékfázist. A babák természetesen megnyalogatják a kutyát, puszit adnak nekik, meghúzzák a fülüket, szőrüket, és turkálnak a szájukban, közösen fogyasztják el a kiflit, vagy a kakaós csigát. Ezt semmi esetre ne hagyjuk olyan közönség előtt csinálni, akik rossz szemmel nézik a túl közeli ismeretséget. A gyerekünk értésére kell adni, hogy nem túl guszta a közösen elfogyasztott vacsi, nem épp finom a kutya farka. Egy idő után leszoknak róla. 

 

babydog2
A jó kapcsolat egy életre szól Fotó: cl.jroo.me

 

A jól kialakított viszony egy hosszú távú biztos és biztonságos gyerek-kutya kapcsolatot ad, de ezt kialakítani minden esetben a szülő felelőssége. 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit? Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit?
Simogatás közben kedvenced a hátára hemperedik és ragyogó tekintettel néz? Mintha azt kérné, vakargasd meg a pocakját is. Mitől olyan jó, és mit árul el kettőtök kapcsolatáról?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

Több mint 250 ezren vettek részt az Állatvédelmi témahéten Több mint 250 ezren vettek részt az Állatvédelmi témahéten
Idén több mint 250 ezer gyermek vett részt az állatvédelmi témahéten, országszerte 76 partnerszervezet csatlakozott az események megrendezéséhez - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mikor a vadászkutyák "szabadságra" mennek Hírek - Címlapon
Mikor a vadászkutyák "szabadságra" mennek
Brutálisan kegyetlenséggel megöltek egy terápiás kutyát Zalaegerszegen Hírek - Címlapon
Brutálisan kegyetlenséggel megöltek egy terápiás kutyát Zalaegerszegen