A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mikor a vadászkutyák "szabadságra" mennek

Vadásszezon végével sem ér véget a munka


2015. február 24., 14:00


Szerző: MateKrisz


Kategória: Nevelés




Sok vadász él együtt kutyájával. Nekik a kutya több mint egy hobbi, inkább családtag, társ, aki segíti őket a vadászatokon, és éveken át együtt vadásznak. Emögött persze sok munka áll.



A vadászkutyák sokat dolgoznak  vadászszezon alatt, ennek végével könnyen hihetnénk, hogy “szögre” kerül a kutya, s mint átlag hétköznapi eb tengeti életét a következő szezonig.

A pointer jellegű kutyák, például igénylik a folyamatos tréninget az éles bevetésen kívül is,  melyen gyakorolhatnak és kiélhetik vadászösztöneiket. Ilyen gyakorlás alkalmával sor kerül apportírozásra, vércsapázásra, keresés és vadmegállás gyakorlására, elhozásra is. Év közben lehetőségük van különféle vizsgákon és versenyeken megméretettni a tudásukat. Ezek általában magyarországi rendezésűek, de szép számmal vannak külföldiek is.

 

Az ebek és gazdáik programja egyaránt sűrű a szezon végeztével is. Ekkor jön a gyakorlási szakasza az évnek, amikor a fáradt kutyát, aki igencsak lazábban veszi a vezényszavakat, újra meg kell erősíteni abban amit csinál. Ilyenkor az alábbi feladatokkal találkozhatnak versenyzés vagy gyakorlás céljából:

 

  • Keresés és vadmegállás
    A vadászkutyáknak elengedhetlen tulajdonsága az állandó keresési vágy, és azon vannak hogy találjanak is, büszkeséggel tölti el őket, ha a lelőtt prédával térhetnek vissza vadászukhoz.  

    A rutinos kutya, területtől függően tudja, hogy milyen messze mehet gazdájától, s milyen szélesen keressen le egy területetet. Általában a helyes irány a szél alól történő vadászás, ilyenkor a szél segít a kutyáknak. Ha ez nem lehetséges a kutyák körkörzve “szél alá” fordulnak.
     
    Sári vadraállása
    Sári vadat áll Fotó: Máté Krisztián


    A vad megtalálása esetén, a pointerekre jellemzően állják  a vadat, a spánieleknek pedig fel kell ugatiuk. A vadkelést általában lövés követi, melyre a kutya hasra veti magát, vagy mozdulatlanul marad, és a fejével követi a vad mozgását.
     
  • Apportírozás
    Francia eredetű szó, jelentése: hozni.
     
    Fácán apport
    Fácán apportozása Fotó: Hornyák Emőke


    Összességében a lőtt vadat, apportárgyat kell a kutyának légszimattal felkutatnia, és a vadászhoz vinnie, s ott ülve átadnia. Az apport tárgy lehet nyúl, fácán, vagy őz lábszár, de használhatunk mesterséges dummy-kat, “plüss” kacsákat, és apportfát is.
     
    Nyúl apportozása
    Nyúl apportozása Fotó: Hornyák Emőke


    A kutyáknak nem csak a földről, hanem a vízből is el kell hozni a lőtt vadat. Ez általában a vizsgákon, versenyeken külön feladatként tartják számon. Legtöbbször kacsát kell mély vízből elhozniuk, ami egy kisebb testű kutyának elég nagy erőfeszítést okoz, de még egy vizsla méretűnek sem egyszerű a tóból kievickélni a néhány kilós tetemmel a meredek partszakaszon.
     
    Kacsa hozása vízből
    Kacsa elhozása Fotó: Hornyák Emőke
  • Sebzett vad megkeresése csapán (vonszalék)

    Gyakorláskor általában egy mazdagra kötött vaddal csapát húznak úgy, hogy a kutya ne lássa az útvonalat. Ezt hátszéllel kell megkeresnie (mert akkor nem hozza a levegő a plusz információt), kizárólag a szaglására hagyatkozva. Minél rutinosabb a kutya, annál hosszabb és kacifántosabb csapát képes lekövetni.

    Eleinte 100-200 métert szoktak egyenes vonalban kihúzni, majd ezt nyújtják, idővel töréseket is belevisznek, hogy minél nehezebb legyen a feladat.

     
    Szikra vonszalékmunkán
    Szikra vonszalékmunkán Fotó: Hornyák Emőke

A fenti feladatok elvégzéséhez magasfokú engedelmesség szükségleltetik. A szokásos alapszintű feladatokat mint ül, fekszik, marad, készségszinten kell ismernie a kutyának, és a helyzettől függően alkalmaznia azt, akár kéz vagy sípjeles utasításra is. Emellett elengedhetetlen a gazdával való jó kapcsolat, nélküle kivitelezhetetlen a közös munka.


Aki kedvet kapott, hogy vizslájával aktívabban foglalkozzon, ajánljuk figyelmébe a következő könyvet:

 

A mindenes vadászkutya
Carl Tabel: A mindenes vadászkutya

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog? Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog?
Gömbölyű, pattogós, csipogós vagy sípolós, rágcsálható… Bármilyen is legyen a kedvenc játékszere, látványára kutyánk tekintete egyből felcsillan. Mire figyeljünk, amikor a megfelelőt keressük?

Miért szeretik olyan nagyon a kutyák a különféle hangokat adó, sípolós, csipogós játékokat? Miért szeretik olyan nagyon a kutyák a különféle hangokat adó, sípolós, csipogós játékokat?
Elég egyetlen csippanás, és kedvencünk teljesen odáig lesz a játéktól? Vajon mi lehet a titka?

Őszi túrázás kutyával - erre figyelj! Őszi túrázás kutyával - erre figyelj!
Talán a legjobb időszak egy hosszabb séta vagy túra számára a kora ősz. Nincs már hőség, és ha szerencsénk van, kellemes napsütés kíséri utunkat. Nem érdemes otthon maradni, vár a természet!

Hangtompítós fegyverrel lőttek le egy kutyát Borsodban Hangtompítós fegyverrel lőttek le egy kutyát Borsodban
Hangtompítóval felszerelt fegyverrel lőttek le egy kutyát egy Miskolchoz közeli településen - feltehetően még évekkel ezelőtt, egy videófelvétel miatt azonban most eljárás indulhat.

Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés! Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés!
Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés. Kutyáink és saját biztonságunk érdekében erdei kirándulásaink alkalmával és az autóutakon is figyeljünk fokozottabban!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Brimo partysátor MTI Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kisgyerekek vs. kutyák 2.0 Hírek - Címlapon
Kisgyerekek vs. kutyák 2.0
Kisgyerekek vs. kutyák 1. Hírek - Címlapon
Kisgyerekek vs. kutyák 1.