A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretik olyan nagyon a kutyák a különféle hangokat adó, sípolós, csipogós játékokat?

2023. október 16., 15:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Elég egyetlen csippanás, és kedvencünk teljesen odáig lesz a játéktól? Vajon mi lehet a titka?



 

Számos oka lehet annak, miért szeretik annyira a kutyák a „hangos” játékokat, de a legtöbben talán egyetértenénk abban, hogy négy fő érvet sorolhatunk fel mellettük: vadászösztön, figyelemfelkeltés, a rágás iránti igény és a különleges hangzásvilág.

 

 

„Most megfoglak!” – avagy a vadászat ősi ereje

 

Legyen bár kisebb vagy nagyobb méretű a játék, ha puha plüss fedi és szivaccsal töltött, ösztönösen is magára vonja a kutya figyelmét, akár már azelőtt, hogy kiadná a bűvös hangot. Egy kacsa, csirke, mókus vagy malacka formájú játék roppant izgalmas látványt nyújt, hát még, ha elkezd gágogni, csipogni vagy röfögni! Nincs mese, meg kell szerezni, szinte azt „kiabálja” az ebnek: Gyere, kapj el! A vékonyabb műanyag és gumiborítású játékok is hasonló hatást válthatnak ki, főleg, ha formájuk zsákmányra emlékeztet, és a belőlük áradó hang is passzol az „állatkához”.

 

A társait veszélyre figyelmeztető, sérült vagy az életéért küzdő préda magas, sivító hangját imitáló játékokra intenzívebben reagálhatnak a kutyák, mint a mélyre, de azért azt sem fogják visszautasítani.

 

 

A kölykök is imádják a sípolós, csipogós játékokat
A kölykök is imádják a sípolós, csipogós játékokat
Fotó: southernliving.com

 

 

Ez magyarázatot adhat arra, hogy miért lehetnek érdekesebbek e játékok a vadászkutyák számára, ugyanakkor bármilyen méretű, fajtákú és életkorú eb oda-vissza lehet tőlük, ha egy cseppet erősebb vadászösztönnel van megáldva, mint társai.

 

Vannak, akik megelégednek azzal, hogy kicsit megcsócsálják, csipogtatják a zsákmányt, míg mások legfőbb célja az „ellenség teljes likvidálása”, és addig nem nyugszanak, amíg miszlikbe nem aprítják a játékot. (Egy terrier mellett például sokmindent lehet csinálni, de unatkozni biztos nem fog a gazdi - garantált a szórakozás.)

 

 

„Zene füleimnek” – avagy az a bűvös hang

 

A különös vonzalom másik lehetséges oka maga a hang, amit a játék kiad. Amikor a kutya mancsai közé veszi, szájába kapja vagy csak véletlenül rálép otthon, az éles, sípolós hang egyből magára vonja figyelmét, és a kezdeti meglepődés után teljesen magával ragadja az ebet. Rágcsálás közben az agy kémiája is megváltozik, a jutalomközpont fokozott mennyiségbe kezd el dopamint kibocsátani. A testben szétáradó boldogsághormon pedig annyira jó érzés a kutyusnak is, hogy egyre szívesebben fogja „csócsikálni” a csipogós játékot. 

 

 

A játék hangja hamar felkeltheti a kutya figyelmét
A játék hangja hamar felkeltheti a kutya figyelmét
Fotó: ilovevp.com

 

 

„És már rám is figyel a gazdi! – amikor foglalkozásra, közös mókára vágyik

 

A kutyák zseniális megfigyelők és pillanatok alatt rá tudnak jönni a dolgok nyitjára. Ergó, ha „megcsipogtatom a játékom, akkor a gazdim tuti felfigyel rá” – és ez legtöbbször így is van. Mert annyira hihetetlenül cuki, és naná, hogy kedvünk támad bolondozni vele egy kicsit. Márpedig, ha legjobb barátunk játszani hív minket, miért is mondanánk neki nemet?

 

Persze vannak olyan helyzetek is, amikor lelkesedése zavaró lehet, például otthoni munkavégzés közben, amikor muszáj másra figyelnünk. Vagy, ha az éjszaka közepén indul be a csipogós-csócsálós kutyaparti. De ez ellen szerencsére tudunk tenni, ha beszerzünk egy játéktartó dobozt, és szépen eltesszük a „játékokat aludni”.

 

Ez márcsak azért is jó, mert a hangot adó játékokra nagyon hamar rá tudnak kattanni egyes kutyák, és a végletekig képesek eljátszani velük, már-már megszállott viselkedésbe csaphat át, ez pedig a jó közérzet kárára mehet. Az ebeknek sem tesz jót, ha túl sokáig maradnak magas ösztönszinten; nagyon fontos a pihenés és a sok-sok alvás!

 

 

A legtöbb kutya nagyon szereti a sípolós, csipogós játékokat
A legtöbb kutya nagyon szereti a sípolós, csipogós játékokat
Fotó: thepetstaff.com

 

 

„Csócsálni csudajó!” – avagy a rágcsálás csábítása

 

Kölyökkorban különösen érdekesek lehetnek ezek a játékok, nemcsak a hangjuk, hanem a fogváltás kapcsán is, amikor bármit (is) megrágcsálnak kipotyogó, majd újonnan növő fogaik miatt. Természetesen a kutya élete végéig megmaradhat a csipogósok iránti szenvedély, bár az évek során eltérhet, milyen formájú és textúrájú játék lesz a nyerő.

 

A pici plüss vagy puha gumijátékok a kölykök és kisebb testű kutyák kedvencei lehetnek, akik hajlamosabbak a fogproblémákra, míg egy nagyobb testű, erőteljes fogazatú kutya számára ideálisabb választás lehet egy masszívabb anyagú sípolós játék. A vastagabb gumiból, rugalmas műanyagból készült játékok általában véve tovább bírják a strapát, de ahogy minden kutya egyedi, megismételhetetlen egyéniség, úgy a kedvenc játékai is remekül tükrözik természetét.

 

Idősebb korban, a rágóizmok gyengülése és a fogak esetleges betegségei, foghullás miatt újra képbe kerülhetnek a puha plüssök.

 

Tipp - Mindenképpen jó, ha többféle játéka van kedvencünknek: puha plüss, sípolós, gurulós, rágcsálós, cipelgetős, huzavonós, és persze az alvós, amihez bújva békésen szundíthat.

 

 

Az idős kutyák is szívesen játszanak - jó választás egy puhább játék
Az idős kutyák is szívesen játszanak - jó választás egy puhább játék
Fotó: wideopenpets.com

 

 

Hogyan játsszunk a csipogós játékokkal?

 

Hát kell egyáltalán ilyet kérdezni? Nos, akkor valóban felmerülhet, ha kedvencünk először találkozik ilyesmivel, és nem tudja, mihez kezdjen vele. Egy szomorúbb előéletű kutyus, amelyiknek gazdái felelőtlensége miatt nem volt gyerekszobája, akár meg is ijedhet egy furcsa hangú és furcsa szagú izékétől. Hagyjunk neki időt, hogy megismerkedjen a játékkal: tegyük le a földre, s ha bátrabban megközelíti, megszaglássza, megérinti mancsával, akkor jó úton haladunk. Elhúzhatjuk előtte a padlón, rásegíthetünk, hogy egyszer csipogjon, és figyeljük meg, hogyan reagál rá a kutyus. Ne kezdjük el veszettül nyomkodni, mert a frászt hozhatjuk rá a kutyára, haladjunk kis lépésekben. Idővel felébredhet benne a vágy, hogy „levadássza” a csipogóst, és megszeretheti az efféle játékszeret.

 

Míg másoknál éppen az ellenkezőjét láthatjuk: amint mancsai közé kaparintja, már szét is cincálja, és vakarhatjuk a fejünket, mit rontottunk el. Valószínűleg semmit, de az is lehet, hogy akármennyi sípolós játékot kap, mindet el fogja pusztítani. A szidást felejtsük el, értelmetlen, és nem járna eredménnyel; hiába került egy vagyonba a becses játék, erről a kutyának fogalma sincs – ő egyszerűen átadta magát az élménynek. Mint az a kutya, aki kilógott kenneljéből, és hajnalig bulizott a menhelyen.

 

Ha bizonytalanok vagyunk, milyen játékot válasszunk kutyánknak, kérjük pozitív módszerekkel dolgozó kutyatréner tanácsát!

 

 

Ha a kutya játéka megsérült vagy elhasználódott, cseréljük le egy újra
Ha a kutya játéka megsérült vagy elhasználódott, cseréljük le egy újra
Fotó: thesprucepets.com

 

 

Fő a biztonság, avagy mire figyeljünk játék közben?

 

A játék alkatrészei, a sípoló, a szivacstöltet, de még a külső borítás (plüss, műanyag, gumi, stb.) elfogyasztása is komoly veszélyt jelenthet a kutya egészségére nézve. Fulladást okozhat egy darabka lenyelése, de a gyomorban vagy a belekben felhalmozód darabok is életveszélyes állapotot idézhetnek elő, mely azonnali állatorvosi ellátást igényel!

  • Amikor csak meglepjük egy új játékkal, figyeljük meg, hogyan bánik vele, hogy elkerüljük a rizikót.
     
  • Rendszeresen vizsgáljuk meg a kutya játékait, hogy egyben vannak-e még, s ha nem, keressük meg a hiányzó részeket. Ha sehol sem találjuk, szerencsésebb esett, ha „hátul távoznak”, de ha ez nem történik meg, tartsuk szem előtt kedvencünket, hogy időben orvoshoz tudjuk vinni, ha szokatlan tüneteket produkál (étvágytalanná válik, túl sokat iszik, puffad, székrekedése van, rosszkedvű, pocakja érintésre érzékeny, stb.)
     
  • Válasszunk olyan plüssöt, amelyiknek varrva/hímezve van a szeme és az orra. A kemény műanyag gombócokat előszeretettel távolítják el róluk a kutyák, lenyelésük viszont súlyos gondot okozhat!
     
  • A plüssjátékoknál ideig-óráig beválhat a foltozás-stoppolás, hogy a töltet a helyén maradjon, de ezeknek általában rövidebb az élettartama, szóval ne habozzunk beszerezni újabbakat, ha kezdenek elhasználódni.
     
  • Ha a műanyag, gumijáték megsérült, cseréljük le egy újra vagy masszívabbra.
     
  • A keményebb anyagú játékok felsérthetik a kutya száját, ajkát, nóziját rágcsálás közben, de még a mancsát is, ha szereti használni, hogy lefogja a játékot. Minden olyan játékot dobjunk ki, amelyekről rágás, dobálás, használat közben darabok törtek le, és élessé váltak.

És a legfontosabb: mindig felügyeljük a kutyát, amikor játékával játszik! Ha megbízhatóan tudjuk, hogy nem szedi szét, akkor is legyen rajta a fél szemünk, hogy közbe tudjunk lépni, ha véletlenül beakad a foga közé vagy urgándozás közben a torkán akadna. Vigyázzunk kedvenceinkre, hogy sokáig élvezhessük egymás társaságát!

 

 

Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog? - Kutyabarát helyek

Gömbölyű, pattogós, csipogós vagy sípolós, rágcsálható… Bármilyen is legyen a kedvenc játékszere, látványára kutyánk tekintete egyből felcsillan. Mire figyeljünk, amikor a megfelelőt keressük?

 

 

 

Forrás: barkbox.com, thesprucepets.com
Indexkép forrás: thepetstaff.com
Cikk első megjelenése: 2022. február 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Több mint 250 ezren vettek részt az Állatvédelmi témahéten Hírek - Címlapon
Több mint 250 ezren vettek részt az Állatvédelmi témahéten
Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál Hírek - Címlapon
Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál