A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kisgyerekek vs. kutyák 2.0

Amikor a gyereknek kell megszoknia a kutyát


2015. február 24., 20:30


Szerző: RSM


Kategória: Nevelés
Sok mozaikcsaládban előfordul, hogy már a meglevő kutya mellé érkezik nagyobbacska gyerek. Ha nem szokott a pici a négylábú közelségéhez, akkor nekünk kell kialakítani a helyes kommunikációt.A 2 évesnél idősebb gyerekek már nagyok ahhoz, hogy értsék, a kutya egy állat, noha családtag. El kell oszlatnunk a kicsik félelmeit, és meg kell tanítanunk őket a helyes viselkedési formákra. Ez azért nehezebb feladat, mint az előző cikkünkben,mert nem természetes folyamat számukra az együttélés kialakítása. 

 

kidanddog5
Jó esetben a kutya játszótárs
Fotó: http://cl.jroo.me/

 

A gyerekek, ha nem nagyon találkoztak korábban kutyával, akkor az ismerkedésnek teret és időt kell adni. Minden esetben a szülő segítségére és irányítására van szükség. A gyerekek nem tudják felmérni, hogy mit lehet a szőrös valamivel tenni. 

Tisztáznunk kell a gyerekekkel, hogy mit szabad a felnőttnek, és mit nekik. Például, a kutya szájából én kivehetem amit megszerzett (engedély nélkül), de ugyanezt ő már nem. Sok esetben a kutya is jelzi morgással, ínyfelhúzással, hogy nem értékeli a felé tett gyermekmozdulatot. 

 

kidanddog2
A jól irányított ismerkedés nem fáj
Fotó: http://doublechatter.com/

 

A szülőknek be kell tartatniuk a következő szabályokat a gyerekeikkel a biztonságos együttlét érdekében:

A nagyobb gyerekek könnyebben megértik,mint a babák, hogy szigorúan tilos az étkező kutyához közel menni. Nem nyúlunk a táljába, nem veszünk ki ételt onnan, és főleg nem a szájából! 

 

A lalkásban tiszteletben tartjuk a kutya helyét, játékait, tárgyait. Ha játékidő van, akkor előkerülhetnek ezek, de csakis a közös program idejére. A gyerek egyébként ezzel nem játszhat. 

 

A kutya nem ló, vagyis nem ülünk rá, nem akasztunk a nyakába hámot, és nem próbáljuk magunk alá gyűrni. A kutyának olyan egészségkárosodást okozhat ezzel a jópofa ötlettel a gyerek, ami egész életére kihathat. 

 

A kutya szőre nem tépőpárna. A füle sem. És a farkára ugyanez vonatkozik. Ezek fájdalmasak, és ha már nagyon fáj neki, hát harap és védekezik. 

 

Az udvaron sosem hagyhatjuk felügyelet nélkül a szabadon engedett kutyát és a játszó gyermeket! 

 

kidanddog1
Mindenben közösen
Fotó: http://4.bp.blogspot.com/

 

Amikor idegen kutyával találkozunk, csak akkor közeledjünk gyerekkel felé, ha arra a gazdája engedélyt adott. Felesleges pánikkeltéssel ne ijesszük el a gyereket a kutyáktól, mert egy életre elronthatjuk a gyerek-kutya viszonyt.  

 

A családunkba két gyerek is érkezett úgy, hogy korábban nem volt kapcsolata kutyával. A nagylányom az akkor még kölyök Pötyitől retteget, és visította: "Pöcsiiiii, neeeee, hagggyááá!" Eleinte csak hétvégén találkozott a kutyával, így lett egy fokozatossága a kettőjük ismeretségének. A nagyfiam segített újdonsült testvérének megtanítani a kutyanyelvet, így pár hónap múlva együtt feküdtek Pötyi előtt, és kacagtak azon, hogy a kutya rájuk ugrált, és nyalta őket.

Legutolsó gyerekünk ősszel érkezett. Két évesen jött, gyerekotthonból. Ezért sosem látott korábban kutyát, talán maximum a tévében. Izgultunk is, hogy a semmiből hogyan sikerül majd három kutyához szoktatni az egyébként is félős gyermeket. Az ismerkedési fázisunk alatt kimehettünk a gyerekotthon kapuján, így meg is ragadtuk az alkalmat, hogy kutyákat mutogassunk neki. Amikor hazahoztunk, hát, a meglepetés erejével hatott számára ez a rakás szőrös valami. Az elmúlt hónapokban felügyelettel hagytuk közeledni a két kisebbhez, akikkel a lakásban is találkozik. A félelem már elmúlt belőle, most a kísérleti fázisnál tartunk. Na, erre aztán figyelni kell! Hol birkózni szeretne velük, hol lovacskázni. 

Az udvaron még mindig tart a dobermanntól, ezért inkább külön helye van kutyának és gyerekeknek. 

 

Mivel a kutya sok esteben a társa lesz a gyerekünknek, nagyon tudatosan kell alakítanunk ezt a kapcsolatot. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker MTI AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Sztárok és sztárkutyák II. Hírek - Címlapon
Sztárok és sztárkutyák II.
Mikor a vadászkutyák "szabadságra" mennek Hírek - Címlapon
Mikor a vadászkutyák "szabadságra" mennek