A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kisgyerekek vs. kutyák 2.0

Amikor a gyereknek kell megszoknia a kutyát


2015. február 24., 20:30


Szerző: RSM


Kategória: Nevelés




Sok mozaikcsaládban előfordul, hogy már a meglevő kutya mellé érkezik nagyobbacska gyerek. Ha nem szokott a pici a négylábú közelségéhez, akkor nekünk kell kialakítani a helyes kommunikációt.



A 2 évesnél idősebb gyerekek már nagyok ahhoz, hogy értsék, a kutya egy állat, noha családtag. El kell oszlatnunk a kicsik félelmeit, és meg kell tanítanunk őket a helyes viselkedési formákra. Ez azért nehezebb feladat, mint az előző cikkünkben,mert nem természetes folyamat számukra az együttélés kialakítása. 

 

kidanddog5
Jó esetben a kutya játszótárs
Fotó: http://cl.jroo.me/

 

A gyerekek, ha nem nagyon találkoztak korábban kutyával, akkor az ismerkedésnek teret és időt kell adni. Minden esetben a szülő segítségére és irányítására van szükség. A gyerekek nem tudják felmérni, hogy mit lehet a szőrös valamivel tenni. 

Tisztáznunk kell a gyerekekkel, hogy mit szabad a felnőttnek, és mit nekik. Például, a kutya szájából én kivehetem amit megszerzett (engedély nélkül), de ugyanezt ő már nem. Sok esetben a kutya is jelzi morgással, ínyfelhúzással, hogy nem értékeli a felé tett gyermekmozdulatot. 

 

kidanddog2
A jól irányított ismerkedés nem fáj
Fotó: http://doublechatter.com/

 

A szülőknek be kell tartatniuk a következő szabályokat a gyerekeikkel a biztonságos együttlét érdekében:

A nagyobb gyerekek könnyebben megértik,mint a babák, hogy szigorúan tilos az étkező kutyához közel menni. Nem nyúlunk a táljába, nem veszünk ki ételt onnan, és főleg nem a szájából! 

 

A lalkásban tiszteletben tartjuk a kutya helyét, játékait, tárgyait. Ha játékidő van, akkor előkerülhetnek ezek, de csakis a közös program idejére. A gyerek egyébként ezzel nem játszhat. 

 

A kutya nem ló, vagyis nem ülünk rá, nem akasztunk a nyakába hámot, és nem próbáljuk magunk alá gyűrni. A kutyának olyan egészségkárosodást okozhat ezzel a jópofa ötlettel a gyerek, ami egész életére kihathat. 

 

A kutya szőre nem tépőpárna. A füle sem. És a farkára ugyanez vonatkozik. Ezek fájdalmasak, és ha már nagyon fáj neki, hát harap és védekezik. 

 

Az udvaron sosem hagyhatjuk felügyelet nélkül a szabadon engedett kutyát és a játszó gyermeket! 

 

kidanddog1
Mindenben közösen
Fotó: http://4.bp.blogspot.com/

 

Amikor idegen kutyával találkozunk, csak akkor közeledjünk gyerekkel felé, ha arra a gazdája engedélyt adott. Felesleges pánikkeltéssel ne ijesszük el a gyereket a kutyáktól, mert egy életre elronthatjuk a gyerek-kutya viszonyt.  

 

A családunkba két gyerek is érkezett úgy, hogy korábban nem volt kapcsolata kutyával. A nagylányom az akkor még kölyök Pötyitől retteget, és visította: "Pöcsiiiii, neeeee, hagggyááá!" Eleinte csak hétvégén találkozott a kutyával, így lett egy fokozatossága a kettőjük ismeretségének. A nagyfiam segített újdonsült testvérének megtanítani a kutyanyelvet, így pár hónap múlva együtt feküdtek Pötyi előtt, és kacagtak azon, hogy a kutya rájuk ugrált, és nyalta őket.

Legutolsó gyerekünk ősszel érkezett. Két évesen jött, gyerekotthonból. Ezért sosem látott korábban kutyát, talán maximum a tévében. Izgultunk is, hogy a semmiből hogyan sikerül majd három kutyához szoktatni az egyébként is félős gyermeket. Az ismerkedési fázisunk alatt kimehettünk a gyerekotthon kapuján, így meg is ragadtuk az alkalmat, hogy kutyákat mutogassunk neki. Amikor hazahoztunk, hát, a meglepetés erejével hatott számára ez a rakás szőrös valami. Az elmúlt hónapokban felügyelettel hagytuk közeledni a két kisebbhez, akikkel a lakásban is találkozik. A félelem már elmúlt belőle, most a kísérleti fázisnál tartunk. Na, erre aztán figyelni kell! Hol birkózni szeretne velük, hol lovacskázni. 

Az udvaron még mindig tart a dobermanntól, ezért inkább külön helye van kutyának és gyerekeknek. 

 

Mivel a kutya sok esteben a társa lesz a gyerekünknek, nagyon tudatosan kell alakítanunk ezt a kapcsolatot. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Sztárok és sztárkutyák II. Hírek - Címlapon
Sztárok és sztárkutyák II.
Mikor a vadászkutyák "szabadságra" mennek Hírek - Címlapon
Mikor a vadászkutyák "szabadságra" mennek