A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

8 éves a Vizsla Túra

2015. február 23., 06:00


Szerző: kiberov


Kategória: Könnyű




Magyarország egyik legnagyobb és legszervezettebb civil kutyás szerveződése a Vizsla Túra. Idén ünnepelte 8. születésnapját. Ennek kapcsán beszélgettem az ötletgazda-alapító Tollár Mónikával, aki többek között elárulta, hogy nem is ő az igazi alapító



A Vizsla Túra mottói:

"Életem célja olyan jó embernek lenni, mint amilyennek a kutyám hisz
A kutyáddal töltött idő soha nem elpazarolt idő
Amíg a Földön vizsla lesz, Vizsla Túra is lesz"

 

1. Milyen céllal alakult és mikor a Vizsla Túra?
2007. január 14-én, vasárnap - friss és büszke vizslatulajdonosként! - közös kirándulásra hívtam minden budapesti és Budapest környéki vizslát a gazdájával együtt. Nem titkolt célom az volt, hogy a havi egyszeri közös séta során ne csak négylábú kedvenceinket fárasszuk majd le alaposan, de a gazdik is új embereket, barátokat ismerhessünk meg. 

Tollár Mónika és Illatosúti Kornis Emma

Szerettem volna továbbá, hogy minél több és eltérő életkorú vizsla találkozhasson egymással, elősegítve a szocializációjukat. Sok szeretettel vártam tehát mindenkit, akinek ilyen vagy olyan, saját vagy kölcsönkutyája, innen vagy onnan levő vizslája volt és szívesen sétált többedmagával a Kamaraerdőben.

A Vizsla Túra „igazi” alapítója azonban nem én vagyok, hanem Illatosúti Kornis Emma, akit 2006. augusztusában, két hónapos korában az Illatos úti menhelyről fogadtam örökbe. Második vezetéknevét Kornis Mihály kortárs írótól kapta, aki a kiskutya tiszteletbeli gazdája lett. 

Az alapító anya Illatosúti Kornis Emma


Amikor 2006. augusztusában barátokat próbáltam keresni a Legjobb Barátomnak, hamar szembesülnöm kellett a szomorú ténnyel, hogy Magyarországon nincs olyan hobbivizslás közösség, ahová csatlakozhattunk volna. Elhatároztam hát, hogy megszervezek én magam egy kirándulást, ahová más vizslatulajdonosokat is meghívok.
Az első Vizsla Túra tapasztalatai és visszajelzései alapján egyértelműen beigazolódott, hogy egy ilyen jellegű kezdeményezésnek abszolút létjogosultsága van hazánkban. Az embereknek borzasztóan nagy ugyanis az igényük, hogy kedvenceiknek és maguknak egyaránt jó társaságot találjanak.

 

2. Hogyan toboroztátok a tagokat, hogyan találtak meg benneteket? 
Jelenleg több mint 1.600 regisztrált négylábú taggal és a hozzájuk kapcsolódó kétlábú családtagokkal büszkélkedhetünk. A kezdetekben kizárólag az internet segítségével és a személyes ismeretségek mentén próbáltuk megtalálni a vizslagazdikat. A legelsőVizsla Túrán 65 kutya és gazdája vett rész 2007. január 14-én, a Kamaraerdőben. Onnantól kezdve gyakorlatilag szájról-szájra terjedt és terjed a mai napig a hírünk – aktív tagtoborzást tehát nem végzünk. Idén januárban, a Vizsla Túra 8. születésnapja alkalmából (melyet rekordrészvétellel ünnepeltünk a Kamaraerdőben) csodálatos, s egyben örömteli érzés volt látni azt a közel 300 boldog vizslát, melyek közül jó páran a legelső Vizsla Túrán is velünk voltak. Megható volt rálátni a folyamatra, hogy nemcsak mi, gazdik, de a kutyáink is idősebbek lettek 8 évvel a kezdetek óta. S bár sokan nincsenek már köztünk, minden bizonnyal már az Égi Vadászmezőkön is havonta rendeznek Vizsla Túrákat…

Vizsla Túra

 

3. Milyen formában működik és hányan dolgoztok a a szervező csapatban ?
A Vizsla Túra egy önkéntes, civil, hobbikutyás szerveződés – vagyis nem cégrendezvény vagy bármelyik cég szponzorált reklámkampánya. A szervezeti, jogi hátteret, illetve a működéshez szükséges feltételeket egy közhasznú egyesület biztosítja. A Vizsla Túra stábja 40 főből áll, akiknek pontos feladat- és felelősségi köreik vannak. Önkéntes munkájukat egy ún. végtelenített rider szerint végzik: készülnek a soron következő túrára, lebonyolítják az éppen aktuális túrát, lezárják a legutóbbi túra ügyeit…és készülnek a soron következő túrára.

 

4. Miből tartjátok fent a Vizsla Túrát?
A túrán résztvevőktől befolyt önkéntes anyagi hozzájárulásból (1.000 Ft/kutya) fedezzük a Vizsla Túra tevékenységével kapcsolatos összes kiadást (walkie-talkie rádiók bérlése, egészségügyi csomagok, nyakbiléták, kakizacsik, szóróajándékok, dedikált ajándékok, támogatások, stb.). Aktivitásunk nonprofit, közhasznú. Tagdíjunk, illetve bármi egyéb bevételünk ezt leszámítva sosem volt és jelenleg sincs.

 

5. Mire vagy a legbüszkébb az évek alatt?
Személy szerint arra vagyok a legbüszkébb, hogy az elmúlt 8 év alatt sikerült létrehozni egy olyan aktív vizslás közösséget, amely nemcsak összetartó, lojális, empatikus, de szeretetteljes, befogadó és elfogadó is a tagjaival szemben. Büszke vagyok, hogy hazánkban teljesen egyedülállóak vagyunk az önkéntes, civil, hobbikutyás társadalomban a múltunk (8 év, 85 túra), a méretünk (1.600 regisztrált kutya, kb. 4.000 ember) és a stábunk (40 fő) tekintetében. Egyetlen másik kutyafajtának sincs ekkora reprezentációja ma Magyarországon, mint a vizsláknak!

 

6. Milyen jövőbeli terveitek vannak? 
A havi, rendszeres túrák profi lebonyolításán és a közkedvelt Vizsla Weekendek szervezése mellett a 2015-ös év legfontosabb feladata minden bizonnyal a Vizsla Vigasz elnevezésű álmunk megvalósítása: felkérésünkre Tuza Erika gyászcsoport vezető foglalkozik a súlyosan beteg, haldokló, illetve az elhunyt kutyák gazdáinak lelkével. Mivel hazánkban a kutyás gyásznak, gyászfolyamatnak, gyászfeldolgozásnak sajnos roppant alacsony kultúrája, elfogadottsága van, hatalmas űr tátong e téren a Kutyavilágban! Célunk egy olyan támogatói hátteret, hálót biztosítani a vizslások számára, ahol a legnehezebb, legszomorúbb, legkritikusabb időszakban sem maradnak magukra. Ahol érzik, hogy továbbra is a csapatunk tagjai – még ha nem is tudnak többé túrázni jönni velünk…

 

A következő  Vizsla Túrák időpontjai:

85. (JUBILEUMI) Vizsla Túra: 2015. 03. 29. Pusztavacs
12. Vizsla Weekend: 2015. 04. 8-12. Városlőd
86. Vizsla Túra: 2015. 04. 12. Városlőd
87. Vizsla Túra: 2015. 04. 26. Szokolya - Királyrét
88. Vizsla Túra: 2015. 05. 31. Gyömrő
89. Vizsla Túra: 2015. 06. 28. Pátka

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Kivirult új otthonában a kutya, akit 20 évesen adtak le a menhelyen Kivirult új otthonában a kutya, akit 20 évesen adtak le a menhelyen
Szívmelengető történet egy weimari vizsláról és a második esélyről!

Ég veled, Berci! – Hűséges kutyájától búcsúzik a BRFK Ég veled, Berci! – Hűséges kutyájától búcsúzik a BRFK
Csalhatatatlan szimatú keresőkutya, aki minden rosszfiút lebuktatott, de hűséges társ és barát is volt.

Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata
Léna, a kis vizsla a legújabb „szaktanácsadó” a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnál. Bájos pofijával mindenkit azonnal levesz a lábáról!

Szikláról lezuhant kutyát mentett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat – Vinka már lábadozik! Szikláról lezuhant kutyát mentett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat – Vinka már lábadozik!
Kirándulás közben zuhant le egy szikláról Vinka a német vizsla. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat sietett a súlyosan sérült kutya segítségére, és azonnal állatorvoshoz szállították.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Ebugatta MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Brutálisan kegyetlenséggel megöltek egy terápiás kutyát Zalaegerszegen Hírek - Címlapon
Brutálisan kegyetlenséggel megöltek egy terápiás kutyát Zalaegerszegen
Farkasból családtag Hírek - Címlapon
Farkasból családtag