A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Farkasból családtag

Házőrzőtől a társig


2015. február 22., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Könnyű
A kutyák az elmúlt évtizedekben egészen különböző szerepeket töltöttek be „embereik” életében. Persze minden a farkas (Holdra vonyítós) korszaknál kezdődött, amikor még nem közeledett társként a kettő, a négy lábhoz.

Ismerjük mindannyian az ebek megszelídítésének történetét, s bár azóta rengeteg idő telt el, a hűség, a szeretet, mint kötelék azóta is jelen van hétköznapjainkban. A négylábúakat, azonban másképp definiálták régen, és most.

 

Dingó, Bodri, Buksi stádium, pár szóval így lehetne jellemezni a vidéki, házőrzői lét mozaikjait. A vacsora sokszor tejbe áztatott kenyér volt, de az asztalról lemaradt sütemény, hús, maradék is az etetőtálban landolt. A lánc napközben az élettérrel volt egyenlő, míg éjszaka a kedvencek őrizték a terepet, sok esetben a kerítésen túlra merészkedve. Védelmező feladatokat láttak el. A gazdák szerették a csahosokat, de a kapcsolat mégis egy távolságtartóbb dimenzióban létezett.

 

Védelem és munka.
Kép: wikipedia.org

 

A városi élet is magához vonzotta az ebeket, a panelekbe, lakásokba, aprócska társasházakba. Négy fal, parketta, szőnyeg – távol a természetes élőhelytől. A tulajdon őrzése ebben az esetben is fontos szerepet játszott, de elsősorban a gyerekek, szülők álmát teljesítették be a mini méretű kutyák. Az apró fajták ugrásszerű keresletét ez adta. A zajos, poros, rohanós világban is igényelték a tappancsokat.

 

A helyszín a harmadik fok esetében bármi lehet. Ház, lakás, telek. A kapcsolat, azonban egészen más. Szoros. Családi. Van, aki ezt megveti, akad, aki nem normális dolognak vallja, hogyha a négylábúak hasonló szeretettel vannak kezelve, mint a családtagok. Mindenkinek magának kell eldönteni melyik ösvényt választja, de az tény, hogy a következetes szeretetnél nincs előrébb vezetőbb, és gyümölcsözőbb. A következetességet lényeges kiemelni, hiszen az egész napi gügyögős, elkényeztetős rajongás sem a kutyák, sem a gazdák hasznát nem szolgálják.

 

Társ a mindennapokban
Kép: suddenlysolo.org

 

Bodri, vagy Áfonya, lakás, vagy ház, házőrző, vagy családtag – opciók, amelyeket mi határozunk meg. Az viszont vitán felül áll, hogy a kutyának helye van az életünkben, mindegy, hogy hova sodor minket a sors.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Kutyaőrültek eljegyzési fotói - a 101 kiskutya után szabadon Kutyaőrültek eljegyzési fotói - a 101 kiskutya után szabadon
Minden kutyabolond ilyen fotókra vágyik: a jegyespárról készült képeken megelevenedik Walt Disney klasszikusának kedves jelenete. Természetesen a kutyák sem maradhattak le a képekről!

Hipoallergén kutyák - 8 különleges fajta kutyaszőr-allergiásoknak Hipoallergén kutyák - 8 különleges fajta kutyaszőr-allergiásoknak
Sorozatunk második részében további fajtákat mutatunk be, melyekből allergiások is választhatnak, ha szeretnének kutyát tartani. Ismerjétek meg őket!

Mire tanítanak az idős kutyák? Mire tanítanak az idős kutyák?
Az idős kutyák gyakran bújósabbak és több szeretetet igényelnek fiatalabb társaiknál. Barátságuk ritka ajándék. Családjuknak a feltétel nélküli szeretet egy egészen új formáját képesek megmutatni, s ha odafigyelünk rájuk, meghallhatjuk üzenetüket.

Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez
A kutya testbeszédének megértése elengedhetetlen a bizalmon és szereteten alapuló, erős kapcsolat megteremtéséhez gazdi és kedvence között. Ha odafigyelünk ezekre a jelekre, könnyebben megtudhatjuk, hogyan is érzi magát négylábú barátunk.

Új kutatás tanúsítja a kutya-ember barátságot Új kutatás tanúsítja a kutya-ember barátságot
A kutyák mindig is nagy szerepet töltöttek be az emberek életében. Ezt bizonyítja az a kutatás is, amelyben kiderül, már a nagy vándorlások korában is velünk tartottak négylábú barátaink.

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Nem olyan okosak a kutyák, mint azt gondolnánk? Nem olyan okosak a kutyák, mint azt gondolnánk?
Egyetemi kutatások szerint túl intelligensnek tartjuk a kutyákat. A felmérések szerint sok egyéb állat legalább annyira okos, mint ők.

Chi Chi, az amputált mancsú kutya nyerte az idei Hero Dog díjat Chi Chi, az amputált mancsú kutya nyerte az idei Hero Dog díjat
Az élet rengeteg megpróbáltatást állított a bájos golden retriever elé, most ő lett a jól megérdemelt, „American Hero Dog” cím birtokosa.

Kóbor kutya üldözte el a támadót Kóbor kutya üldözte el a támadót
Biztonsági kamera rögzítette, hogy egy férfi ki akar rabolni egy arra járó nőt. A közelében ücsörgő kóbor kutya azonnal a nő segítségére sietett.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Rehabportál Beagle Club Online MTI

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
8 éves a Vizsla Túra Hírek - Címlapon
8 éves a Vizsla Túra
A Közel-Keleten háziasították a kutyát Hírek - Címlapon
A Közel-Keleten háziasították a kutyát