A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Farkasból családtag

Házőrzőtől a társig


2015. február 22., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Könnyű
A kutyák az elmúlt évtizedekben egészen különböző szerepeket töltöttek be „embereik” életében. Persze minden a farkas (Holdra vonyítós) korszaknál kezdődött, amikor még nem közeledett társként a kettő, a négy lábhoz.Ismerjük mindannyian az ebek megszelídítésének történetét, s bár azóta rengeteg idő telt el, a hűség, a szeretet, mint kötelék azóta is jelen van hétköznapjainkban. A négylábúakat, azonban másképp definiálták régen, és most.

 

Dingó, Bodri, Buksi stádium, pár szóval így lehetne jellemezni a vidéki, házőrzői lét mozaikjait. A vacsora sokszor tejbe áztatott kenyér volt, de az asztalról lemaradt sütemény, hús, maradék is az etetőtálban landolt. A lánc napközben az élettérrel volt egyenlő, míg éjszaka a kedvencek őrizték a terepet, sok esetben a kerítésen túlra merészkedve. Védelmező feladatokat láttak el. A gazdák szerették a csahosokat, de a kapcsolat mégis egy távolságtartóbb dimenzióban létezett.

 

Védelem és munka.
Kép: wikipedia.org

 

A városi élet is magához vonzotta az ebeket, a panelekbe, lakásokba, aprócska társasházakba. Négy fal, parketta, szőnyeg – távol a természetes élőhelytől. A tulajdon őrzése ebben az esetben is fontos szerepet játszott, de elsősorban a gyerekek, szülők álmát teljesítették be a mini méretű kutyák. Az apró fajták ugrásszerű keresletét ez adta. A zajos, poros, rohanós világban is igényelték a tappancsokat.

 

A helyszín a harmadik fok esetében bármi lehet. Ház, lakás, telek. A kapcsolat, azonban egészen más. Szoros. Családi. Van, aki ezt megveti, akad, aki nem normális dolognak vallja, hogyha a négylábúak hasonló szeretettel vannak kezelve, mint a családtagok. Mindenkinek magának kell eldönteni melyik ösvényt választja, de az tény, hogy a következetes szeretetnél nincs előrébb vezetőbb, és gyümölcsözőbb. A következetességet lényeges kiemelni, hiszen az egész napi gügyögős, elkényeztetős rajongás sem a kutyák, sem a gazdák hasznát nem szolgálják.

 

Társ a mindennapokban
Kép: suddenlysolo.org

 

Bodri, vagy Áfonya, lakás, vagy ház, házőrző, vagy családtag – opciók, amelyeket mi határozunk meg. Az viszont vitán felül áll, hogy a kutyának helye van az életünkben, mindegy, hogy hova sodor minket a sors.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon
Nyolc kutya képviselte Magyarországot a belga juhászkutyák olaszországi versenyén.

Mit árul el a kutya farka? Mit árul el a kutya farka?
Hosszú, rövid, sima, zászlós, kunkori – minden kutyának más a farka, néhány kivételtől eltekintve azonban mindegyiküknek van. Tisztában vagyunk-e vele, milyen célt szolgál a farok és milyen üzenetet hordoz a csóválás?

Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár
10 perc séta után viszont éppen olyan látványt nyújtottak, ahogy a parkban bandukoltak együtt, mint "két öreg lélek, akik már nagyon régóta ismerik egymást”.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
8 éves a Vizsla Túra Hírek - Címlapon
8 éves a Vizsla Túra
A Közel-Keleten háziasították a kutyát Hírek - Címlapon
A Közel-Keleten háziasították a kutyát