A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Érkezik az enyhülés - a kánikula után heves zivatarok okoznak veszélyt!

2021. június 25., 14:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Heves zivatarokkal és viharos széllel érkezik a kánikulát enyhítő front. Felelős gazdaként kutyáink biztonságáról a viharok esetén is gondoskodnunk kell!



 

 

Nehéz hét áll mögöttünk: a rekordokat döntögető hőség megviselt embert, állatot egyaránt. Felelős gazdaként tudjuk, hogy kutyánk nehezen viseli a hőséget, hamar túlhevülhet és hőgutát kaphat

 

Mindannyian nagyon vártuk a megváltó enyhülést - az azonban nem épp csendesen érkezik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint zivatarok és felhőszakadások kísárik az érkező frontot, erős széllel, néhol jégeső is kialakulhat. Jelenleg az ország szinte egészén narancssárga riasztás van érvényben, ám az OMSZ megjegyzése szerint az időjárási helyzet függvényében akár piros fokozatú riasztás is kikerülhet heves zivatarra a késő délutáni óráktól.

 

 

A kánikula után a heves zivatarok okoznak veszélyt!
A kánikula után a heves zivatarok okoznak veszélyt!
Fotó: dogtime.com

 

 

 

Hogy védjük meg kutyánkat?

 

A kutyák nagy része pánikszerűen retteg a viharoktól, sokuk az erős szélre, annak zajaira is érzékeny. A vihar érkezte előtt érdemes megtennünk néhány óvintézkedést, hogy elkerüljük a bajt, és segítsük átvészelni kutyánknak a félelmetes órákat. 

 

  • Érdemes még a vihar érkezése előtt lemozgatni a kutyát - sajnos a kánikulában ez nem egyszerű feladat. Ha van rá lehetőség, egy úszással, fürdetéssel egybekötött séta a legjobb választás ilyenkor!
     
  • A vihar közeledtével bekapcsolhatunk zenét, vagy tévét, esetleg elindíthatunk valamilyen hangosabb háztartási gépet (például egy mosást), ezek segítenek elnyomni a vihar hangjait. 
     
  • Zárjuk be az ablakokat és húzzuk le a redőnyöket - segítenek tompítani a vihar hangjait!
     
  • Megpróbálhatjuk kedvenc játékával lekötni a figyelmét a zivatar ideje alatt, vagy épp engedelmes feladatokat is gyakorolhatunk vele - mindkét aktivitás lefoglalja a kutya figyelmét, ráadásul pozitív élményt szerez a vihar ideje alatt, ami segíthet elhagyni a félelmet.
     
  • Az udvaron lévő kutyák számára biztosítsunk menedéket a vihar, a jégeső és az orkán erejű szél elől! 
     
  • Ha az udvaron élő kutyánk is fél a vihartól, jobb, ha zárt térbe visszük, így biztosan nem szökik el félelmében, és könnyebben át is vészeli a nehéz órákat.
     
  • Ellenőrizzük a kerítést és a kertkapukat. Azokat ne csaphassa ki a viharos szél - ezzel szabad utat adva a félelmében menekülő kutya számára!
     
  • Ha kutyánk fél, maradjunk mellette. Ez megnyugtatja, de nagyon fontos: nem szabad túlzottan pátyolgatni, vigasztalni: ez megerősíti benne, hogy félni kell! Maradjunk nyugodt, magabiztos gazdik, így kutyánk is könnyebben meg fog nyugodni!
     
  • Séta alkalmával legyen pórázon, akár félős, akár nem! Egy hirtelen dörrenés, vagy a szél által mellettünk felborított tárgytól egy nyugodt kutya is megijedhet!
     
  • Ha tehetjük, kerüljük a nagy, öreg fák alatt vezető sétákat, ne válasszunk erdei útvonalat: a nagy szélben könnyen törnek az ágak, rosszabb esetben az egész fa is dőlhet. Városi sétákon veszélyt jelenthetnek az öreg házak tetejéről meginduló cserepek is!



 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól? Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól?
Fél, retteg, pánikol, ha közeledik a vihar. Rosszabb esetben félelmében rombol, netán saját magában is kárt tesz, miközben menekülni próbál. A vihartól, mennydörgéstől való félelem a kutyatulajdonosok nagy részét érinti. Mi lehet gyógyír a problémára, hogyan enyhíthető a kutya rettegése?

Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra? Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra?
A tudomány is elismeri, hogy kedvenceink nagyfokú érzékenységet mutatnak a geomágneses változásokra. Mire számíthatunk és hogyan segíthetünk nekik ebben az időszakban?

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is! Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is!
Kicsavart fák recsegése, ledőlt kémények robaja, kicsapódó kertkapuk… A kutyák számára legalább olyan félelmetesek lehetnek ezek a zajok, mint a nyári viharokat kísérő dörgés, vagy a szilveszteri tűzijáték.

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell Hírek - Címlapon
Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell
Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod, ha emberrel barátkozik! Hírek - Címlapon
Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod, ha emberrel barátkozik!