A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod, ha emberrel barátkozik!

2021. június 25., 12:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Melyik gazdinak ne lenne álma, hogy az ő kutyusa mintakutya legyen? Barátságosan csóváljon a lépcsőházban az idős lakókra, bárki beszállhasson mellé a liftbe és persze gond nélkül beengedje a pizzafutárt, vagy a csomagszállítót. Egy vakkantás nem sok, annyi se hagyja el a pofikáját. Ha első kutyás gazdi vagy, azt mondhatod ezekre, semmi extra, teljesen normális alap-elvárások. Ami tulajdonképpen így is van. 

 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Van azonban néhány tanítási, nevelési típushiba, amit kezdő gazdik hajlamosak elkövetni. Ha figyelsz ezekre, te egész biztosan nem fogod olyanra tanítani a kutyusod, amire valójában nem szeretnéd.

 

 

1.  Az én kutyám partiarc. Minden embert imád, azonnal felugrál rájuk.

 

Nagyon nem! Épphogy tiszteletlenül viselkedik velük. Ráadásul a te jelenlétedben. Ez azt jelenti kutyául, hogy képtelen vagy szabályokat és korlátokat állítani a számára. Kutyád akaratgyengének tarthat. Belegondoltál, mennyire vágynál rá, hogy mondjuk kisbabát várva nagy pocakkal vagy idősen, fájós végtagokkal, netán műtét utáni varratokkal, fémekkel a lábadban nekiugorjon egy kutya a testednek? Vajon honnét veszi sok ember, hogy ezt a kutyája szabadon megteheti bárkivel és mindez még cuki is? Más élőlénnyel, legyen az ember vagy állat, nem cuki, hanem ciki figyelmetlennek és tapintatlannak lenni! Te sem akarnád, hogy ismeretlenek az engedélyed és a hívásod nélkül betörjenek az utcán a személyes teredbe. Megérintsenek, végigtapogassák a táskád vagy a ruhád. Akkor miért hagyod ezt kutyádnak? Sokkal menőbb, ha megtanítod a kutyusod vezényszóra leülni, hogy aki akar, lehajoljon hozzá és megsimogassa. Partiarc akkor lesz egy kutya, ha nyugalommal barátságos, nem pedig, ha megtartani alig bírod és neveletlenül azt csinál, amit akar.

 

 

Ne engedjük a kutyának, hogy felugráljon, különösen másokra!
Ne engedjük a kutyának, hogy felugráljon, különösen másokra!
Fotó: k9ofmine.com

 

 

2.  Simogassák csak a gyerekek, majd így hozzászokik.

 

Vagy nem. És előbb-utóbb megkapja valamelyik gyereket. Leghamarabb azt, aki sivalkodva, karjaival csapkodva közelíti meg. Aki játékot, botot lóbál felé és egyik szülője sem tanítja meg arra: kutya társaságában nyugodtan célszerű viselkedni. Utána jön majd a szokásos „de hát semmi jele nem volt” és a „soha nem csinált még ilyet” klasszikus. Nem beszélve az öt perccel ezelőtti „az én gyerekem minden kutya imádja” vagy „a gyerekem azt csinál, amit akar” hozzáállás gyors átalakulásáról… Valójában ezer jelét adja ilyenkor egy kutya, hogy nem kívánja az izgága emberi társaságot. Elfordítja a fejét, kitér a simogatás, az érintés elől. Igyekszik minél messzebbre baktatni a neveletlen gyerektől. Nyalogatja a száját, ásít zavarában, sűrűsödő hunyorgást, pislogást mutat, esetleg hátat fordít. Ha te nem ismered ezeket a jelzéseket és továbbra is erőlteted, hogy jófej legyél mások szemében, könnyen megtörténhet a baj. Ahogyan tőled sem várja el senki, hogy rajongj az összes emberért, ugyanígy a kutyádra sem kell ilyet erőltetni! Hagyd meg neki, kivel szemben érez szimpátiát! Tanuld meg az elkerülő viselkedés jeleit felismerni és tartsd tiszteletben ebbéli döntését! Nem minden kutya alkalmas arra, hogy óvóbácsi legyen. Gyerekhez szoktatni természetesen lehet és érdemes is a kutyák legtöbbjét. Azonban érdemes ezt azután kezdened, hogy megtanulod értelmezni a kutyák testbeszédének alap jelzéseit és képes vagy korrigálni őt.

 

 

Egyes kutyák odavannak a gyerekekért, míg mások nem feltétlen szeretik őket. Figyeljünk a jelekre!
Egyes kutyák odavannak a gyerekekért, míg mások nem feltétlen szeretik őket. Figyeljünk a jelekre!
Fotó: Unsplash - Sabina Fratila

 

 

3.  Nekem is puszikat ad, nincs abban semmi.

 

Személy szerint imádom, amikor Felhőcske nagy ritkán leken nekem egy puszkost. Ő inkább bújós, mint puszis típus. Ennélfogva igazán nagy kincs és megtiszteltetés, ha így fejezi ki a szeretetét. De ettől még nem gondolom, minden ember arra vágyik, hogy a kutyám váratlanul nyalja össze az arcát, a kezét. Ugye, mondanom sem kell, vannak, akik allergiásak a kutyaszőrre, a kutyák nyálában lévő fehérjékre. Ha ez asztmával párosul, be is fulladhat az illető az ártatlan kutyapuszitól. Nem beszélve arról, ha nagytestű, óriás méretű ebzeted nyalja csatakosra az imádott szomszéd öltönyét, aki épp tárgyalásra siet… Kisgyereknek pedig kifejezetten riasztó lehet, ha egy nagyobb méretű szőrgombóc arca és szája hirtelen közel kerül az ő arcához… Érdemes megelőzni az efféle traumatikus élményt.

 

 

Kutyapuszi: lehet, hogy a gazdi szereti, de nem biztos, hogy más is odavan érte
Kutyapuszi: lehet, hogy a gazdi szereti, de nem biztos, hogy más is odavan érte
Fotó: Unsplash - Jeremy Stewardson

 

 

 

Forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet 6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet
A szűkölés különböző okainak megismerése segíthet jobban megérteni a kutyát és erősítheti a kötődést. Segíthet továbbá a kiképzésben is, mert ha rosszul értelmezzük a kutya nyüszítő jelzéseit, előfordulhat, hogy nem megfelelően reagálunk rá. Az alábbiakban felsoroljuk a hat legfontosabb okot, amiért a kutyák ehhez a hangjelzési formához fordulnak.

10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk 10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk
Vannak azonban a szeretetnek olyan kifejezési módjai, ami emberek között rendben van, a kutyák viszont nem szeretik, de a gazdájuk iránti odaadásból mégis eltűrik. Aztán olykor, ha túlmegyünk egy ponton, akkor bizony odakapnak. Sok ember pedig ilyenkor meglepődik és nem is érti, hogy miért történt a baleset. Rosszabb esetben pedig a kutyát hibáztatják. Nézzünk meg néhány ilyet.

Apró hibák – így nevelheted félre kölyökkutyád, mikor harapja a kezed Apró hibák – így nevelheted félre kölyökkutyád, mikor harapja a kezed
Na jó, legtöbbször a kezed. De attól sem jön zavarba a kis gombóc, ha éles fogacskáival a nadrágszáradra csimpaszkodhat. Végtére jó móka azon utazni. Hogy vérző sebek, bosszús pillantások maradnak utána a te részedről, nos, ez a legkevésbé szegi kedvét. Minden kutya tudja, hogy rágni jó. Ő pedig nagy és veszélyes vadászkutya – legalábbis álmaiban. Így hát rágnia kell. Nem mindegy azonban, hogy mit és mikor.

Advent kutyával - Tippek, hogy gondtalanul készülhess az ünnepekre Advent kutyával - Tippek, hogy gondtalanul készülhess az ünnepekre
Nemsoká útjára indul a karácsonyi készülődés és láz, ami számos bevásárlással, utazással, programgazdag hétköznapokkal jár. Egy pici többletenergiával fűszereződnek az esték munka után: tervezni a meglepetéseket, beszerezni a hozzávalókat, barátokkal beülni a közeli vegán éttermekbe levezetésképp. Mindebben részt venni kutyatársadnak hol kihívás, hol vakkantásra ingerlő élménykavalkád, mi tagadás.

Miért nyalogat a kutyád? Miért nyalogat a kutyád?
Téged is gyakran nyalogat a kutyád? Akkor biztosan elgondolkodtál már azon, mi állhat e viselkedés hátterében, miért szereti annyira ezt a cselekvést rajtad gyakorolni négylábú barátod.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Érkezik az enyhülés - a kánikula után heves zivatarok okoznak veszélyt! Hírek - Címlapon
Érkezik az enyhülés - a kánikula után heves zivatarok okoznak veszélyt!
Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Hírek - Címlapon
Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál