A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák a mozivásznon – A filmtörténet 5 ikonikus szereplője

2020. szeptember 20., 13:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Toto, Lassie, Benji... Hűségesek, szeretetteljesek, és még a képernyőn keresztül is megannyi érzelmet ébresztenek bennünk. Évtizedek óta kedvenceink, de tudjuk, kik keltették életre az elképzelt négylábú hősöket?Pal, a skót juhászkutya

 

Lassie – elég ezt az egyetlen szót kiejteni, és máris olvadozni kezd a szívünk. Gyönyörű bundája, fehér mellénye és hűséges, szeretetteljes jelleme mindenkit magával ragad, aki valaha is látta a filmet vagy olvasta az alapjául szolgáló regényt Eric Knight tollából. Először 1939-ben tűnt fel a filmvásznon egy rövid történet erejéig, az átütő sikert azonban az 1943-ban bemutatott egészestés mozifilm hozta meg számára. A negyvenes-ötvenes évek legnépszerűbb kutyasztárja volt: hét film, több sorozat és megannyi rajzfilm köthető nevéhez. Az egyik sorozat például 1954 és 1973 között 19 évadon át nyűgözte le a nézőket, de az elmúlt évtizedekben két film is napvilágot látott, a 2005-ös változatot követően idén mutatták be a legfrissebbet.

Érdekesség, hogy bár karaktere szerint Lassie egy bájos kutyahölgy, a képernyőn mindig kanok jelenítették meg, köztük is a leghíresebb Pal volt, aki az eredeti filmben látható, majd 1954-es nyugdíjba vonulásáig többször is életre keltette Lassie-t. Meglehetősen jövedelmező szerep volt ez, hiszen kétszer annyit keresett, mint filmbéli társnője, Elizabeth Taylor.

 

Lassie hűsége és bátorsága a mai napig a nézők lelkéig hatol; ha valaki bajba keveredik, ő mindig önzetlenül segít. A való életben is bensőséges kötelék fűzte gazdájához, aki Pal 1958-as halálát követően soha többet nem tudta megnézni kedvence filmjeit, sem a további változatokat, hiszen mind arra emlékeztették, mennyire szerette kutyáját. A farmja egyik különleges pontján temette el, és élete végéig gyakran meglátogatta Pal sírját.

 

Kutyák a filmvásznon - Pal, a skót juhászkutya
Kutyák a filmvásznon - Elizabeth Taylor és Pal, a skót juhászkutya
Fotó: Pinterest

 

Terry, a Cairn terrier

 

Terry? Nem biztos, hogy ismerősen cseng, de a Toto név hallatán azon nyomban beugrik az Óz, a csodák csodája. A bátor és eszes kis Cairn Terrier-t kölyökkorában elhagyták, és egy német bevándorló, Carl Spitz vette magához, aki akkoriban amolyan nemhivatalos kutyakiképzőként látott el feladatokat Hollywoodban. Irányításával Terry generációja legsokoldalúbb négylábú sztárjává nőtte ki magát, már az Óz előtt is bemutathatta képességeit. A kor nagy színészei mellett játszhatott, legemlékezetesebb szerepe mégis Toto, az 1939-es filmből. Méltatták tehetségét, hiszen játékával mély érzelmeket tudott kiváltani a nézőkből.

 

Emlékezzünk csak, milyen szívfacsaró, mikor Dorothy-ék szomszédja a kiskutya elaltatását követeli, ám gazdája bármit megtenne, hogy megmentse kedvencét. Így rekednek kansasi tanyájuk házában a hurrikán érkezésekor, és innen kezdődik hol varázslatos, hol félelmetes kalandjuk Óz birodalmában. Toto egy pillanatra sem hagyja magára a kislányt, mi is meghatódunk, ahogy Dorothy szorosan magához öleli a kis borzast vagy éppen a piknikkosarában lel menedékre. Az Óz sikerét követően egyébként hivatalosan is megváltoztatták nevét, immár Toto néven folytatta karrierjét. A kis borzas terrier 16 filmben látható, 11 évesen lelt örök nyugalmat, 2011-ben pedig emlékművet emeltek tiszteletére a Hollywood Forever Temetőben.

 

Kutyák a filmvásznon - Terry, a Cairn terrier
Kutyák a filmvásznon - Terry, a Cairn terrier
Fotó: Pinterest

 

Rin Tin Tin, a német juhászkutya

 

A húszas és harmincas évek feledhetetlen négylábú sztárja mai napig hatással van a nézőre. A bátor, hősies német juhászkutyát még az első világháborúban mentette egy amerikai katona, Lee Duncan. Magával vitte hazájába, és onnantól kezdve elválaszthatatlanok lettek. Hamarosan beindult filmes karrierje is, miután egy kiállításon felfigyelt rá egy szakember. 1922 és 1931 között több mint 25 némafilmben szerepelt, melyek zömét kifejezetten rá írták. A Warner Bros. Stúdió kutyakabalájaként kezelte; valószínűleg egy életre hálásak lehetnek Rintynek, állítólag filmjei hozták vissza a csőd széléről az akkoriban még kicsi filmstúdiót.

 

Rin Tin Tinnek köszönhetően tett szert oly nagy népszerűségre a fajta az Egyesült Államokban, a mai napig a legkedveltebbek között találjuk. 1932-ben költözött el az örök vadászmezőkre, örökségét azonban leszármazottai őrzik, egyikük, Rin Tin Tin Jr. 5 évadon át játszott a nevét viselő sorozatban 1954 és 1959 között. Még saját csillagot is kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán 1960-ban.

 

Kutyák a filmvásznon - Rin Tin Tin, a német juhászkutya
Kutyák a filmvásznon - Rin Tin Tin, a német juhászkutya
Fotó: Pinterest

 

Jean, a skót collie*

 

A filmtörténelem hajnalának első négylábú sztárja volt Jean, a trikolor collie. Még Rin Tin Tin felbukkanása előtt vált híressé a némafilmek kutyaszereplőjeként, olyannyira, hogy nevét a filmstáb alatt is feltüntették. Selymes bundája, kontrasztos színe és kifejező tekintete tökéletesen illett a hang nélküli filmekbe, mondhatni ideális megjelenéssel és „kosztümmel” bírt a fekete-fehér felvételeken. 8 éves korában fedezték fel, mikor újságíró gazdája, Laurence Trimble éppen egy cikkhez végzett kutatásokat mozi témában. A Vitagraph Studios-hoz látogatva beszélgetés közben kiderült, hogy azért kellett félretenniük a projektet, mert nem találtak hozzá kellően képzett, jólnevelt kutyát. Ekkor került képbe Jean, a kedves collie, aki később több, mint 20 produkcióban szerepelt. Olyannyira elnyerte a filmesek tetszését, hogy számos rövidfilmet egyenesen rá írtak, és a nevét is belefoglalták a címekbe. 

 

Kutyák a filmvásznon - Jean, a skót collie
Kutyák a filmvásznon - Jean, a skót collie
Fotó: wikipedia

 

Higgins, a bundás keverék

 

A hatvanas és hetvenes évek kutyasztárját kölyökkorában, egy állatmenhelyről fogadta örökbe Frank Inn, állatviselkedési szakember. Hosszú karrierje során több ezer állatot tanított be filmekhez, de nagy kedvence mégis Higgins volt, akire mindig is úgy emlékezett, mint a legokosabb és legügyesebb kutyára, akivel valaha is dolgozott. Higgins leghíresebb szerepe az 1974-ben bemutatott Benji volt, majd egy 7 évadot megért népszerű családi sorozatban is láthatták a nézők nem kevesebb, mint 149 epizód erejéig.  

 

A kutyabarátokban mégis Benjiként maradt meg leginkább, karakterét több ízben is újjáélesztették, legutóbb a 2018-as Netflix változatban. Állítólag még maga Alfred Hitchcock is odavolt érte. Világszerte nézők millióinak szívét rabolta el gazdag játékával, a bundás kis keverék pusztán arckifejezései által megannyi érzelmet volt képes ébreszteni az emberekben. Bámulatos emlékezőtehetségének és páratlan intelligenciájának köszönhetően szinte hetente sajátított el újabb és újabb trükköket, melyeknek bonyolult kombinációját is képes volt játszi könnyedséggel bemutatni a forgatások során.

 

Kutyák a filmvásznon - Higgins, a keverék
Kutyák a filmvásznon - Higgins, a keverék
Fotó: Pinterest

 


*Skót collie: veleszületett terelőösztöne, intelligenciája és hűsége miatt juhfarmok kedvelt munkakutyája volt még az 1900-as évek elején is. Családi kutyaként is megállta a helyét, ám a farmok számának fokozatos csökkenésével, valamint a hosszúszőrű és a rövidszőrű skót juhászkutya fajták népszerűségének növekedésével háttérbe szorultak a skót collie-k. A 80-as évektől kezdték el újra felfedezni őket, a fajta megőrzésére megalakult az Old-Time Scotch Collie Association.

Forrás: insider.com, topdogtips.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2020. május 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

"Imádom a kutyáimat" - Ariana Grande szíve az árva kutyáké, állatmenhelyet készül nyitni "Imádom a kutyáimat" - Ariana Grande szíve az árva kutyáké, állatmenhelyet készül nyitni
„Küldetésemnek tekintem, hogy minél több hontalan kutyának segíthessek szerető otthonra találni, ahol megbecsülik őket.”

Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története
A négylábú űrhajós története titkokkal, de még inkább óriási hazugságokkal kísért: hősnek állították be, ám inkább nevezhetnénk mártírnak. Lajka, az utcán kóborló kutya előbb gyepmesteri telepre, onnan a szovjet kiképzőközpontba - hogy aztán 1957. november 3-án a biztos halálba küldjék.

Együtt temették el a kőkorban élt gazdit és kutyáját - 8400 éves leletet tártak fel Együtt temették el a kőkorban élt gazdit és kutyáját - 8400 éves leletet tártak fel
Ember és kutya 8400 éves közös nyughelyére bukkantak Dél-Svédországban. Egyelőre nem tudni, a kutya miért, vagy hogyan került a sírba, de valószínű, hogy a mellette nyugvó ember a gazdája volt.

Tündéri mesefigurákká varázsolja a sérült és csúnyácska kutyákat, cicákat a művész Tündéri mesefigurákká varázsolja a sérült és csúnyácska kutyákat, cicákat a művész
Szívmelengető rajzai elrepítenek minket a Disney-mesék világába, ahol az esélytelen gazdikeresők is mesehőssé válhatnak. Gyönyörködjetek képeiben!

Kutyasétáltatás közben talált rá egy eddig ismeretlen őshüllő faj maradványára egy angol férfi Kutyasétáltatás közben talált rá egy eddig ismeretlen őshüllő faj maradványára egy angol férfi
Elindulsz kutyáddal egy nagyobb sétára a természetbe - majd egy rég letűnt korban élt őshüllő maradványával térsz haza, amiről aztán kiderül, hogy egy eddig ismeretlen faj egyede volt.

Rendhagyó Palm Dog díjkiosztó Cannes-ban - Posztumusz díjat nyert A némafilmes kutyája Rendhagyó Palm Dog díjkiosztó Cannes-ban - Posztumusz díjat nyert A némafilmes kutyája
A cannes-i filmfesztivál is bizonytalan lett a koronavírus járvány miatt, ám a Palm Dog díjat kiosztották - igaz, rendhagyó módon, virtuálisan! A díj ráadásul idén jubilál: immár 20 éve osztják ki a négylábú színészeknek járó díjat.

Szeresd az állatokat! - Plakátok a ‘30-as évekből az állatok védelméért Szeresd az állatokat! - Plakátok a ‘30-as évekből az állatok védelméért
Szívmelengető plakátok készültek az 1930-as évek Amerikájában, hogy felhívják a figyelmet az állatok védelmére. A plakátokon nem csak kutyák, de macskák és lovak is megjelennek - hiszen mindannyian vágynak a szeretetünkre és törődésünkre.

Kutyák a történelemben: a Titanic négylábú utasai Kutyák a történelemben: a Titanic négylábú utasai
Az óceánjáró első útja dicsőség helyett végzetes katasztrófába torkolott. Kevesen tudják azonban, hogy a hajón nemcsak emberek, hanem kutyák is utaztak. Rájuk emlékezünk.

Szoktak a kutyák tv-t nézni? Szoktak a kutyák tv-t nézni?
A televíziózás az emberek mindennapi tevékenységévé nőtte ki magát az utóbbi évtizedekben. Gyakran előfordul, hogy kedvencünk velünk együtt ül a kanapén, miközben tv-zünk. De vajon ő is nézi velünk együtt az adott műsort?

Kutyaőrültek eljegyzési fotói - a 101 kiskutya után szabadon Kutyaőrültek eljegyzési fotói - a 101 kiskutya után szabadon
Minden kutyabolond ilyen fotókra vágyik: a jegyespárról készült képeken megelevenedik Walt Disney klasszikusának kedves jelenete. Természetesen a kutyák sem maradhattak le a képekről!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Irodakutya.com MTI Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Hírek - Címlapon
Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák Hírek - Címlapon
Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák