A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Igazságok a jutifalatról

2020. november 28., 08:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Bizonyára te is azon gazdik közé tartozol, akik jutalomfalattal motiválják kutyusukat. A finomság segítségével magasabbra tudod tornászni kedvenced motivációs szintjét, így könnyebben megtaníthatod őt egy-egy feladatra. Ám van néhány vélekedés, ami időről időre felmerül a jutalmazás ezen módjával kapcsolatban. Ezeket járom most körbe. 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita diplomás kutyatréner segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

1.  Nem jó dolog falattal motiválni, mert anélkül a kutya semmit nem tesz majd meg.

 

Mindenki volt kisgyerek. Kapott pirospontot vagy matricát jutalomképp az iskolában. Amikor megtanult mondjuk egy betűt szépen leírni vagy két számot helyes eredménnyel összeadni. Vajon ma is csak akkor csináljuk meg ezeket, ha pirospont vagy matrica jár érte? Nem hinném. Ugyanígy vannak a kutyák a jutalmazással. A segítségükkel megtanulnak valamit, ám azt senki nem mondta, életük végéig minden egyes alkalommal, amikor az adott dolgot megteszik, falatkát kell kapniuk. A jutifalat felfogható segédeszközként. Amit bármikor használhatsz, ha szükséges vagy ha új trükköt szeretnél megtanítani kutyusodnak. Esetleg, ha egy területen kiemelkedően jó teljesítményt ért el.

 

 

A napi élelem adagolásakor vegyük figyelembe, mennyi jutalomfalat fogyott - nehogy felszaladjon egy kis plusz súly!
A napi élelem adagolásakor vegyük figyelembe, mennyi jutalomfalat fogyott - nehogy felszaladjon egy kis plusz súly!
Fotó: Unsplash - Katie Bernotsky

 

 

2.  Ha sok jutalmat kap a kutya, kövér lesz.

 

Ez igaz. Válaszd szét a nasinak szánt, mindössze pár falatnyi csemegét a pici jutifalatoktól! Érdemes ezeket „levonni” az egy napra szánt és kimért tápláléka mennyiségéből. Vehetsz kutyusodnak csökkentett tápértékű, alacsony zsírtartalmú, kifejezetten diétás céllal készített terméket is.

 

 És éppen ezért kerülendő például a nagyobb, magas tápértékű falatok alkalmazása. A jutalomfalatozásnak különben sem az a célja, hogy a kutyus sokáig rágódjon. Sőt! Épp az ellenkezője! Akkor jó a jutifalat mérete, ha kutyusod gyorsan le tudja nyelni. Miért fontos ez? Egy kutya sokszor hajt végre dinamikus feladatot, ami során mozgásban van, változtatja helyét és helyzetét. Ilyen a láb mellett követés normál vagy futólépésben, ilyen egy akadálypályán való túljutás vagy akár a sima apport-munka. Ha mozgásban lévő kutyusod még szájában tartja a szét nem rágott falat darabját, könnyen félrenyelheti, ami balesethez vezethet. Nem beszélve arról, ameddig a falatozás elvonja figyelmét, nem tud feladatára koncentrálni. Ezért szoktam az esetek többségében apróra kockázott virslit, sajtot kérni a gazdiktól, azt a kutyák szempillantás alatt eltüntetik.

 

Érdemes szem előtt tartanod, ha ugrós, futós, intenzív mozgást igénylő programot tervezel kedvencednek, fokozottan kerüld menet közbeni túletetését, hiszen a teli gyomor könnyen megcsavarodhat!

 

 

A jutalomfalatnak érdemes kis darabnak lennie, hogy ne rágódjon rajt sokáig a kutya
A jutalomfalatnak érdemes kis darabnak lennie, hogy ne rágódjon rajt sokáig a kutya
Fotó: Unsplash - Marek Szturc

                                                                                                                                                          

3.  Nem túl szép dolgoztatni a kutyát a táplálékért.

 

Nos, nem ragadok le az ilyenkor szokásos farkasos példánál, miszerint ők is dolgoznak, menetelnek a betevő falatért. Helyette nézzük meg saját napirended. A főnököd megdolgoztat fizetésedért, ami közvetett úton biztosítja ételed, hajlékod? Amikor felmerül fenti vélemény, vissza szoktam kérdezni: ki az, aki talált már reggel az irodában az asztalán húszezresekkel megtömött borítékot pusztán csak azért, mert hajlandó volt bemenni dolgozni a munkahelyére? Senki? Nahát. Akkor a jutalomért, az életben tartó és a testi épségünket védő hajlékért, élelemért nekünk embereknek is dolgozni kell? Ha így van, mennyivel természetesebb ez egy ragadozó állatnak, még ha háziasodott is. Úgy is meg lehet közelíteni a kérdést: mi jobb? Ha egy kutyus egész nap tétlenül fekszik, nem érik élmények, vagy ha célt, feladatot kap, általuk pedig sikerélményhez jut és jutalomhoz?

 

 

Várjuk meg, hogy kutyánk teljesítse a kért feladatot és csak ezután jutalmazzuk!
Várjuk meg, hogy kutyánk teljesítse a kért feladatot és csak ezután jutalmazzuk!
Fotó: Unsplash - Kyle Mackie

 

 

 

4.  Egyes kutyákat a falat inkább gátol a teljesítésben.

 

Tény, ha egy kutyust túlságosan lefoglal az, hogy megszerezze a neki szánt finomságokat, elfeledkezhet kijelölt feladatáról. Sok kutya könnyen megtanulja: ha bizonyos jutifalat-tartó felkerül a gazdira, utána speciális élmény következik. Ez pedig túlságosan izgatottá, túlfűtötté teszi őket, ami ellehetetlenít részükről minden további koncentrációt. E kutyák sorra egymás után ajánlhatják fel az általuk már ismert trükköket, meg sem várva a gazdi visszajelzését vagy könnyen fixálhatják a megszokott helyre felcsatolt tartót, a kabát zsebét, ahonnét a juti érkezni szokott.

 

Hogyan előzheted meg e két jelenséget? Nagyon könnyen. Helyezd mindig máshová a tartót: egyszer a jobb, máskor a bal oldaladon rögzítsd; viselj random-jelleggel övtáskát középre helyezve, ahonnét a jutit osztod. Ez segít majd szemed fényének a fixációja oldásában, hiszen  nem lehet benne biztos, ezúttal honnét érkezik a finomság. A zsíros nyomot hagyó virslit vagy sajtot egy eldobható műanyag pohárba is teheted, amit hol a jobb, hol pedig a bal zsebedben helyezel el, innét adagolva a falatkákat. Lehet új tartót használni, amihez még nem kötődik kutyusodnak túl sok emléke. Más alakút, más anyagból készítettet. Ezek mind a rögzültségek és a kutya fejében felépült fixációs sémák megakasztását szolgálják.

 

Ha kiváló szimatkészséggel bíró vadászkutya vagy falánkabb szőrmi lett a társad, próbálj kevésbé erős illatú jutifalatot használni. Megteheted, hogy visszazárható, úgynevezett simítózáras tasakban helyezed el falatkáit, tompítandó némiképp az illatot.

 

Egy valami nagyon fontos: ne nyúlj addig a jutalomért, ameddig kutyusod nem teljesítette pontosan a kért feladatot. Ezzel ugyanis kizökkentheted őt a koncentrálásból és visszaveted produktivitásában. Jó szolgálatot tehet egy klikker, hogy visszajelzést adj neki arról, amikor épp megfelelően cselekszik. Így nem fogja például azt gondolni, az ülésből való felpattanására érkezik a juti.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Katie Bernotsky

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet 6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet
A szűkölés különböző okainak megismerése segíthet jobban megérteni a kutyát és erősítheti a kötődést. Segíthet továbbá a kiképzésben is, mert ha rosszul értelmezzük a kutya nyüszítő jelzéseit, előfordulhat, hogy nem megfelelően reagálunk rá. Az alábbiakban felsoroljuk a hat legfontosabb okot, amiért a kutyák ehhez a hangjelzési formához fordulnak.

10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk 10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk
Vannak azonban a szeretetnek olyan kifejezési módjai, ami emberek között rendben van, a kutyák viszont nem szeretik, de a gazdájuk iránti odaadásból mégis eltűrik. Aztán olykor, ha túlmegyünk egy ponton, akkor bizony odakapnak. Sok ember pedig ilyenkor meglepődik és nem is érti, hogy miért történt a baleset. Rosszabb esetben pedig a kutyát hibáztatják. Nézzünk meg néhány ilyet.

Apró hibák – így nevelheted félre kölyökkutyád, mikor harapja a kezed Apró hibák – így nevelheted félre kölyökkutyád, mikor harapja a kezed
Na jó, legtöbbször a kezed. De attól sem jön zavarba a kis gombóc, ha éles fogacskáival a nadrágszáradra csimpaszkodhat. Végtére jó móka azon utazni. Hogy vérző sebek, bosszús pillantások maradnak utána a te részedről, nos, ez a legkevésbé szegi kedvét. Minden kutya tudja, hogy rágni jó. Ő pedig nagy és veszélyes vadászkutya – legalábbis álmaiban. Így hát rágnia kell. Nem mindegy azonban, hogy mit és mikor.

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Gördeszkázik, kosarazik, fest és még legalább 60 mókás trükköt tud a zseni corgi Gördeszkázik, kosarazik, fest és még legalább 60 mókás trükköt tud a zseni corgi
Cukin nézni nagyon tud, ám ez még semmi. Ismerjétek meg Kobis kutyust Litvániából!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fokhagyma és hagyma – valóban mérgező a kutyákra? Hírek - Címlapon
Fokhagyma és hagyma – valóban mérgező a kutyákra?
Megérinti szívünket a gyászoló kutya, aki elhunyt társa portréját nézi Hírek - Címlapon
Megérinti szívünket a gyászoló kutya, aki elhunyt társa portréját nézi