A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyasétáltatás nem csak a kutyának jó!

A Gazdira is jótékony hatást gyakorol!


2017. április 23., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Tudósok igazolták, hogy a kutyasétáltatás számos jótékony hatással rendelkezik a Gazdira nézve is: jót tesz az egészségnek és növeli a környékbeliek biztonságérzetét is. Nekünk, Gazdiknak ezek nem ismeretlen tények - most azonban tudományos bizonyítékokkal is alátámasztották a feltevéseket.



A kutyasétáltatás nem csupán jótékony hatással van a gazdik egészségre, hanem a környéken élők biztonságérzetét is növeli - derült ki egy nemzetközi tanulmányból, amely elsőként vizsgálta a házi kedvencek sétáltatása, a testmozgás és a helyi közösség biztonságérzete közötti kapcsolatot.

 

A Pet Connections című tanulmány több mint ezer kutyatulajdonos bevonásával készült és négy városra, az ausztráliai Perthre, valamint az egyesült államokbeli San Diegóra, Nashville-re és Portlandre terjedt ki - írta a Medicalxpress című egészségügyi portál.

 

Kutyasétáltatás: a kutyának és gazdinak is jót tesz
Kutyasétáltatás: a kutyának és gazdinak is jót tesz
Fotó: holisticselect.com

 

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem (UWA) és a leicestershire-i WALTHAM Kisállat-élelmezési Központ felmérése szerint a kutyájukat rendszeresen sétáltató emberek csaknem 60 százaléka mondta, hogy biztonságosabban érzi magát, amikor a kutyájával sétál, és közülük is a nők érzik magukat nagyobb biztonságban.

 

Az eredmények szerint a kutyájukat sétáltató emberek hetente több napon végeztek legalább 30 percnyi fizikai aktivitást, mint nem sétáltató társaik, ami azt jelenti, hogy könnyebben tudják teljesíteni a jó egészség megőrzéséhez ajánlott heti 150 percnyi testmozgást.

 

A BMC Public Health című folyóiratban közölt tanulmányt vezető Hayley Christian, az UWA népesség-egészségügyi karának munkatársa szerint az eredmények a kutyasétáltatás fizikai és szociális előnyeire világítanak rá.

 

Nagyobb biztonságban érezheti magát a Gazdi is - és a környéken élők is
Nagyobb biztonságban érezheti magát a Gazdi is - és a környéken élők is
Fotó: mnn.com

 

A szakember szerint a vizsgált négy városban a gazdik hetente 5-6 alkalommal, összesen több mint 90 percig sétáltatták a kutyájukat, és mivel háromszor nagyobb valószínűséggel sétáltatják kedvencüket a lakóhelyük közvetlen környezetében, ezért valószínűleg jobban megismerik a környéket és a szomszédjaikat.

 

Christian szerint nem véletlen, hogy a kutyatartók szoktak "az utcák szemeivé és füleivé" válni. "Ez a természetes megfigyelés lehetőséget ad az embereknek az interakcióra, a környék szemmel tartására, a szokatlan eseményekre való felfigyelésre, ami elrettentheti a bűnözőket és biztonságosabb légkört teremthet" - fejtette ki a szakember.

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: holisticselect.com
Cikk első megjelenése: 2016. október 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Hírstart AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Costa Rica: ahol a menhelyi kutyák is boldogan élhetnek Hírek - Címlapon
Costa Rica: ahol a menhelyi kutyák is boldogan élhetnek
Kutyaápolás  - így csináld stresszmentesen Hírek - Címlapon
Kutyaápolás - így csináld stresszmentesen