A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyasétáltatás nem csak a kutyának jó!

A Gazdira is jótékony hatást gyakorol!


2017. április 23., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Tudósok igazolták, hogy a kutyasétáltatás számos jótékony hatással rendelkezik a Gazdira nézve is: jót tesz az egészségnek és növeli a környékbeliek biztonságérzetét is. Nekünk, Gazdiknak ezek nem ismeretlen tények - most azonban tudományos bizonyítékokkal is alátámasztották a feltevéseket.



A kutyasétáltatás nem csupán jótékony hatással van a gazdik egészségre, hanem a környéken élők biztonságérzetét is növeli - derült ki egy nemzetközi tanulmányból, amely elsőként vizsgálta a házi kedvencek sétáltatása, a testmozgás és a helyi közösség biztonságérzete közötti kapcsolatot.

 

A Pet Connections című tanulmány több mint ezer kutyatulajdonos bevonásával készült és négy városra, az ausztráliai Perthre, valamint az egyesült államokbeli San Diegóra, Nashville-re és Portlandre terjedt ki - írta a Medicalxpress című egészségügyi portál.

 

Kutyasétáltatás: a kutyának és gazdinak is jót tesz
Kutyasétáltatás: a kutyának és gazdinak is jót tesz
Fotó: holisticselect.com

 

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem (UWA) és a leicestershire-i WALTHAM Kisállat-élelmezési Központ felmérése szerint a kutyájukat rendszeresen sétáltató emberek csaknem 60 százaléka mondta, hogy biztonságosabban érzi magát, amikor a kutyájával sétál, és közülük is a nők érzik magukat nagyobb biztonságban.

 

Az eredmények szerint a kutyájukat sétáltató emberek hetente több napon végeztek legalább 30 percnyi fizikai aktivitást, mint nem sétáltató társaik, ami azt jelenti, hogy könnyebben tudják teljesíteni a jó egészség megőrzéséhez ajánlott heti 150 percnyi testmozgást.

 

A BMC Public Health című folyóiratban közölt tanulmányt vezető Hayley Christian, az UWA népesség-egészségügyi karának munkatársa szerint az eredmények a kutyasétáltatás fizikai és szociális előnyeire világítanak rá.

 

Nagyobb biztonságban érezheti magát a Gazdi is - és a környéken élők is
Nagyobb biztonságban érezheti magát a Gazdi is - és a környéken élők is
Fotó: mnn.com

 

A szakember szerint a vizsgált négy városban a gazdik hetente 5-6 alkalommal, összesen több mint 90 percig sétáltatták a kutyájukat, és mivel háromszor nagyobb valószínűséggel sétáltatják kedvencüket a lakóhelyük közvetlen környezetében, ezért valószínűleg jobban megismerik a környéket és a szomszédjaikat.

 

Christian szerint nem véletlen, hogy a kutyatartók szoktak "az utcák szemeivé és füleivé" válni. "Ez a természetes megfigyelés lehetőséget ad az embereknek az interakcióra, a környék szemmel tartására, a szokatlan eseményekre való felfigyelésre, ami elrettentheti a bűnözőket és biztonságosabb légkört teremthet" - fejtette ki a szakember.

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: holisticselect.com
Cikk első megjelenése: 2016. október 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza
Nem csak az autóvezetőknek kell fokozottan ébernek lennie a nyár második felében: a kutyasétán, kiránduláson is keresztezhetjük a szerelmes őzek útját. Legyünk éberek!

Túrázás kutyával – Tippek a stresszmentes kalandhoz Túrázás kutyával – Tippek a stresszmentes kalandhoz
Együtt a szabadban? Így varázsolhatod örömteli élménnyé kedvenced társaságában.

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések
Balesetek sajnos bármikor történhetnek, kirándulás közben is. Mire figyeljünk?

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH Rehabportál Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Costa Rica: ahol a menhelyi kutyák is boldogan élhetnek Hírek - Címlapon
Costa Rica: ahol a menhelyi kutyák is boldogan élhetnek
Kutyaápolás  - így csináld stresszmentesen Hírek - Címlapon
Kutyaápolás - így csináld stresszmentesen