A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ingyenes chipleolvasás: a MOL idén is segít az elkóborolt kedvenceknek hazatalálni

2022. december 30., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Immár több mint másfélszáz MOL kúton van lehetőség a kutyák azonosító chipjeinek leolvasására, ami hatalmas segítséget jelent, hogy a szilveszteri petárdaszezonban elkóborolt négylábúak sikeresen hazatalálhassanak szerető gazdáikhoz. Az állatvédő szervezetek szerint az év utolsó napjaiban rendre ezres nagyságrendű kutya szökik el a számukra extrém zajterhelést jelentő robbanások miatt – közülük szerencsére több százat sikerül biztonságba helyezni az ingyenes chipleolvasásnak köszönhetően. 

Az év vége hagyományosan boldog időszak négylábú kedvenceink számára, hiszen ilyenkor a család gondoskodó szeretetéből és a finom falatokból is bőven több jut nekik a megszokottnál. Az ünnepre ugyanakkor árnyékot vet a szilveszteri tűzijátékok keltette hanghatás, amely a kutyák érzékeny hallása és idegrendszere számára túlságosan erős ingert jelent, sok esetben menekülésre késztetve őket. A MOL számára fontos, hogy a kutyás társadalmat segítse: a benzinkutak kutyabaráttá tétele mellett, a legtöbb töltőállomást ingyenes chipleolvasókkal szerelte fel: a könnyen megközelíthető, az ünnepek alatt is nyitva tartó kutak személyzete minden évben elkóborolt kutyák százain segít. A hálózat immár országszerte több mint 150 egységet számlál, és minden bizonnyal nagy szükség lesz a mikrochip eszközökre ez év december utolsó, illetve 2023 januárjának első napjaiban is.

 

 

Magyarországon 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése
Magyarországon 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése

 

 

Magyarországon 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése. Bár a jogszabályi előírás ellenére a chipek használata még mindig nem teljeskörű, a kutyák többsége átesik a jelölésen. Ennek során egy rizsszem méretű, szövetbarát kapszulát juttatnak fájdalommentes eljárással a négylábú bőre alá. A kapszulában lévő chip egy egyedi számsort tartalmaz, amely egyértelműen azonosítja a kutyát, és a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével összeköti az állatokat a gazdájukkal, lehetővé téve, hogy az elkóborolt jószág a lehető leghamarabb hazajusson. Ehhez csupán arra van szükség, hogy a jó szándékú megtaláló bevigye a kutyát a legközelebbi leolvasóhelyre, ahol elvégzik a leolvasást, és értesítik az önkéntes állatorvost, aki kapcsolatba lép az állat gazdájával.

 

Évente ezres nagyságrendű az egyébként gazdás, de leginkább például a szilveszteri tűzijátékok és petárdázások következtében megriadt, otthonról vagy akár sétáltatás közben elmenekülő kutyák száma. Az ijedt állat akár 20-30 kilométerre is elrohan, ami már nagyon megnehezíti, hogy önállóan hazataláljon. „Márpedig minél nagyobb a távolság és az eltelt idő, annál kisebb az esélye, hogy az állat sértetlenül hazaér” – hangsúlyozta Óvári András, a MOL-lal a kutyamentésben együttműködő Vigyél Haza Alapítvány alapítója. A civil állatvédő hozzátette: „Nagyon fontos, hogy a gazdák időről időre ellenőrizzék, helyes adat szerepel–e róluk a nyilvántartásban, hiszen egy esetleges lakcím- vagy telefonszám-változtatás meggátolhatja a kutyák és gazdáik egymásra találását, ha az adatokat nem frissítik.” Óvári András elmondta, évente több száz kiskedvenc talál vissza az otthonába az ünnepek alatt (akár éjszaka is) működő ingyenes leolvasásnak köszönhetően.

 

 

A MOL kutyachip leolvasói már 151 töltőállomáson elérhetőek Magyarországon
A MOL kutyachip leolvasói már 151 töltőállomáson elérhetőek Magyarországon

 

 

„Bárki, aki esetleg már veszítette el akár pár pillanatra is a kiskedvencét, tudja, hogy mekkora érzelmi sokk ez. Annál vidámabb és boldogabb az egymásra találás, és mi ennek a pillanatnak kívánunk a részesei lenni. Szerencsére már az ország szinte bármely pontján biztosak lehetünk abban, hogy van a közelünkben egy olyan MOL töltőállomás, ahol az elkóborolt állatoknak segíteni tudunk hazatalálni" – hangsúlyozta Bakos Piroska, a MOL szóvivője.

 

A chipolvasóval felszerelt töltőállomásokat jellegzetes matrica jelöli, a kutak listája pedig megtalálható a MOL töltőállomás-keresőn, a MOL MOVE applikációban, illetve a Vigyél Haza Alapítvány KUTYAKERESŐ alkalmazásában is.

Az is több alkalommal előfordult már, hogy a MOL töltőállomások munkatársai figyeltek fel a kutak környékén gazdátlanul bolyongó állatokra, és tették meg velük az első lépést a hazatalálás felé a chipleolvasó berendezés használatával. Ez mindig felejthetetlen pillanat a gazdáknak, de a szakértők szerint a kutyáknak is: házi kedvenceink számára az eltévedés erős érzelmi trauma, a gazda megtalálása viszont igazi boldogság.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya
A Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet kilencedik alkalommal szervezték meg lelkes önkéntesek, és elkeserítő a statisztikájuk. Csak hozzájuk 700-nál is több elveszett vagy talált kutyát vagy macskát jelentettek be, és a 300 önkéntesük közül sokan egész hétvégén, éjjel is mentették a rémült állatokat. Pintér Attila, az Ügyelet főszervezője szerint azonban „valójában jóval több állat kerül bajba ilyenkor, hiszen sok állat a chipnek köszönhetően hamar hazajut, másokat pedig nem jelentenek be. Ezért a valós szám feltehetően több ezer állatot jelent, akik rettegve menekülnek ilyenkor. Nem ritka, hogy elütik őket, vagy ahogy Elzánál is, hiába keresik, nem találják meg, mert elbújnak, és félnek előjönni. De Elzának szerencséje volt.

Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya
Az Orange County Animal Services menhely munkatársait egy floridai hotelszobában, étlen-szomjan magára hagyott, idős kutyushoz hívták ki az ott dolgozók, aki annyira le volt gyengülve, hogy járni is alig tudott.

Jön a szilveszter – Készenlétben az állatmentők Jön a szilveszter – Készenlétben az állatmentők
Közel 1000 bejelentés érkezik a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet önkéntesek által fenntartott Facebook-oldalra és telefonos bejelentő számra talált, vagy elveszett állatok miatt a szilveszter utáni néhány napban. Ilyen esetben mind a gazdák, mind az állatmentők munkáját megkönnyítené, ha minden megtalált kutyában chip lenne, amit megfelelően regisztráltak. 2023. január 1-jén lesz 10 éve, hogy kötelező a chip használata, de még mindig sok az ezzel kapcsolatos tévhit, és sok kutyában nincs chip. Itt az állatmentők 10 pontos listája a tévhitek eloszlatására.

Így készüljetek időben a tűzijátékra! Így készüljetek időben a tűzijátékra!
Nem titok: bizony idén is eljön a szilveszteri durrogtatások ideje. Hasznos, ha nem aznap este döbbentek rá ijedten kutyusoddal, már megint lekéstétek a felkészülést. Felkészülés? Olyat lehet? Mi az, hogy! Erről írtam nektek e cikkem.

Újabb 27 MOL kútra került kutyachip-leolvasó Újabb 27 MOL kútra került kutyachip-leolvasó
2022 első félévében újabb 27 MOL-töltőállomás kapott chip-leolvasót, ezzel már 153 kúton tudnak segíteni az elkóborolt kutyákon. Így ma már az ország szinte bármely pontján találhatunk olyan töltőállomást, ahol megoldható az elkóborolt eb azonosítása.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Ebugatta AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Jön az év legnehezebb éjszakája -  segíthetnek a természetes stresszoldók Hírek - Címlapon
Jön az év legnehezebb éjszakája - segíthetnek a természetes stresszoldók
Ezen az írországi menhelyen a kutyusok választhatják ki karácsonyi ajándékukat Hírek - Címlapon
Ezen az írországi menhelyen a kutyusok választhatják ki karácsonyi ajándékukat