A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ingyenes chipleolvasás: a MOL idén is segít az elkóborolt kedvenceknek hazatalálni

2022. december 30., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Immár több mint másfélszáz MOL kúton van lehetőség a kutyák azonosító chipjeinek leolvasására, ami hatalmas segítséget jelent, hogy a szilveszteri petárdaszezonban elkóborolt négylábúak sikeresen hazatalálhassanak szerető gazdáikhoz. Az állatvédő szervezetek szerint az év utolsó napjaiban rendre ezres nagyságrendű kutya szökik el a számukra extrém zajterhelést jelentő robbanások miatt – közülük szerencsére több százat sikerül biztonságba helyezni az ingyenes chipleolvasásnak köszönhetően. 

Az év vége hagyományosan boldog időszak négylábú kedvenceink számára, hiszen ilyenkor a család gondoskodó szeretetéből és a finom falatokból is bőven több jut nekik a megszokottnál. Az ünnepre ugyanakkor árnyékot vet a szilveszteri tűzijátékok keltette hanghatás, amely a kutyák érzékeny hallása és idegrendszere számára túlságosan erős ingert jelent, sok esetben menekülésre késztetve őket. A MOL számára fontos, hogy a kutyás társadalmat segítse: a benzinkutak kutyabaráttá tétele mellett, a legtöbb töltőállomást ingyenes chipleolvasókkal szerelte fel: a könnyen megközelíthető, az ünnepek alatt is nyitva tartó kutak személyzete minden évben elkóborolt kutyák százain segít. A hálózat immár országszerte több mint 150 egységet számlál, és minden bizonnyal nagy szükség lesz a mikrochip eszközökre ez év december utolsó, illetve 2023 januárjának első napjaiban is.

 

 

Magyarországon 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése
Magyarországon 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése

 

 

Magyarországon 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése. Bár a jogszabályi előírás ellenére a chipek használata még mindig nem teljeskörű, a kutyák többsége átesik a jelölésen. Ennek során egy rizsszem méretű, szövetbarát kapszulát juttatnak fájdalommentes eljárással a négylábú bőre alá. A kapszulában lévő chip egy egyedi számsort tartalmaz, amely egyértelműen azonosítja a kutyát, és a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével összeköti az állatokat a gazdájukkal, lehetővé téve, hogy az elkóborolt jószág a lehető leghamarabb hazajusson. Ehhez csupán arra van szükség, hogy a jó szándékú megtaláló bevigye a kutyát a legközelebbi leolvasóhelyre, ahol elvégzik a leolvasást, és értesítik az önkéntes állatorvost, aki kapcsolatba lép az állat gazdájával.

 

Évente ezres nagyságrendű az egyébként gazdás, de leginkább például a szilveszteri tűzijátékok és petárdázások következtében megriadt, otthonról vagy akár sétáltatás közben elmenekülő kutyák száma. Az ijedt állat akár 20-30 kilométerre is elrohan, ami már nagyon megnehezíti, hogy önállóan hazataláljon. „Márpedig minél nagyobb a távolság és az eltelt idő, annál kisebb az esélye, hogy az állat sértetlenül hazaér” – hangsúlyozta Óvári András, a MOL-lal a kutyamentésben együttműködő Vigyél Haza Alapítvány alapítója. A civil állatvédő hozzátette: „Nagyon fontos, hogy a gazdák időről időre ellenőrizzék, helyes adat szerepel–e róluk a nyilvántartásban, hiszen egy esetleges lakcím- vagy telefonszám-változtatás meggátolhatja a kutyák és gazdáik egymásra találását, ha az adatokat nem frissítik.” Óvári András elmondta, évente több száz kiskedvenc talál vissza az otthonába az ünnepek alatt (akár éjszaka is) működő ingyenes leolvasásnak köszönhetően.

 

 

A MOL kutyachip leolvasói már 151 töltőállomáson elérhetőek Magyarországon
A MOL kutyachip leolvasói már 151 töltőállomáson elérhetőek Magyarországon

 

 

„Bárki, aki esetleg már veszítette el akár pár pillanatra is a kiskedvencét, tudja, hogy mekkora érzelmi sokk ez. Annál vidámabb és boldogabb az egymásra találás, és mi ennek a pillanatnak kívánunk a részesei lenni. Szerencsére már az ország szinte bármely pontján biztosak lehetünk abban, hogy van a közelünkben egy olyan MOL töltőállomás, ahol az elkóborolt állatoknak segíteni tudunk hazatalálni" – hangsúlyozta Bakos Piroska, a MOL szóvivője.

 

A chipolvasóval felszerelt töltőállomásokat jellegzetes matrica jelöli, a kutak listája pedig megtalálható a MOL töltőállomás-keresőn, a MOL MOVE applikációban, illetve a Vigyél Haza Alapítvány KUTYAKERESŐ alkalmazásában is.

Az is több alkalommal előfordult már, hogy a MOL töltőállomások munkatársai figyeltek fel a kutak környékén gazdátlanul bolyongó állatokra, és tették meg velük az első lépést a hazatalálás felé a chipleolvasó berendezés használatával. Ez mindig felejthetetlen pillanat a gazdáknak, de a szakértők szerint a kutyáknak is: házi kedvenceink számára az eltévedés erős érzelmi trauma, a gazda megtalálása viszont igazi boldogság.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás
Az országban másodikként - Veszprém után - Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás.

Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon
Míg nekünk sokszor az év legvidámabb estéje, addig az érzékeny fülű és idegrendszerű kutyák számára félelmetes megpróbáltatás: minden évben sok ezer négylábú válik átmenetileg vagy tartósan gazdátlanná a petárdák és a tűzijátékok kiváltotta menekülési ösztönreakciók következtében. Ám a segítség az ország több száz pontján most is rendelkezésre áll: az ünnepnapokon is nyitva tartó MOL töltőállomások ingyenes chipleolvasással teszik könnyebbé az elkóborolt ebek hazatalálását. A vállalat számára kiemelten fontos a hazai kutyások sokmilliós közösségével való partnerség – ezt szolgálja, hogy a MOL valamennyi töltőállomása kutyabarát, és már 204 kúton van chipleolvasó is.

Így készüljetek időben a tűzijátékra! Így készüljetek időben a tűzijátékra!
Nem titok: bizony idén is eljön a szilveszteri durrogtatások ideje. Hasznos, ha nem aznap este döbbentek rá ijedten kutyusoddal, már megint lekéstétek a felkészülést. Felkészülés? Olyat lehet? Mi az, hogy! Erről írtam nektek e cikkem.

Keserédes jubileum - Tizedik éve segít a bajbajutott állatokon a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Keserédes jubileum - Tizedik éve segít a bajbajutott állatokon a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet
Évről évre összeáll egy csapat – készek rá, hogy feláldozzák szabadidejüket, az ünneplést, a bulit, csak hogy segíthessenek a bajba jutott állatokon az év utolsó-, és az új év legelső napjaiban. Több száz állatot juttattak már haza, vagy helyeztek biztonságba. Önfeláldozó munkájukat immár tizedik alkalommal kezdik meg – ők a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet.

Segítséget kér a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Segítséget kér a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet
Idén már tizedik alkalommal indul a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, hogy segítsen hazatalálni azoknak az állatoknak, akik a szilveszteri tűzijátékoktól megrettenve menekültek el otthonukból. Nem tudnának azonban ilyen hatékonyan dolgozni az Ügyelet gerincét adó önkéntesek nélkül.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Jön az év legnehezebb éjszakája -  segíthetnek a természetes stresszoldók Hírek - Címlapon
Jön az év legnehezebb éjszakája - segíthetnek a természetes stresszoldók
Ezen az írországi menhelyen a kutyusok választhatják ki karácsonyi ajándékukat Hírek - Címlapon
Ezen az írországi menhelyen a kutyusok választhatják ki karácsonyi ajándékukat