A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kezdődik a kennel köhögés szezonja! Mit érdemes tudni róla?

2019. november 08., 11:45


Szerző: László Enikő


Kategória: Egészség




Bizonyára minden kutyásnak ismerős a kennel köhögés fogalma. Azonban nem biztos, hogy mindenki tudja, hogyan lehet megelőzni és mi a teendő, ha már kutyusunk elkapta.



A járvány jellemzően kora tavasszal és ősszel üti fel a fejét, a hűvös, csapadékos időjárás hatására. A kennel köhögés egy felső légúti megbetegedés; legfőbb tünete a száraz, erőteljes köhögés, amely néhány esetben már-már fulladozásnak is mondható. Emellé gyakran társul nyákos öklendezés, hőemelkedés, ritkább és súlyosabb esetekben láz is. A kutyák akár csak minimális érintkezéssel is átadhatják a kórt társaiknak, még ha ez csak orruk összeérintését is jelenti. Ez pedig a séták során és a kutyafuttatókban szinte elkerülhetetlen.

 

 

A kennel köhögés ritka esetekben akár lázzal is járhat
A kennel köhögés ritka esetekben akár lázzal is járhat
Fotó:  koreareview.co.nz

 

 

Mi válthatja ki?

 

  • A járvány leginkább menhelyeken és gyepmesteri telepeken fordul elő, ahol sok kutya van egy helyen, olykor nem a legjobb körülmények között.
     
  • Az időjárás is meghatározó tényező, az idő lehűlésével jellemző a betegség felbukkanása is.
     
  • A poros, esetleg cigarettafüstös helyek is felelősek lehetnek a kialakulásáért.
     
  • Néhány esetben az utazás során kialakult stressz miatt is előfordulhat a betegség.

 

 

Hogyan előzzük meg?

 

A kennel köhögés ellen van védőoltás, ám nem biztosít 100%-os védelmet, ugyanis a kórnak rengetegféle változata fordulhat elő. Egyre gyakoribb az a megelőző módszer is, melynek lényege, hogy az állat nem oltást kap, csupán az orrnyálkahártyára cseppentenek a vakcinából, ezzel helyi védettség alakul ki. 

Ha kedvencünk gyakran jár közösségbe (panzió, kutyaiskola, kutyafuttató, stb…), mindenképpen érdemes beoltatni, de legalábbis nagy hangsúlyt fektetni immunrendszerük erősítésére. A gyenge immunrendszerű ebeknél nagyobb esély van a felülfertőződésekre. Minőségi táplálással és a megfelelő vitaminok biztosításával szervezetük jóval ellenállóbb lesz a megbetegségekkel szemben. A rövidebb orrú kutyáknál gyakoribbak a felső légúti megbetegedések, ezért rájuk fokozottan kell figyelni!

Ha arról hallunk, hogy környezetünkben felütötte fejét a járvány, mindenképp jó ideig kerüljük az érintkezést más kutyákkal!

 

 

Ha kedvencünkön megjelennek a tünetek, jó ideig ne vigyük közösségbe!
Ha kedvencünkön megjelennek a tünetek, jó ideig ne vigyük közösségbe!
Fotó: Ksenia Raykova

 

 

 

Hogyan alakul ki? Mik a tünetei?

 

A betegség lappangási ideje akár 14 nap is lehet, ami még inkább elősegíti terjedését, mivel a gazdák sokszor nem is tudják, hogy kutyájuk fertőzött, és közösségbe viszik őket. Apró érintkezéssel, szimatolással már át is adhatják egymásnak a kórt. Ennek legfőbb tünetei a száraz, makacs, fulladozó köhögés; orrfolyás; tüsszögés; könnyező szem; nyákos öklendezés; hőemelkedés és ritkább esetekben láz. Ha kutyánk már elkapta a betegséget előfordulhat étvágycsökkenés és levertség.

 

 

 

Hogyan kezeljük?

 

Elsősorban ne ijedjünk meg, ha a tüneteket észrevesszük kutyánkon. Ez náluk olyan, mint nálunk egy megfázás, csak nagyon ritka esetekben fordulnak elő komolyabb szövődmények. Azonban, a kezeletlen kennel köhögésből könnyen tüdőgyulladás alakulhat ki! Ha kedvencünk köhög, levert minden esetben menjünk el vele állatorvoshoz, aki antibiotikummal, köhögéscsillapítóval és gyulladáscsökkentővel fog segíteni rajta. Emellett adhatunk nekik napi kétszer egy teáskanál mézet vagy kókusz olajat, vagy szórjuk meg vacsorájukat egy fél teáskanál fahéjjal. Ezek biztonságos és természetes módszerek a gyógyulásra.

 

A tüntetek rendszerint egy hét után kezdenek alábbhagyni, de teljesen csak körülbelül három hét után mondhatjuk egészségesnek a megbetegedett kutyákat. Ez idő alatt semmiképp se vigyük közösségbe őket! A már kigyógyult állatok ürüléke hónapokig is hordozhatja a baktériumokat, vírusokat, ezért minden esetben gondoskodjunk annak eltakarításáról, hogy kedvencünket és más kutyákat se fertőzhessen meg!

 

A kennel köhögés leginkább kutyák között terjed, de előfordulhat, hogy macskák, nyulak vagy tengerimalacok is elkapják a betegséget.

 

 

 

 


Indexkép forrás: Modern Dog Magazine
Cikk első megjelenése: 2018. október 30.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez? Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez?
Egyre csípősebbek a hajnalok, és nappal is jól esik a vastagabb öltözet, mely megvéd a hidegben, ha kimegyünk. De hogyan hat kutyáinkra a téli időjárás? Mennyire fáznak, és hol van az a pont, amikor már túl hideg van ahhoz, hogy kint tartózkodjanak?

A méz áldása - Kutyánk számára is egészséges finomság A méz áldása - Kutyánk számára is egészséges finomság
Ételeink, italaink édesítője, süteményeink ínycsiklandó hozzávalója. Gyógyító ereje évezredek óta közismert; és kedvenceink is szívesen megkóstolnák. Ők is érezhetik a méz jótékony hatásait, de vajon ehetnek belőle?

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hogyan értelmezik a kutyák az idő fogalmát? Hírek - Címlapon
Hogyan értelmezik a kutyák az idő fogalmát?
Kutyaszállító boxok biztonságát tesztelték - meglepő eredményre jutottak Hírek - Címlapon
Kutyaszállító boxok biztonságát tesztelték - meglepő eredményre jutottak