A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Praktikák – Trimmelés és nyírás

Kozmetikai trükkök otthonra II.


2015. július 02., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Kreatív




Sokunknak fordul meg a fejében otthon, hogy egyszerűbb lenne, ha magunk „fordászolnánk meg” kedvencünket. A kutyakozmetika gyakran költséges lehet, és megeshet, hiába fejtjük ki vágyunkat, nem olyanra formázzák az ebet.



Mielőtt bárki nekilát saját elképzelésére formálni az ebet, nézzen utána, hogy milyen szőrtípusú az ő kis kedvence. Senki ne essen neki géppel egy trimmelős kutyának, hacsak nem muszáj. Érdemes tájékozódni a fajta jellegzetességeiről, és a hozzá illő fazonról is. Kezdetben legyen egy megbízható kutyakozmetikus a közelben, nem árt vele konzultálni, valamint készenlétbe állítani, ha nem úgy sülne el a dolog, ahogy elképzeltük.

 

Fontos az ápoltság!
Fontos az ápoltság!
Kép: wellpetsgroomers.co.uk

 

Az egyszerűbb, és bárki által gond nélkül elvégezhető praktikákat korábbi cikkünkben fejtettük ki. A kutya teljes szőrzetének karbantartásának tényleg csak az lásson neki, aki biztos a dolgában! Még ekkor is félresikerülhet, készüljünk fel, hogy nincs garancia az esztétikus frizurára!

 

Ha társunk a trimmelhető fajták (spániel, szetterek, drótszőrűek, westie stb.) közé tartozik nincs szükségünk szinte semmilyen segédeszközre, csak egy ritkító ollóra, és egy fésűre. Az elhalt szálakat kezünkkel ki tudjuk húzogatni. Ha a szőrt egy kis területen megfogjuk, és fésűszerűen széthúzzuk látszódni fognak melyek az öregebb, fakóbb szálak. Ezeket másik kezünkkel néhány mozdulattal el tudjuk távolítani. Így haladjunk végig a kutya egész testén, kikerülve a zászlókat, füleket, fenék környékét, és a mellkast.

 

A mindig trimmelt kutyák sosem szürkülnek, vagy fakulnak ki
A mindig trimmelt kutyák sosem szürkülnek, vagy fakulnak ki
Kép: www.keladitycockers.co.uk

 

Az eb akkor van kész, ha a trimmelt felületet fényes szőr borítja. Ez igen időigényes munka, gyakran 3-4 óráig is eltart. A zászlókba vághatunk ívet, a füleket és a mellkas területét pedig egy ritkító ollóval, vagy nyíró géppel tisztíthatjuk meg. Fontos, hogy fürdetni csak a trimmelés befejeztével szabad, különben nehezen, vagy nem jönnek ki a szőrök. Ha nekünk nem sikerül a szépítés, ne tépkedjük a kutya szőrét, hiszen ha az éretlen szálakat húzzuk ki gyulladáshoz, vagy akár magas lázhoz is vezethet. Ilyenkor mindenképpen forduljunk inkább szakképzett kozmetikushoz!

 

Nyírásnál először ne a legrövidebb fazonnal próbálkozzunk, igyekezzünk minél több szőrt hagyni, hogy ha elrontjuk, szakember tudjon korrigálni.  Elengedhetetlen a határozottság. A fej tövénél, a nyak kezdeténél indítsuk el a gépet, és egészen a farok tövéig toljuk megszakítás nélkül, különben foltos lesz az eb. A lábakon érdemes több szőrt hagyni, a csípő, vagy váll vonalától végigvezetve a nyírót nem lesz csupasz a láb. Esztétikusabb is úgy, ha a végtagokon lévő szőr nagyjából egy síkban van a test bundájával. A fülek, a mellkas és a fenék itt is nyírhatóak. A pofa, és fej környékét inkább ollóval dolgozzuk el, úgy sokkal szebb lesz.

 

Egy alapos nyírás eredménye
Egy alapos nyírás eredménye
Kép: www.zamzows.com

 

Végezetül még egyszer megemlíteném, hogy aki nem biztos a dolgában, az forduljon szakképzett kutyakozmetikushoz - nehogy többet ártson, mint használjon!

 

Erős ellenpélda az otthoni nyírásra
Erős ellenpélda az otthoni nyírásra
Kép: facebook.com

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: www.jetadorepetsalon.com

Témába vág

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Miért pöttyös a kutyám nyelve? Miért pöttyös a kutyám nyelve?
A kutyák számos érdekességet tartogatnak számunkra. Néhányuknak nemcsak a bundáját, hanem még a nyelvét is pöttyök színesítik. Mi okozza és mikor kell betegségre gyanakodnunk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ilyen egy igazi kutya-szülinapi meglepetés! Hírek - Címlapon
Ilyen egy igazi kutya-szülinapi meglepetés!
Hűsítő pohárjég kutyáknak Hírek - Címlapon
Hűsítő pohárjég kutyáknak