A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Praktikák – Trimmelés és nyírás

Kozmetikai trükkök otthonra II.


2015. július 02., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Kreatív
Sokunknak fordul meg a fejében otthon, hogy egyszerűbb lenne, ha magunk „fordászolnánk meg” kedvencünket. A kutyakozmetika gyakran költséges lehet, és megeshet, hiába fejtjük ki vágyunkat, nem olyanra formázzák az ebet.Mielőtt bárki nekilát saját elképzelésére formálni az ebet, nézzen utána, hogy milyen szőrtípusú az ő kis kedvence. Senki ne essen neki géppel egy trimmelős kutyának, hacsak nem muszáj. Érdemes tájékozódni a fajta jellegzetességeiről, és a hozzá illő fazonról is. Kezdetben legyen egy megbízható kutyakozmetikus a közelben, nem árt vele konzultálni, valamint készenlétbe állítani, ha nem úgy sülne el a dolog, ahogy elképzeltük.

 

Fontos az ápoltság!
Fontos az ápoltság!
Kép: wellpetsgroomers.co.uk

 

Az egyszerűbb, és bárki által gond nélkül elvégezhető praktikákat korábbi cikkünkben fejtettük ki. A kutya teljes szőrzetének karbantartásának tényleg csak az lásson neki, aki biztos a dolgában! Még ekkor is félresikerülhet, készüljünk fel, hogy nincs garancia az esztétikus frizurára!

 

Ha társunk a trimmelhető fajták (spániel, szetterek, drótszőrűek, westie stb.) közé tartozik nincs szükségünk szinte semmilyen segédeszközre, csak egy ritkító ollóra, és egy fésűre. Az elhalt szálakat kezünkkel ki tudjuk húzogatni. Ha a szőrt egy kis területen megfogjuk, és fésűszerűen széthúzzuk látszódni fognak melyek az öregebb, fakóbb szálak. Ezeket másik kezünkkel néhány mozdulattal el tudjuk távolítani. Így haladjunk végig a kutya egész testén, kikerülve a zászlókat, füleket, fenék környékét, és a mellkast.

 

A mindig trimmelt kutyák sosem szürkülnek, vagy fakulnak ki
A mindig trimmelt kutyák sosem szürkülnek, vagy fakulnak ki
Kép: www.keladitycockers.co.uk

 

Az eb akkor van kész, ha a trimmelt felületet fényes szőr borítja. Ez igen időigényes munka, gyakran 3-4 óráig is eltart. A zászlókba vághatunk ívet, a füleket és a mellkas területét pedig egy ritkító ollóval, vagy nyíró géppel tisztíthatjuk meg. Fontos, hogy fürdetni csak a trimmelés befejeztével szabad, különben nehezen, vagy nem jönnek ki a szőrök. Ha nekünk nem sikerül a szépítés, ne tépkedjük a kutya szőrét, hiszen ha az éretlen szálakat húzzuk ki gyulladáshoz, vagy akár magas lázhoz is vezethet. Ilyenkor mindenképpen forduljunk inkább szakképzett kozmetikushoz!

 

Nyírásnál először ne a legrövidebb fazonnal próbálkozzunk, igyekezzünk minél több szőrt hagyni, hogy ha elrontjuk, szakember tudjon korrigálni.  Elengedhetetlen a határozottság. A fej tövénél, a nyak kezdeténél indítsuk el a gépet, és egészen a farok tövéig toljuk megszakítás nélkül, különben foltos lesz az eb. A lábakon érdemes több szőrt hagyni, a csípő, vagy váll vonalától végigvezetve a nyírót nem lesz csupasz a láb. Esztétikusabb is úgy, ha a végtagokon lévő szőr nagyjából egy síkban van a test bundájával. A fülek, a mellkas és a fenék itt is nyírhatóak. A pofa, és fej környékét inkább ollóval dolgozzuk el, úgy sokkal szebb lesz.

 

Egy alapos nyírás eredménye
Egy alapos nyírás eredménye
Kép: www.zamzows.com

 

Végezetül még egyszer megemlíteném, hogy aki nem biztos a dolgában, az forduljon szakképzett kutyakozmetikushoz - nehogy többet ártson, mint használjon!

 

Erős ellenpélda az otthoni nyírásra
Erős ellenpélda az otthoni nyírásra
Kép: facebook.com

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: www.jetadorepetsalon.com

Témába vág

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Cukorbetegség kutyáknál – 10 jellemző tünet Cukorbetegség kutyáknál – 10 jellemző tünet
Cukorbetegség szinte bármely életkorban kialakulhat a kutyánál, de a korai felismerésnek és megfelelő kezelésnek köszönhetően szinte teljes életet élhet. Ismerjük fel a tüneteket, hogy segíthessünk neki!

Hogyan szoktassam hozzá a kutyámat a fültisztításhoz? Hogyan szoktassam hozzá a kutyámat a fültisztításhoz?
Ahhoz, hogy a kutya fülei egészségesek maradhassanak, időről-időre érdemes gondot fordítanunk ápolásukra. Ilyenkor azonban nem minden eb bizonyul együttműködőnek... Kis odafigyeléssel és kreativitással számukra is kellemesebbé tehetjük a műveletet!

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Brimo partysátor Beagle Club Online Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ilyen egy igazi kutya-szülinapi meglepetés! Hírek - Címlapon
Ilyen egy igazi kutya-szülinapi meglepetés!
Hűsítő pohárjég kutyáknak Hírek - Címlapon
Hűsítő pohárjég kutyáknak