A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Atka: a para parazita

2015. március 31., 04:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Egészség




A külső élősködők említésekor a kutyatartók rögtön rávágják: bolha, kullancs. Igen ám, de a sornak itt nincs vége, sőt! Az atkák népes csapata bővíti a „nívós” társaságot.



Az atkák családját „gazdagítja” a rüh, és a szőrtüszőatka. Előbbi jelentkezhet az eb teljes testén, vagy csak a fején/fülén. A károkozó kimutatása sokszor még bőrből vett mintával is nehéz. Az első tünetek a bőrön jelentkező göbök, majd az érintett területen a szőr kihullása, végül ha nem figyelünk rá oda a bőr megvastagszik, és pörkössé válik. A rühösség többnyire a legyengült immunrendszernek köszönhető, emiatt gyógyítása időigényes. Az atkaellenes szerek bevetése mellett a táplálási, és tartási változtatások sem elkerülhetőek.

 

Még makacsabb, nehezebben kezelhető betegség a demodicózis, azaz a szőrtüszőatka kór. A szakértők feltételezik, hogy az atka minden négylábú szőrtüszőjében, faggyúmirigyében felfedezhető, megtalálható. Ám ideális esetben az atkák nem szaporodnak el kóros mértékben. A probléma hátterében szintén az immunrendszer hiányossága áll. A tünetek között szerepel, hogy a kutya fején, lábán, vagy súlyosabb esetben az egész testén szőrhullás, szőrhiányos foltok keletkeznek. Sokszor okoz gyulladásos reakciókat a szőrtüszőben, bőrben. A betegség súlyos lefolyású: az érintett ebek lesoványodnak, és a szövődményként kialakuló máj/veseelégtelenség, illetve vérfertőzés miatt el is pusztulhatnak. A gyógykezelés több komponensből áll, az atkaellenes szerek mellett antibiotikus terápia javasolt.

 

Kép:haziallat.hu

 

A fentiekből jól látszik, hogy az immunrendszer gyenge állapota súlyos következményekkel jár. Gazdiként az első, és legfontosabb, amit megtehetünk kedvencünkért, hogy a tavaszi/őszi időszakban, amikor a vedlés megindul immunerősítő szerekkel stimuláljuk csahosunk védelmi rendszerét, így megpróbálva kikerülni az atkák megjelenését. A megfelelő tartási, és táplálási körülmények hihetetlenül fontosak, így például a jelenlegi időszakban ne csak saját testünk méregtelenítésére törekedjünk, hanem ebünk egészségének megújítására is!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések? Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések?
Tavasszal és nyáron különösen veszélyesek lehetnek a rovarcsípések, de vannak olyanok is, melyekkel egész éven át találkozhatunk. Ezért is fontos, hogy mielőbb felismerjük a baj okát, és segítsünk kutyánknak. Ismerjük fel a leggyakoribb csípéseket!

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Brimo partysátor Rehabportál JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy klikk az állatokért! Hírek - Címlapon
Egy klikk az állatokért!
Mozgalom a kutyapiszok ellen Hírek - Címlapon
Mozgalom a kutyapiszok ellen