A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Atka: a para parazita

2015. március 31., 04:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Egészség




A külső élősködők említésekor a kutyatartók rögtön rávágják: bolha, kullancs. Igen ám, de a sornak itt nincs vége, sőt! Az atkák népes csapata bővíti a „nívós” társaságot.



Az atkák családját „gazdagítja” a rüh, és a szőrtüszőatka. Előbbi jelentkezhet az eb teljes testén, vagy csak a fején/fülén. A károkozó kimutatása sokszor még bőrből vett mintával is nehéz. Az első tünetek a bőrön jelentkező göbök, majd az érintett területen a szőr kihullása, végül ha nem figyelünk rá oda a bőr megvastagszik, és pörkössé válik. A rühösség többnyire a legyengült immunrendszernek köszönhető, emiatt gyógyítása időigényes. Az atkaellenes szerek bevetése mellett a táplálási, és tartási változtatások sem elkerülhetőek.

 

Még makacsabb, nehezebben kezelhető betegség a demodicózis, azaz a szőrtüszőatka kór. A szakértők feltételezik, hogy az atka minden négylábú szőrtüszőjében, faggyúmirigyében felfedezhető, megtalálható. Ám ideális esetben az atkák nem szaporodnak el kóros mértékben. A probléma hátterében szintén az immunrendszer hiányossága áll. A tünetek között szerepel, hogy a kutya fején, lábán, vagy súlyosabb esetben az egész testén szőrhullás, szőrhiányos foltok keletkeznek. Sokszor okoz gyulladásos reakciókat a szőrtüszőben, bőrben. A betegség súlyos lefolyású: az érintett ebek lesoványodnak, és a szövődményként kialakuló máj/veseelégtelenség, illetve vérfertőzés miatt el is pusztulhatnak. A gyógykezelés több komponensből áll, az atkaellenes szerek mellett antibiotikus terápia javasolt.

 

Kép:haziallat.hu

 

A fentiekből jól látszik, hogy az immunrendszer gyenge állapota súlyos következményekkel jár. Gazdiként az első, és legfontosabb, amit megtehetünk kedvencünkért, hogy a tavaszi/őszi időszakban, amikor a vedlés megindul immunerősítő szerekkel stimuláljuk csahosunk védelmi rendszerét, így megpróbálva kikerülni az atkák megjelenését. A megfelelő tartási, és táplálási körülmények hihetetlenül fontosak, így például a jelenlegi időszakban ne csak saját testünk méregtelenítésére törekedjünk, hanem ebünk egészségének megújítására is!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy klikk az állatokért! Hírek - Címlapon
Egy klikk az állatokért!
Mozgalom a kutyapiszok ellen Hírek - Címlapon
Mozgalom a kutyapiszok ellen