A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyafon? A magányos kutyák szorongásának oldására fejlesztenek távhívásos rendszert

2021. november 19., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Magányos kutyák nemsokára talán "felhívhatják" távollévő gazdájukat egy új eszközzel, amelynek fejlesztésén brit és finn kutatók dolgoznak.



 

 

A DogPhone nevű eszköz működési elve az, hogy ha a kutya felkap egy labdát, abban egy beépített gyorsulásmérő elindít egy laptopot, amely videohívást kezdeményez gazdája eszközére - olvasható a techxplore.com portálon.

 

A "kutyafont" a Glasgow Egyetem kutatója, Ilyena Hirskyj-Douglas találta fel a finnországi, Aaltói Egyetemen dolgozó kollégáival együtt és egy Zack nevű labrador segítségével. Hirskyj-Douglas megmutatta négylábú "laborasszisztensének" az eszköz működését, majd 16 napra odaadta neki. Néhány véletlen hívás mellett a labrador felhasználta az eszközt arra, hogy kapcsolatba lépjen gazdájával és megmutassa neki a játékait.

 

A magányos kutyák szorongásának oldására fejlesztenek távhívásos rendszert
A magányos kutyák szorongásának oldására fejlesztenek távhívásos rendszert
Fotó: Unsplash - Kelly Sikkema

 

Gazdája - maga a kutató - a videohívást fogadva megmutatta kutyájának az irodáját, egy éttermet és egy utcai mutatványost, amivel sikerült a laptop képernyője elé csalni az állatot. Hirskyj-Douglas szerint nem lehet biztosan tudni, hogy a kutya tudatában volt-e a labda megmozgatása és a videokapcsolat létrejötte közti ok-okozati összefüggésnek, de tény, hogy több alkalommal is határozott érdeklődést tanúsított a képernyőn látottak iránt és ugyanúgy viselkedett, mint a fizikai együttlétlétek alkalmával.

 

A kutatók remélik, hogy a még további tesztelésre váró kutyafon segíthet csökkenteni az egyedüllét okozta szorongást az úgynevezett pandémiakutyáknál, azoknál a házikedvenceknél, amelyek a koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárások idején hozzászoktak az állandó emberi jelenléthez.

 

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: Unsplash - Kelly Sikkema

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Irodakutya.com MOL Nyrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez Hírek - Címlapon
Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez
"Helyükre kerültek" a gyalogos turistajelzések Hírek - Címlapon
"Helyükre kerültek" a gyalogos turistajelzések