A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

"Helyükre kerültek" a gyalogos turistajelzések

2021. november 19., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Utazás
A turistajelzések különleges helyet foglalnak el a magyar természetjárás történelmében, 1929 óta létezik az a logikus jelzésrendszer, amit a mai napig is láthatunk az erdei útvonalak mentén álló fákon. 

A Magyar Természetjáró Szövetség közleménye (MTSz) és jogelődjei a kezdetektől részt vettek a turistautak felfestésben, karbantartásában és új utak kijelölésében is – írja az MTSz közleménye. Az MTSz hisz abban, hogy a több mint 90 éve működő és fejlődő, generációkat kiszolgáló egységes jelzésrendszerrel jelölt turistaút hálózatunk fontos nemzeti kincsünk, egyedi örökségünk. Megóvása és fenntartása minden természetkedvelő honfitársunk közös felelőssége.

 

A turistajelzések jelentősége abban is rejlik, hogy jól látható módon jelölik a turistautat, ezzel biztonságos haladást és erdőjárást tesznek lehetővé minden gyalogos természetjáró számára.

 

E cél érdekében az MTSz és az MTSz Turistaút Szakbizottsága a Magyar Szabványügyi Testülettel együttműködve készítette el a megújult MSZ 20587:2021 számú szabványt, amely 2021. november 1-én lépett hatályba. Kizárólag a szabványban szereplő jelzéseket tekintjük turistajelzéseknek Magyarországon, minden más jel, ami a fákon olvasható tematikus vagy sportcélú útjelzés.

 

 

Megújultak a gyalogos turistajelzések

 

 

A szabvány egy műszaki dokumentum, ám annak tartalma és üzenete minden természetjáró számára fontos. Ezért az MTSz a közeljövőben a nagyközönség számára is érthető módon, több felületén is bemutatja majd a hazai turistajelzések rendszerét és jelentését.

 

 

 


Az MSZ 20587 számú Gyalogos turistautak jelzései és azok alkalmazásáról írt szabványban meghatározott turistajelzések


 

 

Egy turistajelzés  mindig 10 x 12 cm-es  fehér jelzésalapból  és azon elhelyezett színes jelképből áll – olvasható az MTSz honlapján. A fontossági sorrendet a 11 jelkép alábbi sorrendje - sáv, kereszt, háromszög, négyzet, kör, barlang, rom, kápolna, emlékmű, bélyegző, körtúra -, az azonos jelképek közötti további sorrendet pedig a 4 szín következő sorrendje - kék, piros, sárga, zöld - határozza meg.

 

 

Fő turistajelzések

 

Sáv

A sáv jelzésű utak a turistaút-hálózat gerincét alkotják, amelyek fontosabb kiindulási pontoktól (turistaút csomópontból, kirándulóközpontból, településközpontból vagy közlekedési csomópontból) más, hasonlóan fontos pontokig vezetnek. 

 

  • Kék sáv jelzést használunk a legfőbb, országos jelentőségű útvonalak jelölésére, és egyes tájegységek helyi jelentőségű fő útvonalának jelzésére is.
  • Piros sáv jelzéssel jelöljük a legalább egy tájegységen átvezető, és a kiemelt jelentőségű helyi utakat.
  • Sárga sáv jelzést a helyi fontosságú gerinchálózati útvonalak jelölésére használunk.
  • Zöld sáv jelzések az előbbieken kívüli, helyi gerinchálózati útvonalak jelölésére használhatók.

Turistajelzések - sáv

 

 

 

Álló Kereszt

A kereszt jelkép jelöli a sáv jelzésű utak elsődleges kapcsolódásait. Jelölhet főutat, vagy két jelzett sáv jelképű út közti átkötést, útváltozatot.

 

Turistajelzések - álló kereszt

 

 

 

Leágazó turistajelzések

 

Ezeket a turistajelzéseket rövidebb leágazásoknál használjuk, és a jelzés jelképe mutatja meg, hogy milyen célhoz vezet.

 

 

Háromszög

Magaslati pontra, hegytetőre, csúcsra, természetes kilátópontra, épített kilátóhoz vezet.

 

turistajelzések háromszög

 

 

Négyzet

Településre, szálláshelyre vagy közlekedési lehetőséghez vezet.

 

turistajelzések négyzet

 

 

Kör

Forráshoz, kúthoz vagy egyéb vízvételi lehetőséghez vezet.

 

turistajelzések kör

 

 

Barlang

Barlanghoz, barlangnyíláshoz vezet.

 

turistajelzések barlang

 

 

Rom

Romhoz, műemlékhez, földvárhoz vezet.

 

turistajelzések rom

 

 

Kápolna

Kápolnához, templomhoz és egyéb szakrális helyhez vezet.

 

turistajelzések kápolna

 

 

Emlékmű

Kulturális vagy történelmi emlékműhöz, emlékhelyhez vezet.

 

turistajelzések emlékmű

 

 

Bélyegző

Túramozgalom bejárását igazoló bélyegzőhelyhez vezet, legfeljebb 1 km hosszú.

 

turistajelzések bélyegző

 

 

 

Egyéb turistajelzések

 

Körtúra

Kirándulóközpontból, közlekedési csomópontból vagy parkolóból, településből kiinduló, jelzésváltás nélkül ugyanoda visszaérkező 2-10 km-es, könnyebb túraútvonalak jelölésére.

 

turistajelzések körtúra

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban! Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban!
Érdemes nyitott szemmel és füllel járni az erdőben a túrák, kirándulások, séták alatt: jobb most elkerülni a vaddisznókat. Az ellési időszakban veszélyesek lehetnek: a kocák bármi áron megvédik a kismalacaikat.

Mentőakció egy kutyáért, aki Mexikó legmagasabb hegyén ragadt - hátukon hozták le a kimerült ebet Mentőakció egy kutyáért, aki Mexikó legmagasabb hegyén ragadt - hátukon hozták le a kimerült ebet
Egy túrázó csoportot követhetett a kóbor eb, amikor 5600 méteren egyszercsak egyedül találta magát. Bravúros mentőakció keretében hozták le a hegyről.

Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe
Csak egy kutya és egy macska. Első ránézésre semmi különös nincs ebben. Barátságuk mégis olyan célt hívott életre, mely milliókat inspirál a természet kincseinek megőrzésére.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Beagle Club Online Rehabportál Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyafon? A magányos kutyák szorongásának oldására fejlesztenek távhívásos rendszert Hírek - Címlapon
Kutyafon? A magányos kutyák szorongásának oldására fejlesztenek távhívásos rendszert
Egy kutyatréner történetei - Mozgástér, péntek esti gazdik… Hírek - Címlapon
Egy kutyatréner történetei - Mozgástér, péntek esti gazdik…