A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Engedelmes kisokos: 15 vezényszó, amit minden kutyának tudnia kell

2021. június 23., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés




Szépen ül, fekszik, tartja a szemkontaktust, hívásra odajön? Talán még trükköket is tud? Egy jólnevelt kutya igazi kincs, ehhez viszont a gazdi odaadó, türelmes útmutatása szükséges. A tanítás módja helyett arra szeretnénk rávilágítani, hogy mi mindenben segíthet, ha a legfontosabb parancsokat megtanítjuk kedvencünknek.



Egy kutya nevelése mindennapos feladat, egészen attól a pillanattól fogva, hogy magunkhoz vettük. Akár kölyök, akár felnőtt vagy már idős, érdemes időt szánni a legfontosabb parancsok elsajátítására, hiszen a szeretet és biztonságérzet, gondoskodás mellett az együttműködés is elengedhetetlen pillére kapcsolatunknak. Ezek a parancsok segíthetnek a kutyát kontrollunk alatt tartani, struktúrát és rendszert visznek közös tevékenységeinkbe. Viselkedési problémák esetén is kifejezetten hasznosak, adott helyzetben pedig a kutya életét menthetik meg.

 

01. Figyel! / Nézz rám!

 

Sokkal könnyebb a tanítás, ha a kutya figyel ránk. Ha hajlamos elkalandozni, ezzel összeszedhetjük és magunkon tarthatjuk figyelmét. Dicsérjük, ha a szemünkbe néz, hogy kellemes élményt társíthasson hozzá. A szemkontaktus ugyanis eltérő jelentéssel bír a kutyakommunikációban (pl. fenyegetés). Szerencsére a háziasítás évezredei alatt szinte beléjük ivódott, hogy a gazdi szemébe nézni nem egyenlő a veszéllyel, hanem a kettejük közötti kapcsolat és kötődés kifejeződése.

 

Alapvető vezényszavak - Figyel
Alapvető vezényszavak - Figyelj
Fotó: thesprucepets.com

 

02. Gyere!

 

A parancsok toplistáján szerepel, akkor mégis miért olyan nehéz megtanítani? A jól működő behívásnak köszönhetően nem kell mindig pórázon tartanunk a kutyát, hiszen a Gyere! szó hallatán odajön hozzánk. Használhatjuk arra, hogy magunkhoz hívjuk a sétán, a futtatón és otthon is, akár vacsoraidőben vagy egy kis játékra, szeretgetésre.

 

Ehhez természetesen minden nap kell gyakorolni, kezdetben hosszúvezetőn, amely lehetővé teszi a kutyának, hogy 3-5 méteres körben mozoghasson, felfedezhesse a környezetét, ugyanakkor biztonságot nyújt a gazdinak, hogy az eb nem fog világgá szaladni. A „nem merem elengedni, mert elmegy” félelem mindaddig valós, amíg a behívás nem vagy csak hézagosan működik. Legjobb ellenszere a gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.

 

Amit tartsunk észben: a behívás mindig pozitív élmény legyen a kutya számára! Ha valami rosszat csinál, erre behívjuk, odajön és leszidjuk, abból vajon mit szűr le? Ha odamegyek a gazdihoz, bánt engem. Akkor meg miért engedelmeskedjek neki? Dicsérjük meg, ha a hívásra odajön hozzánk, simogatással, jutalomfalattal, kedves szavakkal – bármivel, ami jó érzést kelt benne.

 

03. Hozzám! / Ide!

 

A behívás egy magasabb lépcsője, amikor a kutya azonnal felhagy tevékenységével és odarohan a gazdihoz. E vezényszót inkább olyan helyzetekben alkalmazzuk, amikor potenciális veszély fenyegeti a kutyát, például kiszaladna egy jármű elé az útra. Életmentőnek bizonyulhat!

 

Alapvető vezényszavak - Gyere
Alapvető vezényszavak - Gyere
Fotó: Pinterest

 

04. Mehetsz!

 

Fontos, hogy legyen egy elengedő szavunk, melyből a kutya érti, hogy most szabadon mozoghat. Amikor beérünk a futtatóra vagy kutyasulira, érdemes összeszedni a figyelmét pár pillanat erejéig, le is ültethetjük, mielőtt elengednénk a Mehetsz vezényszóval.

 

05. Hagyd!

 

Ha látjuk, hogy kutyánk a szájába venne valamit, e szóval előre tudjuk figyelmeztetni arra, hogy ne tegye. Általa megelőzhetjük, hogy olyasmit egyen fel az utcán (pl. kakit), amitől megbetegedhet, de otthon is hasznos, ha véletlenül leejtünk valamit, amit nem kellene elfogyasztania. Megmenthetjük berendezési tárgyainkat, háztartási eszközeinket, ruháinkat, cipőinket, könyveinket attól, hogy megcsócsálja azokat. Jól jöhet kutyák ismerkedésekor is: ha a másik eb testjelei távolságtartást, félelmet vagy agressziót tükröznek, kíváncsi kutyánk a Hagyd szóra megtanulja elkerülni a konfliktust.

 

Akkor használjuk e vezényszót, mielőtt a kutya felkapná az általa kiszemelt dolgot – ehhez nekünk kell résen lennünk és felmérnünk, hogy az adott dolog veszélyes lehet-e számára vagy csak nem szeretnénk, hogy egyen-igyon belőle, játsszon vele. Ha már megszerezte, akkor jöhet az Ereszd.

 

Alapvető vezényszavak - Ereszd
Alapvető vezényszavak - Ereszd
Fotó: wagwalking.com

 

06. Ereszd!

 

A kutya a szájában tart valamit, elkérjük tőle, és odaadja. Egyszerűnek hangzik, mégis kihívással járhat e vezényszó elsajátítása, különösen a birtoklásra hajlamos ebeknél. A Hagyd parancshoz hasonlóan megelőzhetjük, hogy kedvencünk lenyeljen valamit, ami veszélyes (pl. mérgező növény, vegyszer, étel), vagy sérülést okozhatna neki. Gyakoroljuk rendszeresen, és jutalmazzuk bőségesen, ha a kutya elengedte „kincsét”. Kezdetben ehhez sok-sok finom falatra és/vagy játékra lesz szükségünk, hogy legyen mire „becserélni” a szájában tartott dolgot. Legyünk türelmesek és kitartóak!

 

Figyelem! Ha a kutya erőteljesen védelmezi szerzeményét (morog, vicsorog, támadóan lép fel), ne kiabáljunk vele, ne büntessük, ne nyúlkáljunk a pofájához, ne feszegessük ki a száját, mert baj lehet belőle! Kérjük kutyatréner segítségét, hogy megfelelően elsajátítsuk az Ereszd! lényegét!

 

07. Ül!

 

Az egyik legelső parancs, amit megtanítunk kutyánknak. Miért van az, hogy olykor nem működik? Hiszen minden kutya tud ülni önmagától is. Éppen ez a lényeg: ha kedvencünk ülő pozíciót vesz fel, kapjuk el a mozdulatot, közben mondjuk ki az „Ül!” szót, és jutalmazzuk meg egy-két falattal. Néhány alkalom után meg fogja jegyezni, és tudni fogja, mit kérünk tőle.

 

A régi „húzd fel a pórázt a nyakánál és nyomd le a hátsóját” amellett, hogy kívülről nézve elszomorító, a kutyát olyan helyzetbe kényszeríti, amit egyébként önmagától is lelkesen végrehajtana, ha a gazdi türelemmel, nagy dicséret kíséretében vezetné elő. Sokkal jobb érzés kutyának és gazdinak egyaránt, ha pozitív módszerrel tanulhatnak közösen, nemde?

 

Alapvető vezényszavak - Ül
Alapvető vezényszavak - Ül
Fotó: pets4homes.co.uk

 

Az „ül” sokféle helyzetben hasznos, például, ha a kutya túlságosan izgatott, ugrándozásra hajlamos vagy nehéz összeszedni a figyelmét. Van, aki szereti, ha kedvence a gyalogátkelőhely előtt leül, de az állatorvosi váróban is jól jön, ha kevés a hely. Az ültetés segíthet a kutyának lenyugodni, lazítani, és a gazdira figyelni a következő útmutatásért.

 

08. Fekszik!

 

Az üléshez hasonlóan a fekvés is természetes mozdulat a kutya számára: lefekszik, ha elfáradt, és pihenne egy kicsit, miközben szemlélődik, vagy a gazdit figyeli. Lefekszik napozni, feltöltődni a föld energiáival a puha fűben. Lefekszik, amikor aludni szeretne, és így tovább. Nagy előnye abban rejlik, hogy fekvő pozícióból nehezen tud hirtelen megindulni vagy felugrani; nemcsak megelőzni segíthet a nemkívánatos viselkedést, de elősegíti azt is, hogy  a kutya könnyebben lenyugodjon. A fekszik további trükkök alapjául is szolgál, például a „hempereg” és a „kúszik”, valamint a „helyedre”.

 

09. Marad!

 

Nemcsak otthon, de a sétákon és a városi környezetben is megkönnyíti a dolgunkat, ha a kutya jól ismeri és érti a helybenmaradás lényegét. Távol tarthatjuk egy potenciálisan veszélyes helyzettől vagy, hogy láb alatt legyen, amikor dolgunk van a konyhában, irodában, vendégek fogadásakor vagy a kerti munkák során. De ha szép időben kiülnénk egy kutyabarát étterem, kávézó teraszára, békésen elfogyaszthatjuk ebédünket, kávénkat, a ha kedvencünk szépen a helyén marad, míg végzünk.

 

Alapvető vezényszavak - Fekszik
Alapvető vezényszavak - Fekszik
Fotó: Pinterest

 

10. Vár!

 

Ezzel a szóval arra kérjük kutyánkat, hogy álljon meg, és ne menjen tovább, amíg engedélyt nem adunk rá. Segíthet megelőzni, hogy sétára indulva kirobbanjon az ajtón, kapun át az utcára. Ugyanígy hasznos, ha az autóból csak akkor száll ki, amikor arra utasítjuk. Az életét mentheti meg, ha az ülésen nyugodtan megvárja, amíg rácsatoljuk a pórázt, és miután kiugrott vagy kivesszük az autóból, a lábunknál várakozik. Ahelyett, hogy kitépné kezünkből a pórázt, és elszaladna, adott esetben az úttesten át a parkba. Egy kicsit hasonló a Marad-hoz, de a vár ad egy kis mozgásteret a kutyának, hiszen itt nem kötelező egy adott testhelyzetben maradnia (ül v. fekszik), hanem a számára kényelmes módon várakozhat.

 

11. Lefelé! / Menj le!

 

Ha felugrik a pultra vagy az ágyra, és ez zavar minket, e vezényszóval leküldhetjük a bútorról. Ezáltal megtanulja, hogy nem szívesen látjuk e helyeken. Ha szeret mászni, és kirándulás közben felfelé indulna a partoldalon, sziklás terepen vagy ösvényen, a lefelé szóval elérhetjük, hogy visszaforduljon, és folytassa útját.

 

Alapvető vezényszavak - Vár
Alapvető vezényszavak - Vár
Fotó: Pinterest

 

12. Menj arrébb!

 

Nagy szakértelemmel tudnak útban lenni, főleg, ha valami felkeltette érdeklődésüket, például sütés-főzés vagy kerti munkák közben. Ahelyett, hogy állandóan kerülgetnénk a kutyát, az Arrébb! (Tűnés, Tipli, stb.) szóval értésére adhatjuk, hogy bár jelenléte nem zavaró, de azért jobb lenne, ha pár lépéssel odébb állna, és onnan figyelne minket. Ezáltal megóvhatjuk kedvencünket a balesetektől, amit a kifröccsenő olaj, forró víz, gőz vagy a fűnyíró jelenthetne.  A túlzottan magabiztos kutyáknak is jelzésértékű, és itt szándékosan nem a domináns szót használjuk, hiszen a viselkedés ezen oldala mindig helyzetfüggő. Ebben a szituációban, például otthon, a konyhában vagy a hálószobában az arrébbküldés tudatja a kutyával, hogy mi irányítunk és nem ő.

 

13. Helyedre!

 

Takarítás, pakolászás, bútorok rendezése, barkácsolás, sütés-főzés, vendégek fogadása… Bőven adódhat olyan helyzet, amikor jobb, ha a kutya nincsen láb alatt. E célból érdemes megtanítani neki a Helyedre vezényszót, mellyel értelemszerűen elküldhetjük a helyére. Ez lehet a fekhelye, egy szőnyeg vagy a földre terített takaró, a kedvenc fotelja vagy ahol szeret pihenni. Egy biztonságos kuckó, ahol nem zavarják és ő sem kotnyeleskedik bele teendőinkbe. Fontos, hogy jól érezze magát ezen a helyen, jó élményeket kössön hozzá, így könnyebben megtanulja e hatékony parancsot. Segíthet akkor is, ha a kutya nyugtalan, szó szerint nem találja a helyét – a Helyedre! ilyenkor útmutatást ad, és hozzájárulhat ahhoz, hogy az eb elérjen egy nyugalmi állapotot.

 

Alapvető vezényszavak - Helyedre
Alapvető vezényszavak - Helyedre
Fotó: theofy.world

 

14. Mellém!

 

Többféle kifejezést is használhatunk erre: lassan, lépés, mellettem… Amelyik a legjobban kifejezi számunkra azt, hogy kedvencünk laza pórázon sétál. Sokkal élvezetesebb a séta, ha nem kell folyton arra figyelnünk, merre húz a kutya, nem rángat minket és mi sem őt. Ennek elsajátítása természetesen időt és türelmet igényel, a legkézenfekvőbb, ha beiratkozunk egy kutyaiskolai tanfolyamra, ahol közösen tanulhatjuk az örömteli séta csínját-bínját, megalapozva a Lábhoz! vezényszót.

 

15. Nem!

 

Rövid, egyszerű tiltószó, ha valamit nem szeretnénk, hogy kutyánk megtegyen. Amint abbahagyja, amit csinál, dicsérjük meg, így kellő gyakorlással megérti majd, mit várunk el tőle. Ha jobban tetszik, használhatjuk a Nem szabad! kifejezést helyette. A lényeg, hogy következetesek legyünk, mindig ugyanazt a vezényszót használjuk, ne váltogassuk. 

 


 

Még több fontos tudnivaló nevelés témában:

 

Alapengedelmesség: tudni nem elég, alkalmazni is kell! - Nevelés - Kutyabarát helyek

Szerző: Panyi Zita Kategória: Nevelés Szemünk előtt a kép: a kutya parancsra ugrik át az akadályon, felkapja a labdát, majd szájában tartva visszafut hozzánk. Elénk ül és szinte mondani sem kell semmit, máris kezünkbe adja féltett kincsét. Nagyon sok gazdi első kérdése, mennyi idő, ameddig a kutya megtanulja az alapengedelmességet?

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: dogster.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutya-ember kapcsolat mint viselkedésmintázat nagyon hasonlít az anya-gyermek közti kötődésre A kutya-ember kapcsolat mint viselkedésmintázat nagyon hasonlít az anya-gyermek közti kötődésre
A kedvencként tartott törpemalacok a kutyákkal ellentétben nem kötődnek gazdájukhoz - állapították meg az ELTE Etológia Tanszék kutatói, akik emberi környezetben szocializált törpemalacoknál vizsgálták, hogy a kutyákhoz hasonlóan kialakul-e náluk olyan kötődés a gazdához, mint amilyen a gyerek-anya kapcsolatokra jellemző.

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Fáradt, kimerült, unatkozik vagy szorong? Mi minden rejlik a kutya ásítása mögött?

Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat? Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat?
Azt a bizonyos pontot a leleményesebb ebek a falnak, bútoroknak, kerítésnek dőlve, vagy a fűben hemperegve is megpróbálhatják megvakarni. De mennyivel könnyebb a gazdi segítségét kérni! Hóbort csupán, vagy komolyabb dologra utal, amelynek érdemes utánajárni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Összefogás született az állatok védelméért Hírek - Címlapon
Összefogás született az állatok védelméért
Egy kutya végrendelete Hírek - Címlapon
Egy kutya végrendelete