A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan szoktasd le az ugatásról?

2016. december 09., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Nevelés
Gyakorta jelentkező probléma a lakásban, társasházban élő kutya éles ugatása. Sokaknak ismerős lehet a szituáció, amint munkából hazaérve a dühös szomszédok várják, hogy már megint 8 órán át ordított az eb, és csináljon már vele valamit.A kutyák számos dologért ugathatnak, a nagy gond, az, hogy nem vagy mindig ott, hogy megnyugtathasd. Jó hír, hogy létezik néhány praktika, melyek segítenek elejét venni a problémának.

 

Zárd ki a külvilágot!

 

Az esetek többségében a kutyák nem ugatnak csak azért, hogy zajt csapjanak (leszámítva néhány fajtát). A hangadás okozója lehet fenyegető hatás érzékelése, vagy izgatottságot okozó vizuális ingerek – például egy mókus a fán, ami a nappali ablakából jól látható. Emiatt egyszerű megoldás a szobák besötétítése, vagy a függönyök elhúzása, redőny leeresztése, a kilátás elzárása céljából. Ha a kinti zajok is zavarják, érdemes bekapcsolva hagyni a tévét, vagy rádiót, esetleg betenni zenét, és úgy otthon hagyni az ebet.

 

A külvilágot annyira ki kell zárni, hogy az eb ne tudjon bámészkodni
A külvilágot annyira ki kell zárni, hogy az eb ne tudjon bámészkodni
Fotó: fidoloves.com

 

Ragadd meg a pórázt, és sétáljatok! 

 

Általánosságban az ugatás kiváltója a nem megfelelő mennyiségű reggeli séta. Igenis rá kell szánni az időt egy kiadós mozgásra, mielőtt egyedül maradna otthon a négylábú. Sétáljon legalább egy órát, vagy játsszunk, labdázzunk, esetleg fussunk vele munka előtt. Valószínűleg ez mindent megold, és sokkal nyugodtabb lesz a gazdi távollétében.

 

Találj unaloműző elfoglaltságot!

 

Egy másik mód a kutyák unaloműzésére az elfoglaltság keresés. Adjunk neki rágó alkalmatosságokat (pl.: szárított bőr, marhalábszár, agancs stb.), vagy gondolkodtató, falat megszerzős játékokat, amivel akár egész nap küzdhet. Készíthetünk ilyet akár saját kezűleg is: Vágjunk körülbelül fél-, 1 centi széles réseket egy teniszlabda egyik oldalára úgy, hogy a falatok ugyan kiférjenek, de maguktól ne szóródjanak ki, csak, ha a kutyus dolgozik egy picit értük. Akár órákat is eltölthet egy-egy falat megszerzésével, míg egyedül van. Hasonló, de más fajta megoldást igénylő játékok vásárolhatóak a kisállat kereskedésekben. Megéri beszerezni néhányat, hogy váltogatni tudjuk néhány naponta, mielőtt ráun a kutya.

 

Tanítsd, neveld!

 

Amikor otthon vagy, mindig neveld kellő körültekintéssel. Ha ugatni kezd, szólj rá, csitítsd el, de ne babusgasd, ne legyél indokolatlanul kedves vele! Amint befejezte az ugatást, kapjon nagy dicséretet, esetleg tedd hozzá a „csend” vezényszót is a hirtelen elhallgatáshoz, így hamar érthetővé válik számára, hogy mire megy ki a játék. Ha mókus szaladna el az ablak előtti fán, légy teljesen passzív, ne hagyd a kedvencedet se, hogy izgatottá váljon. Az ösztönös viselkedésről nehezen szoktathatóak le az állatok, de hosszú távon megtérül a kitartás.

 

A nevelés a kulcsa mindennek
A nevelés a kulcsa mindennek
Fotó: poolhouse.s3.amazonaws.com

 

Csökkentsd a helyét, ha egyedül van!

 

Segíthet, ha megszoktatjuk, hogy egyetlen kisebb helyiségben, vagy szobában tartózkodhat csak a távollétünkben. Ez csökkenti a nyugtalanságot, elősegíti a kiegyensúlyozott alvást.

 

Ha minden próbálkozásunk ellenére sem hagy alább az ugatás, akkor csak egy oktató segíthet, aki feltérképezi a problémát, és személyre szabott módszerekkel tanítja meg az ebet a helyes viselkedésre. 

 

 

Forrás: rent.com
Indexkép forrás: celebrate-pets.com
Cikk első megjelenése: 2015. november 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre
Negyedik alkalommal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem és az Állatvédelem gyerekeknek Facebook-oldal, amelyre az idén csaknem ötszáz oktatási intézmény nevezése érkezett.

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy szájkosár, amit maga a kutya is szeret Hírek - Címlapon
Egy szájkosár, amit maga a kutya is szeret
Kutyabarátság Hírek - Címlapon
Kutyabarátság