A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Nevelés

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Kutyabarátság

2016. december 08., 13:00


Szerző: Harasztovich Erika


Kategória: Nevelés
Hogyan döntik el kedvenceink, melyik kutya a számukra szimpatikus, melyik közömbös, és melyikkel ellenségesek? Mennyire múlik rajtunk? Hathatunk egyáltalán kutyánk szociális viselkedésére?Az első és legfontosabb dolog, hogy a saját szerepünket, azaz a gazdi szerepét tisztázzuk a témában. A kutyák egymással való kapcsolatteremtésének a lehetőségét biztosítanunk kell, hogy a megfelelő társas viselkedés kialakuljon, és nyugodtan mehessünk kedvencünkkel olyan helyekre, ahol idegen kutyákkal találkozhat. Az ismerkedést azonban semmiképpen nem szabad erőltetni! Sokan hajlamosak azt gondolni, ha séta, vagy játék közben másik kutyát látunk, kedvencünknek mindenképpen kapcsolatot kell teremtenie vele, hiszen “az csak jót tehet a kutyának”. Ez nagy hiba. Az erőltetésből sokszor keletkeznek morgós, állkapocs csattogtató találkozások.

Gondoljunk arra, hogy mi is társas lények vagyunk, de ez nem jelenti azt, hogy minden ember szimpatikus, és ha meglátunk egy idegent az út másik oldalán, azonnal odarohanunk barátkozni.

 

A kutyáknak is szüksége van a fajtársaik társaságára
A kutyáknak is szüksége van a fajtársaik társaságára
Fotó: paper4pc.com

 

Biztosítanunk kell kutyánk számára a nyitott helyzeteket, azaz ha ő maga észre vesz egy másik kutyát, és láthatóan felkelti a figyelmét, esetleg megáll, hagyjuk, hadd döntse el, hogy szeretne-e oda menni. Ne rángassuk tovább, és ne is vonszoljuk oda a másik kutyához. Ha látjuk rajta, hogy érdeklődő, kíváncsi, és közeledne a másik ebhez, hagyjuk cselekedni (persze csak abban az esetben, ha nem támadóan és agresszívan viselkedik, és a másik állat gazdájával együtt nyitottnak mutatkozik az összeszagolásra).

 

Örömteli kutya-barátság
Örömteli kutya-barátság
Fotó: Pinterest.com

 

Ez persze nem azt jelenti, hogy bárhol, bármikor hagyhatjuk kutyánkat odarohanni más kutyákhoz. Fontos, hogy a kutya tisztában legyen vele: csak akkor mehet oda, ha mi engedélyt adunk rá. Így elkerülhetjük a forgalmas úton való átrohanást is. A közömbösség tanítását már kölyök korban el kell kezdeni, pórázra szoktatással, jutalom falatos figyelem eltereléssel. Ha szabadon lévő kutyánkat nem tudjuk visszahívni más kutyáktól, mindenképpen csak pórázon tartva engedjük neki az ismerkedést, hiszen idegen kutyák esetén még a kezdeti barátságos viselkedés után sem tudhatjuk biztosan, hogy mi fog történni.

 

Ahhoz, hogy kutyánk más kutyával való találkozásából ne legyen konfliktus, elengedhetetlen, hogy ismerjük saját kutyánkat (domináns típus, behódoló, nyugodt, stb.). Tudnunk kell olvasni kutyánk jelzéseiből. Szintén fontos a korai szocializálódás, hogy kutyánk kölyök korától sokat találkozzon több különböző fajtájú, méretű, de nyugodtan viselkedő kutyával.

 

Kutya protokoll és szagolgatás

A kutyák nem úgy születnek, hogy rögtön megértik egymást társaikkal, csupán a képesség van bennük ennek elsajátítására, ahogy ez nálunk, embereknél is történik. A más kutyákkal való kommunikációt a társas érintkezések alkalmával sajátítják el.

 

A szagok, illatok, hormonok sok információt árulnak el a kutyáknak egymásról is
A szagok, illatok, hormonok sok információt árulnak el a kutyáknak egymásról is
Fotó: nytimes.com

 

Egyik elsődleges ismerkedési viselkedésük egymás szagolgatása. A szagolgatással a kutyák kémiai információkat cserélnek egymással, ehhez azonban szükség van a fizikai kapcsolatra is a szag forrásával.

A kutyáknak van egy járulékos szaglószervük is, a Jacobson-szerv, ami a feromonok felismerésére szolgál. Ők így ismerkednek egymással – kitűnő szaglásuk segítségével!

 

Kutyánk kiegyensúlyozott szociális életének érdekében fontos tehát, hogy a fentieknek megfelelő módon, nem ellenőrizetlenül, de engedjünk. Ügyelve a részletekre. Hiszen ahogy a mi társas kapcsolataink, úgy kutyáink kapcsolatai sem egyszerűek.

 

 


Indexkép forrás: paper4pc.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 érv, hogy a gyereked kutya mellett nőjön fel 10 érv, hogy a gyereked kutya mellett nőjön fel
A gyerekek odavannak a kutyákért – jó okkal! Kedves, bújós és barátságos négylábú társaink jelenléte jótékony hatással bír a gyermek fizikai, pszichológiai és szociális fejlődésére. Íme néhány indok, miért tökéletes választás egy kutya a gyerekes családok számára.

10 elképesztő tény kutyáinkról 10 elképesztő tény kutyáinkról
Híresek kiváló szaglásukról, de mi a helyzet a kutyák látása és hallása terén? Vajon nekik is van ujjlenyomatuk? És tényleg mindent megértenek, amit mondunk nekik?

Magával vitte a boltba a nagypapa a kutyáját, hogy együtt válasszanak új fotelt Magával vitte a boltba a nagypapa a kutyáját, hogy együtt válasszanak új fotelt
Egy gazdi sem válik meg szívesen kedvencétől még rövid időre sem: minden egyes percet, amit kedvencünk nélkül töltünk, elpazaroltnak érzünk. Ezért is örülünk, ha olyan helyre megyünk ügyet intézni, vásárolni, ahova kutyánk is velünk tarthat. Az amerikai nagypapa azonban nem csak ebből a megfontolásból vitte magával kutyusát a bútorboltba.

Az emberi beavatkozás a kutyák agyát is formálta a tenyésztés során Az emberi beavatkozás a kutyák agyát is formálta a tenyésztés során
Gondoltad volna, hogy a kutyák agyfelépítése szoros összefüggésben áll azzal is, hogy milyen feladatokra tenyésztették ki a fajtát?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Képesek a kutyák kiszagolni az idő múlását? Képesek a kutyák kiszagolni az idő múlását?
Kedvenceink szuperszimata számára minden nap és napszak új illatokat hordoz. A levegőben bekövetkező változásokat is érzékelik - így "látják" kutyáink az időt.

Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés” Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés”
Bármennyire is ijesztően hangzik, ritkán ad okot komoly aggodalomra. Mi állhat a hátterében és hogyan segíthetünk kedvencünknek a görcsös roham idején?

Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell
A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálattal tölti el a külső szemlélőt. Barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik. Íme 10 tipp, amellyel könnyebbé tehetjük mindennapjainkat.

Te hogyan alszol kutyáddal? Te hogyan alszol kutyáddal?
Gondoltad volna, mennyi mindent árul el rólad és kutyádról az, ahogyan együtt alszotok? A következő 10 alvópóz leírásából megtudhatod, milyen is a kapcsolatotok valójában.

Vérmintából képesek kiszagolni a kutyák a rákot, ezzel ezrek életét menthetik meg Vérmintából képesek kiszagolni a kutyák a rákot, ezzel ezrek életét menthetik meg
Ezrek életét menthetik meg a kutyák egy új módszerrel: a négylábúak igen nagy pontossággal képesek kiszagolni vérminta alapján a rákot. A kísérletről készült tanulmányt hétfőn mutatták be egy orlandói szakmai konferencián.

Kiemelt híreink

Kutyás filmmel érkezik Harrison Ford a mozikba Kutyás filmmel érkezik Harrison Ford a mozikba
Kutyás filmekből sosem elég! Ezúttal Harrison Ford főszereplésével készült film érkezik a mozikba. A történet négylábú főszereplőjét most nem egy kutya-színész alakítja, hanem animációval...

Eltűnhetnek az adatok a PetVetDatáról? Eltűnhetnek az adatok a PetVetDatáról?
Riasztó hír kapott szárnyra a kutyás csoportokban, miszerint a kutyák chipjén lévő regisztrált adatok egyszer csak eltűnnek. Komoly probléma lehet ez, különösen így szilveszter előtt...

Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat
Csodálatos szaglásával menti a koalákat az Ausztráliában tomboló bozóttüzek elől Bear, a border collie keverék.

Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai
Egy kutya életciklusa alapvetően négy részre osztható fel. Mit kell tudnunk ezekről az időszakokról és hogyan tehetjük teljesebbé kutyánk mindennapjait, közös életünket?

18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya? 18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya?
Jégbe fagyott, mumifikálódott négylábút vizsgálnak a kutatók: még nem tudni, kutya, vagy farkas lehet-e.

Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára
“Jól néz ki Instán” és “Vonzza a lájkokat és követőket”. Tényleg ez az elsődleges szempont kutya-választásnál?

Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot
Végleg bezáratják azt a laboratóriumot, ahol nem csak állatkísérletek folytak, de a dolgozók brutális kegyetlenséggel bántak a kísérleti alanyokkal. A reménykeltő hírt azonban beárnyékolják...

Rossz hatással van kutyánkra, ha kiabálunk vele Rossz hatással van kutyánkra, ha kiabálunk vele
Ezt a mondatot a legtöbb gazdi felvont szemöldökkel fogadhatja: alapvető, hogy nem üvöltözünk kedvenceinkkel. De legyünk őszintén: tényleg nem volt még egy-két alkalom, amikor kutyánk...

Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől
Az emberek világa a végleteké - nagyszerűen bizonyítja ezt Jindol története. A kutya megismerhette az emberi gonoszság legjavát, ugyanakkor az önzetlen szeretet és békés otthon fogalmát...

Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben? Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben?
Köztudott, hogy a kutyák nagyon élvezik, ha sétálni visszük őket. Eközben pedig szinte folyamatosan a földet szimatolják. De mért is olyan fontos ez nekik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Praktiker Hírstart MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Hogyan szoktasd le az ugatásról? Hírek - Címlapon
Hogyan szoktasd le az ugatásról?
Emlékművet állítottak Budapesten a bántalmazott állatokért Hírek - Címlapon
Emlékművet állítottak Budapesten a bántalmazott állatokért