A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyabarátság

2016. december 08., 13:00


Szerző: Harasztovich Erika


Kategória: Nevelés
Hogyan döntik el kedvenceink, melyik kutya a számukra szimpatikus, melyik közömbös, és melyikkel ellenségesek? Mennyire múlik rajtunk? Hathatunk egyáltalán kutyánk szociális viselkedésére?Az első és legfontosabb dolog, hogy a saját szerepünket, azaz a gazdi szerepét tisztázzuk a témában. A kutyák egymással való kapcsolatteremtésének a lehetőségét biztosítanunk kell, hogy a megfelelő társas viselkedés kialakuljon, és nyugodtan mehessünk kedvencünkkel olyan helyekre, ahol idegen kutyákkal találkozhat. Az ismerkedést azonban semmiképpen nem szabad erőltetni! Sokan hajlamosak azt gondolni, ha séta, vagy játék közben másik kutyát látunk, kedvencünknek mindenképpen kapcsolatot kell teremtenie vele, hiszen “az csak jót tehet a kutyának”. Ez nagy hiba. Az erőltetésből sokszor keletkeznek morgós, állkapocs csattogtató találkozások.

Gondoljunk arra, hogy mi is társas lények vagyunk, de ez nem jelenti azt, hogy minden ember szimpatikus, és ha meglátunk egy idegent az út másik oldalán, azonnal odarohanunk barátkozni.

 

A kutyáknak is szüksége van a fajtársaik társaságára
A kutyáknak is szüksége van a fajtársaik társaságára
Fotó: paper4pc.com

 

Biztosítanunk kell kutyánk számára a nyitott helyzeteket, azaz ha ő maga észre vesz egy másik kutyát, és láthatóan felkelti a figyelmét, esetleg megáll, hagyjuk, hadd döntse el, hogy szeretne-e oda menni. Ne rángassuk tovább, és ne is vonszoljuk oda a másik kutyához. Ha látjuk rajta, hogy érdeklődő, kíváncsi, és közeledne a másik ebhez, hagyjuk cselekedni (persze csak abban az esetben, ha nem támadóan és agresszívan viselkedik, és a másik állat gazdájával együtt nyitottnak mutatkozik az összeszagolásra).

 

Örömteli kutya-barátság
Örömteli kutya-barátság
Fotó: Pinterest.com

 

Ez persze nem azt jelenti, hogy bárhol, bármikor hagyhatjuk kutyánkat odarohanni más kutyákhoz. Fontos, hogy a kutya tisztában legyen vele: csak akkor mehet oda, ha mi engedélyt adunk rá. Így elkerülhetjük a forgalmas úton való átrohanást is. A közömbösség tanítását már kölyök korban el kell kezdeni, pórázra szoktatással, jutalom falatos figyelem eltereléssel. Ha szabadon lévő kutyánkat nem tudjuk visszahívni más kutyáktól, mindenképpen csak pórázon tartva engedjük neki az ismerkedést, hiszen idegen kutyák esetén még a kezdeti barátságos viselkedés után sem tudhatjuk biztosan, hogy mi fog történni.

 

Ahhoz, hogy kutyánk más kutyával való találkozásából ne legyen konfliktus, elengedhetetlen, hogy ismerjük saját kutyánkat (domináns típus, behódoló, nyugodt, stb.). Tudnunk kell olvasni kutyánk jelzéseiből. Szintén fontos a korai szocializálódás, hogy kutyánk kölyök korától sokat találkozzon több különböző fajtájú, méretű, de nyugodtan viselkedő kutyával.

 

Kutya protokoll és szagolgatás

A kutyák nem úgy születnek, hogy rögtön megértik egymást társaikkal, csupán a képesség van bennük ennek elsajátítására, ahogy ez nálunk, embereknél is történik. A más kutyákkal való kommunikációt a társas érintkezések alkalmával sajátítják el.

 

A szagok, illatok, hormonok sok információt árulnak el a kutyáknak egymásról is
A szagok, illatok, hormonok sok információt árulnak el a kutyáknak egymásról is
Fotó: nytimes.com

 

Egyik elsődleges ismerkedési viselkedésük egymás szagolgatása. A szagolgatással a kutyák kémiai információkat cserélnek egymással, ehhez azonban szükség van a fizikai kapcsolatra is a szag forrásával.

A kutyáknak van egy járulékos szaglószervük is, a Jacobson-szerv, ami a feromonok felismerésére szolgál. Ők így ismerkednek egymással – kitűnő szaglásuk segítségével!

 

Kutyánk kiegyensúlyozott szociális életének érdekében fontos tehát, hogy a fentieknek megfelelő módon, nem ellenőrizetlenül, de engedjünk. Ügyelve a részletekre. Hiszen ahogy a mi társas kapcsolataink, úgy kutyáink kapcsolatai sem egyszerűek.

 

 


Indexkép forrás: paper4pc.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit? Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit?
Kedvenceink megannyi módon fejezik ki irántunk való rajongásukat, és ebbe beletartozik az is, hogy olykor elcsennek ezt-azt, ami felkelti kíváncsiságukat. De mitől olyan ellenállhatatlan a zokni, amit nemrég viseltünk?

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról? Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról?
Kedvenceink jobban látnak a sötétben, mint mi, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy jól is érzik magukat, amikor egyedül kell lenniük napnyugta után. Kapcsoljuk fel nekik a lámpát vagy szükségtelen?

Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket? Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket?
Bár a kutyák elsősorban orrukat használják a világ felfedezéséhez, a többi érzékszervüket is segítségül hívják, így az ízlelésnek is nagyon fontos szerepe van. De milyen ízeket éreznek?

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta JULIUS-K9 Rehabportál Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hogyan szoktasd le az ugatásról? Hírek - Címlapon
Hogyan szoktasd le az ugatásról?
Emlékművet állítottak Budapesten a bántalmazott állatokért Hírek - Címlapon
Emlékművet állítottak Budapesten a bántalmazott állatokért