A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyabarátság

2016. december 08., 13:00


Szerző: Harasztovich Erika


Kategória: Nevelés




Hogyan döntik el kedvenceink, melyik kutya a számukra szimpatikus, melyik közömbös, és melyikkel ellenségesek? Mennyire múlik rajtunk? Hathatunk egyáltalán kutyánk szociális viselkedésére?



Az első és legfontosabb dolog, hogy a saját szerepünket, azaz a gazdi szerepét tisztázzuk a témában. A kutyák egymással való kapcsolatteremtésének a lehetőségét biztosítanunk kell, hogy a megfelelő társas viselkedés kialakuljon, és nyugodtan mehessünk kedvencünkkel olyan helyekre, ahol idegen kutyákkal találkozhat. Az ismerkedést azonban semmiképpen nem szabad erőltetni! Sokan hajlamosak azt gondolni, ha séta, vagy játék közben másik kutyát látunk, kedvencünknek mindenképpen kapcsolatot kell teremtenie vele, hiszen “az csak jót tehet a kutyának”. Ez nagy hiba. Az erőltetésből sokszor keletkeznek morgós, állkapocs csattogtató találkozások.

Gondoljunk arra, hogy mi is társas lények vagyunk, de ez nem jelenti azt, hogy minden ember szimpatikus, és ha meglátunk egy idegent az út másik oldalán, azonnal odarohanunk barátkozni.

 

A kutyáknak is szüksége van a fajtársaik társaságára
A kutyáknak is szüksége van a fajtársaik társaságára
Fotó: paper4pc.com

 

Biztosítanunk kell kutyánk számára a nyitott helyzeteket, azaz ha ő maga észre vesz egy másik kutyát, és láthatóan felkelti a figyelmét, esetleg megáll, hagyjuk, hadd döntse el, hogy szeretne-e oda menni. Ne rángassuk tovább, és ne is vonszoljuk oda a másik kutyához. Ha látjuk rajta, hogy érdeklődő, kíváncsi, és közeledne a másik ebhez, hagyjuk cselekedni (persze csak abban az esetben, ha nem támadóan és agresszívan viselkedik, és a másik állat gazdájával együtt nyitottnak mutatkozik az összeszagolásra).

 

Örömteli kutya-barátság
Örömteli kutya-barátság
Fotó: Pinterest.com

 

Ez persze nem azt jelenti, hogy bárhol, bármikor hagyhatjuk kutyánkat odarohanni más kutyákhoz. Fontos, hogy a kutya tisztában legyen vele: csak akkor mehet oda, ha mi engedélyt adunk rá. Így elkerülhetjük a forgalmas úton való átrohanást is. A közömbösség tanítását már kölyök korban el kell kezdeni, pórázra szoktatással, jutalom falatos figyelem eltereléssel. Ha szabadon lévő kutyánkat nem tudjuk visszahívni más kutyáktól, mindenképpen csak pórázon tartva engedjük neki az ismerkedést, hiszen idegen kutyák esetén még a kezdeti barátságos viselkedés után sem tudhatjuk biztosan, hogy mi fog történni.

 

Ahhoz, hogy kutyánk más kutyával való találkozásából ne legyen konfliktus, elengedhetetlen, hogy ismerjük saját kutyánkat (domináns típus, behódoló, nyugodt, stb.). Tudnunk kell olvasni kutyánk jelzéseiből. Szintén fontos a korai szocializálódás, hogy kutyánk kölyök korától sokat találkozzon több különböző fajtájú, méretű, de nyugodtan viselkedő kutyával.

 

Kutya protokoll és szagolgatás

A kutyák nem úgy születnek, hogy rögtön megértik egymást társaikkal, csupán a képesség van bennük ennek elsajátítására, ahogy ez nálunk, embereknél is történik. A más kutyákkal való kommunikációt a társas érintkezések alkalmával sajátítják el.

 

A szagok, illatok, hormonok sok információt árulnak el a kutyáknak egymásról is
A szagok, illatok, hormonok sok információt árulnak el a kutyáknak egymásról is
Fotó: nytimes.com

 

Egyik elsődleges ismerkedési viselkedésük egymás szagolgatása. A szagolgatással a kutyák kémiai információkat cserélnek egymással, ehhez azonban szükség van a fizikai kapcsolatra is a szag forrásával.

A kutyáknak van egy járulékos szaglószervük is, a Jacobson-szerv, ami a feromonok felismerésére szolgál. Ők így ismerkednek egymással – kitűnő szaglásuk segítségével!

 

Kutyánk kiegyensúlyozott szociális életének érdekében fontos tehát, hogy a fentieknek megfelelő módon, nem ellenőrizetlenül, de engedjünk. Ügyelve a részletekre. Hiszen ahogy a mi társas kapcsolataink, úgy kutyáink kapcsolatai sem egyszerűek.

 

 


Indexkép forrás: paper4pc.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Tündéri videó: Minden évben bemutatja kutya barátjának kicsi gidáit a szarvas Tündéri videó: Minden évben bemutatja kutya barátjának kicsi gidáit a szarvas
A golden retriever lelkesen besegít a gidácskák gondozásába!

Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár
10 perc séta után viszont éppen olyan látványt nyújtottak, ahogy a parkban bandukoltak együtt, mint "két öreg lélek, akik már nagyon régóta ismerik egymást”.

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hogyan szoktasd le az ugatásról? Hírek - Címlapon
Hogyan szoktasd le az ugatásról?
Emlékművet állítottak Budapesten a bántalmazott állatokért Hírek - Címlapon
Emlékművet állítottak Budapesten a bántalmazott állatokért