A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Nevelés

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Kutyabarátság

2016. december 08., 13:00


Szerző: Harasztovich Erika


Kategória: Nevelés
Hogyan döntik el kedvenceink, melyik kutya a számukra szimpatikus, melyik közömbös, és melyikkel ellenségesek? Mennyire múlik rajtunk? Hathatunk egyáltalán kutyánk szociális viselkedésére?Az első és legfontosabb dolog, hogy a saját szerepünket, azaz a gazdi szerepét tisztázzuk a témában. A kutyák egymással való kapcsolatteremtésének a lehetőségét biztosítanunk kell, hogy a megfelelő társas viselkedés kialakuljon, és nyugodtan mehessünk kedvencünkkel olyan helyekre, ahol idegen kutyákkal találkozhat. Az ismerkedést azonban semmiképpen nem szabad erőltetni! Sokan hajlamosak azt gondolni, ha séta, vagy játék közben másik kutyát látunk, kedvencünknek mindenképpen kapcsolatot kell teremtenie vele, hiszen “az csak jót tehet a kutyának”. Ez nagy hiba. Az erőltetésből sokszor keletkeznek morgós, állkapocs csattogtató találkozások.

Gondoljunk arra, hogy mi is társas lények vagyunk, de ez nem jelenti azt, hogy minden ember szimpatikus, és ha meglátunk egy idegent az út másik oldalán, azonnal odarohanunk barátkozni.

 

A kutyáknak is szüksége van a fajtársaik társaságára
A kutyáknak is szüksége van a fajtársaik társaságára
Fotó: paper4pc.com

 

Biztosítanunk kell kutyánk számára a nyitott helyzeteket, azaz ha ő maga észre vesz egy másik kutyát, és láthatóan felkelti a figyelmét, esetleg megáll, hagyjuk, hadd döntse el, hogy szeretne-e oda menni. Ne rángassuk tovább, és ne is vonszoljuk oda a másik kutyához. Ha látjuk rajta, hogy érdeklődő, kíváncsi, és közeledne a másik ebhez, hagyjuk cselekedni (persze csak abban az esetben, ha nem támadóan és agresszívan viselkedik, és a másik állat gazdájával együtt nyitottnak mutatkozik az összeszagolásra).

 

Örömteli kutya-barátság
Örömteli kutya-barátság
Fotó: Pinterest.com

 

Ez persze nem azt jelenti, hogy bárhol, bármikor hagyhatjuk kutyánkat odarohanni más kutyákhoz. Fontos, hogy a kutya tisztában legyen vele: csak akkor mehet oda, ha mi engedélyt adunk rá. Így elkerülhetjük a forgalmas úton való átrohanást is. A közömbösség tanítását már kölyök korban el kell kezdeni, pórázra szoktatással, jutalom falatos figyelem eltereléssel. Ha szabadon lévő kutyánkat nem tudjuk visszahívni más kutyáktól, mindenképpen csak pórázon tartva engedjük neki az ismerkedést, hiszen idegen kutyák esetén még a kezdeti barátságos viselkedés után sem tudhatjuk biztosan, hogy mi fog történni.

 

Ahhoz, hogy kutyánk más kutyával való találkozásából ne legyen konfliktus, elengedhetetlen, hogy ismerjük saját kutyánkat (domináns típus, behódoló, nyugodt, stb.). Tudnunk kell olvasni kutyánk jelzéseiből. Szintén fontos a korai szocializálódás, hogy kutyánk kölyök korától sokat találkozzon több különböző fajtájú, méretű, de nyugodtan viselkedő kutyával.

 

Kutya protokoll és szagolgatás

A kutyák nem úgy születnek, hogy rögtön megértik egymást társaikkal, csupán a képesség van bennük ennek elsajátítására, ahogy ez nálunk, embereknél is történik. A más kutyákkal való kommunikációt a társas érintkezések alkalmával sajátítják el.

 

A szagok, illatok, hormonok sok információt árulnak el a kutyáknak egymásról is
A szagok, illatok, hormonok sok információt árulnak el a kutyáknak egymásról is
Fotó: nytimes.com

 

Egyik elsődleges ismerkedési viselkedésük egymás szagolgatása. A szagolgatással a kutyák kémiai információkat cserélnek egymással, ehhez azonban szükség van a fizikai kapcsolatra is a szag forrásával.

A kutyáknak van egy járulékos szaglószervük is, a Jacobson-szerv, ami a feromonok felismerésére szolgál. Ők így ismerkednek egymással – kitűnő szaglásuk segítségével!

 

Kutyánk kiegyensúlyozott szociális életének érdekében fontos tehát, hogy a fentieknek megfelelő módon, nem ellenőrizetlenül, de engedjünk. Ügyelve a részletekre. Hiszen ahogy a mi társas kapcsolataink, úgy kutyáink kapcsolatai sem egyszerűek.

 

 


Indexkép forrás: paper4pc.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés” Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés”
Bármennyire is ijesztően hangzik, ritkán ad okot komoly aggodalomra. Mi állhat a hátterében és hogyan segíthetünk kedvencünknek a görcsös roham idején?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell
A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálattal tölti el a külső szemlélőt. Barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik. Íme 10 tipp, amellyel könnyebbé tehetjük mindennapjainkat.

Te hogyan alszol kutyáddal? Te hogyan alszol kutyáddal?
Gondoltad volna, mennyi mindent árul el rólad és kutyádról az, ahogyan együtt alszotok? A következő 10 alvópóz leírásából megtudhatod, milyen is a kapcsolatotok valójában.

Vérmintából képesek kiszagolni a kutyák a rákot, ezzel ezrek életét menthetik meg Vérmintából képesek kiszagolni a kutyák a rákot, ezzel ezrek életét menthetik meg
Ezrek életét menthetik meg a kutyák egy új módszerrel: a négylábúak igen nagy pontossággal képesek kiszagolni vérminta alapján a rákot. A kísérletről készült tanulmányt hétfőn mutatták be egy orlandói szakmai konferencián.

Kis kutya az óriások védelmében - spániel védi az orrszarvúkat az orvvadászoktól Kis kutya az óriások védelmében - spániel védi az orrszarvúkat az orvvadászoktól
Már csak két északi szélesszájú orrszarvú él a világon - a két nőstény az utolsó, akik az alfajt képviselik, így különösen fontos a felügyeletük. Sajnos az orvvadászok komoly fenyegetést jelentenek rájuk, ám a védelem is felkészült: legújabb segítőjük Drum, a kis springer spániel!

Mit tanulhatunk kutyáinktól? Mit tanulhatunk kutyáinktól?
Őszinte barátságukkal, feltétlen szeretetükkel és minden akadályt legyőző hűségükkel vigyáznak ránk. Bohókás természetükkel felvidítanak minket - Kutyáink, kik nélkül nem tudnánk élni. Megható videóval!

Képesek a kutyák kiszagolni az idő múlását? Képesek a kutyák kiszagolni az idő múlását?
Kedvenceink szuperszimata számára minden nap és napszak új illatokat hordoz. A levegőben bekövetkező változásokat is érzékelik - így "látják" kutyáink az időt.

10 elképesztő tény kutyáinkról 10 elképesztő tény kutyáinkról
Híresek kiváló szaglásukról, de mi a helyzet a kutyák látása és hallása terén? Vajon nekik is van ujjlenyomatuk? És tényleg mindent megértenek, amit mondunk nekik?

Folti története, avagy hogyan lesz egy megunt, antiszociális állatból jó kutya Folti története, avagy hogyan lesz egy megunt, antiszociális állatból jó kutya
Foltost tavaly Húsvétkor mentette a Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesület egy bejelentést követően. "Gazdája" úgy gondolta, hogy teljesen normális költözéskor a kutyát utcára rugdosni és sorsára hagyni... Pintér Attila írása.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Vizslatúra MOL Nyrt. Ebugatta Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Hogyan szoktasd le az ugatásról? Hírek - Címlapon
Hogyan szoktasd le az ugatásról?
Emlékművet állítottak Budapesten a bántalmazott állatokért Hírek - Címlapon
Emlékművet állítottak Budapesten a bántalmazott állatokért