A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hazánkban is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancs – a lakosság segítségét kérik terjedésének felméréséhez

2021. május 01., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont(ÖK) új programjában a kutatók a lakosság bevonásával térképezik fel a krími-kongói vérzéses láz terjesztőjeként ismert Hyalomma kullancsok hazai terjedését.



 

Az ökológusok a közösségi tudomány (citizen science) jegyében létrehozott www.kullancsfigyelo.hu weboldalra beérkező lakossági információk felhasználásával monitorozzák az Európában is egyre gyakrabban előforduló, emberre veszélyes faj hazai jelenlétét - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

 

Mint a közleményben olvasható, a klímaváltozás az élőlények vándorlását is eredményezi. Ez az Európát is érintő folyamat már elkezdődött, hatásait és a mértékét azonban nehezen lehet megjósolni. Ennek egyik következménye a Hyalomma kullancsok megjelenése.

 

 

Ezek az eredetileg Magyarországtól délebbre őshonos kullancsok többféle veszélyes kórokozót képesek hordozni és terjeszteni, köztük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust.

 

 

A közlemény szerint a Hyalommák a hazánkban élő kullancsokhoz hasonlóan vérszívás útján táplálkoznak. Eredeti élőhelyükön - a Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén - gyakran tömegesen élősködnek lovon, szarvasmarhán, de előfordulnak kisebb testű állatokon, valamint az emberen is. Ez a csoport több tulajdonságában is eltér a Magyarországon megszokott kullancsoktól: ilyen például a nagyobb testméret, valamint a sávozott láb.

 

 

Nagyobb testméret és sávozott lábak - ezek a Hyalomma kullancs legfőbb megkülönböztető jegyei
Nagyobb testméret és sávozott lábak - ezek a Hyalomma kullancs legfőbb megkülönböztető jegyei
Fotó: rivm.nl

 

 

A Hyalomma kullancsot leginkább az általa terjesztett vírus teszi hírhedtté. Az Európában is egyre gyakrabban előforduló krími-kongói vérzéses láz komoly gondokat okoz a kullancs eredeti élőhelyén, ahol esetenként fertőzési gócpontok is kialakulhatnak. A betegség ezeken a területeken jelentős egészségügyi kihívást jelent, mivel kiemelkedően magas, nagyjából 30 százalékos halálozási aránnyal jár. A fertőzés emberek körében a vírussal fertőzött állatok feldolgozása, fogyasztása során, a vérrel való kontaktus útján terjed, ezért az állattartásban dolgozók vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve.

 

 

A Hyalomma fajok célpontjai közé tartoznak a háziállatok és a patások is.
A Hyalomma fajok célpontjai közé tartoznak a háziállatok és a patások is. 
Fotó: Unsplash - Massimo Negrello

 

 

A Hyalomma kullancsok helyi feltérképezését már több kutatócsoport is megkezdte Európában. Ezek a kutatások a lakosság segítségével, a laikusok által beküldött minták, fényképek felhasználásával készülnek. A felmérések alapján Hyalomma példányokat találtak többek között Csehországban, Németországban és Svédországban is.

 


Az Ökológiai Kutatóközpont most egy hasonló programot indít, azt kérik a lakosságtól, hogy az idei kullancsszezonban talált példányokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg és amennyiben Hyalomma egyedet találnak, jelezzék azt a kutatóknak.


Az azonosításról és a beküldés módjáról további információ a www.kullancsfigyelo.hu weboldalon érhető el.


 

 

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon
A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ az MTI-vel március végén.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Édes a pihenés - Ezért fontos kutyáknál is a jó (sok) alvás Hírek - Címlapon
Édes a pihenés - Ezért fontos kutyáknál is a jó (sok) alvás
Szopornyicás rókákat találtak - kutyánkra is veszélyes a betegség, életmentő lehet a megelőzés! Hírek - Címlapon
Szopornyicás rókákat találtak - kutyánkra is veszélyes a betegség, életmentő lehet a megelőzés!