A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Felébresszük kutyánkat, ha úgy érezzük, rosszat álmodik?

2022. szeptember 27., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
A gazdik többsége meg van győződve arról, hogy kutyája alvás közben álmodik. Azt azonban nem mindig könnyű eldönteni, hogy álma jó vagy éppen valami rémes. És ha utóbbi, szabad-e felébreszteni? 

A pihentető alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat – kutyáinknál sincs ez másként. Már azt is tudjuk, hogy álmodni is szoktak; nemcsak szépeket, de olykor rosszat is...

 

„Kutatások rávilágítottak arra, hogy az állatok is álmodnak, és ezt elektrofiziológiai vizsgálatok, az állat alvás közbeni viselkedésének megfigyelései, valamint alváselemzési tanulmányok is alátámasztják” - mondta el Dr. Carley Faughn, állatviselkedési szakértő a People magazin kérdésére.

 

Az emberek és emlősállatok hasonló alvásciklusokkal rendelkeznek. Azt is tudjuk, hogy akkor álmodunk, miután beléptünk a REM (rapid eye movement – gyors szemmozgás) alvási fázisba. A legtöbb emlősállat is belép a mélyalvás és a REM szakaszaiba, ez pedig azt sugallja, hogy ők is tudnak álmodni” - tette hozzá a szakértő.

 

 

A kutyák is álmodnak - gyakran rólunk, gazdikról
A kutyák is álmodnak - gyakran rólunk, gazdikról
Fotó: Getty

 

 

A kutatóknak még arról is van elképzelésük, mi mindenről álmodhatnak a kutyák, macskák és más emlősök:

 

„Egy 2001-es tanulmányban patkányok agyát vizsgálták ébrenlét és alvás közben. Agyuknak az a része, mely akkor lép működésbe, amikor az állatnak egy labirintusból kell megtalálnia a kiutat, alvás közben is aktivitást mutatott. Arra következtettek ebből, hogy a patkányok a labirintusban szerzett élményeikről álmodnak.”

 

Dr. Faughn szerint hozzánk hasonlóan más emlősök is nagy valószínűséggel álmodnak arról, amit ismernek, vagyis elég nagy az esélye, hogy négylábú barátaink álmaiban mi, a gazdik is gyakran szerepelünk.

 

Mivel az alvásciklusok és a REM-alvás a legtöbb emlősállatnál – így kutyáinknál és macskáinknál is – megjelenik, elképzelhető, hogy ugyanúgy álmodnak, mint mi. Az emberek saját személyes élményeikről álmodnak. Habár ezek az álmok olykor a kalandok olyan mezejére visznek el minket, mely a mindennapi életünkben aligha válnak valóra, álmaink valamilyen módon mégis csak kapcsolódnak az általunk megélt élményekhez, interakciókhoz, és azokhoz a tevékenységekhez, melyekben részt veszünk. Ezek alapján úgy véljük, hogy kedvenceink is hasonló módon, tehát mindennapi élményeikről álmodnak. Lehetséges, hogy álmaikban a gazdik is felbukkannak, mivel sok időt töltünk egymás társaságában, gondoskodunk róluk” - magyarázza a szakértő.

 

 

Nemcsak a kutyák, de a macskák is szoktak álmodni
Nemcsak a kutyák, de a macskák is szoktak álmodni
Fotó: people.com

 

 

Sajnos az álmodás képessége olykor rémisztő dolgokat hoz számunkra, és talán kedvenceink sem mentesülnek ez alól:

 

„Nehéz megállapítani, hogy négylábú barátunk éppen jó vagy rossz dolgokról álmodik. Ugyanakkor a rémálmok esetében a kutya részéről több nyüszítést, vonyítást, akár még morgást is megfigyelhetünk.”

 

Amikor úgy érezzük, kutyánk éppen egy rettenetes rémálomban van benne, szinte ösztönösen is nyúlnánk felé, hogy felébresszük. Dr. Faughn szerint ez nem a legjobb stratégia:

 

Ha mindenképpen szeretnénk felébreszteni kedvencünket álmából, tegyük lassan és beszéljünk hozzá halk megnyugtató hangon, miközben ébresztgetjük. Ha félbeszakítjuk alvását, akár álmodik éppen, akár nem, kedvencünk megijedhet, és túlreagálhatja a dolgok – akár oda is kaphat, haraphat” - figyelmeztet a szakértő.

 

 

Felébresszük-e kutyánkat, ha úgy érezzük, rosszat álmodik?
Felébresszük-e kutyánkat, ha úgy érezzük, rosszat álmodik?
Fotó: Shutterstock

 

 

Megelőzhetjük a rémálmokat?

 

Erre a kérdésre nem létezik bevált módszer, Dr. Faughn szerint azonban igenis tehetünk annak érdekében, hogy kutyánk, cicánk alvása nyugodt és pihentető legyen:

 

„A kutatók véleménye szerint kedvenceink is saját személyes élményeikből merítkeznek álmodás közben, segíthetünk nekik abban, hogy a mindennapi interakcióink kellemes és pozitív élményekkel gazdagítjük őket.”

 

„Kulcsfontosságú a gazdik számára, hogy megértsék, mi az, amit kedvencük szeret, és mi az, amit nem (például tart, fél tőle). Ez alapján olyan tevékenységeket építhetünk be napirendünkbe, melyet kedvencünk is előszeretettel végez. Minél több pozitív élménnyel látjuk el őket, annál inkább hozzájárulhatunk általános jóllétükhöz, melynek fontos részét képezi az alvás és az is, hogy szépeket álmodjanak.”

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Getty

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Különös betegségek kutyáknál: a narkolepszia és a kataplexiás rosszullét Különös betegségek kutyáknál: a narkolepszia és a kataplexiás rosszullét
A jelenség ijesztőnek és súlyosnak tűnhet, de csak ritkán okoz életveszélyes állapotot. Tény, hogy fokozott odafigyelést és éberséget kíván a gazdi részéről, de az érintett kutyák is képesek teljes életet élni. Miként segíthetünk kedvencünknek ebben?

Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti! Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti!
Az embert már a kezdetektől foglalkoztatja, mit jelentenek álmai. Hiedelmek szerint akár a jövőt is mutathatja, sokak szerint szövevényes magyarázata van a megjelenő jelképeknek. Persze mindebben nem kötelező hinni, hiszen semmilyen bizonyíték nincs ezekre, ám eljátszani a gondolattal mégis érdekes.

7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz 7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz
De megéri, mert a kettőnk közt létrejövő szeretetteljes kapcsolat igazi ajándék. Néha azonban nem is olyan könnyű összeegyeztetni életünket, mégis haladunk a változással, hiszen fontos, hogy kedvencünk is jól érezze magát.

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Elaludt a vakvezető tanuló kölyök élete első hivatalos fotózásán Elaludt a vakvezető tanuló kölyök élete első hivatalos fotózásán
A fontos esemény kellős közepén álomba szenderült...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Két mentett kutya lesz a Buckingham palota új lakója: Beth és Bluebell költözik III. Károllyal és Kamillával Hírek - Címlapon
Két mentett kutya lesz a Buckingham palota új lakója: Beth és Bluebell költözik III. Károllyal és Kamillával
Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hírek - Címlapon
Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz