A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Felébresszük kutyánkat, ha úgy érezzük, rosszat álmodik?

2023. május 06., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
A gazdik többsége meg van győződve arról, hogy kutyája alvás közben álmodik. Azt azonban nem mindig könnyű eldönteni, hogy álma jó vagy éppen valami rémes. És ha utóbbi, szabad-e felébreszteni? 

A pihentető alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat – kutyáinknál sincs ez másként. Már azt is tudjuk, hogy álmodni is szoktak; nemcsak szépeket, de olykor rosszat is...

 

„Kutatások rávilágítottak arra, hogy az állatok is álmodnak, és ezt elektrofiziológiai vizsgálatok, az állat alvás közbeni viselkedésének megfigyelései, valamint alváselemzési tanulmányok is alátámasztják” - mondta el Dr. Carley Faughn, állatviselkedési szakértő a People magazin kérdésére.

 

Az emberek és emlősállatok hasonló alvásciklusokkal rendelkeznek. Azt is tudjuk, hogy akkor álmodunk, miután beléptünk a REM (rapid eye movement – gyors szemmozgás) alvási fázisba. A legtöbb emlősállat is belép a mélyalvás és a REM szakaszaiba, ez pedig azt sugallja, hogy ők is tudnak álmodni” - tette hozzá a szakértő.

 

 

A kutyák is álmodnak - gyakran rólunk, gazdikról
A kutyák is álmodnak - gyakran rólunk, gazdikról
Fotó: Getty

 

 

A kutatóknak még arról is van elképzelésük, mi mindenről álmodhatnak a kutyák, macskák és más emlősök:

 

„Egy 2001-es tanulmányban patkányok agyát vizsgálták ébrenlét és alvás közben. Agyuknak az a része, mely akkor lép működésbe, amikor az állatnak egy labirintusból kell megtalálnia a kiutat, alvás közben is aktivitást mutatott. Arra következtettek ebből, hogy a patkányok a labirintusban szerzett élményeikről álmodnak.”

 

Dr. Faughn szerint hozzánk hasonlóan más emlősök is nagy valószínűséggel álmodnak arról, amit ismernek, vagyis elég nagy az esélye, hogy négylábú barátaink álmaiban mi, a gazdik is gyakran szerepelünk.

 

Mivel az alvásciklusok és a REM-alvás a legtöbb emlősállatnál – így kutyáinknál és macskáinknál is – megjelenik, elképzelhető, hogy ugyanúgy álmodnak, mint mi. Az emberek saját személyes élményeikről álmodnak. Habár ezek az álmok olykor a kalandok olyan mezejére visznek el minket, mely a mindennapi életünkben aligha válnak valóra, álmaink valamilyen módon mégis csak kapcsolódnak az általunk megélt élményekhez, interakciókhoz, és azokhoz a tevékenységekhez, melyekben részt veszünk. Ezek alapján úgy véljük, hogy kedvenceink is hasonló módon, tehát mindennapi élményeikről álmodnak. Lehetséges, hogy álmaikban a gazdik is felbukkannak, mivel sok időt töltünk egymás társaságában, gondoskodunk róluk” - magyarázza a szakértő.

 

 

Nemcsak a kutyák, de a macskák is szoktak álmodni
Nemcsak a kutyák, de a macskák is szoktak álmodni
Fotó: people.com

 

 

Sajnos az álmodás képessége olykor rémisztő dolgokat hoz számunkra, és talán kedvenceink sem mentesülnek ez alól:

 

„Nehéz megállapítani, hogy négylábú barátunk éppen jó vagy rossz dolgokról álmodik. Ugyanakkor a rémálmok esetében a kutya részéről több nyüszítést, vonyítást, akár még morgást is megfigyelhetünk.”

 

Amikor úgy érezzük, kutyánk éppen egy rettenetes rémálomban van benne, szinte ösztönösen is nyúlnánk felé, hogy felébresszük. Dr. Faughn szerint ez nem a legjobb stratégia:

 

Ha mindenképpen szeretnénk felébreszteni kedvencünket álmából, tegyük lassan és beszéljünk hozzá halk megnyugtató hangon, miközben ébresztgetjük. Ha félbeszakítjuk alvását, akár álmodik éppen, akár nem, kedvencünk megijedhet, és túlreagálhatja a dolgok – akár oda is kaphat, haraphat” - figyelmeztet a szakértő.

 

 

Felébresszük-e kutyánkat, ha úgy érezzük, rosszat álmodik?
Felébresszük-e kutyánkat, ha úgy érezzük, rosszat álmodik?
Fotó: Shutterstock

 

 

Megelőzhetjük a rémálmokat?

 

Erre a kérdésre nem létezik bevált módszer, Dr. Faughn szerint azonban igenis tehetünk annak érdekében, hogy kutyánk, cicánk alvása nyugodt és pihentető legyen:

 

„A kutatók véleménye szerint kedvenceink is saját személyes élményeikből merítkeznek álmodás közben, segíthetünk nekik abban, hogy a mindennapi interakcióink kellemes és pozitív élményekkel gazdagítjük őket.”

 

„Kulcsfontosságú a gazdik számára, hogy megértsék, mi az, amit kedvencük szeret, és mi az, amit nem (például tart, fél tőle). Ez alapján olyan tevékenységeket építhetünk be napirendünkbe, melyet kedvencünk is előszeretettel végez. Minél több pozitív élménnyel látjuk el őket, annál inkább hozzájárulhatunk általános jóllétükhöz, melynek fontos részét képezi az alvás és az is, hogy szépeket álmodjanak.”

 

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Getty
Cikk első megjelenése: 2022. szeptember 27.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Életében először alhatott ágyban a mentett kutya - egyszerűen imádnivaló! Életében először alhatott ágyban a mentett kutya - egyszerűen imádnivaló!
A boldogsághoz kevés is elég: csend, nyugalom és egy puha ágyikó egy biztonságos helyen.

Horkol a kutyám! Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít Horkol a kutyám! Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít
A jó egészség egyik alapvető feltétele a jó alvás – ezt kedvenceink is tudják. Nekik is szükségük van arra, hogy az alvásidő valóban pihentető legyen, ám a horkolás ennek útját állhatja, különösen, ha folyton felébred rá, és egy fárasztó éjszaka után úgy kel fel, mintha éppen csak szundított volna egy kicsit. Miért horkolnak a kutyák?

Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni? Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni?
Még csak most tette le a fejét, és már hortyog is békésen. Netán álmodik is. De ilyen gyorsan?

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Miért kaparják a kutyák a helyüket lefekvés előtt? Miért kaparják a kutyák a helyüket lefekvés előtt?
Három-négy lerótt kör a kutyaágyon, vagy épp annak kaparása lefekvés előtt - sok kutyánál figyelhető meg ez, de vajon mi lehet ennek az oka?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Hírek - Címlapon
Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Kölyökkutyáknak tűntek, de nem azok – aranysakál kölykök kerültek a Hortobágyi Madárparkba Hírek - Címlapon
Kölyökkutyáknak tűntek, de nem azok – aranysakál kölykök kerültek a Hortobágyi Madárparkba