A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kölyökkutyáknak tűntek, de nem azok – aranysakál kölykök kerültek a Hortobágyi Madárparkba

2023. május 05., 15:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Tíz kis apróság került a Hortobágyi Madárparkba: a fiatal aranysakál kölykök állandó felügyeletet és gondos ápolást igényelnek egyelőre, etetésüket pedig cumival kell megoldani.



 

A Körös Vadásztársaság egyik tagja bukkant Kunszentmárton határában egy aranysakál alomra. Az aranysakál nagyon óvatos: ha a kicsiken idegen szagot érez, magukra hagyja őket, de akár előfordulhat az is, hogy nem hagyja őket életben. Éppen ezért nem bízták a véletlenre a tíz kis kölyök sorsát: egy dobozba téve őket a vadásztársaság elnökénél, Dr. Tálas Sándornál jelentkeztek, aki egyébként a körzeti állatorvos is. Rendelőjében megvizsgálta és felkészítette őket a szállításra: a Hortobágyi Madárkórház igazgatója, Dr. Déri János ugyanis vállalta, hogy Hortobágyon felnevelik az apróságokat.

 

Az Agro Jager Newsnak Dr. Déri János, a Hortobágyi Madárkórház vezetője kiemelte, hogy az aranysakál kölykeire nagyon nehéz rábukkanni. Az ügyes ragadozó rendkívül figyelmes és ahhoz, hogy meg lehessen jobban érteni ezt a fajt, fontos, hogy megismerjük a viselkedését. Most, a Hortobágyi Madárkórházban a nap 24 órájában, állandó felügyelettel cumin nevelik a kicsiket, mert szemben a madarakkal, a kutyafélék a kezdeti időszakban állandó gondoskodást igényelnek.

 

„Állatorvosként nem is tehettem mást” – mesmesélte a lapnak, hiszen ilyen kicsi kölyköket kötelessége még akkor is megmenteni, ha egyébként egy dúvadról van szó. A madarak esetében is sok olyan fajt megmentenünk – mondja, amely nem áll természetvédelmi oltalom alatt. Működésük során minden bajba jutott állaton segítenek, amelyet mindennemű állami támogatás nélkül, számos önkéntessel oldanak meg.

Rámutatott, hogy a kis aranysakálok felnevelése nagy szakmai kihívás elé állítja őket. Hozzátette, hogy több vadaspark is érdeklődött már, így amennyiben sikerül felnevelni sakálkölyköket, amint lehet átadják őket, hogy az új otthonukhoz minél hamarabb szocializálódjanak, beilleszkedjenek.

 

 

 

 

Az aranysakál Magyarországon dúvad és délről, lassan meghódítja Európát. A rókánál nagyobb ragadozó, a kutyafélék családjába tartozik. Rendkívül ügyes vadász, ha teheti falkában vadászik. Sokan vitatkoznak azon, hogy a kotorékban, vagy jól elrejtve, de a felszínen neveli fel a kölykeit a sakál. Most, Kunszentmártonban egyértelmű bizonyítékra bukkantak, hogy a felszínen fialt le, mert a Hatos-tó oldalában, vagy ahogy a helyiek emlegetik, az Iskolaföld területrészen találták meg a vackát. Az aranysakál rendkívül erőteljes terjedése jelentős károkat okoz az őz állományában, de a mezei nyúl és a földön fészkelő védett és fokozottan védett madarak állományait is tizedeli, de nem rest és megközelíti a lakott területeket is - írják.

 

 

***

 

 

Fontos, hogy ne nyúljunk az állat kölykökhöz!

Ha a természetet járva valamilyen kis apróságba botlunk, kerüljük el, és kutyánkat is hívjuk el a közeléből: legtöbbjük nem szorul a segítségünkre, sőt! Amint a fentiekből is megtudhattuk, akár a kölykök élete is múlhat azon, hogy „csak megsimogatjuk, mert olyan aranyos”. Sok kölyök, például az őzgidák is árvának tűnhetnek, holott nem azok: valószínű, hogy anyjuk a legközelebbi bokorsor rejtekéből figyeli. Rengeteg őz, kisnyúl árvul el, mert segíteni akarunk rajtuk…

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A felelős állattartás alól az ünnep sem kivétel A felelős állattartás alól az ünnep sem kivétel
A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent.

NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra
Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Figyelmeztet a Nébih: Veszett kutyát találtak Magyarországon Figyelmeztet a Nébih: Veszett kutyát találtak Magyarországon
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai az év eleje óta kutyánál és aranysakálnál is igazolták a veszettség fertőzöttséget. Az ukrán határ közelében kimutatott újabb fertőzések miatt a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) és a Nébih felhívja az állattartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás és a megelőzést biztosító előírások betartásának fontosságára.

Állatot tartani húsvétkor is nagy felelősség! Állatot tartani húsvétkor is nagy felelősség!
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kéri a lakosságot, ne hozzon senki átgondolatlan döntést húsvétkor sem, élő állat vásárlása előtt mindenki mérlegelje a körülményeit és a lehetőségeit.

Kimentette a vízben fuldokló őzgidát a kutya - a kicsi másnap visszatért, hogy megköszönje Kimentette a vízben fuldokló őzgidát a kutya - a kicsi másnap visszatért, hogy megköszönje
"Csak állt ott, és nézte bundás megmentőjét, fehér farkincája egyre csak csóvált. Összeérintették az orrukat, és megszimatolták egymást..."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Felébresszük kutyánkat, ha úgy érezzük, rosszat álmodik? Hírek - Címlapon
Felébresszük kutyánkat, ha úgy érezzük, rosszat álmodik?
Kezeletlen betegsége miatt még a fajtáját se lehetett felismerni a kutyának, akit állatvédők mentettek meg Hírek - Címlapon
Kezeletlen betegsége miatt még a fajtáját se lehetett felismerni a kutyának, akit állatvédők mentettek meg