A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?

2024. március 19., 07:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Dünnyög, dörmög, jólesően nyög és talán még horkant is egyet-egyet… Mi pedig odáig vagyunk érte! De mit szeretne kifejezni általa?



 

Hangok széles tárházát használják kedvenceink, persze néha azért meglepődünk, hogy vajon honnan is jött a hang, amit hallottunk. Ha kutyánk pihenés közben mély, gurgulázó hangokat ad ki, miközben fikarcnyit sem törődik a világban zajló történésekkel, akkor valószínűleg csak jólesően mormog egyet. Általában véve nem olyasmi, ami miatt aggódnunk kellene, sőt, gyakran éppen azt jelzi, hogy nagyon is jól érzi magát.

 

 

A kutyasóhaj

 

Egy hosszú és kimerítő nap után nagy sóhaj kíséretében huppanunk le a kanapéra, mintegy elengedve az aznapi nehézségeket, fáradalmakat. Kedvencünk is ugyanezt teheti egy dünnyögésbe hajló sóhajjal vagy ásítással. A megkönnyebbülés és öröm mozzanata lehet ez, hiszen itt a pihenés ideje, tele a pocakja és biztonságban érzi magát, a gazdi(k) szeretetével körülölelve. Az ő kis világában így vannak rendben a dolgok, és ezt különböző hangok útján adhatja tudtunkra.

 

Ha mozgalmasabb napja támadt, például egy látogatás az állatorvosi rendelőben, mennydörgéssel kísért vihar vonult át otthonunk felett vagy mentálisan és fizikailag is kellően elfáradt egy kirándulás vagy kutyaiskolai foglalkozás alatt, hazaérve neki is jól esik „lehuppanni fekhelyére” vagy bekucorodni a gazdi mellé, és egy mély levegővételt kiengedve mintha minden gondtól megszabadulna. Átjárja a nyugalom és a derű. Ők is ugyanúgy élvezik, ha lazíthatnak, mint mi.

 

 

Egy fárasztó nap után jóleső dünnyögés és sóhaj kíséretében alhat el a kutya
Egy fárasztó nap után jóleső dünnyögés és sóhaj kíséretében alhat el a kutya
Fotó: rover.com

 

 

Érdemes megfigyelni, milyen helyzetben dünnyög a kutya. Ha kedvesen dörmög, mikor közelítünk felé vagy megérintjük, és láthatóan nyugodt, ily módon köszönthet minket egy barátságos „hello gazdi”- val. A békés dünnyögés időnként amolyan udvariasság – kutyamódra.

 

 

Kölykök és a dünnyögés

 

E hangadás gyakran megfigyelhető kicsi kölykökben, szundikálás és táplálkozás közben. Fiatalabb korban jellemzőbb, de nem ritka felnőtt és idős kutyáknál sem. Egy kellemes érintés vagy gyengéd simogatás, dögönyözés a szeretett személy(ek)től ugyanúgy előidézheti az elégedett dörmögést, mormogást kölyökkorban. Például, ha ölükben vagy hozzánk bújva pihenget, eképpen is kifejezheti azt, hogy számára tetszetős a helyzet, jól érzi magát benne – „minden okés”.

 

 

Elképzelhető, hogy nem tudatos

 

Ha a kutya gyakran dünnyög, amikor pihenő üzemmódban van, talán nincs is tudatában cselekedetének. A dünnyögés, dörmögés lehet önkéntelen hangadás, melyre nincsen befolyása. Feltehetően nem tudatos folyamat, okozhatja egy erőteljesebb, mélyebb belélegzés, mely lassan távozik. Amikor a kutya pihenés közben adja ki e hangot, nem szándékosan próbálja felhívni magára figyelmünket – még akkor sem, ha így tűnik, hiszen annyira aranyos, hogy rögtön felkapjuk rá fejünket. Érzelmei őszinték, békés derűt tükröznek. Egy dörmögő kilégzéssel mintha a világ minden gondját-baját kifújná magából, egyszerűen megnyugtatóan hat.

 

 

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Fotó: Unsplash - Chris Leipelt

 

 

Nem mindig a boldogság jele

 

Mint minden hangadás esetében, a dünnyögésnél is előfordulhat, hogy a szokásostól eltérő érzésekre utal. Vannak kutyák, akik beszédesebbek társaiknál: dünnyögnek, amikor kellemesen érzik magukat, dörmögnek simogatás, masszázs közben vagy elalvás előtt. Másoknál az izgatott öröm jele, de ha álmában hallatja e hangokat, az is lehetséges, hogy éppen valami furcsát álmodik. Ha alvás közben mozog vagy átfordul másik oldalára, hátára, természetesen kísérheti egy dünnyögő hang is.

 

 

Mire figyeljünk?

 

Ha kedvencünk a megszokottnál sűrűbben „szól hozzánk”, túl hangosan dünnyög, esetleg új hangokat ad meglévő repertoárjához, érdemes utánajárni, hogy nem áll-e a hátterében egészségügyi probléma. Egy kutya, amelyik tudja, hogy számíthat a gazdájára, ha baj van, bizony jelezni fogja felé, ha valami nincs rendben, ha fél vagy fájdalmat érez. Kérjünk időpontot állatorvosunktól egy vizsgálatra, ahol megbizonyosodhatunk afelől, kedvencünk küzd-e légzőszervi és/vagy szívproblémával, mutat-e alhasi érzékenységet, egyéb gondot. A feltűnő dörmögés, mormogás utalhat arra is, hogy a kutya nem érzi jól magát, fájdalma van.

 

Minél jobban ismerjük kedvencünket, annál tisztábban fogjuk látni azt is, mikor mit szeretne kifejezni hangok által. Vigyázzunk rá és szeressük nagyon!

 

 

Alvás közben is dünnyöghet, dörmöghet a kutya
Alvás közben is dünnyöghet, dörmöghet a kutya
Fotó: cuteness.com

 

 

 

Forrás: cuteness.com
Indexkép forrás: Unsplash - Chris Leipelt
Cikk első megjelenése: 2020. október 22.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Hírek - Címlapon
Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Hírek - Címlapon
Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg