A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod, ha mindent rágcsál

2023. április 03., 15:45


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Nem is mindent! Csak egy picit a tapétát, meg az étkezőasztal lábát. Ja és a kanapé bal sarkát a nappaliban, de az már úgyis régi volt, megérett a cserére. Amúgy a párnájukat a kölykök szétrágják legalább egyszer, nem? Ez igazán nem számít rombolásnak. Ő csak kétszer rágta szét. A távirányítót meg a gyerek hagyta elöl, csak megvizsgálta picit, pár fognyom maradt rajta…



 

 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Ismerős a helyzet, ugye…? Van néhány tanítási, nevelési típushiba, amit a gazdik hajlamosak elkövetni. Ha figyelsz ezekre, Te egész biztosan nem fogod olyanra tanítani a kutyusod, amire valójában nem szeretnéd. Sem olyan helyzetbe hozni, ami kellemetlen neki.

 

 

1.   Kezdjük azzal, a kölyköknek rágcsálniuk kell.

A fogváltás ugyanúgy bizsergeti az ínyük, mint a gyerekeknek. Plusz beléjük van kódolva a rágás igénye. Olyan ez nekik, mint neked a telód pörgetése. Kikapcsoló, lazító elfoglaltság.

De ettől még nem kell szétszedniük a házat! Hogy tudod ezt megelőzni? Jó hír, hogy ezer és egy praktika rendelkezésedre áll. Választhatsz kifejezetten kölyköknek gyártott rágójátékokat a szaküzletekben vagy rendelhetsz a netről. Ezek természetes gumiból készülnek és puhábbak, mint a felnőtt kutyák számára gyártott játékok, így nem tesznek kárt a fogazatban vagy az állkapocsban tartós rágcsálás esetén sem. Ilyenkor persze végig légy mellette, nehogy lenyeljen egy darabot és az bélelzáródást okozzon később! Aranyszabály: a gazdi végig felügyeli kutyusát játék vagy rágcsa közben! Adhatsz a fiatal kutyusnak állati eredetű rágcsit is: bikacsök-darabot, szárított nyuszifület, a malac-orr is kedvelt opció. Ezeket (egy részüket, amennyit képes leválasztani az eredeti rágcsiról) el is fogyaszthatják. Ez megadja nekik a „zsákmányolás” élményét is.

 

 

Figyeljünk oda, mit rágcsál a kutya - balesetveszélyes, ha nem megfelelő játéka van!
Figyeljünk oda, mit rágcsál a kutya - balesetveszélyes, ha nem megfelelő játéka van!
Fotó: Unsplash - Tim Umphreys

 

 

2.   A kutyusom felnőtt és főleg akkor rág, ha egyedül van hagyva.

No ez már összetettebb képlet. Történhet mindez szeparációs szorongástól vezérelten, de szimpla unalomból is. Ha „csak” utóbbi a gond, azt könnyebb orvosolni. A legtöbb unalomból bútort rágó kutyus ugyanis nem „domináns”, engedetlen, még csak világuralomra sem akar törni. Ellentétben a legtöbb ilyen esetben hangoztatott kutyakiképzői véleménnyel… Egyszerűen megpróbálja elszórakoztatni magát unalmas perceiben. Előzd ezt be! Amikor még otthon vagy, rejtsd el kedvenc játékait a lakásban és biztasd őt, hogy keresse meg azokat! Vagy „fektess szagnyomot”! 2-3 méteren keresztül érints egy sajt-darabkát a padlóhoz. Rejtsd el egy bútor lába mögé a végén. Mutasd meg neki az első pontot, ahol padlóhoz érintetted a sajtot és biztasd, hogy keresse meg! Megismételheted kolbásszal és virslivel is, máris három különböző nyomon haladhat. Az orrhasználat és a keresés le fogja őt fárasztani mentálisan, kevesebb szabadgyöke marad rágcsálni. Persze mindezt a kellő fizikai kimozgatás mellett, hiszen a hosszas sétát, a közös futást semmi sem pótolja!

 

 

A rágcsálás jó unaloműző a kutya számára - nem mindegy azonban, mit rág!
A rágcsálás jó unaloműző a kutya számára - nem mindegy azonban, mit rág!
Fotó: Unsplash - Justin Veenema

 

 

3.   A kutyámnak nincs türelme ilyen kereséshez, jobban szeret ugrándozni, mozogni.

Ez szuper! Akkor változatosan tudod őt mozgatni a futás, kerékpározás, puller, frizbi, vadászbot, labdás apportmunka, kiegészítésképp egy otthoni futópad segítségével. Érdemes mozgékony kutyusnál kihasználni a tereptárgyakat, is, melyek felbukkannak a séta során: át lehet őt ugratni egy padon, fel és le lehet szökkenni partfalas rész mentén, térköveknél. A puller segítségével végrehajtott ugrásos gyakorlatok szintén csökkenteni fogják kiskedvenced energiaszintjét.

Hogy ez miért fontos? 

Mert a romboláshoz energiák kellenek. Minél kevesebbel rendelkezik, annál tovább marad az otthonotok épen, rágásmentesen.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Justin Veenema
Cikk első megjelenése: 2021. szeptember 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A test és az elme kapcsolata kutyáknál – Betegség is okozhatja, hogy kedvencünk másként kezd el viselkedni Hírek - Címlapon
A test és az elme kapcsolata kutyáknál – Betegség is okozhatja, hogy kedvencünk másként kezd el viselkedni
Vajon hogy gondolkodnak a kutyák? Az ELTE etológusai vizsgálják Hírek - Címlapon
Vajon hogy gondolkodnak a kutyák? Az ELTE etológusai vizsgálják