A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod, ha mindent rágcsál

2021. szeptember 13., 12:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Nem is mindent! Csak egy picit a tapétát, meg az étkezőasztal lábát. Ja és a kanapé bal sarkát a nappaliban, de az már úgyis régi volt, megérett a cserére. Amúgy a párnájukat a kölykök szétrágják legalább egyszer, nem? Ez igazán nem számít rombolásnak. Ő csak kétszer rágta szét. A távirányítót meg a gyerek hagyta elöl, csak megvizsgálta picit, pár fognyom maradt rajta… 

 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Ismerős a helyzet, ugye…? Van néhány tanítási, nevelési típushiba, amit a gazdik hajlamosak elkövetni. Ha figyelsz ezekre, Te egész biztosan nem fogod olyanra tanítani a kutyusod, amire valójában nem szeretnéd. Sem olyan helyzetbe hozni, ami kellemetlen neki.

 

 

1.   Kezdjük azzal, a kölyköknek rágcsálniuk kell.

A fogváltás ugyanúgy bizsergeti az ínyük, mint a gyerekeknek. Plusz beléjük van kódolva a rágás igénye. Olyan ez nekik, mint neked a telód pörgetése. Kikapcsoló, lazító elfoglaltság.

De ettől még nem kell szétszedniük a házat! Hogy tudod ezt megelőzni? Jó hír, hogy ezer és egy praktika rendelkezésedre áll. Választhatsz kifejezetten kölyköknek gyártott rágójátékokat a szaküzletekben vagy rendelhetsz a netről. Ezek természetes gumiból készülnek és puhábbak, mint a felnőtt kutyák számára gyártott játékok, így nem tesznek kárt a fogazatban vagy az állkapocsban tartós rágcsálás esetén sem. Ilyenkor persze végig légy mellette, nehogy lenyeljen egy darabot és az bélelzáródást okozzon később! Aranyszabály: a gazdi végig felügyeli kutyusát játék vagy rágcsa közben! Adhatsz a fiatal kutyusnak állati eredetű rágcsit is: bikacsök-darabot, szárított nyuszifület, a malac-orr is kedvelt opció. Ezeket (egy részüket, amennyit képes leválasztani az eredeti rágcsiról) el is fogyaszthatják. Ez megadja nekik a „zsákmányolás” élményét is.

 

 

Figyeljünk oda, mit rágcsál a kutya - balesetveszélyes, ha nem megfelelő játéka van!
Figyeljünk oda, mit rágcsál a kutya - balesetveszélyes, ha nem megfelelő játéka van!
Fotó: Unsplash - Tim Umphreys

 

 

2.   A kutyusom felnőtt és főleg akkor rág, ha egyedül van hagyva.

No ez már összetettebb képlet. Történhet mindez szeparációs szorongástól vezérelten, de szimpla unalomból is. Ha „csak” utóbbi a gond, azt könnyebb orvosolni. A legtöbb unalomból bútort rágó kutyus ugyanis nem „domináns”, engedetlen, még csak világuralomra sem akar törni. Ellentétben a legtöbb ilyen esetben hangoztatott kutyakiképzői véleménnyel… Egyszerűen megpróbálja elszórakoztatni magát unalmas perceiben. Előzd ezt be! Amikor még otthon vagy, rejtsd el kedvenc játékait a lakásban és biztasd őt, hogy keresse meg azokat! Vagy „fektess szagnyomot”! 2-3 méteren keresztül érints egy sajt-darabkát a padlóhoz. Rejtsd el egy bútor lába mögé a végén. Mutasd meg neki az első pontot, ahol padlóhoz érintetted a sajtot és biztasd, hogy keresse meg! Megismételheted kolbásszal és virslivel is, máris három különböző nyomon haladhat. Az orrhasználat és a keresés le fogja őt fárasztani mentálisan, kevesebb szabadgyöke marad rágcsálni. Persze mindezt a kellő fizikai kimozgatás mellett, hiszen a hosszas sétát, a közös futást semmi sem pótolja!

 

 

A rágcsálás jó unaloműző a kutya számára - nem mindegy azonban, mit rág!
A rágcsálás jó unaloműző a kutya számára - nem mindegy azonban, mit rág!
Fotó: Unsplash - Justin Veenema

 

 

3.   A kutyámnak nincs türelme ilyen kereséshez, jobban szeret ugrándozni, mozogni.

Ez szuper! Akkor változatosan tudod őt mozgatni a futás, kerékpározás, puller, frizbi, vadászbot, labdás apportmunka, kiegészítésképp egy otthoni futópad segítségével. Érdemes mozgékony kutyusnál kihasználni a tereptárgyakat, is, melyek felbukkannak a séta során: át lehet őt ugratni egy padon, fel és le lehet szökkenni partfalas rész mentén, térköveknél. A puller segítségével végrehajtott ugrásos gyakorlatok szintén csökkenteni fogják kiskedvenced energiaszintjét.

Hogy ez miért fontos? 

Mert a romboláshoz energiák kellenek. Minél kevesebbel rendelkezik, annál tovább marad az otthonotok épen, rágásmentesen.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Justin Veenema

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretik olyan nagyon a kutyák a különféle hangokat adó, sípolós, csipogós játékokat? Miért szeretik olyan nagyon a kutyák a különféle hangokat adó, sípolós, csipogós játékokat?
Elég egyetlen csippanás, és kedvencünk teljesen odáig lesz a játéktól? Vajon mi lehet a titka?

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog? Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog?
Gömbölyű, pattogós, csipogós vagy sípolós, rágcsálható… Bármilyen is legyen a kedvenc játékszere, látványára kutyánk tekintete egyből felcsillan. Mire figyeljünk, amikor a megfelelőt keressük?

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyák meg tudják különböztetni az ember szándékos és véletlen tetteit Hírek - Címlapon
A kutyák meg tudják különböztetni az ember szándékos és véletlen tetteit
A csodálatos Toszkána - ahol a természet csodái találkoznak az igazán kutyabarát helyekkel, kutyás szívekkel Hírek - Címlapon
A csodálatos Toszkána - ahol a természet csodái találkoznak az igazán kutyabarát helyekkel, kutyás szívekkel