A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Koronavírus - a kutyámat is veszélyezteti a betegség?

2020. január 31., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
A koronavírus terjedése egyre aggasztóbb méreteket ölt humán viszonylatban. De vajon érintheti kedvenceinket is?A fokozódó vírusveszély kapcsán joggal merülhet fel a gazdikban a kérdés, hogy kedvencük elkaphatja-e a betegséget, és ha igen, továbbadhatja-e családjának, gondozóinak, fajtársainak? Cikkünkben ezekre e kérdésekre keressük a választ.

 

Mi az a koronavírus?

 

A koronavírusok családjába (Coronaviridae) tartozó kórokozók elnevezése a koronához hasonló jellegzetes formájukból ered, mely mikroszkóp alatt jól beazonosítható. Embereknél súlyos légúti panaszokat okoznak: köhögés, légzési nehézségek, légszomj, fáradékonyság, gyengeség, levertség, láz. A jelenlegi járványra utaló jeleket elsőként 2019. decemberében észlelték Közép-Kína legnépesebb városában, Vuhanban. Az új koronavírustörzset 2020. januárjában izolálták a tudósok, nevét megjelenése dátumáról és helyéről kapta: 2019-nCoV (Wuhan 2019 Novel Coronavirus).

 

Ugyanebbe a víruscsaládba tartozik a SARS-vírus, mely 2003-ban szintén Ázsiában ütötte fel a fejét. A súlyos légúti megbetegedéseket okozó járvány a világ számos pontjára elterjedt, csakúgy, mint a 2012-es Közel-Keletről induló MERS-vírus. Mindkét járványt sikerült megfékezni.

 

Hogyan terjed a vírus?

 

Az új koronavírus feltételezett kiindulópontja egy vuhani halpiac, ahol a fertőzés fogyasztásra szánt kígyókból terjedhetett át emberre. Brit kutatók azonban vitatják ezt az álláspontot, s a denevérekben található koronavírust okolják a járványért. A probléma a vadon élő állatok kedvelt fogyasztása mellett a megfelelő higiéniai feltételek hiányából is fakadhat, a „nedves piacokon” ugyanis a feldolgozott hústermékek mellett élőállatokat is árulnak, ellenőrizetlen körülmények között.

Emberek között a vírus levegő útján terjed, mára már több mint 8000 fertőzöttet tartanak számon Kínában, a betegség következtében elhunytak száma meghaladja a százat. A vírus terjedéséről egyébként interaktív, élő térkép is elérhető már az arcgis.com jóvoltából (Cikkünk írásakor legutóbb 2020. január 29-én frissült a térkép, az adatok eltérhetnek.

 

A 2019-nCoV koronavírus fertőzéses eseteinek interaktív térképe folyamatosan frissül
A 2019-nCoV koronavírus fertőzéses eseteinek interaktív térképe folyamatosan frissül
Fotó: arcgis.com

 

Állatok is megfertőződhetnek az új humán koronavírussal?

 

A COVID-19 koronavírussal nem. 

A kutatások szerint számos állatfaj, köztük emlősök és madarak is fertőződhetnek különféle koronavírussal; a tünetek fajonkénti eltéréseket mutatnak attól függően, melyik változat alakult ki. Így beszélhetünk macska-koronavírusról, marha-koronavírusról, sertéseknél járványos hasmenés-vírusról, stb. 

A mostani járvány az emberre feltételezhetően olyan állatok elfogyasztásával terjedt át, melyek étlapján a vírushordozó denevérek és egyéb állatok is szerepelnek – erre vonatkozóan még folynak a kutatások.

 

A kutyám is megfertőződhet?

 

A kutyák fertőző betegségeivel kapcsolatban ismerős lehet akutyák koronavírusos bélgyulladása” kifejezés - esetükben tehát elsősorban az emésztőrendszer érintett, a fertőzést egyelőre még nem hozták összefüggésbe a humán koronavírussal. 

 

A koronavírus légzőszervi megbetegedést okozó változata kutyáknál (Canine Respiratory Coronavirus - CRCoV) a szarvasmarhák légutait fertőző vírushoz köthető genetikailag. Önmagában is okozhatja a "kutyák fertőző felsőlégúti megbetegedését" (kennelköhögés), legtöbbször azonban társfertőzésként, tehát egyéb vírusokkal és baktériumokkal karöltve jelenik meg. Jellemző tünetek a köhögés, tüsszögés és nyálkás váladék távozása szájon, orron át. 

 

Milyen tünetekkel jár a koronavírusos bélgyulladás kutyákban?

 

A betegség általában gyors lefolyású, de annál súlyosabb tünetekkel járó bélgyulladás formájában jelenik meg, hasmenéssel, hányással, levertséggel, étvágytalansággal és a belek fájdalmával párosul. A széklet bűzös, narancssárga vagy sárgásbarna színű. Fokozottan veszélyeztetettek a kölyök és fiatal kutyák, az állapot rövid idő alatt kiszáradáshoz vezethetMás fertőző betegséggel (pl. parvovírus) történő egyidejű megjelenése az állapot súlyosbodásához vezethet.

Vírusos fertőzés lévén tüneti kezelés áll rendelkezésre: folyadékpótlás a kiszáradás ellen, infúziós támogatás, valamint a megbetegedett kutya meleg helyen, nyugalomban történő tartása elsődleges. A tünetek észlelése esetén mielőbb forduljunk állatorvoshoz - életmentő lehet! 

 

Hogyan terjed a koronavírusos bélgyulladás?

 

A kórokozók fertőzött ürülék elfogyasztásával jutnak be a kutya szervezetébe. A betegség megelőzésének kiemelt pontja tehát a kutyaürülék gondos felszedése, valamint a kakievő ebek végleges eltiltása a „finomságoktól”.

 

Koronavírusos bélgyulladás kutyáknál - fertőzés gyanúja esetén forduljunk állatorvoshoz
Koronavírusos bélgyulladás kutyáknál - fertőzés gyanúja esetén forduljunk állatorvoshoz
Fotó: Pinterest

 

A koronavírus terjedhet kutyáról emberre?

 

Mindezidáig nem jelentettek olyan esetet, ahol kutyák fertőződtek volna a 2019-nCoV vírussal. A koronavírusok korábbi változatainál találtak olyan eseteket, ahol zoonózis útján terjedt emberre, így a SARS-vírusnál afrikai cibetmacskákról, míg a MERS-vírusnál dromedárokról, vagyis egypupú tevékről. A mostani vírusnál részben a már említett, fertőzött kígyóhús fogyasztásával terjedhetett át emberre, de ettől függetlenül is jelentettek megbetegedéseket. Emberek között főként levegő útján terjed, tehát tüsszentéssel, köhögéssel, súlyos légzőszervi tüneteket okozva.

 

 

Elkaphatja a kutya a koronavírust a fertőzött embertől?

 

Mindezidáig nem áll rendelkezésre információ azzal kapcsolatosan, hogy ember adta volna át a vírust házikedvencének.

Az eddigi kutatások szerint kutyára, macskára, egyéb házikedvencre nem veszélyes a COVID-19, azok nem kaphatják el és nem is adhatják át gazdájuknak a betegséget. 

Bundájukon azonban megtapadhat a vírus (ahogy egy ajtókilincsen, egyéb megfogott tárgyon is).

 

Mi a helyzet a macskákkal?

 

A macska-koronavírus (Feline Coronavirus - FeC) enyhébb lefolyású betegség, influenzaszerű tüneteket okozhat, ám hamar ki is lábalnak belőle. Az esetek 5-10%-ában, elsősorban kölyök vagy gyenge immunrendszerű macskákban viszont a vírus mutálódhat, melynek következtében súlyos hashártyagyulladás (Feline Infectious Perionitis – FIP) léphet fel. Az állapot rendkívül fájdalmas, csak tüneti kezelés alkalmazható. Gyógymódja sajnos nem ismert, gyakran halálos kimenetelű.

 

Mit tehetünk mi, gazdik?

  

Amennyiben felmerül a gyanúja, hogy a gazdi vagy környezetében bárki koronavírussal fertőződött, azonnal jelenteni kell az esetet az illetékes hatóságnak, és mielőbb orvoshoz kell fordulni, kerülve a további emberi érintkezést (szájmaszk viselése, fertőtlenítés, gyakori kézmosás). Tájékozódjunk a járványhelyzet állásáról és tartsuk be a szükséges higiéniai előírásokat a megelőzés érdekében!

 

A koronavírus fertőzés terjedése a CDC térképe alapján
A koronavírus fertőzés terjedése a CDC térképe alapján 2020 januárjában
Fotó: CDC.org

 


 

Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: iheartdogs.com, mercurynews.com
Indexkép forrás: Pinterest

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megnyílt az út: tudnivalók, ha nyaralni, kirándulni indulnál Horvátországba! Megnyílt az út: tudnivalók, ha nyaralni, kirándulni indulnál Horvátországba!
Könnyebben utazhatunk Horvátországba június 12-től: immár hazatérve nem kell két hetes házi karanténba vonulnunk, és kiutazáshoz sem kell különösebb papírozás, sem tesztelés. A Horvát Idegenforgalmi Közösség segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a kiutazáshoz, és hogy milyen szabályokat kell szem előtt tartanunk a kint tartózkodás ideje alatt.

Újraindulnak a kutyakiállítások Magyarországon: megvannak az új időpontok! Újraindulnak a kutyakiállítások Magyarországon: megvannak az új időpontok!
Örömhírt tett közzé a MEOE Szövetség: ismét lehetővé vált a kiállítások rendezése, így meg is indult azok megszervezése.

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Három hónapig várta a hűséges kutya a kórháznál koronavírusban elhunyt gazdáját Három hónapig várta a hűséges kutya a kórháznál koronavírusban elhunyt gazdáját
A kórházi személyzet nem tudott mit kezdeni a kutyával, aki rendületlenül várta gazdija visszatértét: bármivel próbálkoztak, a kutya nem tágított.

Bűzmirigy gondok kutyáknál - apróságból nagy baj is lehet! Bűzmirigy gondok kutyáknál - apróságból nagy baj is lehet!
Kicsi a bors, de erős - akárcsak kedvencünk bűzmirigye, mely kellemetlen szagok és bajok forrása lehet. Mit kell tudnunk róla, és mit tehetünk betegsége esetén?

Munkaruhás tacskók segítenek a futárként dolgozó gazdijuknak a csomagszállításban Munkaruhás tacskók segítenek a futárként dolgozó gazdijuknak a csomagszállításban
Kutyabarát munkahely kicsit másképp: a futárként dolgozó srác magával viszi két tacskóját a munkába. A munkaruhás kutyákat imádják a csomagokat váró címzettek – a négylábúak pedig élvezik, hogy gazdijukkal tölthetik a napot.

Ha helyreáll a rend - így készítsd fel kutyádat a korlátozások utáni időszakra Ha helyreáll a rend - így készítsd fel kutyádat a korlátozások utáni időszakra
Nagy nyertesei a „Maradj otthon” felhívásnak a kutyák, hiszen most sokkal több időt tölthetnek a gazdival, mint egyébként. Na de mi lesz velük, ha lecseng a járvány és minden visszatér a megszokott kerékvágásba?

Megkönnyíti a vényköteles állatgyógyszerek kiváltását a Nébih Megkönnyíti a vényköteles állatgyógyszerek kiváltását a Nébih
A veszélyhelyzetre való tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei folyamatos támogató ellenőrzéseket tartanak az állatgyógyászati készítmények kiskereskedőinél. A vizsgálatok elsődleges célja a szektor koronavírus-járvány okozta nehézségeinek feltérképezése, majd azokra a hatósági támogatási lehetőségek kidolgozása. Az ellenőrzéssorozat eddigi tapasztalatait figyelembe véve a Nébih engedélyezi a vények elektronikus bemutatását a vényköteles állatgyógyászati készítmények kiváltásához. Az intézkedés a járványhelyzet megszűnéséig tart, azonban fontos, hogy nem vonatkozik az antibiotikumokra és a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre.

Öt tipp kutyásoknak, kijárási korlátozás idejére Öt tipp kutyásoknak, kijárási korlátozás idejére
A járvány helyzet nem csak a saját, de a kedvenceink életét is megváltoztatta. Vannak, akik emiatt többet foglalkoznak a kis kedvencükkel, mások a szokásos sétáikat is átszervezik a járvány miatt. Fontos azonban, hogy megtartsuk a kellő egyensúlyt az életükben, és a kialakult helyzetben is a megfelelő módon, felelősen gondoskodjunk róluk.

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Hírstart Rehabportál Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Nyári hőségben víz és élelem nélkül, láncra kötve tartotta kutyáit: vádat emeltek ellene Hírek - Címlapon
Nyári hőségben víz és élelem nélkül, láncra kötve tartotta kutyáit: vádat emeltek ellene
Kitiltotta a cukrászdából és kiabált a vakvezető kutyás látássérülttel - bírságot kapott a cukrászda Hírek - Címlapon
Kitiltotta a cukrászdából és kiabált a vakvezető kutyás látássérülttel - bírságot kapott a cukrászda