A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Koronavírus - a kutyámat is veszélyezteti a betegség?

2020. január 31., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
A koronavírus terjedése egyre aggasztóbb méreteket ölt humán viszonylatban. De vajon érintheti kedvenceinket is?A fokozódó vírusveszély kapcsán joggal merülhet fel a gazdikban a kérdés, hogy kedvencük elkaphatja-e a betegséget, és ha igen, továbbadhatja-e családjának, gondozóinak, fajtársainak? Cikkünkben ezekre e kérdésekre keressük a választ.

 

Mi az a koronavírus?

 

A koronavírusok családjába (Coronaviridae) tartozó kórokozók elnevezése a koronához hasonló jellegzetes formájukból ered, mely mikroszkóp alatt jól beazonosítható. Embereknél súlyos légúti panaszokat okoznak: köhögés, légzési nehézségek, légszomj, fáradékonyság, gyengeség, levertség, láz. A jelenlegi járványra utaló jeleket elsőként 2019. decemberében észlelték Közép-Kína legnépesebb városában, Vuhanban. Az új koronavírustörzset 2020. januárjában izolálták a tudósok, nevét megjelenése dátumáról és helyéről kapta: 2019-nCoV (Wuhan 2019 Novel Coronavirus).

 

Ugyanebbe a víruscsaládba tartozik a SARS-vírus, mely 2003-ban szintén Ázsiában ütötte fel a fejét. A súlyos légúti megbetegedéseket okozó járvány a világ számos pontjára elterjedt, csakúgy, mint a 2012-es Közel-Keletről induló MERS-vírus. Mindkét járványt sikerült megfékezni.

 

Hogyan terjed a vírus?

 

Az új koronavírus feltételezett kiindulópontja egy vuhani halpiac, ahol a fertőzés fogyasztásra szánt kígyókból terjedhetett át emberre. Brit kutatók azonban vitatják ezt az álláspontot, s a denevérekben található koronavírust okolják a járványért. A probléma a vadon élő állatok kedvelt fogyasztása mellett a megfelelő higiéniai feltételek hiányából is fakadhat, a „nedves piacokon” ugyanis a feldolgozott hústermékek mellett élőállatokat is árulnak, ellenőrizetlen körülmények között.

Emberek között a vírus levegő útján terjed, mára már több mint 8000 fertőzöttet tartanak számon Kínában, a betegség következtében elhunytak száma meghaladja a százat. A vírus terjedéséről egyébként interaktív, élő térkép is elérhető már az arcgis.com jóvoltából (Cikkünk írásakor legutóbb 2020. január 29-én frissült a térkép, az adatok eltérhetnek.

 

A 2019-nCoV koronavírus fertőzéses eseteinek interaktív térképe folyamatosan frissül
A 2019-nCoV koronavírus fertőzéses eseteinek interaktív térképe folyamatosan frissül
Fotó: arcgis.com

 

Állatok is megfertőződhetnek az új humán koronavírussal?

 

A COVID-19 koronavírussal nem. 

A kutatások szerint számos állatfaj, köztük emlősök és madarak is fertőződhetnek különféle koronavírussal; a tünetek fajonkénti eltéréseket mutatnak attól függően, melyik változat alakult ki. Így beszélhetünk macska-koronavírusról, marha-koronavírusról, sertéseknél járványos hasmenés-vírusról, stb. 

A mostani járvány az emberre feltételezhetően olyan állatok elfogyasztásával terjedt át, melyek étlapján a vírushordozó denevérek és egyéb állatok is szerepelnek – erre vonatkozóan még folynak a kutatások.

 

A kutyám is megfertőződhet?

 

A kutyák fertőző betegségeivel kapcsolatban ismerős lehet akutyák koronavírusos bélgyulladása” kifejezés - esetükben tehát elsősorban az emésztőrendszer érintett, a fertőzést egyelőre még nem hozták összefüggésbe a humán koronavírussal. 

 

A koronavírus légzőszervi megbetegedést okozó változata kutyáknál (Canine Respiratory Coronavirus - CRCoV) a szarvasmarhák légutait fertőző vírushoz köthető genetikailag. Önmagában is okozhatja a "kutyák fertőző felsőlégúti megbetegedését" (kennelköhögés), legtöbbször azonban társfertőzésként, tehát egyéb vírusokkal és baktériumokkal karöltve jelenik meg. Jellemző tünetek a köhögés, tüsszögés és nyálkás váladék távozása szájon, orron át. 

 

Milyen tünetekkel jár a koronavírusos bélgyulladás kutyákban?

 

A betegség általában gyors lefolyású, de annál súlyosabb tünetekkel járó bélgyulladás formájában jelenik meg, hasmenéssel, hányással, levertséggel, étvágytalansággal és a belek fájdalmával párosul. A széklet bűzös, narancssárga vagy sárgásbarna színű. Fokozottan veszélyeztetettek a kölyök és fiatal kutyák, az állapot rövid idő alatt kiszáradáshoz vezethetMás fertőző betegséggel (pl. parvovírus) történő egyidejű megjelenése az állapot súlyosbodásához vezethet.

Vírusos fertőzés lévén tüneti kezelés áll rendelkezésre: folyadékpótlás a kiszáradás ellen, infúziós támogatás, valamint a megbetegedett kutya meleg helyen, nyugalomban történő tartása elsődleges. A tünetek észlelése esetén mielőbb forduljunk állatorvoshoz - életmentő lehet! 

 

Hogyan terjed a koronavírusos bélgyulladás?

 

A kórokozók fertőzött ürülék elfogyasztásával jutnak be a kutya szervezetébe. A betegség megelőzésének kiemelt pontja tehát a kutyaürülék gondos felszedése, valamint a kakievő ebek végleges eltiltása a „finomságoktól”.

 

Koronavírusos bélgyulladás kutyáknál - fertőzés gyanúja esetén forduljunk állatorvoshoz
Koronavírusos bélgyulladás kutyáknál - fertőzés gyanúja esetén forduljunk állatorvoshoz
Fotó: Pinterest

 

A koronavírus terjedhet kutyáról emberre?

 

Mindezidáig nem jelentettek olyan esetet, ahol kutyák fertőződtek volna a 2019-nCoV vírussal. A koronavírusok korábbi változatainál találtak olyan eseteket, ahol zoonózis útján terjedt emberre, így a SARS-vírusnál afrikai cibetmacskákról, míg a MERS-vírusnál dromedárokról, vagyis egypupú tevékről. A mostani vírusnál részben a már említett, fertőzött kígyóhús fogyasztásával terjedhetett át emberre, de ettől függetlenül is jelentettek megbetegedéseket. Emberek között főként levegő útján terjed, tehát tüsszentéssel, köhögéssel, súlyos légzőszervi tüneteket okozva.

 

 

Elkaphatja a kutya a koronavírust a fertőzött embertől?

 

Mindezidáig nem áll rendelkezésre információ azzal kapcsolatosan, hogy ember adta volna át a vírust házikedvencének.

Az eddigi kutatások szerint kutyára, macskára, egyéb házikedvencre nem veszélyes a COVID-19, azok nem kaphatják el és nem is adhatják át gazdájuknak a betegséget. 

Bundájukon azonban megtapadhat a vírus (ahogy egy ajtókilincsen, egyéb megfogott tárgyon is).

 

Mi a helyzet a macskákkal?

 

A macska-koronavírus (Feline Coronavirus - FeC) enyhébb lefolyású betegség, influenzaszerű tüneteket okozhat, ám hamar ki is lábalnak belőle. Az esetek 5-10%-ában, elsősorban kölyök vagy gyenge immunrendszerű macskákban viszont a vírus mutálódhat, melynek következtében súlyos hashártyagyulladás (Feline Infectious Perionitis – FIP) léphet fel. Az állapot rendkívül fájdalmas, csak tüneti kezelés alkalmazható. Gyógymódja sajnos nem ismert, gyakran halálos kimenetelű.

 

Mit tehetünk mi, gazdik?

  

Amennyiben felmerül a gyanúja, hogy a gazdi vagy környezetében bárki koronavírussal fertőződött, azonnal jelenteni kell az esetet az illetékes hatóságnak, és mielőbb orvoshoz kell fordulni, kerülve a további emberi érintkezést (szájmaszk viselése, fertőtlenítés, gyakori kézmosás). Tájékozódjunk a járványhelyzet állásáról és tartsuk be a szükséges higiéniai előírásokat a megelőzés érdekében!

 

A koronavírus fertőzés terjedése a CDC térképe alapján
A koronavírus fertőzés terjedése a CDC térképe alapján 2020 januárjában
Fotó: CDC.org

 


 

Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: iheartdogs.com, mercurynews.com
Indexkép forrás: Pinterest

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Bűzmirigy gondok kutyáknál - apróságból nagy baj is lehet! Bűzmirigy gondok kutyáknál - apróságból nagy baj is lehet!
Kicsi a bors, de erős - akárcsak kedvencünk bűzmirigye, mely kellemetlen szagok és bajok forrása lehet. Mit kell tudnunk róla, és mit tehetünk betegsége esetén?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Szinte hibátlanul szagolják ki a kutyák a koronavírust Szinte hibátlanul szagolják ki a kutyák a koronavírust
Akár egy hét alatt is képesek megtanulni a keresőkutyák a koronavírus minták szagának felismerését. Szaglásuk pedig csalhatatlan: elképesztő pontossággal képesek a minta azonosítására, annak jelzésére!

Ausztriában is kiképeznek egy kutyát a koronavírus kiszagolására Ausztriában is kiképeznek egy kutyát a koronavírus kiszagolására
Az osztrák hadsereg egyik kutyáját, egy belga juhászt képzik ki július végéig a koronavírus felismerésére. Egyelőre a kutya kiképzése zajlik, ezután következik a kísérleti jellegű projekt kiértékelése.

Megnyílt az út: tudnivalók, ha nyaralni, kirándulni indulnál Horvátországba! Megnyílt az út: tudnivalók, ha nyaralni, kirándulni indulnál Horvátországba!
Könnyebben utazhatunk Horvátországba június 12-től: immár hazatérve nem kell két hetes házi karanténba vonulnunk, és kiutazáshoz sem kell különösebb papírozás, sem tesztelés. A Horvát Idegenforgalmi Közösség segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a kiutazáshoz, és hogy milyen szabályokat kell szem előtt tartanunk a kint tartózkodás ideje alatt.

Újraindulnak a kutyakiállítások Magyarországon: megvannak az új időpontok! Újraindulnak a kutyakiállítások Magyarországon: megvannak az új időpontok!
Örömhírt tett közzé a MEOE Szövetség: ismét lehetővé vált a kiállítások rendezése, így meg is indult azok megszervezése.

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Három hónapig várta a hűséges kutya a kórháznál koronavírusban elhunyt gazdáját Három hónapig várta a hűséges kutya a kórháznál koronavírusban elhunyt gazdáját
A kórházi személyzet nem tudott mit kezdeni a kutyával, aki rendületlenül várta gazdija visszatértét: bármivel próbálkoztak, a kutya nem tágított.

Munkaruhás tacskók segítenek a futárként dolgozó gazdijuknak a csomagszállításban Munkaruhás tacskók segítenek a futárként dolgozó gazdijuknak a csomagszállításban
Kutyabarát munkahely kicsit másképp: a futárként dolgozó srác magával viszi két tacskóját a munkába. A munkaruhás kutyákat imádják a csomagokat váró címzettek – a négylábúak pedig élvezik, hogy gazdijukkal tölthetik a napot.

Ha helyreáll a rend - így készítsd fel kutyádat a korlátozások utáni időszakra Ha helyreáll a rend - így készítsd fel kutyádat a korlátozások utáni időszakra
Nagy nyertesei a „Maradj otthon” felhívásnak a kutyák, hiszen most sokkal több időt tölthetnek a gazdival, mint egyébként. Na de mi lesz velük, ha lecseng a járvány és minden visszatér a megszokott kerékvágásba?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Vizslatúra

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Nyári hőségben víz és élelem nélkül, láncra kötve tartotta kutyáit: vádat emeltek ellene Hírek - Címlapon
Nyári hőségben víz és élelem nélkül, láncra kötve tartotta kutyáit: vádat emeltek ellene
Kitiltotta a cukrászdából és kiabált a vakvezető kutyás látássérülttel - bírságot kapott a cukrászda Hírek - Címlapon
Kitiltotta a cukrászdából és kiabált a vakvezető kutyás látássérülttel - bírságot kapott a cukrászda