A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Koronavírus - a kutyámat is veszélyezteti a betegség?

2020. január 31., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
A koronavírus terjedése egyre aggasztóbb méreteket ölt humán viszonylatban. De vajon érintheti kedvenceinket is?A fokozódó vírusveszély kapcsán joggal merülhet fel a gazdikban a kérdés, hogy kedvencük elkaphatja-e a betegséget, és ha igen, továbbadhatja-e családjának, gondozóinak, fajtársainak? Cikkünkben ezekre e kérdésekre keressük a választ.

 

Mi az a koronavírus?

 

A koronavírusok családjába (Coronaviridae) tartozó kórokozók elnevezése a koronához hasonló jellegzetes formájukból ered, mely mikroszkóp alatt jól beazonosítható. Embereknél súlyos légúti panaszokat okoznak: köhögés, légzési nehézségek, légszomj, fáradékonyság, gyengeség, levertség, láz. A jelenlegi járványra utaló jeleket elsőként 2019. decemberében észlelték Közép-Kína legnépesebb városában, Vuhanban. Az új koronavírustörzset 2020. januárjában izolálták a tudósok, nevét megjelenése dátumáról és helyéről kapta: 2019-nCoV (Wuhan 2019 Novel Coronavirus).

 

Ugyanebbe a víruscsaládba tartozik a SARS-vírus, mely 2003-ban szintén Ázsiában ütötte fel a fejét. A súlyos légúti megbetegedéseket okozó járvány a világ számos pontjára elterjedt, csakúgy, mint a 2012-es Közel-Keletről induló MERS-vírus. Mindkét járványt sikerült megfékezni.

 

Hogyan terjed a vírus?

 

Az új koronavírus feltételezett kiindulópontja egy vuhani halpiac, ahol a fertőzés fogyasztásra szánt kígyókból terjedhetett át emberre. Brit kutatók azonban vitatják ezt az álláspontot, s a denevérekben található koronavírust okolják a járványért. A probléma a vadon élő állatok kedvelt fogyasztása mellett a megfelelő higiéniai feltételek hiányából is fakadhat, a „nedves piacokon” ugyanis a feldolgozott hústermékek mellett élőállatokat is árulnak, ellenőrizetlen körülmények között.

Emberek között a vírus levegő útján terjed, mára már több mint 8000 fertőzöttet tartanak számon Kínában, a betegség következtében elhunytak száma meghaladja a százat. A vírus terjedéséről egyébként interaktív, élő térkép is elérhető már az arcgis.com jóvoltából (Cikkünk írásakor legutóbb 2020. január 29-én frissült a térkép, az adatok eltérhetnek.

 

A 2019-nCoV koronavírus fertőzéses eseteinek interaktív térképe folyamatosan frissül
A 2019-nCoV koronavírus fertőzéses eseteinek interaktív térképe folyamatosan frissül
Fotó: arcgis.com

 

Állatok is megfertőződhetnek az új humán koronavírussal?

 

A COVID-19 koronavírussal nem. 

A kutatások szerint számos állatfaj, köztük emlősök és madarak is fertőződhetnek különféle koronavírussal; a tünetek fajonkénti eltéréseket mutatnak attól függően, melyik változat alakult ki. Így beszélhetünk macska-koronavírusról, marha-koronavírusról, sertéseknél járványos hasmenés-vírusról, stb. 

A mostani járvány az emberre feltételezhetően olyan állatok elfogyasztásával terjedt át, melyek étlapján a vírushordozó denevérek és egyéb állatok is szerepelnek – erre vonatkozóan még folynak a kutatások.

 

A kutyám is megfertőződhet?

 

A kutyák fertőző betegségeivel kapcsolatban ismerős lehet akutyák koronavírusos bélgyulladása” kifejezés - esetükben tehát elsősorban az emésztőrendszer érintett, a fertőzést egyelőre még nem hozták összefüggésbe a humán koronavírussal. 

 

A koronavírus légzőszervi megbetegedést okozó változata kutyáknál (Canine Respiratory Coronavirus - CRCoV) a szarvasmarhák légutait fertőző vírushoz köthető genetikailag. Önmagában is okozhatja a "kutyák fertőző felsőlégúti megbetegedését" (kennelköhögés), legtöbbször azonban társfertőzésként, tehát egyéb vírusokkal és baktériumokkal karöltve jelenik meg. Jellemző tünetek a köhögés, tüsszögés és nyálkás váladék távozása szájon, orron át. 

 

Milyen tünetekkel jár a koronavírusos bélgyulladás kutyákban?

 

A betegség általában gyors lefolyású, de annál súlyosabb tünetekkel járó bélgyulladás formájában jelenik meg, hasmenéssel, hányással, levertséggel, étvágytalansággal és a belek fájdalmával párosul. A széklet bűzös, narancssárga vagy sárgásbarna színű. Fokozottan veszélyeztetettek a kölyök és fiatal kutyák, az állapot rövid idő alatt kiszáradáshoz vezethetMás fertőző betegséggel (pl. parvovírus) történő egyidejű megjelenése az állapot súlyosbodásához vezethet.

Vírusos fertőzés lévén tüneti kezelés áll rendelkezésre: folyadékpótlás a kiszáradás ellen, infúziós támogatás, valamint a megbetegedett kutya meleg helyen, nyugalomban történő tartása elsődleges. A tünetek észlelése esetén mielőbb forduljunk állatorvoshoz - életmentő lehet! 

 

Hogyan terjed a koronavírusos bélgyulladás?

 

A kórokozók fertőzött ürülék elfogyasztásával jutnak be a kutya szervezetébe. A betegség megelőzésének kiemelt pontja tehát a kutyaürülék gondos felszedése, valamint a kakievő ebek végleges eltiltása a „finomságoktól”.

 

Koronavírusos bélgyulladás kutyáknál - fertőzés gyanúja esetén forduljunk állatorvoshoz
Koronavírusos bélgyulladás kutyáknál - fertőzés gyanúja esetén forduljunk állatorvoshoz
Fotó: Pinterest

 

A koronavírus terjedhet kutyáról emberre?

 

Mindezidáig nem jelentettek olyan esetet, ahol kutyák fertőződtek volna a 2019-nCoV vírussal. A koronavírusok korábbi változatainál találtak olyan eseteket, ahol zoonózis útján terjedt emberre, így a SARS-vírusnál afrikai cibetmacskákról, míg a MERS-vírusnál dromedárokról, vagyis egypupú tevékről. A mostani vírusnál részben a már említett, fertőzött kígyóhús fogyasztásával terjedhetett át emberre, de ettől függetlenül is jelentettek megbetegedéseket. Emberek között főként levegő útján terjed, tehát tüsszentéssel, köhögéssel, súlyos légzőszervi tüneteket okozva.

 

 

Elkaphatja a kutya a koronavírust a fertőzött embertől?

 

Mindezidáig nem áll rendelkezésre információ azzal kapcsolatosan, hogy ember adta volna át a vírust házikedvencének.

Az eddigi kutatások szerint kutyára, macskára, egyéb házikedvencre nem veszélyes a COVID-19, azok nem kaphatják el és nem is adhatják át gazdájuknak a betegséget. 

Bundájukon azonban megtapadhat a vírus (ahogy egy ajtókilincsen, egyéb megfogott tárgyon is).

 

Mi a helyzet a macskákkal?

 

A macska-koronavírus (Feline Coronavirus - FeC) enyhébb lefolyású betegség, influenzaszerű tüneteket okozhat, ám hamar ki is lábalnak belőle. Az esetek 5-10%-ában, elsősorban kölyök vagy gyenge immunrendszerű macskákban viszont a vírus mutálódhat, melynek következtében súlyos hashártyagyulladás (Feline Infectious Perionitis – FIP) léphet fel. Az állapot rendkívül fájdalmas, csak tüneti kezelés alkalmazható. Gyógymódja sajnos nem ismert, gyakran halálos kimenetelű.

 

Mit tehetünk mi, gazdik?

  

Amennyiben felmerül a gyanúja, hogy a gazdi vagy környezetében bárki koronavírussal fertőződött, azonnal jelenteni kell az esetet az illetékes hatóságnak, és mielőbb orvoshoz kell fordulni, kerülve a további emberi érintkezést (szájmaszk viselése, fertőtlenítés, gyakori kézmosás). Tájékozódjunk a járványhelyzet állásáról és tartsuk be a szükséges higiéniai előírásokat a megelőzés érdekében!

 

A koronavírus fertőzés terjedése a CDC térképe alapján
A koronavírus fertőzés terjedése a CDC térképe alapján 2020 januárjában
Fotó: CDC.org

 


 

Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: iheartdogs.com, mercurynews.com
Indexkép forrás: Pinterest

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők
A színtelen, szagtalan gáz belélegzése életveszélyes állapotot idézhet elő nemcsak nálunk, de kedvenceinknél is. De azt vajon tudjuk-e, milyen berendezési és használati tárgyakból, milyen helyzetekből adódhat probléma? Mire figyeljünk, és hogyan segítsünk kutyánknak mérgezés esetén?

Fültisztítás okosan: praktikus útmutató gazdiknak a kutya fülápolásához Fültisztítás okosan: praktikus útmutató gazdiknak a kutya fülápolásához
A kutyafül: érzékeny terület, mely rendszeres ápolást igényelhet. A fülproblémák megelőzésének fontos része lehet a fültisztítás, ám kis odafigyeléssel mi magunk is gyakorlottá válhatunk e téren. Ehhez kínálunk tippeket, lépésről-lépésre.

A méz áldása - Kutyánk számára is egészséges finomság A méz áldása - Kutyánk számára is egészséges finomság
Ételeink, italaink édesítője, süteményeink ínycsiklandó hozzávalója. Gyógyító ereje évezredek óta közismert; és kedvenceink is szívesen megkóstolnák. Ők is érezhetik a méz jótékony hatásait, de vajon ehetnek belőle?

10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál 10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál
Gyengeség, bágyadtság, fáradékonyság, köhögés, nyugtalanság... Jelek, amelyek felett könnyű elsiklani, ám komoly problémára is utalhatnak kedvencünknél. Jó, ha tudjuk, mire figyeljünk oda, hogy megelőzhessük a bajt!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nyári hőségben víz és élelem nélkül, láncra kötve tartotta kutyáit: vádat emeltek ellene Hírek - Címlapon
Nyári hőségben víz és élelem nélkül, láncra kötve tartotta kutyáit: vádat emeltek ellene
Kitiltotta a cukrászdából és kiabált a vakvezető kutyás látássérülttel - bírságot kapott a cukrászda Hírek - Címlapon
Kitiltotta a cukrászdából és kiabált a vakvezető kutyás látássérülttel - bírságot kapott a cukrászda