A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kitiltotta a cukrászdából és kiabált a vakvezető kutyás látássérülttel - bírságot kapott a cukrászda

2020. január 30., 14:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Saját döntés, kutyabarátként üzemel-e vagy sem egy vendéglátóhely. Azonban az, hogy beengedi-e a megkülönböztetett jelzéssel ellátott vakvezető kutyát annak látássérült gazdájával… nos, az nem kívánságműsor.



A segítőkutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól szóló 27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet 

9. § szerint: 

(1) A Fot. 7/A. § (1) bekezdésében meghatározott, a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása érdekében a gazda és a kiképző (a továbbiakban együtt: segítő kutyát alkalmazó személy) jogosult a - (2) bekezdés szerinti kivétellel - segítő kutyával tartózkodni és a segítő kutyát használni a lakosság elől elzárt területek kivételével a Fot. 4. § f) pontja szerinti közszolgáltatást nyújtó szerv, intézmény, szolgáltató területén és egyéb, mindenki számára nyitva álló létesítményben (területen)[...].

 

Leegyszerűsítve, a megkülönböztető jelzéssel ellátott vakvezető kutyával közlekedő látássérült személy az olyan helyekre is bemehet, ahova egyébként kutyával nem lehet betérni. 

Azt hinnénk, napjainkban ez egyértelmű mindenki számára. Hiszen a vakvezető kutya óriási segítsége a gazdájának, mondhatni, ő a szeme. 

Megdöbbentő, de még mindig vannak, akik máshogy értelmezik a szabályokat, vagy egyszerűen úgy veszik, rájuk nem vonatkoznak azok. 

 

 

A vakvezető kutyák megkülönböztető jelzéssel ellátott hámot viselnek szolgálatban
A vakvezető kutyák megkülönböztető jelzéssel ellátott hámot viselnek szolgálatban - A kép illusztráció!

 

 

Még 2019-ben kereste meg panaszával az Egyenlő Bánásmód Hatóságot az a látássérült, akit vakvezető kutyájával kiküldtek egy cukrászdából. A négylábú jelenléte miatt csak az ajtóból kérhetett süteményt, úgy szolgálták ki. Másnap azonban még ennél is messzebb merészkedett a cukrászda: a visszatérő vakvezető kutyás vendéget nem hogy nem engedték be, a küszöbnél megállították és minősíthetetlen hangnemben kiabáltak vele - a kutya miatt. Mindezt annak ellenére, hogy a kutyán jól látható megkülönböztető jelzés mutatta, hogy ő segítőkutya. 

 

A panasz nyomán eljárás indult a vendéglátóhely ellen, annak üzemeltetői azonban nem nyilatkoztak, többszöri felszólításra sem a történtekről. 

 

A hatóság a rendelkezésre álló nyilatkozatok alapján megállapította, hogy a kérelmezőt azért nem szolgálták ki az üzletben - ahová másnap be sem léphetett-, mert vakvezető kutyával volt, ezáltal a cukrászda megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. 

A cukrászdát eltiltották a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsításától, illetve  300.000,- Ft bírságot szabtak ki vele szemben.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája
„Buddynak köszönhetem, hogy visszakaptam a szabadságom”. Magával ragadó történet egy német juhászkutyáról és gazdájáról, akik látássérültek és vakok ezreinek életét változtatták meg.

Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme
A kutyák és vakok közötti legelső különleges kapcsolat elveszett az idők homályában. A legkorábbi feljegyzett példa egy Kr. u. első századi falfestmény a római Herculaneum eltemetett romjain. Ázsiából és Európából a középkorig nyúlnak vissza a feljegyzések vakokat vezető kutyákról.

Elaludt a vakvezető tanuló kölyök élete első hivatalos fotózásán Elaludt a vakvezető tanuló kölyök élete első hivatalos fotózásán
A fontos esemény kellős közepén álomba szenderült...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Brimo partysátor JULIUS-K9 Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Állandó kutyastrand a Balaton-parton? Hírek - Címlapon
Állandó kutyastrand a Balaton-parton?
Megszakított repülőút egy kutya életéért Hírek - Címlapon
Megszakított repülőút egy kutya életéért