A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Furcsa tüneteket produkál kedvenced? Mától neki is kérhetsz MR-vizsgálatot!

2016. január 21., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Mérföldkő az állatgyógyászatban: a VetScan Kisállat Diagnosztika az első olyan centrum Magyarországon, ahol kizárólag állatok számára telepített, nagy térerejű MR-berendezést működtetnek. A rendelőben a kiskedvencek mellett az egészen nagy, akár százkilós óriásokat is fogadják.



„Kicsi gyerekkorom óta nagy állatbarát és a felelős állattartás elkötelezett híve vagyok, a 85 kilós német dogunkra is családtagként tekintünk. Ringo hatalmas és imádnivaló, igazi karakter, aki a kanapéra ül tévét nézni, néha pedig az ölünkbe fészkeli magát. Rendszeresen járunk vele állatorvoshoz, és komolyan vesszük a betegségekre utaló jeleket is, de tudjuk, hogy egy rutinvizsgálat során nem feltétlenül derülnek ki a súlyosabb problémák.” - meséli D. Tóth Kriszta, műsorvezető.

 

D.Tóth Kriszta a VetScan Kisállat Diagnosztikánál

 

A VetScan Kisállat Diagnosztika új központja ebben nyújt egyedülálló segítséget: a kizárólag állatok vizsgálatára telepített MR-berendezés az egyik legkorszerűbb diagnosztikai módszer, amely mellékhatások nélkül, mágneses térben, rádióhullámok segítségével készít felvételt a szervezet belső szöveteiről. Számos betegség kizárólag MR segítségével ábrázolható: az apró szerkezeti elváltozások mellett láthatóvá teszi például a gerincvelő és az agy saját struktúráját is.

A napi diagnosztika számára ilyen nagy térerejű készülék eddig nem volt elérhető, pedig bizonyos betegségek - például a gerincbántalmak, a stroke vagy az epilepszia - ugyanúgy előfordulnak a kis- és nagytestű állatok körében, mint az embereknél. A pontos kórkép meghatározása viszont nehezebb, hiszen a beteg nem tudja elmondani, mit érez.

 

Epilepszia-szerű görcsök, ferde fejtartás, véres vizelet: kérjen MR-vizsgálatot a kedvencének!

 

D.Tóth Kriszta a VetScan Kisállat Diagnosztikánál

 

„A kutyaiskolával és a kutyapiszok lelkiismeretes felszedésével nem ér véget a felelős állattartás. Az oltások és a rendszeres féregtelenítés mellett a fajtára jellemző betegségekre (nagytestű kutyánál például a szívritmuszavarra) és a szokatlan tünetekre is oda kell figyelni. Egy 85 kilós kutya kivizsgálása viszont komoly kihívás, legutóbb, mikor egy erős gyulladás miatt nyugtatót kellett adni Ringónak, megmozdítani sem tudtuk. Az új MR-berendezéssel gond nélkül vizsgálható ő is.” – meséli D. Tóth Kriszta.

 

A 20-30 percig tartó, fájdalommentes vizsgálat során mozdulatlanul kell feküdnie a betegnek, ezért állatok esetén altatásban végzik. Az altatóorvos a vizsgálat teljes ideje alatt jelen van, és figyelemmel kíséri az állat légzését, szívverését és egyéb életfunkcióit. „A kiemelten nagy, 1,5 Tesla térejű MR-berendezés precíz és pontos képet ad olyan betegségekről is, amelyek más vizsgálatok során szinte láthatatlanok. Hiánypótló és életmentő újítás az állatorvoslásban.” – fejtette ki dr. Kerekes Zoltán, a VetScan Kisállat Diagnosztika Kft. vezető állatorvosa.

 

D.Tóth Kriszta a VetScan Kisállat Diagnosztikánál

 

Mikor van szükség MR-vizsgálatra? Az alábbi testtájékok jellemző tünetei esetén mindenképp tanácsos a vizsgálat:

Agy

  • Epileszia-szerű görcsök
  • Körmozgás, ferde fejtartás
  • Mozgáskoordinációs zavarok
  • Arcizmok, szemhéjak bénulása
  • Fejsérülés
  • Viselkedésváltozás (hirtelen kialakuló tompultság, agresszivitás, aluszékonyság, rendellenes vakarózás)

Szem, szemkörnyék

  • Szemkörnyéki duzzanatok, arckoponya torzulása
  • Hirtelen vakság

Fej- és nyaktájék

  • Tartós véres vagy sűrű váladékkal járó orrfolyás
  • Duzzanatok az arc- és agykoponyán
  • Krónikus nyelési nehézségek, légzési nehézség
  • Nyaki duzzanatok
  • Körmozgás, ferde fejtartás

Gerinc

  • Nyak- és hátfájdalom
  • Részleges/teljes bénulás
  • Mozgáskoordinációs zavarok
  • Gerincoszlop traumás sérülései

Végtagok

  • Sántaság
  • Ízületek vagy csontok duzzanatai 

Hasüreg

  • Krónikus hasi fájdalom 

Medence

  • Krónikus hasi fájdalom

 

A VetScan Kisállat Diagnosztika adatlapját és elérhetőségeit megtalálhatod oldalunkon is, ide kattintva!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Állatorvosi sürgősségi esetek, és online állatorvosi chat - mikor melyiket vegyük igénybe? Állatorvosi sürgősségi esetek, és online állatorvosi chat - mikor melyiket vegyük igénybe?
Négylábú barátaink teljesértékű családtagjaink. Természetes, ha mindent megtennénk jóllétük érdekében. De vajon tudjuk- e, mik azok a tünetek, esetek, amikor azonnal, késlekedés nélkül állatorvoshoz kell fordulnunk? És az egyéb, nem sürgősségi esetek? Kihez fordulhatunk, ha kérdésünk van, vagy segítségre van szükségünk, de nincs elérhető állatorvos a közelben? Dr. Piller Pálma állatorvos segít nekünk eligazodni a témában!

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Elérhető luxus kedvencednek? Igen! Hírek - Címlapon
Elérhető luxus kedvencednek? Igen!
Zöld utat kapott az állatvédő szervezetek tüntetése Hírek - Címlapon
Zöld utat kapott az állatvédő szervezetek tüntetése