A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Megtanította segítőkutyájának, hogyan védje meg a sérülésektől roham esetén

2018. október 28., 13:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Videón szemlélteti a fiatal agysérült nő, hogyan segít neki rohamjelző kutyája, mikor elveszti eszméletét. A labrador-keverék életmentő segítséget jelent számára!



A 23 éves Janaye 2012-ben szenvedett súlyos koponyasérülést, melynek következtében időről-időre ájulásos rohamok törnek rá. Több kisebb agyvérzésen is átesett már, ezért különösen veszélyes számára, ha beüti a fejét, amit roham esetén nehezen lehet kiküszöbölni.

 

Szerencsére segítőkutyája, Colt mindig mellette van, hogy megvédhesse az esetleges további sérülésektől. A labrador-weimari vizsla keverék különlegesen képzett kutya, Janaye egy kutyaviselkedési szakember segítségével választotta ki őt az alomból még kölyökkorában. Mivel a fiatal hölgy éveken át sikeresen képzett ki K9-es kutyákat, saját segítőkutyáját is ő maga tréningelte pici korától fogva.

 

Úszás közben is figyeli gazdáját a segítőkutya
Úszás közben is figyeli gazdáját a segítőkutya
Fotó: Instagram/ServicedogColt

 

A tanulás és a gyakorlás természetesen nem ért véget a vizsga teljesítésével, Janaye állapota minden egyes nap kihívást jelent gazdi és kutyája számára is, hiszen bármikor bekövetkezhet egy roham, amikor elveszti eszméletét, és képtelen kontrollálni mozgását. Testi épségére ilyenkor Colt vigyáz. Feladata ugyanis nem teljesedik ki abban, hogy előre jelzi a roham érkezését, abban is segít gazdájának, hogy elkerülhesse az öntudatlan állapotban történő fejsérülést.

 

A nagyobb rohamok közeledtét általában 30 perccel (legfeljebb két órával) előre jelzi kutyája, így elegendő ideje marad arra, hogy bevegye gyógyszereit, melyek megelőzik a roham kialakulását. Az ájulásos epizódoknál csupán 15 perc áll rendelkezésükre ehhez, Colt ilyenkor gyengéd bökdöséssel figyelmezteti gazdáját, majd biztonságos helyre vezeti, ahol Janaye kényelmesen el tud helyezkedni a földön, megelőzve az eleséssel járó újabb sérüléseket.  

 

A fiatal nőnél bármikor bekövetkezhet a roham, segítőkutyája végig mellette van
A fiatal nőnél bármikor bekövetkezhet a roham, segítőkutyája végig mellette van
Fotó: Instagram/ServicedogColt

 

Sajnos még így is beütheti a fejét, mivel elveszíti teste felett a kontrollt, és nem mindig van a közelben hozzáértő segítő, aki a feje alá helyezhetne egy vastag párnát. Sajátos módszert dolgozott ki erre a helyzetre, megtanította kutyájának, hogyan segítsen neki roham közben is. Colt odabújik feje és nyaka alá, így védi magatehetetlen gazdáját.

 

Janaye minderről videót is készített, melyet Youtube-csatornáján tett közzé. Rohamot szimulálva irányította segítőkutyáját, milyen testhelyzetet vegyen fel, mindkettejük biztonságát szem előtt tartva, hogy egyiküket se érje sérülés. Nemcsak otthon, hanem különböző helyszíneken is sort kerítenek a gyakorlásra, hogy Colt minden körülmények között 100%-os biztonsággal tudjon helytállni.

 

 

A kutya végig gazdája mellett marad, míg tart a roham. Megnyalja a kezét, hallgatja a légzését és szívverését, hogy ha problémát észlel, segítséget hívhasson. Mikor kezd magához térni, Colt elkezdi nyalogatni az arcát, így gyorsabban visszanyeri eszméletét.

 

Elképesztően erős a kettejük közötti kötelék, Colt odaadása és folyamatos figyelme életmentő segítség Janaye számára. A jelenléte nyújtotta biztonságnak hála olyan helyekre juthat el és olyan élményekben lehet része, melyről sokáig álmodni sem mert:

 

„Áldottnak érzem magam, hogy mellettem van. A rehabilitáció, a fizioterápia és minden más is sokkal könnyebben megy, mióta velem van. Köszönöm, Colt!”

 

A rohamjelző kutya és gazdája sok új élménnyel gazdagodik
A rohamjelző kutya és gazdája sok új élménnyel gazdagodik
Fotó: Instagram.com/ServicedogColt

 

A fiatal nő rendszeresen hangot emel amellett, hogy a segítőkutyák rendkívül fontos feladatot látnak el, ezért nem szabad őket munka közben zavarni:

 

„Félig-meddig normális életet élhetek a segítőkutyámnak hála. Nem minden fogyatékosságnak van látható jele. Ezt a videót abban a reményben osztottam meg, hogy felhívjam a figyelmet erre, és arra is, hogy a segítőkutya életmentő feladatot láthat el, ami egy kívülálló számára talán nem is olyan feltűnő. Hagyjuk őket, hadd végezhessék életmentő feladatukat, ne vonjuk el a figyelmüket semmilyen módon. Ne kezdjünk el beszélni hozzájuk, ne simogassuk és ne bámuljuk őket. Ők dolgoznak.”

 

A rohamjelző kutya életmentő feladatot láthat el - ne zavard munka közben
A rohamjelző kutya életmentő feladatot láthat el - ne zavard munka közben
Fotó: Instagram/ServicedogColt
Dock Diving - A segítőkutyának is jár a lazítás - Colt imádja a vizet
Dock Diving - A segítőkutyának is jár a lazítás - Colt imádja a vizet
Fotó: Instagram/ServicedogColt

 

Forrás: metro.co.uk
Indexkép forrás: instagram.com/servicedogcolt/
Cikk első megjelenése: 2017. augusztus 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet? Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet?
Ahogy öregszik kedvencünk, gyengülhet a látása. Mintha homály fedné szemeit, vagy valami másról van szó?

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az állatokat sem kímélik az ISIS terroristái - kiskutyára erősítettek robbanószereket Hírek - Címlapon
Az állatokat sem kímélik az ISIS terroristái - kiskutyára erősítettek robbanószereket
Mérgek, melyekhez hozzáférhet a kutya Hírek - Címlapon
Mérgek, melyekhez hozzáférhet a kutya