A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Daganatos megbetegedést okozhat a legtöbb kutyatáp?

2016. január 22., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Közérdekű
Az utóbbi időben a nem végelgyengülésben meghalt kutyák 50%-a rákos megbetegedésben szenvedett, mely sokszorosa a néhány évtizede feljegyzett átlagnak. Egy frissen megjelent amerikai kutatás kimutatta, hogy köze lehet a házi koszt tápra cserélésének az elképesztő számokhoz.A 965, a piacon kapható bevizsgált tápok mintáinak 98%-ában egy, vagy több karcinogén anyagot találtak, 93%-ukban pedig halmozott karcinogén tartalmú összetevőket mutattak ki. A karcinogének, azaz a rákkeltő anyagok eredete, felhasznált mennyisége, és káros hatásának megjelenése széles skálán mozog.

 

A legnagyobb mennyiségben az aflatoxin B1 nevű penészgomba jelent meg mintákban. Egy korábbi sokkoló tanulmány közölésével fény derült arra, hogy az akkor bevizsgált tápok mindegyikében előfordul a gomba, még Amerika három piacvezető, „szuper prémium” minősítésű márkájában is.  Az aflatoxin rendkívül erős rákkeltő, valamint májkárosító anyag, mely eredetét tekintve a gabonanövényekből, búzából, kukoricából, és rizsből származik.

 

Aflatoxinnal fertőzött kukorica
Aflatoxinnal fertőzött kukorica
Fotó: blog.cimmyt.org

 

A fertőzött gabona emberi fogyasztása tiltott, ellenben takarmányozási célra felhasználható, tehát hobbiállatainknak is jut belőle bőven. Rákkeltő hatását már 1968-ban, egy patkánykísérlet során kimutatták. A tanulmány szerint az aflatoxin testtömegenkénti kevesebb, mint 1 mg-ját a takarmányhoz adagolva rosszindulatú  daganatok kialakulását okozza. Rövid távon májkárosító hatással bír, hosszabb idő elteltével a gombaspóra mutációkat okoz a szervezetben. Ez a daganatok kialakulását jelenti.

 

Kiemelkedően toxikusak a kutya szervezetére nézve az egyes növényvédő szerek (pl.: glyphosate), melyek DNS-módosító tulajdonságuk révén permanens mutációkhoz, rosszindulatú daganatok kialakulásához vezetnek. Fontos tisztában lenni azon szabályozással is, miszerint a GMO, vagyis génmódosított termékek emberi célra való forgalmazása tiltott, ellenben az állatok hozzájuthatnak ezen növényi alapanyagokhoz a száraz és folyékony kutyatáp etetésével.

 

Színezőanyagok, tartósítószerek

 

Az alacsonyabb költségvetéshez igazodó, „prémium” jelzővel ellátott tápokban gyakori a színezőanyagok használata. Ez a kutya számára semmilyen ingerrel nem bír, kizárólag a gazda tetszését igyekszik elnyerni. Ne hagyjuk átverni magunkat! A 12 legveszélyesebb színezőanyag listájában szereplő „Blue1”, és „Blue2” anyagok mindmáig gyakori összetevői egyes takarmányoknak. Az egérkísérletek kimutatták, hogy ezek a színezőanyagok az állati szervezetben rosszindulatú agydaganatot eredményeznek.

 

A színes, különleges formájú tápok csak a gazda meggyőzését szolgálják
A színes, különleges formájú tápok csak a gazda meggyőzését szolgálják
Fotó: iheartdogs.com

 

Tartósítószert a legtöbb száraztáp tartalmaz. Az előszeretett E324-es adalékanyag állatorvosok alátámasztása alapján gyomor-, bőr-, vagy lépdaganatot okoz, és vese-, valamint májkárosító hatású. Érdekesség, hogy a szert eredetileg gyomirtóként alkalmazzák, csak a kutyatápokban jelenik meg tartósítószerként. Hasonló hatással bír a BHT és a BHA is. Az eltarthatóság érdekét szolgáló propilén-glikol a fagyállók egyik alapanyaga. A táp szárazságát hivatott megőrizni, de vízelvonó hatása a szervezetben is folytatódik. Bélelzáródás, vagy emésztőrendszeri daganat kialakulásához vezet hosszú távú fogyasztása.

 

A tápoknak csontliszt és állati származék hozzáadása miatt magas a fluorid tartalma. Míg embereknél a fogat erősíti, és a fogszuvasodást gátolja, addig állatoknál a csontok, és a fogak felpuhulásához vezet, majd rákos elváltozást eredményez. A húsipari termékek felhasználása során a nem fertőző beteg, rákos marhák, sertések, és baromfiak is feldolgozásra kerülnek, bár ezeknek a legkevésbé káros a hatása.

 

Több állatorvos ajánlását megfogadva, ha tehetjük inkább főzzünk kedvencünknek, vagy válasszuk a nyers etetést. Mindenképpen kerüljük a gabonatartalmú tápokat, ha nem tudunk más etetést kivitelezni, vásároljunk elsősorban hús alapú ételt

Forrás: Hivatalos Magyar Vizsla Fun Club
Indexkép forrás: thegoodshoppingguide.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek? Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek?
Piros foltok, viszkető bőr... Idővel egyre kellemetlenebb tünetek léphetnek fel, melyek komolyabb betegségre is utalhatnak. Mit kell tudnunk a kiütésekről és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad 6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad
"Esküdni mernék, hogy megérezte, egyszerűen tudta!" – Ha hallottuk már e szavakat kutyás ismerőseinktől, vagy első kézből tapasztaltuk kedvencünkön, elgondolkodhatunk a miérteken. Tényleg létezik az a bizonyos hatodik érzék? Vagy kifinomult szaglása „üzent” neki?

Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei
Furcsa dudorok a kutya szájában? Kerek vagy levélformájú kinövések végtagjain, talpán? A papillomák többnyire ártalmatlanok, de kellemetlenné is válhatnak, ha túlságosan megnőnek. Mit kell tudnunk róluk?

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Hírstart MTI JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hamilton kutyás képpel indul egy jótékonysági árverésen Hírek - Címlapon
Hamilton kutyás képpel indul egy jótékonysági árverésen
Veszélyes lehet, ha botot dobálsz a kutyádnak - súlyos sérülést okozhat! Hírek - Címlapon
Veszélyes lehet, ha botot dobálsz a kutyádnak - súlyos sérülést okozhat!