A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Daganatos megbetegedést okozhat a legtöbb kutyatáp?

2016. január 22., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Közérdekű
Az utóbbi időben a nem végelgyengülésben meghalt kutyák 50%-a rákos megbetegedésben szenvedett, mely sokszorosa a néhány évtizede feljegyzett átlagnak. Egy frissen megjelent amerikai kutatás kimutatta, hogy köze lehet a házi koszt tápra cserélésének az elképesztő számokhoz.A 965, a piacon kapható bevizsgált tápok mintáinak 98%-ában egy, vagy több karcinogén anyagot találtak, 93%-ukban pedig halmozott karcinogén tartalmú összetevőket mutattak ki. A karcinogének, azaz a rákkeltő anyagok eredete, felhasznált mennyisége, és káros hatásának megjelenése széles skálán mozog.

 

A legnagyobb mennyiségben az aflatoxin B1 nevű penészgomba jelent meg mintákban. Egy korábbi sokkoló tanulmány közölésével fény derült arra, hogy az akkor bevizsgált tápok mindegyikében előfordul a gomba, még Amerika három piacvezető, „szuper prémium” minősítésű márkájában is.  Az aflatoxin rendkívül erős rákkeltő, valamint májkárosító anyag, mely eredetét tekintve a gabonanövényekből, búzából, kukoricából, és rizsből származik.

 

Aflatoxinnal fertőzött kukorica
Aflatoxinnal fertőzött kukorica
Fotó: blog.cimmyt.org

 

A fertőzött gabona emberi fogyasztása tiltott, ellenben takarmányozási célra felhasználható, tehát hobbiállatainknak is jut belőle bőven. Rákkeltő hatását már 1968-ban, egy patkánykísérlet során kimutatták. A tanulmány szerint az aflatoxin testtömegenkénti kevesebb, mint 1 mg-ját a takarmányhoz adagolva rosszindulatú  daganatok kialakulását okozza. Rövid távon májkárosító hatással bír, hosszabb idő elteltével a gombaspóra mutációkat okoz a szervezetben. Ez a daganatok kialakulását jelenti.

 

Kiemelkedően toxikusak a kutya szervezetére nézve az egyes növényvédő szerek (pl.: glyphosate), melyek DNS-módosító tulajdonságuk révén permanens mutációkhoz, rosszindulatú daganatok kialakulásához vezetnek. Fontos tisztában lenni azon szabályozással is, miszerint a GMO, vagyis génmódosított termékek emberi célra való forgalmazása tiltott, ellenben az állatok hozzájuthatnak ezen növényi alapanyagokhoz a száraz és folyékony kutyatáp etetésével.

 

Színezőanyagok, tartósítószerek

 

Az alacsonyabb költségvetéshez igazodó, „prémium” jelzővel ellátott tápokban gyakori a színezőanyagok használata. Ez a kutya számára semmilyen ingerrel nem bír, kizárólag a gazda tetszését igyekszik elnyerni. Ne hagyjuk átverni magunkat! A 12 legveszélyesebb színezőanyag listájában szereplő „Blue1”, és „Blue2” anyagok mindmáig gyakori összetevői egyes takarmányoknak. Az egérkísérletek kimutatták, hogy ezek a színezőanyagok az állati szervezetben rosszindulatú agydaganatot eredményeznek.

 

A színes, különleges formájú tápok csak a gazda meggyőzését szolgálják
A színes, különleges formájú tápok csak a gazda meggyőzését szolgálják
Fotó: iheartdogs.com

 

Tartósítószert a legtöbb száraztáp tartalmaz. Az előszeretett E324-es adalékanyag állatorvosok alátámasztása alapján gyomor-, bőr-, vagy lépdaganatot okoz, és vese-, valamint májkárosító hatású. Érdekesség, hogy a szert eredetileg gyomirtóként alkalmazzák, csak a kutyatápokban jelenik meg tartósítószerként. Hasonló hatással bír a BHT és a BHA is. Az eltarthatóság érdekét szolgáló propilén-glikol a fagyállók egyik alapanyaga. A táp szárazságát hivatott megőrizni, de vízelvonó hatása a szervezetben is folytatódik. Bélelzáródás, vagy emésztőrendszeri daganat kialakulásához vezet hosszú távú fogyasztása.

 

A tápoknak csontliszt és állati származék hozzáadása miatt magas a fluorid tartalma. Míg embereknél a fogat erősíti, és a fogszuvasodást gátolja, addig állatoknál a csontok, és a fogak felpuhulásához vezet, majd rákos elváltozást eredményez. A húsipari termékek felhasználása során a nem fertőző beteg, rákos marhák, sertések, és baromfiak is feldolgozásra kerülnek, bár ezeknek a legkevésbé káros a hatása.

 

Több állatorvos ajánlását megfogadva, ha tehetjük inkább főzzünk kedvencünknek, vagy válasszuk a nyers etetést. Mindenképpen kerüljük a gabonatartalmú tápokat, ha nem tudunk más etetést kivitelezni, vásároljunk elsősorban hús alapú ételt

Forrás: Hivatalos Magyar Vizsla Fun Club
Indexkép forrás: thegoodshoppingguide.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

A kutyák is lehetnek csiklandósak? A kutyák is lehetnek csiklandósak?
Elgondolkodtál már valaha azon, mit csinál a kutyád, amikor lábaival kalimpál, miközben a pocakját vagy hátát vakargatod? Lehet, hogy csiklandozza az érintésed?

Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén
Változatos tünetei miatt nem mindig könnyű felismerni a betegséget, ám az állapot hamar súlyosbodhat, ezért mielőbbi állatorvosi ellátást igényel. Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Előrehozták a karácsonyt, hogy a súlyos beteg kutya is ünnepelhessen Előrehozták a karácsonyt, hogy a súlyos beteg kutya is ünnepelhessen
Riley, a 11 éves német dog elmondhatatlanul örült ajándékainak!

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Brimo partysátor Ebugatta Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hamilton kutyás képpel indul egy jótékonysági árverésen Hírek - Címlapon
Hamilton kutyás képpel indul egy jótékonysági árverésen
Veszélyes lehet, ha botot dobálsz a kutyádnak - súlyos sérülést okozhat! Hírek - Címlapon
Veszélyes lehet, ha botot dobálsz a kutyádnak - súlyos sérülést okozhat!