A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Daganatos megbetegedést okozhat a legtöbb kutyatáp?

2016. január 22., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Közérdekű




Az utóbbi időben a nem végelgyengülésben meghalt kutyák 50%-a rákos megbetegedésben szenvedett, mely sokszorosa a néhány évtizede feljegyzett átlagnak. Egy frissen megjelent amerikai kutatás kimutatta, hogy köze lehet a házi koszt tápra cserélésének az elképesztő számokhoz.



A 965, a piacon kapható bevizsgált tápok mintáinak 98%-ában egy, vagy több karcinogén anyagot találtak, 93%-ukban pedig halmozott karcinogén tartalmú összetevőket mutattak ki. A karcinogének, azaz a rákkeltő anyagok eredete, felhasznált mennyisége, és káros hatásának megjelenése széles skálán mozog.

 

A legnagyobb mennyiségben az aflatoxin B1 nevű penészgomba jelent meg mintákban. Egy korábbi sokkoló tanulmány közölésével fény derült arra, hogy az akkor bevizsgált tápok mindegyikében előfordul a gomba, még Amerika három piacvezető, „szuper prémium” minősítésű márkájában is.  Az aflatoxin rendkívül erős rákkeltő, valamint májkárosító anyag, mely eredetét tekintve a gabonanövényekből, búzából, kukoricából, és rizsből származik.

 

Aflatoxinnal fertőzött kukorica
Aflatoxinnal fertőzött kukorica
Fotó: blog.cimmyt.org

 

A fertőzött gabona emberi fogyasztása tiltott, ellenben takarmányozási célra felhasználható, tehát hobbiállatainknak is jut belőle bőven. Rákkeltő hatását már 1968-ban, egy patkánykísérlet során kimutatták. A tanulmány szerint az aflatoxin testtömegenkénti kevesebb, mint 1 mg-ját a takarmányhoz adagolva rosszindulatú  daganatok kialakulását okozza. Rövid távon májkárosító hatással bír, hosszabb idő elteltével a gombaspóra mutációkat okoz a szervezetben. Ez a daganatok kialakulását jelenti.

 

Kiemelkedően toxikusak a kutya szervezetére nézve az egyes növényvédő szerek (pl.: glyphosate), melyek DNS-módosító tulajdonságuk révén permanens mutációkhoz, rosszindulatú daganatok kialakulásához vezetnek. Fontos tisztában lenni azon szabályozással is, miszerint a GMO, vagyis génmódosított termékek emberi célra való forgalmazása tiltott, ellenben az állatok hozzájuthatnak ezen növényi alapanyagokhoz a száraz és folyékony kutyatáp etetésével.

 

Színezőanyagok, tartósítószerek

 

Az alacsonyabb költségvetéshez igazodó, „prémium” jelzővel ellátott tápokban gyakori a színezőanyagok használata. Ez a kutya számára semmilyen ingerrel nem bír, kizárólag a gazda tetszését igyekszik elnyerni. Ne hagyjuk átverni magunkat! A 12 legveszélyesebb színezőanyag listájában szereplő „Blue1”, és „Blue2” anyagok mindmáig gyakori összetevői egyes takarmányoknak. Az egérkísérletek kimutatták, hogy ezek a színezőanyagok az állati szervezetben rosszindulatú agydaganatot eredményeznek.

 

A színes, különleges formájú tápok csak a gazda meggyőzését szolgálják
A színes, különleges formájú tápok csak a gazda meggyőzését szolgálják
Fotó: iheartdogs.com

 

Tartósítószert a legtöbb száraztáp tartalmaz. Az előszeretett E324-es adalékanyag állatorvosok alátámasztása alapján gyomor-, bőr-, vagy lépdaganatot okoz, és vese-, valamint májkárosító hatású. Érdekesség, hogy a szert eredetileg gyomirtóként alkalmazzák, csak a kutyatápokban jelenik meg tartósítószerként. Hasonló hatással bír a BHT és a BHA is. Az eltarthatóság érdekét szolgáló propilén-glikol a fagyállók egyik alapanyaga. A táp szárazságát hivatott megőrizni, de vízelvonó hatása a szervezetben is folytatódik. Bélelzáródás, vagy emésztőrendszeri daganat kialakulásához vezet hosszú távú fogyasztása.

 

A tápoknak csontliszt és állati származék hozzáadása miatt magas a fluorid tartalma. Míg embereknél a fogat erősíti, és a fogszuvasodást gátolja, addig állatoknál a csontok, és a fogak felpuhulásához vezet, majd rákos elváltozást eredményez. A húsipari termékek felhasználása során a nem fertőző beteg, rákos marhák, sertések, és baromfiak is feldolgozásra kerülnek, bár ezeknek a legkevésbé káros a hatása.

 

Több állatorvos ajánlását megfogadva, ha tehetjük inkább főzzünk kedvencünknek, vagy válasszuk a nyers etetést. Mindenképpen kerüljük a gabonatartalmú tápokat, ha nem tudunk más etetést kivitelezni, vásároljunk elsősorban hús alapú ételt

Forrás: Hivatalos Magyar Vizsla Fun Club
Indexkép forrás: thegoodshoppingguide.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

Idén is több gyűjtés indul a menhelyi állatok megsegítésére – online felületen mutatja a SPAR, mikor és hol Idén is több gyűjtés indul a menhelyi állatok megsegítésére – online felületen mutatja a SPAR, mikor és hol
Folyamatosan zajlik 2024-ben is a menhelyeken élő cicák és kutyák támogatása a SPAR Magyarország és az Országos Állatvédőrség Alapítvány együttműködése keretében. A kezdeményezéssel tavaly többek között 32 ezer kilogramm száraztáp és több mint 45 ezer darab konzerv gyűlt össze számukra.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Rehabportál AEGON Magyarország Zrt. Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hamilton kutyás képpel indul egy jótékonysági árverésen Hírek - Címlapon
Hamilton kutyás képpel indul egy jótékonysági árverésen
Veszélyes lehet, ha botot dobálsz a kutyádnak - súlyos sérülést okozhat! Hírek - Címlapon
Veszélyes lehet, ha botot dobálsz a kutyádnak - súlyos sérülést okozhat!