A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A nyers étrend hátulütői

Maximális odafigyeléssel elkerülhető!


2015. július 13., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség
A szkeptikusok a lehető legkülönfélébb ellenvéleményekkel állnak elő a B.A.R.F. étrendet tekintve, az emberre terjedő fertőzésektől kezdve a bélférgeken át. Legtöbbjük nem is igazán érti az étrend lényegét, mások pedig csak irigykednek társaik lelkesedésére. Lássuk mire kell tényleg odafigyelnünk!Hirtelen táplálékváltás: Kedvenceink többsége azon ebek közé tartozik, akik nem viselik jól az egyik napról a másikra történő változásokat, főleg, ha az készételről nyers húsra történik. Számos gazdi realizálja, hogy az addig jónak vélt száraztáp összetevői valójában nem az igaziak. Ekkor kidobják a korábbi táplálékot, megvásárolják a legjobb, emberi fogyasztásra is alkalmas húsokat, és azt tálalják az ebnek. Néhány nap múlva természetesen megjelenik a gyomorrontás, esetleg vastagbélgyulladás. A legtöbb állatorvos tévesen fertőzést diagnosztizál, ezzel pánikba kergetve a gazdit, aki újra vált.Érdemes tehát apránként szoktatni az ebet az új étrendhez. Kezdetben csak nasiként vegyen részt a táplálásában az ismeretlen, majd lassanként növeljük az adagot. Több hét elteltével következhet be gond nélkül a váltás. Ez a lassú átállás leginkább az idősebb, esetleg érzékeny gyomrú, vagy a gyengébb immunrendszerű kutyák számára javasolt. Az átállás során folyamatosan növeljük a nyers étrend arányát, míg az eddigi kosztét csökkentsük. Érdemes szétválasztani a kétféle eledelt: reggel kapjon a kutya nyers kosztot, míg este a "szokásosat". 

A fiatal, erős immunrendszerű, egészséges kutyákat általában nem szokta megviselni a hirtelen átállás sem. Jelentkezhet rövid idejű, átmeneti hányás/hasmenés - ez az átállás során keletkező méregtelenítő folyamat miatt léphet fel. 

Mindkét módszernél javasolt az átállás előtt egy egynapos koplalást beiktatni!

 

 

Egy jól összeállított menü
Egy jól összeállított menü
Forrás: http://meisterhunde.com/

 

Kiegyensúlyozatlan diéta: A legtöbb otthon elkészíthető, akár B.A.R.F., akár Pray-model diétának a legfőbb problémája a kiegyensúlyozatlanság. Meglehetősen sok kutya kerül táplálkozási egyensúlyhiány miatt állatorvoshoz, amit ha későn észlelnek, kezelése hosszú ideig eltarthat. Ezek az ebek hiányt szenvednek antioxidánsokból, nem rendelkeznek a megfelelő ásványianyag és vitaminértékekkel. Elengedhetetlen a kielégítő zsírsavmennyiség is a szervezetnek, ugyanis ennek hiánya gátolja a csontok egészséges növekedését, és csökkenti az immunitást. Az állatorvosok többsége ellenzi az otthon összeállított étrendet, különösképpen a makacs gazdik miatt. Nem, vagy csak későn veszik észre a hiánybetegségek tüneteit, orvoshoz jutásukkor sem hallgatják meg a szakvéleményt, nem tartják be a különleges előírásokat.

 

Csontok: Nem árt megbizonyosodni róla, hogy kutyánk egyben nyeli le a csontokat, vagy gondosan szétrágja őket. Ugyanis a tévhitekkel ellentétben, a diéta lényege nem az, hogy elédobunk egy csirkét szőröstül, bőröstül, és ő majd megoldja. Minden csontnak van veszélye, még körültekintő etetés mellett, nyersen is. Ha túl nagy mennyiséghez jut egyszerre az eb, és mohón befalja, a csontok akár bélelzáródást, fogtörést, gastroenteritist, és bélperforációt is okozhatnak. Ezek a következmények ugyan ritkák, de nem elfelejtendők.

 

Inkább kihívás, mint probléma
Inkább kihívás, mint probléma
Forrás: http://bbsimg.ngfiles.com/

 

Fertőzések: Mind az E-coli, mind a szalmonella előfordul az emberi fogyasztásra alkalmas húsokban, tehát a hűtőben is. A nyers táplálékot fogyasztó ebek szervezetében nagyobb mennyiségben vannak jelen, de betegség kialakulásához nem vezetnek, ugyanis a kutyák erős gyomorsava nagy részüket lebontja.

 

Ha bárki épp most akart belevágni a B.A.R.F. etetésbe ne ez tántorítsa el, de mindenképpen számoljon a vele járó esetleges következményekkel. Ilyen mértékű életmódváltás előtt célszerű, és ajánlatos is konzultálni állatorvossal!

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: Dr. Becker véleménye alapján
Indexkép forrás: http://modernfarmer.com/

Témába vág

Így kerüld el a fagyálló mérgezést! Így kerüld el a fagyálló mérgezést!
A fagyálló egy erősen mérgező, az állatok számára édeskés illatú, és finom ízű folyadék. Azonban akár néhány nyalás is halálos lehet, visszafordíthatatlan vesekárosodást okozva a kutyának. Emiatt nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a fagyálló elkerülése érdekében!

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Miért szeretik a kutyák a macskakakit?
Csóválva közelít, csak úgy süt róla a lelkesedés: szeretne adni egy puszit vagy legalább megnyalni a gazdi kezét. Valami apróság virít a bajszán... csak nem kaki? Netán macskaalom? Már megint?

Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták
A tél közeledtével gondot kell fordítani a kertben élő kutyák házának téliesítésére, testének melegen tartására. Ehhez azonban több tényezőt figyelembe kell venni, ugyanis minden fajtának mások az igényei, eltérő a tűrőképességük, valamint más a számukra ideális hőmérséklet.

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Elsősegélycsomag minden esetre! Hírek - Címlapon
Elsősegélycsomag minden esetre!
Bizonyos területeken hasonlít a kutya és az ember agyműködése Hírek - Címlapon
Bizonyos területeken hasonlít a kutya és az ember agyműködése