A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan szoktassuk kutyánkat egy új jövevényhez?

2017. február 04., 12:30


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Nevelés
Az egyedül tartott kutyák többsége nehezen alkalmazkodik egy később a falkába kerülő négylábúhoz. Mindenképpen számítanunk kell féltékenységre, és a saját terület védelmére a korábban beköltözött ebtől, a kérdés, hogy ez milyen mértékben valósul meg?Bizton állíthatom, hogy a lakás négy fala között élő, fajtársaitól ebben a környezetben elszeparált, elkényeztetett Bogár kutyám a háta közepére sem kívánja talált, ideiglenesen befogadott kis kedvencemet. Mi sem mutatná ezt jobban, mint, hogy kezdetben vicsorgott az ágyból akkor is, ha a kicsi ránézett, hisztérikus hangon visított, ha a kölyök előbb ért volna oda hozzánk örülni, vagy felszedni egy falatot, ezzel gátolva őt.

 

Az ágyhoz hamarabb hozzászokott, mint Bogár modorához
Az ágyhoz hamarabb hozzászokott, mint Bogár modorához
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Kezdetben nehezen találtam a megoldást, végül az vezetett eredményre, hogy tiltottam bármiféle „magántulajdon védelmet”. Egyik fél részéről se jöhetett szóba a saját fekhely, takaró, játék, vagy étel védelme, aki ezt megkísérelte kezdetben csak egy finom rászólást kapott, rövid könyörgés után (ha ez nem használt) pedig beköltözött néhány perc erejéig a sötét wc-be. A szabályok természetesen a kicsinél is be lettek vezetve. Gyorstalpalót tartottunk az „ül”, „fekszik”, „marad”, „hagyd”, és „gyere ide” vezényszavakból, ezzel megkönnyítve az együtt élést, és elvenni az okot a további féltékenykedésről. Ma már jól kijönnek, bár tiszteletben tartva egymás személyes terét.

 

Az összeszoktatás menete

 

Ha új kutyus kerül a családba, az összeszoktatást mindig semleges területen kezdjük meg. Ismerjék meg egymást, alakuljon ki akár játék, vagy csak egyközös, békés séta. Ha a kutyák természete indokolja, tartsuk őket pórázon, és szájkosárban, egy szorosabb viszony kialakulásáig. Az első pillanatban érdemes leszögeznünk, hogy mit engedünk, és mit nem. Ne legyen kibúvó, vagy kivételezés. Ha egyszer tiltottunk valamit, az maradjon is úgy, emellett a helyes viselkedésre bíztassuk mindkét ebet.

 

A fajtabeli társ falkába szoktatása is fontos
A fajtabeli társ falkába szoktatása is fontos
Fotó: images.fineartamerica.com

 

Abban az esetben, ha tudomásunk van róla, hogy az egyik kutya agresszív, készüljünk szájkosárral, egy hosszú vesszővel, valamint kavicsokkal megtöltött palackokkal, melyekkel könnyen közbeavatkozhatunk. Ne felejtsük el betartatni a szabályainkat, még harci helyzetben sem, ez vezet a leghamarabb megoldásra.

 

Ne hagyjuk felügyelet nélkül őket még jó ideig, és ha elmegyünk otthonról, inkább zárjuk külön a két kutyát. Egyik ebnél sem lehetetlen az összeszoktatás, de van, akinél heteket, és hónapokat vesz igénybe, míg másoknál egy rövid játék után már kész is a barátság. Fontos a kitartás, sosem szabad feladni!


Indexkép forrás: qykapp.com
Cikk első megjelenése: 2016. február 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre
Negyedik alkalommal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem és az Állatvédelem gyerekeknek Facebook-oldal, amelyre az idén csaknem ötszáz oktatási intézmény nevezése érkezett.

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár
10 perc séta után viszont éppen olyan látványt nyújtottak, ahogy a parkban bandukoltak együtt, mint "két öreg lélek, akik már nagyon régóta ismerik egymást”.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért nem fogy kutyád a light tápoktól? Hírek - Címlapon
Miért nem fogy kutyád a light tápoktól?
40 millió forint jut 2017-ben az állatvédelemre Hírek - Címlapon
40 millió forint jut 2017-ben az állatvédelemre