A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Füvezik a kutyám!

Rendszeresen eszik a kutyád füvet?


2019. április 28., 13:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




Füvet eszeget a kutya. Majd ugyanazzal a mozdulattal a befalt mennyiséget ki is hányja. Ismerős? Most nyomozunk egy kicsit, hogy kiderítsük, miért ez a furcsa szokás.



Nem az a gond, hogy nem tud enni, vagy az, hogy nem kap más ételt, ezért csak a legelészés marad neki! Ráadásul nagyon gusztustalan a kihányt fűcsomó! Ha már próbáltuk megmagyarázni magunknak az okokat, akkor lazuljunk egy kicsit, és  hagyjuk a szakértőkre a válasz adását a következő kérdésre: Mégis miért látjuk ezt a fura szokást a kutyánktól?

 

Fincsi?

Némely elmélet szerint a kutya egyszerűen azért eszi a füvet, mert ízlik neki. Szervezete nem csak a húsevésre lett teremtve, szívesen megeszi a gyümölcsöket, zöldségeket, így valószínűleg a fű rosttartalma és az összetétele miatt ízletes falat a számára. 

Ezzel nagyon nem kell foglalkozni, egyszerűen csak olyan zöld területen hagyjuk "legelészni", ami biztosan nem lett permetezve, nincs mérgező anyag a közelben. 

Nálunk a puli füvezik a legtöbbet, és olyan helyen élünk, ahol előfordul patkányméreg. Nem örülnék túlságosan, ha egyszer azt is behabzsolná egy kis zölddel együtt. 

 

Ízletes és magas a rosttartalma
Ízletes és magas a rosttartalma
Fotó: http://3.bp.blogspot.com/

 

Csak úgy? 

Szintén feltételezhető, hogy vannak ebek, akik egy ártalmatlan rossz szokás miatt, unalmukban majszolgatják a kerti növényzetet. Rágószenvedélyüket nem tudják máshol levezetni, ezért hadjáratot indítanak a burjánzó füves kert ellen. 

Ebben az esetben felajánlhatunk számára más elfoglaltságot. Egy házi készítésű rágóka, játék ideális választás. Már korábban adtunk ötletet ebben a cikkben ilyenek készítéséhez. 

 

Játéknak pont jó lesz!
Játéknak pont jó lesz!
Fotó: https://vettips.files.wordpress.com

 

Tán valami baja van? 

Sokáig ez volt az egyetlen elképzelhető oka a fűevésnek. Közben kiderült, hogy csak a kutyák negyede fordul gyógynövény gyanánt ehhez a növényhez. Gyomorfájás, savtúltengés esetén eszik meg a füvet, tulajdonképpen lenyelik egyben, majd a szárak csiklandozása meghánytatja a kutyát. Általában átlátszó anyagot adnak ki magukból a fűcsomóval együtt. Minden esetben megkönnyebbülést okoz a hányás. 

Ha túl sűrűn fordul elő, ilyenkor érdemes megkérdezni az állatorvost, mert könnyen lehet, hogy valami komolyabb problémára utal ez a hánytatásos szokás. 

 

A fűevés és a hányás után megkönnyebbül a hasfájós kutya
A fűevés és a hányás után megkönnyebbül a hasfájós kutya
Fotó: http://www.pet2life.com/

 

Az biztos, hogy általánosságban elmondható, hogy ártalmatlan szokás a fűevés. Kizárólag arra kell figyelnünk, hogy nehogy olyan dolgokat, mérgeket, bogarakat szedjenek össze, ami árt az egészségüknek. 

Ebben az esetben azonnali segítséget kérjünk az állatorvosunktól!

 

 

Forrás: cesarsway.com
Indexkép forrás: crosslakevet.com
Cikk első megjelenése: 2015. május 31.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Hírstart MOL Nyrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb 21 MOL-kúton helyeznek el chipolvasót Hírek - Címlapon
Újabb 21 MOL-kúton helyeznek el chipolvasót
Mérgező növények, melyek veszélyt jelenthetnek kutyáinkra Hírek - Címlapon
Mérgező növények, melyek veszélyt jelenthetnek kutyáinkra