A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Füvezik a kutyám!

Rendszeresen eszik a kutyád füvet?


2019. április 28., 13:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




Füvet eszeget a kutya. Majd ugyanazzal a mozdulattal a befalt mennyiséget ki is hányja. Ismerős? Most nyomozunk egy kicsit, hogy kiderítsük, miért ez a furcsa szokás.



Nem az a gond, hogy nem tud enni, vagy az, hogy nem kap más ételt, ezért csak a legelészés marad neki! Ráadásul nagyon gusztustalan a kihányt fűcsomó! Ha már próbáltuk megmagyarázni magunknak az okokat, akkor lazuljunk egy kicsit, és  hagyjuk a szakértőkre a válasz adását a következő kérdésre: Mégis miért látjuk ezt a fura szokást a kutyánktól?

 

Fincsi?

Némely elmélet szerint a kutya egyszerűen azért eszi a füvet, mert ízlik neki. Szervezete nem csak a húsevésre lett teremtve, szívesen megeszi a gyümölcsöket, zöldségeket, így valószínűleg a fű rosttartalma és az összetétele miatt ízletes falat a számára. 

Ezzel nagyon nem kell foglalkozni, egyszerűen csak olyan zöld területen hagyjuk "legelészni", ami biztosan nem lett permetezve, nincs mérgező anyag a közelben. 

Nálunk a puli füvezik a legtöbbet, és olyan helyen élünk, ahol előfordul patkányméreg. Nem örülnék túlságosan, ha egyszer azt is behabzsolná egy kis zölddel együtt. 

 

Ízletes és magas a rosttartalma
Ízletes és magas a rosttartalma
Fotó: http://3.bp.blogspot.com/

 

Csak úgy? 

Szintén feltételezhető, hogy vannak ebek, akik egy ártalmatlan rossz szokás miatt, unalmukban majszolgatják a kerti növényzetet. Rágószenvedélyüket nem tudják máshol levezetni, ezért hadjáratot indítanak a burjánzó füves kert ellen. 

Ebben az esetben felajánlhatunk számára más elfoglaltságot. Egy házi készítésű rágóka, játék ideális választás. Már korábban adtunk ötletet ebben a cikkben ilyenek készítéséhez. 

 

Játéknak pont jó lesz!
Játéknak pont jó lesz!
Fotó: https://vettips.files.wordpress.com

 

Tán valami baja van? 

Sokáig ez volt az egyetlen elképzelhető oka a fűevésnek. Közben kiderült, hogy csak a kutyák negyede fordul gyógynövény gyanánt ehhez a növényhez. Gyomorfájás, savtúltengés esetén eszik meg a füvet, tulajdonképpen lenyelik egyben, majd a szárak csiklandozása meghánytatja a kutyát. Általában átlátszó anyagot adnak ki magukból a fűcsomóval együtt. Minden esetben megkönnyebbülést okoz a hányás. 

Ha túl sűrűn fordul elő, ilyenkor érdemes megkérdezni az állatorvost, mert könnyen lehet, hogy valami komolyabb problémára utal ez a hánytatásos szokás. 

 

A fűevés és a hányás után megkönnyebbül a hasfájós kutya
A fűevés és a hányás után megkönnyebbül a hasfájós kutya
Fotó: http://www.pet2life.com/

 

Az biztos, hogy általánosságban elmondható, hogy ártalmatlan szokás a fűevés. Kizárólag arra kell figyelnünk, hogy nehogy olyan dolgokat, mérgeket, bogarakat szedjenek össze, ami árt az egészségüknek. 

Ebben az esetben azonnali segítséget kérjünk az állatorvosunktól!

 

 

Forrás: cesarsway.com
Indexkép forrás: crosslakevet.com
Cikk első megjelenése: 2015. május 31.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás
Ha kedvencünk valaha is kóstolta már a főtt tojást, elképzelhető, hogy pillanatokon belül a konyhában terem, amint elkezdjük feltörni a héját. Tűkön ülve várja, mikor kaphat belőle – mintha tudná, hogy neki is jót tesz. Mi teszi olyan értékes finomsággá a tojást?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb 21 MOL-kúton helyeznek el chipolvasót Hírek - Címlapon
Újabb 21 MOL-kúton helyeznek el chipolvasót
Mérgező növények, melyek veszélyt jelenthetnek kutyáinkra Hírek - Címlapon
Mérgező növények, melyek veszélyt jelenthetnek kutyáinkra