A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

5 dolog, amit jobb, ha nem nyel le a kutyád

Ellenkező esetben irány az állatorvos!


2017. augusztus 22., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




A kutyák az orrukkal “látják” a világot, ám a szaglásukat az ízlelés is nagyban segíti. Ezért is van, hogy (főleg a kíváncsi kölyköknél), hogy minden, számukra új és érdekes dolgot meg is kóstolnak a szaglászás mellett. Ez azonban gyakran nagy bajok okozója is lehet!



Kutyáink, főleg míg fiatalok, mindent meg akarnak kóstolni, de előfordul, hogy valamit izgalmukban, vagy épp pusztán véletlenül nyelnek le. Gyakran egy-egy nyalás vagy kóstolás ártalmatlan, ám nem árt odafigyelnünk és tisztában lennünk azzal, mit szabad és mit nem - így könnyebben megelőzhetjük a baleseteket.

 

Az alábbi dolgokra különösen figyeljünk oda:

 

Kaki

A kakievés sok kutyás mumusa. Könnyebb dolgunk van, ha a kutya a saját, vagy kutya-, esetleg macskatársa végtermékét kóstolja meg: előfordulhat, hogy valamilyen ásványi anyag hiánya késztette erre, ez esetben az állatorvosunk adhat megfelelő készítményt kedvencünk számára.

Jobban oda kell figyelnünk, ha a természetben sétálva talált magának valamilyen állat ürülékét - ez esetben akár össze is szedhet valamilyen “kórságot”, vagy parazitát. Jellemző tünet lehet a  hányás-hasmenés. Figyeljük a jeleket, és ha bármilyen változást látunk kutyánkon, irány az állatorvos! (Meg kell jegyeznünk sajnos, hogy az emberek által hátrahagyott végtermékkel is hasonlóan vigyázni kell…)
A kakievés okairól, tüneteiről, kezeléséről ide kattintva olvasható több információ.


 

Figyeljünk oda, hogy ne egyen fel mindent a kutya!
Figyeljünk oda, hogy ne egyen fel mindent a kutya!

 

Papír

Milyen csodálatos is a papír aprítása! Legalábbis sok kutya szerint. Vicces, vagy épp bosszantó a látvány, mikor apró darabokra szaggatják a WC-papírt, az újságot, vagy a kedvenc könyvünket. Ha egy-egy apró papírdarabot lenyel a nagy játékban az eb, nincs semmi baj. Nagy mennyiség azonban már gondot okozhat, főleg ha nagy nedvszívó képességű anyagokról van szó, mint a papírtörölközők, tamponok, törlőkendők. Ezek az emésztőrendszerben mint idegen anyagok, bajt okoznak. Az állatorvosok általában röntgen felvételen tudják csak megállapítani, hogy szükséges-e műtéti beavatkozás ennek eltávolítására.  A magazinok, újságok papírjain használt festékanyag is káros lehet nagy mennyiségben.

 

Papír - játéknak jó lehet a kutyának, de megenni....
Papír - játéknak jó lehet a kutyának, de megenni....

 

Fémek

Az, hogy mekkora bajt okoz egy lenyelt fémdarab, függ annak méretétől és alakjától. Éles, hegyes tárgyak értelemszerűen nagy veszélyt jelentenek,  egy nagyobb darab tárgy pedig könnyen elakadhat. Jobb félni, mint megijedni, keressük fel állatorvosunkat, ha valamilyen fém tárgyat lenyelt a kutyus!

 

Puha játékok - amíg egyben van, nincs baj! Az apró darabok viszont könnyen a gyomorban végezhetik
Puha játékok - amíg egyben van, nincs baj! Az apró darabok viszont könnyen a gyomorban végezhetik.

 

Szövetek, puha játékok

Plüss játékok, zoknik, cipők… Gyakran esnek kutyáink fogainak áldozatául. Egy-egy apróbb darabka itt sem jelent gondot, ám a nagy mennyiség… Kutyáink gyakran nagyobb tolvajok mint hisszük, és alaposan meg tudnak lepni minket furcsa szokásaikkal. Mint az a labrador, akit műteni kellett a lenyelt zoknik miatt: összesen 43 darabot távolítottak el a gyomrából! 

 

A séták, túrák alatt is találhat magának valamit a kutya
A séták, túrák alatt is találhat magának valamit a kutya

 

A természet kincsei

Imádjuk a természetet, erdőket, mezőket. Persze néha szuvenírt is gyűjtünk - na de hogy kutyánk is? Nagy mennyiségben azonban a megcsócsált és lenyelt levelek és kavicsok elzárhatják a beleket,  botok pedig már akár a torokban is sérülést okozhatnak - hát még lenyelve! Figyeljünk oda a mérgező növényekre és gombákra is!

 



 

Forrás: iheartdogs.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hős pitbullok mentették meg a gyerekeket a mérges kígyótól Hírek - Címlapon
Hős pitbullok mentették meg a gyerekeket a mérges kígyótól
Kék kutyák Indiában - az emberi hanyagság újabb áldozatai Hírek - Címlapon
Kék kutyák Indiában - az emberi hanyagság újabb áldozatai