A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

10 rémisztő tény a kutyák táplálásáról

2016. március 24., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




A kutyák 40%-a túlsúlyos, és manapság 46%-uk daganatos betegség miatt veszti életét, a szív és máj rendellenesség szinte járványszerű. Ahogy az emberek, úgy a kutya is „az, amit megeszik”. Tudd meg az igazságot a tévhitekről, és tápláld helyesen kedvenced!



A száraz és nedves kutyatáp gyorsétel

 

A gyorsételek okozzák a legjelentősebb egészségügyi problémákat az embereknél, és nincs ez másképp a kutyáknál sem. Csak a kutyakaja gyártó cégek gondolják úgy, hogy ez normális, és elfogadható. A kutyák és az emberek genetikai összetevői 75%-ban megegyeznek, ezáltal hasonlóak a táplálkozási igényeik is. Amit mi megteszünk a saját szervezetünkkel, azt megtesszük kutyánkéval is, csak az ő esetükben gyorsabb lefolyású a károsító hatás.

 

Az emberi étel jó a kutyáknak is

 

Annak ellenére, hogy mit állítanak a kutyasétáltatók, a kisállat takarmány forgalmazók, és sajnálatosan még egyes állatorvosok is, az emberi fogyasztásra szánt étel nem feltétlenül  tesz rosszat a kutyának. Ezek a frissen elkészített, tápanyagban gazdag ételek sokkal inkább támogatják kedvencünk egészségét, mint állati fogyasztásra előállított társaik. Mielőtt belekezdenénk a főzésbe, járjunk utána annak a néhány különbségnek, ami kisállat, és ember táplálása között jelen van.

 

Nem rossz, ha emberi ételt kap, de nem mindegy, hogy mit adunk!
Nem rossz, ha emberi ételt kap, de nem mindegy, hogy mit adunk!

 

Nem feltétlen jó minőségű az a táp, amit az állatorvos drágán elad

 

Gyakran már az állatorvoslás egy része is üzletről szól. Ha a doki nem kimondottan a nyers, vagy főtt étel etetését pártolja, akkor valószínűleg leszerződik egy jól fizető tápos céggel. Minél inkább profitál az eladásokból, annál jobban befolyásolhatja az adott típus a véleményét.

 

A nagymértékben feldolgozott gyorsételek bizonytalan eredetűek

 

A kutyáknak szánt táplálékok gyakran tartalmaznak elhullott, beteg, haldokló, vagy mozgásképtelen állatok húsából származó összetevőket. A mennyiség, és a megfizethető ár kedvéért hozzáadnak egy kis vegyszerezett és fertőzött kukoricát is. 

 

A száraz táp nem tisztítja a fogakat

 

Három éves kor fölött a legtöbb kutyának vannak fogproblémái. Közülük a legtöbben száraz tápon élnek. Ha el szeretnénk kerülni a fogmosást, akkor érdemes lecsökkenteni a tápadagot, és mást is adni az ebnek.

 

A zacskóra írt „kiegyensúlyozott” és „teljes” szavak nem feltétlenül az optimálist jelentik

 

A kiegyensúlyozott azt jelenti, hogy az étel a lehető legkevesebb egészségkárosító tényezővel rendelkezik az átlagos kutya számára. Ezek az élelmiszerek csak egy rövid időre nyújtanak elegendő tápanyagot kedvencünk számára, egyes enzimeket és tápláló összetevőket hiányolni fog a szervezet. Természetesen a kiegyensúlyozott, még mindig jobb, mint a nem kiegyensúlyozott, de nem elégséges.

 

Ha ugyanazzal etetünk minden nap, az hat a bevitt tápanyagok mennyiségének

 

Ha egész életünkben kukoricát, és csirke szárnyat ennénk, hamar lebetegednénk az alacsony vitamin, és ásványianyag tartalom miatt. Mindkettő hiánya allergia kialakulásához vezethet. Nem hiába ajánlják a változatos táplálkozást. A kutyákra ugyanez igaz, de náluk oda kell figyelnünk a változtatások hatásaira. Ha megfelelően tápláljuk a kutyust, és hozzájut az összes szükséges tápanyaghoz, akkor nem fog negatívan hatni a szervezetére az ételek típusainak változtatása.

 

Ezek a mű rágcsák nem a legjobbak
Ezek a mű rágcsák nem a legjobbak
Fotó: mydoglikes.com

 

A száraz nem jobb, mint a konzerv

 

A száraz táp olyan, mint egy megszárított, megsütött étel, és mivel magas hőhatás érte, kevés benne a tápanyag. A konzerv ezzel szemben friss. Persze egyik sem tökéletes, a friss, általunk főzött, vagy nyersen adott étel a legjobb. A második a listán a szárított, vagy fagyasztott táplálék.

 

Néhány általános étel végzetes lehet a kutyánk számára

 

A főtt csontok, és a rágnivaló szárított nyersbőrök fogyasztása műtéti beavatkozáshoz is vezethet. A gabonából készült jutalmak allergiás reakciókat válthatnak ki. A hagyma, a szőlő, a csoki, és a népszerű nyírfacukor vagy Xylit mérgezést okoznak.

 

A kukorica gyilkol

 

A legtöbb olcsó, de gyakran még a drágább táp is tele van kukoricával. Nem elég, hogy a kutya emésztése nem alkalmas a növényi tápanyagok feldolgozására, de arra végképp nem hivatott, hogy a fertőzött, vegyszerekkel teli, vagy GMO-s kukorica összes káros anyag tartalmát kiválassza. Ha mindez még nem lenne elég, a kukorica magas fruktóz, kukoricaolaj, és kukoricaszirup tartalma miatt hizlal. Vajon miért van ennyi túlsúlyos, és cukorbeteg kutya az utcán?

 

Belegondolva, hogy a kutya étrendje évekkel hosszabbíthatja meg az életét, érdemes venni a fáradtságot, és főzni neki is, ahogy a család többi tagjának. Nem vesz sok időt igénybe, de garantáltan egészséges élete lesz kedvencünknek, és elkerülheti az állatorvost.

 

 

Forrás: dogsnaturallymagazine.com
Indexkép forrás: madmikesamerica.com
Cikk első megjelenése: 2016. március 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ebzárlat 2016 tavaszán - íme a teljes lista! Hírek - Címlapon
Ebzárlat 2016 tavaszán - íme a teljes lista!
Szemsérülések okai és tünetei kutyáknál Hírek - Címlapon
Szemsérülések okai és tünetei kutyáknál