A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szemsérülések okai és tünetei kutyáknál

2016. március 23., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A kutya szeme, ahogy az emberé is egy igen kifinomult, ám nagyon érzékeny szem. Éppen ezért nagyon oda kell figyelnünk annak megóvására. De mi sértheti meg legkönnyebben a kutyaszemet és hogyan kerülheted ezt el? Mik azok a tünetek, amikből a szem sérülésére gyanakodhatsz?



Mely kutyák esetében gyakoribbak a szemsérülések?

 

A szemsérülések bármely életkorban előfordulhat kutyáknál, de elmondható, hogy a kölykök, fiatal kutyák, illetve a kidülledő szemű kutyák általában véve is veszélyeztetettebbek. Hajlamosabbak elkószálni a gazdájuk mellől, figyelmetlenségükben könnyen nekiszaladhatnak különböző tárgyaknak házon belül és kívül is.

A bútorok sarka, egy polcról leeső könyv ugyanolyan komoly sérüléseket okozhat kiskutyánk szemén, mint séta közben egy önfeledt játék nagyobb méretű, dinamikusabb jellemű kutyákkal, nem beszélve egy váratlan találkozásról egy macskával, s annak karmaival...

 

A kidülledő szemű kutyák fokozottan ki vannak téve a szemsérüléseknek
A kidülledő szemű kutyák fokozottan ki vannak téve a szemsérüléseknek
Fotó: blog.fallsvetclinic.com

 

A szökős kutyák is könnyen elszenvedhetnek sérüléseket, de az erdős, bokros terepen dolgozó vadászkutyák, s a veszélyes környezetben feladatot teljesítő mentő- és romkutató kutyák is jobban kitettek az ilyen típusú sérüléseknek. Egy komolyabb verekedés vagy autóbaleset egyenes következményei lehetnek a koponya-, orr- és szemszérülések.

 

 

Mi okozhatja a szemsérülést?

 

A tompa tárgyak által okozott sérülések tipikusan akkor történnek, ha egy lapos vagy gömbölyded tárgy nekiütközik a szem felületének és megsérti azt, de nem hatol át rajta. Ezek a sérülések gyakoribban olyan kutyáknál, amelyeknek szemgolyója kidülled a szemgödörből. Enyhébb külső fizikai behatásra bevérezhet a szem, leválhat a retina, felszakadhat a szemgolyó, de a szemkörnyéki csontok is eltörhetnek.

 

Súlyosabb szemsérüléseket okozhat, ha éles, hegyes, pontvégű, recés szélű tárgyak ütődnek a szemnek, pl. tüske, ága, gally, toll, ceruza, gyerekjátékok, kutya- vagy macskakrom, illetve apró, szálló tárgyak. Ezek kialakításuknál fogva könnyen áthatolnak a szem felületén, felsértve a szaruhártyát, a kötőhártyát, ínhártyát, s magát a szemgolyót is. A szemhéjak be- vagy elszakadhatnak, elmozdulhat a szemlencse, s megsérülhet a szemgödör.

 

Könnyezés - a kutya szemének sérülésére utalhat
Könnyezés - a kutya szemének sérülésére utalhat
Fotó: pixhder.com

 

A szemsérülés jelei és tünetei

 

Enyhe sérülés esetén a kutya kényelmetlenül érzi magát, az alábbi tüneteket fedezhetjük fel nála:

  • gyorsan pislog, bandzsít

  • túlzott könnyezés

  • bepirosodott szem

  • ködös szaruhártya

  • a szem vagy szemhéj vérzése

  • zúzódás a pofán, fejen

  • megnyúlt harmadik szemhéj

  • mancsával piszkálja a szemét

 

Súlyosabb sérülés esetén az alábbi jeleket figyelhetjük meg:

  • erős fájdalom, a kutya nem hagyja megérinteni, sem megvizsgálni a fejét

  • a szemhéjak össze vannak zárva, a kutya bandzsít

  • erőteljes, folyamatos könnyezés, sűrű szemváladék, vérzés

  • bevérzett szem, a látás romlása vagy elvesztése

  • a szemszín megváltozása, szaruhártya ködösödés, nagyobb felületen megjelenő pirosság

  • a szem formája és/vagy környéke abnormálisan megváltozik,

  • bágyadtság, a kutya visszautasítja az ételt és a folyadékot

  • sérülés a test más részein

A cseresznye-szem könnyen felismerhető jellemző tünetéről
A cseresznye-szem könnyen felismerhető jellemző tünetéről
Fotó: dogsaholic.com

 

A szemsérülés diagnosztizálása

 

Az első és legfontosabb, amit tehetünk: vigyük kedvencünket állatorvosunkhoz! A tünetek részletes elmondása után állatorvosunk manuális vizsgálat és diagnosztikai tesztek segítségével meghatározza a szemsérülés kiterjedését és súlyosságát. Megvizsgálja, keletkezett-e bármilyen sérülés a kutya fején, vannak-e duzzanatok, esetlegesen törések a koponya, ezen belül is az orr és állkapocs területén.

 

A szem és a szemkörnyéki szövetek szerkezetének felmérése érdekében teljes szemészeti vizsgálatot kell elvégezni. A szaruhártyát egy speciális fluoreszkáló anyaggal festik meg, hogy megnézzék, keletkezett-e rajta sérülés, s ha igen, akkor célszerű felkeresni szemészt.

 

Hunyorít a kutya - valószínűleg sérülés érte a szemét
Hunyorít a kutya - valószínűleg sérülés érte a szemét
Fotó: cesarsway.com

 

Súlyos szemsérülés esetén egyéb lehetséges sérüléseket is mérlegelni kell, amelyek akár a kutya életét is veszélyeztethetik, pl. mellkasi vagy alhasi trauma. Ilyen esetben a kutya neurológiai vizsgálaton is áteshet, szükség lehet koponyaröntgenre, s ha felmerült az agysérülés gyanúja, akkor CT vagy MRI vizsgálatot is elrendelhet állatorvosunk.

 

 


Cikkünk folytatásában kiderül, milyen módon előzhetjük meg a szemsérüléseket kedvenceinknél, s ha már megtörtént a baj, milyen kezelésre számíthatunk. 


 

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: cesarsway.com
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál
Elég egyetlen pillanat, ha nem figyelünk oda, és már meg is történt a baj. Mit kell tudnunk az áramütésról, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
10 rémisztő tény a kutyák táplálásáról Hírek - Címlapon
10 rémisztő tény a kutyák táplálásáról
Felvonulás lesz Pécsett az állatvédelemért és a felelős állattartásért Hírek - Címlapon
Felvonulás lesz Pécsett az állatvédelemért és a felelős állattartásért