A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?

2023. november 27., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?



 

„Szinte bármit megenne… még olyasmit is, ami egyáltalán nem ehető, sőt!” – hallhatjuk időnként e mondatokat, és talán velünk is megesett már, ha saját kedvencünkre gondolunk. Ha tehetné, sűrűn nyitogatná a hűtő ajtaját, és örömmel eltakarítaná a konyhapulton, asztalon heverésző legutolsó morzsát is. Kint a kertben és a sétán pedig élvezettel csócsálja meg a mancsa ügyébe kerülő botokat. A gond ezzel az, hogy a letöredező szilánkok felsérthetik száját, belefúródhatnak fogínyébe, szájpadlásába, s ha lenyeli, az emésztőrendszerben vándorolva elakadhat, további sérüléseket okozhatDe akkor mégis miért eszi meg, újra és újra?

 

A botrágcsálás és a faevés meglehetősen gyakori téma kutyáknál. Számos kiváltó oka lehet, az unalomtól kezdve egészségügyi problémákig. Bármennyire is lefoglalja tehát, inkább kerüljük, hogy botot rágjon, mert e „hobbi” különféle sérülésekhez vezethet. Fontos, hogy megértsük, mi készteti e viselkedésre, ez egyaránt segíthet a megelőzésben és megoldásban is.

 

 

A bot cipelgetése, rágcsálása jó mókának tűnhet a kutya számára
A bot cipelgetése, rágcsálása jó mókának tűnhet a kutya számára
Fotó: Twitter

 

 

I. Egészségügyi okok

 

Szokatlan viselkedés esetén az első és legfontosabb, hogy kizárjuk a a kutya egészségével kapcsolatos lehetséges problémákat. A bot rágása és elfogyasztása miatt nem feltétlenül merül fel e kérdés, de sajnos lehet alapja. Lehet, hogy csupán üres a gyomra és szeretné megtölteni valamivel (bármivel) mielőbb? Vagy szervezete hiányolja a szükséges tápanyagokat? Esetleg kényszeres cselekedvés?

 

1. Éhség

 

Amilyen egyszerűen hangzik, annyira komoly gondot okozhat a kutyának. Ha az utcán él vagy olyan helyen, ahol az elhanyagolás miatt éhezik, a gyomortájékon maró fájdalom csökkentése érdekében szinte bármit megehet. Láthattunk már olyan, csontig lesoványodott ebeket, akik mentésük első napjaiban műanyagdarabkákat (madzag, szatyor), faradbokat, köveket és kavicsokat ürítettek. Belegondolni is borzasztó, milyen régen juthattak normális eledelhez…

 

A mindenevés előfordulhat akkor is, ha a gondos gazdiknak hála a kutya megfelelő étrenden van tartva. A folytonos éhségérzet hátterében állhat hormonális probléma, például a pajzsmirigy rendellenes működése, valamint cukorbetegség, egyebek.

 

2. Emésztési problémák

 

Gyomorrontás, puffadás, reflux, de még bélférgesség esetén is kereshet a kutya olyan megoldást, mellyel enyhítheti a fájdalmat, feszülést. Ilyen lehet a fűevés, de a szilárdabb anyagok elfogyasztása is.

 

 

A kölykök sokat rágnak, főleg, amikor váltják a fogaikat
A kölykök sokat rágnak, főleg, amikor váltják a fogaikat
Fotó: Pinterest

 

 

3. Fogváltás és a fogakat érintő problémák

 

Egy jókora fogpiszkáló, vagyis a bot rágcsálásához akkor is fordulhat a kutya, ha a fogait és/vagy fogínyét érintő kellemetlenségtől szeretne megszabadulni. Ez különösen igaz a kölykökre azokban a hetekben, amikor leváltják apró tejfogaikat. A maradandó, erőteljes fogak előbukkanásához és kifejlődéséhez fontos, hogy sokat rághassanak. A szaglás, látás, hallás és tapintás mellett fontos szerepet kap az ízlelés is: a kiskutyák szájuk segítségével is felfedezik a körülöttük lévő világot. A rágás emellett enyhíti a fogzással járó fájdalmat is. Nem, nem viccből vagy bosszúból csócsálja meg a bútorokat, az asztal lábát és a cipőket, hanem természetes szükségletet elégít ki. Szó szerint edzi a fogait, melyhez szerencsére ma már számtalan eszköz áll rendelkezésre (rágócsontok, rágójátékok, stb.) Kérjük ki állatorvosunk tanácsát arról, melyiket válasszuk kedvencünk számára!

 

Ha kutyánk már leváltotta fogait, de még mindig előszeretettel rágja szét a dolgokat, legyen bár felnőtt vagy idős, érdemes ellátogatni a rendelőbe, hogy megnézzék fogait. Lehet, hogy a fogkőtől szeretne megszabadulni, vagy olyan sérülés, betegség kínozza, melyet a rágással próbál enyhíteni. Mindazonáltal fordítsunk figyelmet a rendszeres fogápolásra, már az első naptól fogva!

 

4. Pica

 

E furcsa névvel egy olyan állapotot illetünk, amelyben a kutya arra érez késztetést, hogy bármit felfaljon, mely tényleges tápértékkel nem bír. Magyarán nem ehető dolgokat fogyaszt el, például mosogatószivacsot, toalettpapírt, testápoló krémet, műanyagot és egyéb szilárd tárgyakat rág szét. Ide tartozik a bot is. Kiválthatja hiányos táplálás, éheztetés is, de általában olyan pszichológiai rendellenességet jelez, mely feltétlenül kezelésre szorul!

 

5. Tápanyaghiány

 

Különféle dolgokat (pl. botot) ehet meg a kutya pusztán azért, mert szervezete úgy érzi, nem jut elegendő rosthoz, ásványi anyaghoz, vitaminhoz. 

 

 

Futás, játék közben is lenyelheti a kutya a bot darabjait
Futás, játék közben is lenyelheti a kutya a bot darabjait
Fotó: animalwellnessmagazine.com

 

 

II. Viselkedési okok

 

Az egészségügyi problémák mellett egy sor olyan tényező is felmerülhet a kutya botrágásának hátterében, mely viselkedésével kapcsolatos. Lássuk a legfőbbeket!

 

1. Unalom

 

Ha nem éri elegendő mentális és fizikai stimuláció a kutyát, ergó nem tud „magával mit kezdeni”, a rágás, mint veleszületett, ösztönös cselekvés remekül lefoglalhatja. Csak nem mindegy, hogy mit és mennyit rág.

 

2. Szorongás

 

Feszültség, idegesség, szorongás esetén is segíthet a rágás elterelni a kutya figyelmét azokról a dolgokról, melyek zavarják, kényelmetlenséget okoznak számára, akár mentális, akár érzelmi, akár fizikai szempontból. A szeparációs szorongás megnyilvánulhat abban is, hogy a kutya ezt-azt szétrág az egyedüllét óráiban, amíg a gazdi távol van. A megoldáshoz kérjük tapasztalt, pozitív módszerekkel dolgozó kutyatréner segítségét!

 

3. Figyelemre vágyik

 

Ha előfordult már pár alkalommal, hogy kutyánk felkapott egy botot, mi pedig majd’ elolvadtunk a látványon, netán meg is dicsértük érte, vagy játszottunk vele, hamar megtanulhatja, hogy ezzel a viselkedéssel könnyen felkeltheti figyelmünket. Márpedig a gazdi figyelme rettentően jól tud esni, hátha még kapható is egy kis játékra!

 

 

A rágás ösztönös viselkedés - a legtöbb kutya botot is szeret rágcsálni
A rágás ösztönös viselkedés - a legtöbb kutya botot is szeret rágcsálni
Fotó: wapa.pe

 

 

4. Berögzült szokás

 

Egy nap elkezdett botokat rágcsálni, ki tudja már mikor, miért… Azóta minden nap gondot fordít arra, hogy eltöltsön némi időt a csócsálással – mondhatni felvette a napi teendők listájára. A kutyák szeretik, ha van rendszer az életükben, mert az megjósolhatóvá teszi a mindennapok történéseinek sorát. Az általa nyújtott stabilitás és biztonság érzelmileg is megnyugtató. Ha kedvencünk „így határozott”, a botrágcsálás ugyanúgy lehet a rutin része, mint a séta.

 

5. Energialevezetés

 

Az unalom pontjához is köthető, főleg aktív kutyáknál, akik majd’ kicsattannak az energiától. Számukra a rendszeres testmozgás mellett a szellemi lefárasztás is nagyon fontos, igénylik a feladatokat, és szívesen is tanulnak. Ha mindez nem adatik meg, más utat keresnek a felgyülemlett energiák levezetéséhez. És igencsak kreatívak tudnak lenni… Átrendezhetik otthonunkat és a kertünket is, s ha lehetőségük van rá, felkapnak egy jókora botot, melyet addig-addig rágnak, míg el nem fáradnak.

 

 

Milyen veszélyekkel jár, ha a kutya szétrágja és/vagy megeszi a botot?

 

Azt már tudjuk, hogy a kutyák szeretnek rágni, így jöttek a világra. Szóval, miért baj, ha eleget tesznek „a hívásnak”? Pláne, ha megnyugtatja őket. De valóban ez a helyzet? Egy kényszeres viselkedés például az elképzelt nyugalom helyett folyamatos stresszben tarthatja a kutyát, mely egészségére is kihat.

 

 

A bot sérüléseket is okozhat, itt egy kutya fogai közé ragadt be egy darabja
A bot sérüléseket is okozhat, itt egy kutya fogai közé ragadt be egy darabja
Fotó: cedarmountvets.co.uk

 

 

A fa szilánkjai megbökhetik a kutya száját, belefúródhatnak fogínyébe, szájpadlásába, beakadhatnak a fogai közé, lefelé menet pedig felsérthetik a nyelőcsövet, a gyomor falát, átszúrhatják a beleket, és a kimeneti oldalon is csúnya sérüléseket okozhatnak. A botozásból következő problémákat három részre oszthatjuk: ha a szájüreget és a fogakat érintik, ha az emésztőrendszert érintik, valamint a mérgezésről sem feledkezhetünk meg.

 

1. Fogak, szájüreg

 

A bot letöredező darabjai felsérthetik a kutya száját, ajkait, fogínyét, nyelvét és fogait; egy rosszul sikerült harapástól eltörhet egy gyengébb, kisebb fogacska. A kisebb felületi sebek, karcolások maguktól is meggyógyulhatnak, de el is fertőződhetnek. A kutya szájában lévő baktériumok ideális alapot nyújtanak ehhez, ezért is fontos a rendszeres fogápolásra gondot fordítani, és ha bármilyen sebet, kinövést észlelünk kutyánk ajkain vagy szájüregében, mielőbb mutassuk meg állatorvosunknak!

 

2. Emésztőrendszer

 

Ha a bot darabkái lefelé vándorolnak, felsérthetik a torok, a nyelőcső, a gyomor és a belek nyálkahártyáját; belefúródhatnak, akár át is lyukaszthatják azt. Félrenyelés, tüsszentés esetén és erős lihegés közbeni rágásnál a szilánkok bejuthatnak a légutakba is, mely fulladáshoz vezethet. Ha a kutya botrágás közben köhögni kezd, a földbe (vagy otthon bútorokba) dörgöli orrát, mancsával igyekszik kipiszkálni a zavaró dolgot, ne habozzunk! Irány a rendelő! A túlzásba vitt botozás eredményeként sajnos bélelzáródás is kialakulhat, mely életveszélyes állapothoz vezethet. Műtéttel orvosolható, mielőbbi szakszerű ellátást igényel!

 

 

Rocky, a 9 hónapos keverék és a gyomrából kioperált bot
Rocky, a 9 hónapos keverék és a gyomrából kioperált bot
Fotó: inews.co.uk.

 

 

A fenti képeken az angliai Southampton-ban élő Rocky, a 9 hónapos keverék látható. Gazdája arra lett figyelmes, hogy kedvetlen a kutya, és sűrűn hány, semmi nem marad meg a gyomrában. Elvitte az állatorvoshoz, ahol azonnal megoperálták. Maguk is megdöbbentek, mekkora botot nyelt le; a műtét életmentőnek bizonyult.

 

3. Mérgezés

 

Létrejöhet akkor, ha a fát vagy a faanyagot vegyszerekkel kezelték (pl. permet, festék). Permetezés, festés közben és azt követően néhány órán át amúgy is érdemes távol tartani a kutyát a helyszíntől. Amire azonban érdemes még figyelni, hogy a lenyesett ágakat, gallyakat és festékkel kezelt deszkákat, léceket ne nyalja, és ne rágja meg az eb. Előfordulhat, hogy az utcán és a parkban kezelik a fákat, ám a vegyszerek mellet biológiai toxinok is kerülhetnek rájuk, például a fán növekvő gombákból, penésztől. Ezért jobb, ha botozás helyett másfajta játékra biztatjuk kedvencünket.

 

 

A kutyák lelkesen hozzák vissza az eldobott botot - gondoltad volna, hogy ez veszélyes is lehet?
A kutyák lelkesen hozzák vissza az eldobott botot - gondoltad volna, hogy ez veszélyes is lehet?
Fotó: pets4homes.co.uk

 

 

Mit tegyek, ha a kutyám botot evett?

 

Nézzük át alaposan a száját, fogait, hogy megúszták-e a sérülést. Figyeljük meg kutyánk viselkedését, változik-e a botrágást, -evést követően. Ha az alábbi jeleket észleljük rajta, vigyük mielőbb állatorvoshoz a komplikációk megelőzése érdekében:

  • a kutya láthatóan nem érzi jól magát
  • fájdalmat jelez
  • vérzés a szájban
  • vérzés a végbélnyílásnál
  • ürítésnél erőlködik
  • öklendezés, hányás
  • hasmenés
  • levert, bágyadt, kedvetlen

Ne próbálkozzunk hánytatással, mert lehet, hogy „visszafele” jövet nagyobb problémát okoz a bot, mint ott, ahol megrekedt. Bízzuk állatorvosra a kutya szakszerű ellátását!

 

 

Összegzés

 

Ártatlannak tűnő szórakozásból is hamar lehet baj. Bármennyire is szereti kedvencünk a botokat rágcsálni, jobb, ha olyan megoldást választunk számára, mellyel biztonságosan kielégítheti rágás iránti igényét. Cikkünk folytatásában ehhez adunk tippeket, tartsatok velünk!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

 

Forrás: k9ofmine.com
Indexkép forrás: Twitter
Cikk első megjelenése: 2021. április 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI MOL Nyrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket? Hírek - Címlapon
Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket?
Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Hírek - Címlapon
Miért szeretik a kutyák a macskakakit?