A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Augusztusi tűzijáték: készülj fel rá időben!

2021. augusztus 15., 09:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Szemkápráztató fényjáték, hangos durranások, ünneplő tömeg. Ugyanakkor rettegő kutyák, menekülő állatok. A tűzijátékozást teljesen megszüntetni egyelőre nincs esély, ezért nekünk, gazdiknak kell előrelátónak lenni, és megvédeni kutyáinkat.



Míg a legtöbb ember izgatottan várja a nyári ünnepet, addig mi, kutyások vegyes érzelmekkel nézünk az augusztus hónap elé. Egyrészt öröm, hogy plusz egy munkaszüneti nap van, így több időt tölthetünk kedvencünkkel, amit sétára, kirándulásra, vagy akár utazásra is fordíthatunk. Ugyanakkor ott van az augusztus 20-i, hagyományosnak mondható tűzijátékozás, ami szinte minden városban megtartanak…

 

Szerencsére az újévi durrogtatáshoz képest rövidebb ideig tart a hangos ünneplés, nem kell attól félnünk, hogy mellettünk durran el egy petárda az utcán, vagy a kertszomszédunk is fellő pár rakétát. Ennek ellenére komolyan kell vennünk a megelőzést, hiszen egy félős kutya akár egyetlen rakéta hangjától is annyira megrettenhet, hogy akár világgá is szalad.

 

 

Augusztusi tűzijáték: készülj fel rá időben!
Augusztusi tűzijáték: készülj fel rá időben!
Fotó: amazing.zone

 

 

Fontos, hogy kutyánkat időben felkészítsük a nehéz estére, és hogy mi magunk is megtegyük a szükséges óvintézkedéseket:

  • Ha még ne adj’Isten nincs chippel ellátva a kutyánk, mindenképp pótoljuk! Az sem árt, ha beugrunk állatorvosunkhoz, hogy ellenőriztessük vele a kutyánkban lévő chipen regisztrált adatokat - így ha változott valami, frissíthetjük. Egy elkóborolt kutyának hazajutási esélyeit nagy mértékben növeli, ha valós adatokkal regisztrált chippel van ellátva!
  • Ellenőrizzük a kerítés állapotát! Ha kell, pótoljuk, javítsuk a hiányosságokat, hogy kutyánk ne tudjon azon keresztül menekülni.
  • A tűzijáték napján legyen rajt kutyánkon a nyakörve, amire tegyünk bilétát az elérhetőségünkkel!
  • Félős kutyának biztosítsunk zárt menedéket, ahova el tud bújni a tűzijátékozás idejére. Lehet az a garázs, az előszobánk, vagy akár a fürdőszoba - a lényeg, hogy innen nem fog tudni világgá szaladni. Emellett zárt helyre kevésbé hallatszanak be a durranások, és jelenlétünk, illatunk is nyugtatóan hathat rá.
  • Babusgatni azonban ezúttal sem szabad! Ahogy mi, emberek megnyugszunk ettől, kutyáinkban az ellenkező hatást kelti: megerősítjük bennük, hogy az erős hangoktól félni kell.
  • A tűzijátékozás előtt tegyünk egy nagy sétát, játszunk sokat kutyánkkal, hogy elfáradjon. Figyeljünk azonban arra, hogy ha nagy meleg van, inkább a kora esti órákra időzítsük a mozgást, vagy keressünk vízpartot!
  • Ha kedvencünk extrém mértékben fél a durrogástól, konzultáljunk állatorvosunkkal: különböző nyugtató készítményeket ajánlhat, amik segíthetnek átvészelni a nehéz órákat.

 

 

 

 


Indexkép forrás: amazing.zone
Cikk első megjelenése: 2019. augusztus 17.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is! Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is!
Kicsavart fák recsegése, ledőlt kémények robaja, kicsapódó kertkapuk… A kutyák számára legalább olyan félelmetesek lehetnek ezek a zajok, mint a nyári viharokat kísérő dörgés, vagy a szilveszteri tűzijáték.

Tizedszer mentettek állatokat szilveszterkor, lesújtó tapasztalataik vannak Tizedszer mentettek állatokat szilveszterkor, lesújtó tapasztalataik vannak
Tizedik alkalommal került megszervezésre a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, sok állatmentő és állatbarát több száz kutyát és macskát juttatott haza, de nem mindenkit sikerült. Háromszáz önkéntesük volt idén az egész országban, és nyolcszáznál is több eltűnt vagy talált állatról kaptak eddig bejelentést a szilveszter miatt. A kezdeményezés megálmodója arra is mutat egy konkrét, hazai példát, hogyan tudná a hatóság szilveszterkor és előtte biztosítani a lakosság nyugalmát és az állatok biztonságát.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre! Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre!
Évente ezernél több kutya is bajba kerül szilveszterkor a petárdák és tűzijátékok miatt. A legtöbb kutyás okkal kiált kígyót, békát a tűzijátékozókra - ám mivel egyelőre betiltásra még nem került a durrogtatás, nekünk, gazdáknak kell felkészültnek és okosnak lennünk. Lássuk be, ez legalább annyira a mi felelősségünk, mint a tűzijáték(ozók) hibája.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Ebugatta Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai Hírek - Címlapon
Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai
Akiket a járvány sem szakíthatott szét: Végre újra találkozót tarthat az ország egyik legnagyobb kutyás közössége Hírek - Címlapon
Akiket a járvány sem szakíthatott szét: Végre újra találkozót tarthat az ország egyik legnagyobb kutyás közössége