A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai

2021. augusztus 16., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Egy kutya életciklusa alapvetően négy részre osztható fel. Mit kell tudnunk ezekről az időszakokról és hogyan tehetjük teljesebbé kutyánk mindennapjait, közös életünket?



Ahogy imádnivaló kis kölyökkutyánk lassan felnőtté válik, majd lassacskán eléri az ezüst éveket, jellemében, viselkedésében és szükségleteiben is szembetűnő változásokat figyelhetünk meg. Lássuk, mire érdemes odafigyelni, és mit tehetünk annak érdekében, hogy kutyánk mindennapjai is nyugodtan, boldogan teljenek!

 

Kölyökkor: a születéstől kb. 6-9 hónapos korig

 

A kölyökkor születéstől kezdve addig tart, amíg a növekedés megáll. A kutya fajtájától és méretétől függően ez jellemzően 6 és 9 hónapos kor közé tehető. (A kistestű fajták növekedése hamarabb megáll, mint a nagyobb testűeké.)

 

Életének első hónapjaiban elengedhetetlen, hogy kicsiny csínytevőnk szociális fejlődésére, egészségére és biztonságára kiemelt figyelmet fordítsunk. A társas érintkezés és a helyes viselkedés, a fajtársakkal való kommunikáció elsajátítása szempontjából ugyanis ezek a hónapok szinte pótolhatatlanok. A szocializáció már az alomban elkezdődik, ahol mamájuk útmutatásával testvéreikkel együtt tanulnak. Fontos, hogy legalább 12 hetes korukig a mamájuk mellett maradhassanak, hiszen ő az első és legfontosabb kapocs, a követendő példa a „hogyan is legyek kutya?” feladatban. A gazda/gondozó és a mamakutya együttesen rakják le a kutya jövőjének alapjait, ezért a pozitív élmények biztosítása legalább annyira az ember kötelessége is, akinél megszülettek a kiskutyák.

 

Golden retriever kölyök - igazi kis szeretetgombóc
Golden retriever kölyök - igazi kis szeretetgombóc
Fotó: abcnews.com

 

A kiskutya érkezését követően tegyük kölyökbiztossá otthonunkat, hogy ne férhessen hozzá a számára veszélyes dolgokhoz (pl. szemetes, elektromos vezetékek, kábelek), mérgező anyagokhoz (tisztítószerek, gyógyszerek, ételek, növényvédők, vegyszerek, stb.) és növényekhez, ékesítsék azok bár lakásunkat vagy kertünket. Ha jobban látjuk, távollétünk idejére lekeríthetjük neki otthonunk egyik részét, ahol biztonságban, nyugalomban eltöltheti az egyedüllét óráit.

 

A kölyöktanfolyamok is hasznosnak bizonyulhatnak, rengeteg új ismeretet szerezhetünk, egymásról, miközben kiskedvencünk önfeledten barátkozhat pajtásaival. Keressünk olyan iskolát/oktatót, ahol szakértő felügyelet alatt, pozitív megerősítés alkalmazásával játékosan sajátíthatjuk el a tudnivalókat. A biztonságos körülmények között fokozatosan hozzászoktathatjuk apróságunkat különböző ingerekhez, hogy a későbbiekben se féljen azoktól (pl. idegenek, más kutyák, hangos zajok, városi forgalom, esernyő, stb.)

 

A kutyaóvodák általában 4 hónapos kortól fogadják a kicsiket, normál esetben komplett oltási programot követően. A kölyökkutyák érzékeny immunrendszere és az új környezet, az esetleges stressz, az évszakra jellemző betegségek, fertőzések kihatással lehetnek egészségére, ezért kiemelten fontos a parvovírus és egyéb fertőző betegségek elleni oltások beadása, a rendszeres féreghajtás, valamint a kullancsok, bolhák és szúnyogok elleni védekezés.

 

Érdemes már előre felkészülni az ivartalanításra is: a felesleges szaporulatok megakadályozásának legjobb módja, emellett a betegségmegelőzésben is fontos szerepe van. Kis- és közepes testű kanoknál 6 hónapos korban, a szukáknál már az első tüzelés előtt (5-6 hónap) elvégezhető. Nagy- és óriásméretű fajtáknál érdemes megvárni, míg befejeződik a növekedés. Minden esetben kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 

Németjuhász család - a kölyök életének első hónapjaiban nagyon fontos a mamakutya támogató jelenléte
Németjuhász család - a kölyök életének első hónapjaiban nagyon fontos a mamakutya támogató jelenléte
Fotó: thedogtrainingsecret.com

 

Fiatal felnőttkor: 6-9 hónapos kortól kb. 3-4 éves korig

 

A kölyökkort hátrahagyva következik a mentális, fizikai és szociális érés szakasza. Általában 3-4 éves korig tart, persze vannak ebek, akik szinte életük végéig nagyranőtt kölykök maradnak. Ez tipikusan az az életkor, amikor a mindennapokat kisebb-nagyobb nehézségek tűzdelhetik a kutya energiái és viselkedése miatt, nekünk pedig néha az égnek mered a hajunk, hogy már megint mit művelt az az áldott jószág?

 

Ha már jártunk óvodába, kölyöktanfolyamra, haladjunk tovább az úton, járjunk el kutyaiskolába, ahol fiatal/felnőtt kutyákra szabott ismeretekkel gazdagodhatunk és az alapvető engedelmességet gyakorolhatjuk. Ha még nem, vagy fiatal/felnőtt kutyát vettünk magunkhoz, érdemes elkezdeni a tanfolyamot. Az alap- és középfok után ügyességi feladatokat, trükköket tanulhatunk, és választhatunk kutyánk igényeinek, energiájának, érdeklődésének megfelelő szemináriumokat (őrző-védő, terelő, sport, stb.) Itt megfelelő irányítás és felügyelet mellett élheti ki ösztöneit olyan tevékenységekkel, melyek számára is örömet okoznak. Ideális időszak új dolgok kipróbálására, melyekhez fizikailag és mentálisan is beérett a kutya, pl. agility, canicross, futás, szimatmunka, stb.

 

A munka- és sportkutyáknak rendszeres testmozgásra és szellemi lefárasztásra is szükségük van, különben könnyen a gazdájuk fejére nőhetnek, mindez pedig kellemetlen viselkedési problémákba torkollhat. Ez az az életkor, amikor rengeteg kutya a menhelyen landol, mert hát „nem bírnak vele”. Nem árt észben tartani, hogy a legtündéribb kölyökkutya is felnő egyszer, és a következetes nevelés elmulasztása, valamint a kutya szükségleteinek és igényeinek figyelmen kívül hagyása itt már csúnyán visszaüthet. Ugyanakkor minden kutya képes fejlődni, ezért szakember segítségével leáshatunk a probléma gyökeréig, és megtalálhatjuk a megfelelő lépéseket a pozitív eredmény elérése céljából.

 

A fiatal és felnőtt kutyák is igényelhetik fajtársaik jelenlétét, sokuk örömmel barátkozik
A fiatal és felnőtt kutyák is igényelhetik fajtársaik jelenlétét, sokuk örömmel barátkozik
Fotó: simplyfordogs.com

 

Az aktív, egészséges fiatal kutyák igénylik a mindennapos lemozgatást, sétákat és a gazdival való közös tevékenységeket, fajtársaik közelségét - testméretétől függetlenül. Legyen aprótermetű vagy óriási, ugyanúgy élvezheti a kutyatársaságot és a játékot, nem érdemes megfosztani tőle, mert később könnyen nemkívánatos viselkedés jelenthet meg nála (pl. félelem idegen kutyáktól, szorongás, agresszió). Egy már kialakult és rögzödőtt problémát sokkal nehezebb kijavítani, mint időben elejét venni.  

 

Érdekes, hogy ebben a korban jelenik meg általánosságban a hangos zajokkal (pl. tűzijáték, mennydörgés, vihar) szembeni félelem. Kérjük tapasztalt tréner segítségét, ha pedig a probléma továbbra is fennáll, konzultáljunk állatorvosunkkal a kritikus helyzetben alkalmazható nyugtató hatású készítményekről.

 

 

Érett felnőttkor 3-4 éves kortól kb. 7-8 éves korig

 

Az érettségtől, tehát kb. 3-4 éves kortól folytatódik egészen addig, amíg a kutya várható élettartamának kb. 25%-a van vissza. Vegyünk példának egy ebet, melynek várható élettartama 12 év, esetében az érett felnőttkor kb. 9 éves koráig tart.

 

Ha kutyánk kölyök vagy fiatal kora óta velünk van, ekkorra már minden bizonnyal berendezkedtünk közös életünkbe, kialakítottuk a napi rutint, és boldogan élvezzük egymás társaságát. Ne mulasszuk el a kívánatos viselkedés jutalmazását, mintegy emlékeztetőül – és persze imádott haspókunk legnagyobb örömére.

 

A közös játékot életkoruktól függetlenül élvezhetik az aktívabb kutyák
A közös játék bármely életkorban remek kikapcsolódás lehet a kutyák számára
Fotó: Twitter

 

Ebben a szakaszban nem ritka, hogy a viselkedésben bekövetkező változások hátterében egészségi probléma áll. Előfordulhat, hogy az évek óta tökéletesen szobatiszta kutya rövidebb ideig képes tartani vizeletét, a lakáson belül végzi el a kisdolgát. A vizeletvisszatartási gondok akár 5-6 éves korban is megjelenhetnek, ivartalanított szukáknál például a műtéti eljárás, hegesedések okán, de mindkét nemnél utalhat a táplálásból, genetikából eredő vesebetegségek megjelenésére is. Emlékezzünk rá, hogy ezt nem rosszindulatból teszi, nem áll bosszút semmiért - büntetés helyett kérjünk egy alapos kivizsgálást.

 

Az érett korban megjelenő, újonnan kialakuló félelmek összefügghetnek a stresszel és fizikai fájdalommal is, ezért a hirtelen változások, furcsa tünetek mindenképpen állatorvosi vizsgálatért kiáltanak. Ide sorolhatjuk a túlzott reaktivitást, a váratlan agressziót, az aktivitásszint hirtelen megugrását vagy leesését, és a rögeszmés viselkedéseket, pl. ha kutyánk állandóan nyalogatja, rágcsálja mancsait, kergeti a farkát vagy megrögzötten ugat, nyugtalanul fel-alá járkál otthonunkban. Viselkedése az időskori demencia előjeleire is utalhat, járjunk utána.  

 

 

Időskor, kb. 8-9 éves kortól

 

A kutya életének utolsó szakaszát az ezüst évek teszik ki. Pofijuk őszbe fordul, szemükből megfoghatatlan bölcsesség és kedélyes nyugalom sugárzik. Ilyenkor egyre kevesebb mozgással is beérik, több pihenést igényelnek, élvezik az otthon kényelmét, a gazdi szeretetét és a nagy szundításokat. Idővel látási- és hallásproblémák alakulhatnak ki még a legfittebb kutyáknál is, másoknál pedig időskori betegségek vagy a szellemi leromlás nehezítheti meg a mindennapokat.

 

Állapotuk különleges odafigyelést igényelhet, nemcsak otthonunkban lehet szükség változtatásokra, hanem a sétákon is. Ha járása bizonytalanná válik vagy már nem tud beugrani az autóba, megemelhetjük,vagy rámpával segíthetünk neki beszállni. Lakásunk padlóját leteríthetjük tapadós szőnyeggel, ahol csúszósak a felületek, sétán pedig használhatunk fogantyúval rendelkező hámot, mellyel irányíthatjuk, támogathatjuk kedvencünket.

Ha a látása romlik, tartsuk otthonunkat rendezetten, ne mozdítsuk el a bútorokat, a székeket toljuk vissza a helyükre, az éles sarkokat pedig fedjük le gumirozott védővel, hogy kisöregünk ne sérüljön meg, ha véletlenül beleütközik.

 

Az idős kutyák élvezik a kellemes sétákat és az otthon kényelmét
Az idős kutyák élvezik a kellemes sétákat és az otthon kényelmét
Fotó: familypet.com

 

Ezekben az években egészségi problémák merülhetnek fel, ezért még az egészséges kisöregeket is érdemes legalább félévente megnézetni állatorvosunkkal, hogy minden rendben van-e. Betegség esetén tartsuk be az előírt gyógykezelést, és ügyeljünk a rendszeres kontrollokra.

 

Az idős kutya is élvezheti a sétákat, komótos tempóban lépdelve, szimatolgatva, és a játékoknak, finom falatoknak is ugyanúgy örülhet, mint fiatalabb korában. Új trükköket is taníthatunk neki, a mentális frissentartás jegyében gyakorolhatjuk a már ismerteket. Ahogy a mondás tartja öreg kutya nem vén kutya - legyünk kreatívak, és figyeljünk arra, hogy ő is a családunk megbecsült tagjának érezhesse magát.

Megfelelő gondoskodással, sok szeretettel kisöregünk mindennapjait is bearanyozhatjuk, egészen a búcsú pillanatáig.

Forrás: psychologytoday.com
Indexkép forrás: thedogtrainingsecret.com
Cikk első megjelenése: 2019. november 21.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben? Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Dünnyög, dörmög, jólesően nyög és talán még horkant is egyet-egyet… Mi pedig odáig vagyunk érte! De mit szeretne kifejezni általa?

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Idén sem lesz tűzijáték Esztergomban - a város fényfestéssel ünnepel augusztus 20-án Hírek - Címlapon
Idén sem lesz tűzijáték Esztergomban - a város fényfestéssel ünnepel augusztus 20-án
Augusztusi tűzijáték: készülj fel rá időben! Hírek - Címlapon
Augusztusi tűzijáték: készülj fel rá időben!