A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kiskutya érkezik a házhoz? Íme 10 hasznos tipp!

2019. július 14., 08:45


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés




Ha egy kiskutya örökbefogadásán gondolkozol, tanácsaink segíthetnek felkészülni az örömteli eseményre, és az első időszakban is megkönnyíthetik mindennapjaitokat.



Gratulálunk! Meghoztad a nagy döntést: örökbefogadsz egy kiskutyát vagy már haza is vitted. Lehetsz tapasztalt kutyatartó vagy elsőkutyás gazdi, az alábbi tudnivalók birtokában már azelőtt megtervezheted a teendőket, hogy kis kedvenced betenné a mancsát otthonodba. 

 

1. Készítsd fel otthonodat a kölyök érkezésére!

 

Egy kisbaba érkezéséhez hasonlóan a kölyök érkezésére is fel kell készíteni otthonodat. Miért? Nem is hinnéd, mennyi galibát okozhat a kicsi, s milyen bajba keveredhet. Ezért nagyon fontos, hogy biztonságos és kényelmes környezetet biztosíts számára. Kezdd azzal, hogy eltávolítod a mérgező növényeket és vegyszereket, szerezz be elektromos vezeték-védőt, és távolíts el mindent, amit megrághat. Menj biztosra, legyen otthon annyi biztonságos rágható játék, ami elég a kölyöknek, hogy ne romboljon, pl. cipőket.

 

Tegyük el azokat a tárgyakat, amiket a kölyök megrághat
Tegyük el azokat a tárgyakat, amiket a kölyök megrághat
Fotó: playbuzz.com

 

2. Látogassatok el az állatorvoshoz!

 

Míg a legtöbb menhelyen a gondozók mindent megtesznek, hogy a kölykök megkapják a szükséges ellátást, sajnos szinte lehetetlen minden egyes kutyát kezeltetni. Az egyik legelső teendőd legyen, miután hazavitted a kölyköt, hogy ellátogatsz vele az állatorvoshoz egy általános állapotfelmérésre.

A rendelőben fontos információkat kapsz majd az oltásokkal, féreghajtással, kullancs- és bolhairtó szerekkel kapcsolatban. Lehetőség szerint az első két héten belül ejtsétek meg a látogatást, mivel nem ajánlatos közösségbe vinni a kölyköt addig, amíg nem rendelkezik komplett oltási programmal.

 

3. Kezdd meg a szocializációt mielőbb!

 

A szocializáció részeként új helyek, dolgok, emberek és más állatok megismerésére is sort kerítünk. Ha kedvenced eddig még nem látott porszívót vagy esernyőt közelről, akkor elsőre ijesztőnek tűnhetnek számára a furcsa tárgyak, ám nyugodt, magabiztos kisugárzásod mellett hamar rá fog jönni, hogy nincs mitől tartania. Ugyanígy az utcán is számtalan újdonság érheti minden séta alkalmával, útmutatásoddal azonban fokozatosan hozzászokik majd ezek látványához, elfogadja a különböző hangokat, így felcseperedve teljesen természetes lesz számára pl. a városi forgalom zaja vagy a járókelők jelenléte. A séták során nemcsak hasonló korú, hanem idősebb kutyusokkal is találkozhattok, kedvenced ebből is rengeteget tanulhat. 

 

4. Sétára fel!

 

Meglehet, hogy a kölyökkutyusod majd kicsattan az energiától - amikor éppen nem alszik. Biztosítd számára a megfelelő mennyiségű testmozgást, ezzel hozzájárulhatsz általános jóllétéhez és egészségéhez. Egyik legjobb módja a mindennapos séta, mely során kutyusodnak lehetősége lesz hozzászokni az új ingerekhez, fokozatosan elsajátíthatja a behívás, a helyes viselkedés, valamint az idegenekkel és kutyákkal való találkozás szabályait. És természetesen barátokra is szert tehettek! 

 

Séta a parkban vagy a természetben - egy kiskutyának is szüksége van rá
Séta a parkban vagy a természetben - egy kiskutyának is szüksége van rá
Fotó: digipraim.com

 

5. A szobatisztaság kérdése...

 

Időbe telhet, mire kutyusod tökéletesen szobatiszta lesz. Eleinte kb. kétóránként, naponta hat alkalommal ürítenie kell, rendszerint az etetést vagy alvást követően. Figyeld a kiskutyát, s ha látod rajta a jeleket, hogy ki kell mennie, vidd ki, várd meg, míg elvégzi dolgát, és dícsérd meg érte. Próbálj meg rendszert vinni a tanításba.

Ha nem megoldható, hogy meghatározott időközönként kividd, használhatsz egy megfelelő méretű ketrecet vagy limitáld a mozgásterét, pl. gyerekráccsal válassz le számára egy helyet, amelyet nem baj, ha összepiszkít (pl. fürdőszoba, előszoba, esetleg konyha).

A legtöbb kutya általában véve nem piszkít a fekhelyére, csak ha már nagyon régóta nem volt lehetősége "kimenni". Balesetek természetesen előfordulhatnak, ne büntessük érte, mert nem fogja érteni, mi rosszat követett el. Ha esetleg már "túl van" rajta, akkor is vigyük ki az előre meghatározott időben, így idővel ő is igazodni fog az általunk kialakított rendszerhez. 

Maradjunk következetesek, bármilyen módszert is választunk, ez a kulcs, hogy újdonsült kedvencünk megértse, mit is várunk el tőle.

 

 

6. Információdömping - Tudd, kiben bízhatsz!

 

Ha a kölyök furcsán viselkedik, a legkönnyebb az interneten utánaolvasni, mi lehet a gond. Ha megsérült vagy csak általános tanácsot szeretnél kapni valamivel kapcsolatban célszerű megbízható forráshoz fordulni kérdéseiddel. Sajnos nem minden információ valós, amit ott találhatsz. Ha a kiskutya egészségével kapcsolatos kérdések merülnek fel, a legjobb, amit tehetsz, ha megvizsgáltatod állatorvosoddal.

 

A kölyökkori szocializáció fontos része a közös játék
A kölyökkori szocializáció fontos része a közös játék
Fotó: crowndogtraining.com

 

7. Jutalmazd a helyes viselkedést!

 

Az első néhány hét során úgy tűnhet, a kölyök többet rosszalkodik, mint amennyit jól viselkedik. Még így is fontos, hogy jutalmazd minden alkalommal, amikor valamit jót csinált. Ez segíteni fog neki abban, hogy megértse, mi a helyes viselkedés, ez pedig felgyorsítja a tanulási folyamatot is. Nem ajánlatos kivárni, hogy rossz tevékenységgel hívja fel magára a figyelmedet.

 

 

8. Engedelmesség az alapoktól

 

Míg az új kölyök meglétének jótékony hatásai jóval túlszárnyalják az esetleges kellemetlenségeket, ez nem azt jelenti, hogy minden napotok tökéletesen problémamentes lesz. Annak érdekében, hogy kutyád gyorsan megtanulja, mit vársz tőle, és hogyan kell viselkednie, igyekezz megtanítani neki az alapvető parancsokat: üljön le a jutalomfalatért, jöjjön hozzád, ha hívod vagy menjen a helyére, ha eljött a pihenés ideje. Ha a kutyusod minden oltását megkapta és egészséges, akkor iratkozzatok be egy kölyöktanfolyamra 4 hónapos kora körül. Itt játékos formában tanulhattok, és nem utolsósorban négylábúak társaságát is élvezheti kutyusod, biztonságos körülmények között. 

 

 

9. Légy következetes!

 

Az egyik legjobb dolog, amit megtehetsz a kölyök nevelése során az, hogy következetes maradsz. Figyelj oda, hogy a megszokott időben kapjon enni, és nagyjából azonos időszakban vidd ki sétálni minden nap. Ha egyszer megdícséred valamiért, amit tett, ne felejtsd el legközelebb is megdícsérni. A kölyök hozzászokik ehhez, és könnyebben megérti, megjegyzi, hogyan is működnek a dolgok otthonotokban.

 

A kölykök hihetetlenül aranyosak alvás közben
A kölykök hihetetlenül aranyosak alvás közben
Fotó: pets4homes.co.uk

 

10. Elő a fényképezőgéppel!

 

Egy kölyökkutya hamar felnő, élvezzétek ki fiatal bohósága minden pillanatát – akkor is, ha időnként bosszantó dolgokat művel. Nagyszerű dolgot tettél azzal, hogy örökbefogadtál egy kölyköt, és szerető otthont biztosítasz számára – élvezd ki az együtt töltött órákat. Készíts annyi fényképet, amennyit csak tudsz, a későbbiekben is öröm lesz visszanézni a kölyökkori fotókat.

 

Forrás: animalplanet.com
Indexkép forrás: pest4homes.co.uk
Cikk első megjelenése: 2016. február 25.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. JULIUS-K9 Rehabportál Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Menhelyről örökbefogadott és még gazdira váró kutyákkal készült a vízilabda válogatott a vb-re Hírek - Címlapon
Menhelyről örökbefogadott és még gazdira váró kutyákkal készült a vízilabda válogatott a vb-re
Aknába esett kutyát mentettek sikeresen a tűzoltók Hírek - Címlapon
Aknába esett kutyát mentettek sikeresen a tűzoltók