A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A behívás lélektana

2015. március 15., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Nevelés
„Gyere ide, hozzám, gyere már” – szinte naponta látni, hallani a parkok gyepén kidülledő szemekkel ordító gazdákat, akik próbálják magukhoz hívni rakoncátlan ebüket, sikertelenül. Pedig sok esetben elegendő lenne néhány praktikát bevetni, hogy a séták újra stressz mentessé váljanak.Ingerek, illatok, nyomok. Egy park, kutyafuttató, vagy az erdő aljnövényzete maga a felfedezésre váró csodaország a kutyák számára. Mi, emberek szinte elképzelni sem tudjuk, hogy egy falevél mennyi izgalmas információt rejt magában. Minden fűszál újabb mozaikja a nagy egésznek… Amikor magunkhoz szólítjuk kedvencünket, ebből a varázslatból kell kiszakítanunk, és bizony ez nem könnyű feladat.

 

A szakemberek eltérően nyilatkoznak arról, hogy szabad-e, kell-e jutalmazni az ebet, ha megérkezik behíváskor. Az egyik oldal azzal érvel a "nem" mellett, hogy ne az étel miatt legyen hűséges kedvencünk, míg a másik fél a motiváció fontosságát hangsúlyozza. Valójában mindenkinek "ebre szabottan" kell dönteni. Egy karika virsli, egy falat sajt nagy segítség lehet a szagoktól elvarázsolt négylábú figyelmének felkeltésében. Ám vannak olyan fajták, akiknél a kedvenc játék (labda, rágóka, plüss állat) a lehető legjobb segédeszköz.

 

A behívás megfelelő végrehajtásakor jöhet a jutalomfalat
Forrás: www.amstaffhungary.blogspot.com

 

Amit felejtsünk el az az idegeskedés, a dühöngés, a kiabálás. Senki sem kíváncsi rossz hangulatunkra, beleértve kutyánkat is. A nyugalom, a kedvesség célravezetőbb, de ehhez nagyfokú türelem is szükségeltetik.

 

Ne csak akkor hívjuk magunkhoz kutyánkat, ha befejezzük a sétát, vagy visszamegyünk a lakásba, ugyanis ebünk társítani fogja a behívást a „vége a mókának” érzéssel, s ezek után nem szívesen rohan a lábunkhoz, hiába kérleljük. Séta közben is ajánlatos több alkalommal megismételni a behívást, így a gyakorlás mellett el-elkalandazó figyelmét is könnyebben tudjuk visszairányítani magunkra.

 

Érdemes eleinte hosszú pórázon gyakorolni, zárt helyen próbálkozni, s amikor már biztosnak érezzük, tágíthatjuk az ingerek körét. Jöhet az utca, a park, az erdő.

 

A jól nevelt kutyát játék közben is könnyű behívni.
Forrás: www.salukitrix.wordpress.com

 

Fontos, hogyha minden igyekezetünk ellenére négylábúnk csak nagy nehezen fut be, ne szidjuk le, mert társítani fogja a negatív hatást a behívással. 

 

Jól látszik, hogy ez egy sokmozaikos kölcsönös türelemjáték, amivel azonban érdemes foglalkozni, mert nincs annál hálásabb érzés, amikor kedvencünk szabadon futkoshat, sétálhat, mert pontosan tudjuk, hogy egy szavunkra mellettünk terem.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre
Negyedik alkalommal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem és az Állatvédelem gyerekeknek Facebook-oldal, amelyre az idén csaknem ötszáz oktatási intézmény nevezése érkezett.

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Irodakutya.com Beagle Club Online Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyanevelés buktatói 1. Hírek - Címlapon
Kutyanevelés buktatói 1.
Mitől hízik a kutyám? Hírek - Címlapon
Mitől hízik a kutyám?