A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A behívás lélektana

2015. március 15., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Nevelés




„Gyere ide, hozzám, gyere már” – szinte naponta látni, hallani a parkok gyepén kidülledő szemekkel ordító gazdákat, akik próbálják magukhoz hívni rakoncátlan ebüket, sikertelenül. Pedig sok esetben elegendő lenne néhány praktikát bevetni, hogy a séták újra stressz mentessé váljanak.



Ingerek, illatok, nyomok. Egy park, kutyafuttató, vagy az erdő aljnövényzete maga a felfedezésre váró csodaország a kutyák számára. Mi, emberek szinte elképzelni sem tudjuk, hogy egy falevél mennyi izgalmas információt rejt magában. Minden fűszál újabb mozaikja a nagy egésznek… Amikor magunkhoz szólítjuk kedvencünket, ebből a varázslatból kell kiszakítanunk, és bizony ez nem könnyű feladat.

 

A szakemberek eltérően nyilatkoznak arról, hogy szabad-e, kell-e jutalmazni az ebet, ha megérkezik behíváskor. Az egyik oldal azzal érvel a "nem" mellett, hogy ne az étel miatt legyen hűséges kedvencünk, míg a másik fél a motiváció fontosságát hangsúlyozza. Valójában mindenkinek "ebre szabottan" kell dönteni. Egy karika virsli, egy falat sajt nagy segítség lehet a szagoktól elvarázsolt négylábú figyelmének felkeltésében. Ám vannak olyan fajták, akiknél a kedvenc játék (labda, rágóka, plüss állat) a lehető legjobb segédeszköz.

 

A behívás megfelelő végrehajtásakor jöhet a jutalomfalat
Forrás: www.amstaffhungary.blogspot.com

 

Amit felejtsünk el az az idegeskedés, a dühöngés, a kiabálás. Senki sem kíváncsi rossz hangulatunkra, beleértve kutyánkat is. A nyugalom, a kedvesség célravezetőbb, de ehhez nagyfokú türelem is szükségeltetik.

 

Ne csak akkor hívjuk magunkhoz kutyánkat, ha befejezzük a sétát, vagy visszamegyünk a lakásba, ugyanis ebünk társítani fogja a behívást a „vége a mókának” érzéssel, s ezek után nem szívesen rohan a lábunkhoz, hiába kérleljük. Séta közben is ajánlatos több alkalommal megismételni a behívást, így a gyakorlás mellett el-elkalandazó figyelmét is könnyebben tudjuk visszairányítani magunkra.

 

Érdemes eleinte hosszú pórázon gyakorolni, zárt helyen próbálkozni, s amikor már biztosnak érezzük, tágíthatjuk az ingerek körét. Jöhet az utca, a park, az erdő.

 

A jól nevelt kutyát játék közben is könnyű behívni.
Forrás: www.salukitrix.wordpress.com

 

Fontos, hogyha minden igyekezetünk ellenére négylábúnk csak nagy nehezen fut be, ne szidjuk le, mert társítani fogja a negatív hatást a behívással. 

 

Jól látszik, hogy ez egy sokmozaikos kölcsönös türelemjáték, amivel azonban érdemes foglalkozni, mert nincs annál hálásabb érzés, amikor kedvencünk szabadon futkoshat, sétálhat, mert pontosan tudjuk, hogy egy szavunkra mellettünk terem.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyanevelés buktatói 1. Hírek - Címlapon
Kutyanevelés buktatói 1.
Mitől hízik a kutyám? Hírek - Címlapon
Mitől hízik a kutyám?