A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A behívás lélektana

2015. március 15., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Nevelés
„Gyere ide, hozzám, gyere már” – szinte naponta látni, hallani a parkok gyepén kidülledő szemekkel ordító gazdákat, akik próbálják magukhoz hívni rakoncátlan ebüket, sikertelenül. Pedig sok esetben elegendő lenne néhány praktikát bevetni, hogy a séták újra stressz mentessé váljanak.Ingerek, illatok, nyomok. Egy park, kutyafuttató, vagy az erdő aljnövényzete maga a felfedezésre váró csodaország a kutyák számára. Mi, emberek szinte elképzelni sem tudjuk, hogy egy falevél mennyi izgalmas információt rejt magában. Minden fűszál újabb mozaikja a nagy egésznek… Amikor magunkhoz szólítjuk kedvencünket, ebből a varázslatból kell kiszakítanunk, és bizony ez nem könnyű feladat.

 

A szakemberek eltérően nyilatkoznak arról, hogy szabad-e, kell-e jutalmazni az ebet, ha megérkezik behíváskor. Az egyik oldal azzal érvel a "nem" mellett, hogy ne az étel miatt legyen hűséges kedvencünk, míg a másik fél a motiváció fontosságát hangsúlyozza. Valójában mindenkinek "ebre szabottan" kell dönteni. Egy karika virsli, egy falat sajt nagy segítség lehet a szagoktól elvarázsolt négylábú figyelmének felkeltésében. Ám vannak olyan fajták, akiknél a kedvenc játék (labda, rágóka, plüss állat) a lehető legjobb segédeszköz.

 

A behívás megfelelő végrehajtásakor jöhet a jutalomfalat
Forrás: www.amstaffhungary.blogspot.com

 

Amit felejtsünk el az az idegeskedés, a dühöngés, a kiabálás. Senki sem kíváncsi rossz hangulatunkra, beleértve kutyánkat is. A nyugalom, a kedvesség célravezetőbb, de ehhez nagyfokú türelem is szükségeltetik.

 

Ne csak akkor hívjuk magunkhoz kutyánkat, ha befejezzük a sétát, vagy visszamegyünk a lakásba, ugyanis ebünk társítani fogja a behívást a „vége a mókának” érzéssel, s ezek után nem szívesen rohan a lábunkhoz, hiába kérleljük. Séta közben is ajánlatos több alkalommal megismételni a behívást, így a gyakorlás mellett el-elkalandazó figyelmét is könnyebben tudjuk visszairányítani magunkra.

 

Érdemes eleinte hosszú pórázon gyakorolni, zárt helyen próbálkozni, s amikor már biztosnak érezzük, tágíthatjuk az ingerek körét. Jöhet az utca, a park, az erdő.

 

A jól nevelt kutyát játék közben is könnyű behívni.
Forrás: www.salukitrix.wordpress.com

 

Fontos, hogyha minden igyekezetünk ellenére négylábúnk csak nagy nehezen fut be, ne szidjuk le, mert társítani fogja a negatív hatást a behívással. 

 

Jól látszik, hogy ez egy sokmozaikos kölcsönös türelemjáték, amivel azonban érdemes foglalkozni, mert nincs annál hálásabb érzés, amikor kedvencünk szabadon futkoshat, sétálhat, mert pontosan tudjuk, hogy egy szavunkra mellettünk terem.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is! Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik.

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyanevelés buktatói 1. Hírek - Címlapon
Kutyanevelés buktatói 1.
Mitől hízik a kutyám? Hírek - Címlapon
Mitől hízik a kutyám?